• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.1°C
  3 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.9°C / 1.9°C
  5 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.0°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  6 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  6 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 1.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.2°C
  3 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 4.3°C
  4 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.7°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  3 BF
  57%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τραγικές συνθήκες στη δομή φιλοξενίας Παίδων Πεντέλης

 • A-
 • A+
Χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς εκπαίδευση και χωρίς ουσιαστική προστασία διαβιούν 20 παιδιά στη δομή που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο με τυμπανοκρουσίες ● Τις εκκωφαντικές ελλείψεις επισημαίνουν η Ενωση Γονέων Πεντέλης και το προσωπικό του νοσοκομείου.

Απουσία οποιασδήποτε θεσμικής μέριμνας για παιδιά που επί μήνες ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες και βασίζονται στις καλοπροαίρετες πρωτοβουλίες του νοσοκομειακού προσωπικού. Ο λόγος για τη νεοσύστατη δομή φιλοξενίας του Παίδων Πεντέλης, η οποία εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο με τυμπανοκρουσίες του υπουργείου Υγείας, έπειτα από δωρεά του Ροταριανού Ομίλου. Η δομή φιλοξενίας, πέρα από το γεγονός ότι δεσμεύει εσαεί έναν λειτουργικό και οργανικό χώρο του νοσοκομείου, παρουσιάζει εικόνες πλήρους εγκατάλειψης.

Τις τραγικές συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί η δομή φιλοξενίας του νοσοκομείου, τις εκκωφαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και την απουσία επιτήρησης για τα παιδιά που απομακρύνθηκαν έπειτα από εισαγγελική εντολή από το οικογενειακό τους περιβάλλον ανέδειξε με ανακοίνωσή της η Ενωση Γονέων Πεντέλης.

Οι γονείς που πραγματοποίησαν αυτοψία στο νοσοκομείο περιγράφουν την κατάσταση στην οποία ζουν τα παιδιά στο περιβάλλον του νοσοκομείου, κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε χθες στο νοσοκομείο, για να επιβεβαιώσει πως η «ανεξάρτητη» από το νοσοκομείο δομή φιλοξενίας ούτε ανεξάρτητη είναι ούτε επί της ουσίας έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί -δήθεν προσωρινά- κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά.

Στην πρώην χειρουργική πτέρυγα που δεσμεύθηκε για τις ανάγκες της δομής και βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την είσοδο των επειγόντων περιστατικών, διαβιούν σήμερα περίπου 20 παιδιά πλήρως εγκαταλελειμμένα: χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό φροντιστών, χωρίς εκπαίδευση και χωρίς ουσιαστική προστασία, εδώ και μήνες. Εντός του νοσοκομείου εργάζονται μόλις δύο κοινωνικοί λειτουργοί και μία παιδαγωγός ως επικουρικό προσωπικό, μόνο τις πρωινές ώρες, που όμως αναγκάζονται να καλύψουν τις τρύπες που έχουν δημιουργηθεί για τις ανάγκες των παιδιών της δομής.

Την άνοιξη, πριν ακόμη εγκαινιαστεί η δομή, το υπουργείο και η διοίκηση του νοσοκομείου δεσμεύονταν για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού -η σημερινή εικόνα, κάθε άλλο παρά τις επαληθεύει, επιβεβαιώνοντας τους φόβους και τις ενστάσεις φορέων και ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. «Δεν υπάρχουν ούτε παιδοψυχίατροι ούτε εκπαιδευτικό προσωπικό ούτε κοινωνικοί λειτουργοί», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των εργαζομένων του Παίδων Πεντέλης, Ηλίας Λιόλιος. «Ο χώρος λειτουργεί ως αποθήκη παιδιών μέχρι νεωτέρας. Υπάρχουν οικογένειες που είναι εδώ 5-6 μήνες. Οπως μπήκαν, δεν ξαναβγήκαν», συμπληρώνει.

Απουσία επιτήρησης

Γιατρός του νοσοκομείου που προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία του υπογραμμίζει την πλήρη απουσία επιτήρησης, με αποτέλεσμα τα παιδιά της δομής να έχουν άμεση επαφή με τα νοσηλευόμενα: «Μπαίνουν ελεύθερα οπουδήποτε, ακόμη και στις κλινικές και στα επείγοντα και κανένας αρμόδιος δεν υπάρχει για να αναλάβει την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί σε αυτά. Τα ασυνόδευτα παιδιά μάλιστα -που είναι αρκετά- αναγκαστικά, επειδή δεν έχουν κηδεμόνα, διαμένουν εντός του νοσοκομείου, για να μη συναναστρέφονται με συγγενείς και συνοδούς των άλλων παιδιών».

Την επικινδυνότητα της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα παιδιά επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους και τα μέλη της Ενωσης Γονέων Πεντέλης, με συγκεκριμένα περιστατικά.

Σύμφωνα με τον Λευτέρη Π., γονέα που συνόδευσε πριν από λίγες μέρες το παιδί του στο νοσοκομείο, «βγαίνοντας αντίκρισε τρία παιδιά να προσπαθούν να κουβαλήσουν έναν βράχο, ώστε να τον πετάξουν από τις σκάλες. Με παραινέσεις γονέων μεταπείστηκαν και επέστρεψαν στον θάλαμό τους, ωστόσο, ύστερα από λίγο, εμφανίστηκε ένα νεαρό αγόρι 15-16 ετών, βρίζοντας και απειλώντας γονείς και μια νοσοκόμα». Ο γονέας παρενέβη και έπεισε το αγόρι να επιστρέψει στον θάλαμό του, όμως λίγο αργότερα «ήρθε ένα κοριτσάκι από θάλαμο της δομής κλαίγοντας και ζητώντας βοήθεια από τους γονείς συνοδούς, γιατί έλεγε ότι τη χτύπησαν άλλα παιδιά». Η Ενωση καταγγέλλει πως οι επί βδομάδες προσπάθειές της να συναντήσει τον διοικητή του νοσοκομείου, Ηλία Δαλαΐνα, μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο κενό.

Ελλείψεις και σε νοσηλευτές - υποδομές

Οι δραματικές εικόνες παραίτησης δεν περιορίζονται μόνο στον χώρο της δομής φιλοξενίας. Η Ενωση Γονέων Πεντέλης καταγγέλλει τόσο τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό όσο και την απουσία χρηματοδότησης για απαραίτητες επισκευές συντήρησης στο νοσοκομείο.

Επισημαίνει πως τα χειρουργεία έχουν επείγουσα ανάγκη ανακαίνισης, με μόνο μία αίθουσα ανάνηψης χωρίς προσωπικό και μηχανήματα, ενώ η πρόσφατα ανακαινισμένη Β’ παιδιατρική κλινική είναι κλειστή εδώ και ενάμιση χρόνο. Η ΩΡΛ κλινική έχει από 15 μόνο 7 κλίνες και η παιδοψυχιατρική κλινική, μακριά από το κεντρικό κτίριο και έξω από τον περίβολο του νοσοκομείου, με μόνο 4 κλίνες και χωρίς επαρκείς νοσηλευτές, στερείται εξωτερικών ιατρείων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεθοδεύεται το κλείσιμο δομών, καταγγέλλει το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Απόφαση της Δόμνας Μιχαηλίδου για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας απειλεί με «λουκέτο» τα 14 Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας και Σπίτια Μόνιμης Διαβίωσης του οργανισμού.
Μεθοδεύεται το κλείσιμο δομών, καταγγέλλει το «Χαμόγελο του Παιδιού»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
...Κι η φωνή τους τον κόσμο αλλάζει
Δεκάδες σχολεία από όλη την Αθήνα συμμετέχουν στην καλλιτεχνική δράση «Let The Children Talk» που διοργανώνεται στον Αγιο Δημήτριο, με εκθέσεις φωτογραφίας, εικαστικών, ντοκουμέντων από τη ζωή των προσφύγων...
...Κι η φωνή τους τον κόσμο αλλάζει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι αποκαλύψεις έφεραν παραιτήσεις σε δομή ατόμων με αναπηρία
Το Υπ. Εργασίας ζήτησε την παραίτηση όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου της δομής, όπου διαπιστώθηκαν «παραλείψεις και παρατυπίες».
Οι αποκαλύψεις έφεραν παραιτήσεις σε δομή ατόμων με αναπηρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης Παιδιών: Πάνω από 1/4 σε δομές κακοποιούνται
H Unicef, καθώς και εκπρόσωποι δομών όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού», επιστήμονες, ειδικοί και θύματα κάνουν έκκληση να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην προστασία των παιδιών ακόμη και απέναντι σε δομές που έχουν...
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης Παιδιών: Πάνω από 1/4 σε δομές κακοποιούνται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία στο Παίδων Πεντέλης για... περίεργη δωρεά στο νοσοκομείο
Η Γενική Συνέλευση εργαζομένων του Γ.Ν Παίδων Πεντέλης καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα στις 17:00, και απευθύνει σειρά ερωτημάτων προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, την 1η ΥΠΕ Αττικής και το...
Διαμαρτυρία στο Παίδων Πεντέλης για... περίεργη δωρεά στο νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Βύρωνας, «βράχος» στο πλευρό των τριών προσφυγόπουλων
Κινδυνεύει με απέλαση η κουρδική οικογένεια Αλί από το Ιράκ. Στήριξη από τους καθηγητές του 4ου Γυμνασίου όπου φοιτούν τρία από τα πέντε παιδιά της οικογένειας, αλλά και από την Ζ' ΕΛΜΕ.
Ο Βύρωνας, «βράχος» στο πλευρό των τριών προσφυγόπουλων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας