• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 8.0°C
  1 BF
  96%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 8.0°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 9.4°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 4.9°C
  0 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.3°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  91%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  2 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.3°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 8.2°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  1 BF
  99%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατατέθηκε εμπλουτισμένο το νομοσχέδιο για τη δημοτική αστυνομία σε ρόλο «Ράμπο»

 • A-
 • A+
Το άρθρο 5 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι η Δημοτική Αστυνομία «στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της δύναται να προβαίνει σε συλλήψεις», ενώ προβλέπεται ρητά ότι κάθε δημοτικός αστυνομικός θα φέρει «ειδικό εξοπλισμό και μέσα δέσμευσης», δηλαδή χειροπέδες και κλομπ.

Εννέα χρόνια μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας από μία κυβέρνηση με αρμόδιο υπουργό για τη Δημόσια Διοίκηση τον Κυρ. Μητσοτάκη, η δική του κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο που εντάσσει τους δημοτικούς αστυνομικούς σε σώμα με στρατιωτικά χαρακτηριστικά και τους παρέχει κλομπ και χειροπέδες.

Το βασικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου είχε γίνει γνωστό εδώ και έναν μήνα όταν βγήκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στο κείμενο που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή προστέθηκαν ορισμένες ακόμη διατάξεις. Οπως ανέφερε η «Εφ.Συν.» και σε προηγούμενο δημοσίευμα («Δίνουν κλομπ και χειροπέδες στη Δημοτική Αστυνομία»-7/11/2022), είναι το άρθρο 5 του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι η Δημοτική Αστυνομία «στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της δύναται να προβαίνει σε συλλήψεις», ενώ προβλέπεται ρητά ότι κάθε δημοτικός αστυνομικός θα φέρει «ειδικό εξοπλισμό και μέσα δέσμευσης», δηλαδή χειροπέδες και κλομπ, όπως αναφέρεται ενδεικτικά.

Επιπροσθέτως, κάθε ελεγχόμενος από δημοτικούς αστυνομικούς πολίτης «υποχρεούται να παρέχει τα αιτούμενα, γραπτά ή προφορικά στοιχεία», καθώς και να «επιτρέπει την είσοδο [δημοτικών αστυνομικών] στους χώρους στους οποίους διεξάγεται έλεγχος». Αλλιώς, ο πολίτης «υποπίπτει στο αδίκημα της απείθειας».

Προφανής στόχος του νομοσχεδίου είναι να απαλλάξει τους αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. από τη συνδρομή τους σε θέματα καθημερινότητας ώστε να «απελευθερωθεί» προσωπικό για να ασχοληθεί με άλλες δραστηριότητες. Υπενθυμίζεται ότι όταν πρωτοϊδρύθηκε η Δημοτική Αστυνομία είχε αρμοδιότητα μόνο για σταθμευμένα αυτοκίνητα ενώ τώρα τα στελέχη της θα πρέπει να επιλαμβάνονται και για σειρά άλλων τροχαίων παραβάσεων όπως η οδήγηση με χρήση κινητού και η μη χρήση ζώνης.

Εδώ και αρκετό καιρό, η Διεύθυνση Τροχαίας της ΕΛ.ΑΣ. έχει περιορίσει κατά πολύ την ενασχόλησή της με την αστυνόμευση των οχημάτων στην Αθήνα και καθημερινά μεταβιβάζει δεκάδες καταγγελίες στη Δημοτική Αστυνομία. Νέα αρμοδιότητα για τη Δημοτική Αστυνομία θα είναι και η εφαρμογή των νόμων για τα ζώα συντροφιάς – δραστηριότητα που φαίνεται πως δεν υπηρετήθηκε με ιδιαίτερη χαρά από τους αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Το μεγάλο ερώτημα αφορά τον οπλισμό των δημοτικών αστυνομικών και την απαραίτητη εκπαίδευση που αφορά τη χρήση αλλά και την αποφυγή χρήσης του. Οσο πολλοί είναι οι δημοτικοί αστυνόμοι που έχουν φάει ξύλο προσπαθώντας να επιδώσουν κλήσεις και να διεκπεραιώσουν αυτόφωρα, άλλοι τόσοι είναι εκείνοι που ανησυχούν από το ενδεχόμενο άνθρωποι ανεκπαίδευτοι να βγουν στον δρόμο με «νοοτροπία Ράμπο». Είναι άγνωστο εάν οι δημοτικοί αστυνομικοί που ήδη υπηρετούν θα περάσουν από μια ικανοποιητική εκπαίδευση ή απλώς από ένα σεμινάριο λίγων ωρών.

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά ετοιμάζονται και προσλήψεις έως και 1.300 νέων δημοτικών αστυνομικών, οι οποίες θα διπλασιάσουν τον αριθμό των ήδη υπηρετούντων πανελλαδικά. Για τις νέες προσλήψεις ακούγεται ότι θα τεθεί υψηλό όριο ηλικίας τα 35 έτη, ενώ θα γίνονται δεκτά και πτυχία ιδιωτικών κολεγίων. Ανησυχία γεννά (σε άλλους «ενθουσιασμό») το στρατιωτικού χαρακτήρα βαθμολόγιο που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο.

Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας βγαίνει από τις προβλέψεις του ευρύτερου Δημόσιου και προκύπτουν δυο βαθμίδες: ο υψηλότερος ιεραρχικά των δημοτικών αστυνόμων (με βαθμούς Α, Β και Γ) και ο χαμηλότερος των δημοτικών αστυνομικών. Πιθανολογείται μάλιστα ότι ο ανώτερος κλάδος θα φορά και διαφορετική στολή με τα σχετικά γαλόνια και διακριτικά. Δρομολογείται επίσης η καθιέρωση και ειδικού επιδόματος για όσους φέρουν οπλισμό.

■ Ως συνήθως, στις διατάξεις που προστέθηκαν στο προς ψήφιση κείμενο συμπεριλαμβάνονται και κάποιες που δεν υπήρχαν στη διαβούλευση. Μια από αυτές νομιμοποιεί εκ των υστέρων αμοιβές μουσικών, που δόθηκαν χωρίς συμβάσεις εργασίας, από τον Δήμο Αθηναίων στο διάστημα 2003-2010, επί δημαρχίας, δηλαδή, Ντόρας Μπακογιάννη και Νικήτα Κακλαμάνη. Αλλη διάταξη παρέχει σε δημάρχους και περιφερειάρχες καθεστώς «ιδιάζουσας δωσιδικίας» ώστε για αδικήματα στα οποία υπέπεσαν να δικάζονται όπως οι δικαστές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διήμερο μπλακ άουτ στη «Διαύγεια»
Το σύστημα «Διαύγεια» έμεινε εντελώς εκτός λειτουργίας το τελευταίο Σαββατοκύριακο, ενώ τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν χρονικά διαστήματα στα οποία έπεφτε για κάποια ώρα ή απαγόρευε στον επισκέπτη του να...
Διήμερο μπλακ άουτ στη «Διαύγεια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕλΕΔΑ: Οχι στη μετατροπή της δημοτικής αστυνομίας σε κατασταλτικό μηχανισμό
Απάλειψη των κατασταλτικών αρμοδιοτήτων συλλήψης, καταδιώξεων και άσκησης σωματικής βίας από τη δημοτική αστυνομία ζητά η ΕλΕΔΑ.
ΕλΕΔΑ: Οχι στη μετατροπή της δημοτικής αστυνομίας σε κατασταλτικό μηχανισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ασκήσεις ακροδεξιάς ρητορικής
Με ασκήσεις πολιτικής επικυριαρχίας ακροδεξιού λόγου για το «τι σημαίνει αστυνομία» και ποιοι πάσχουν από «στρατοφοβία», ανήμερα της επετείου της δολοφονίας Γρηγορόπουλου και την επομένη των πυροβολισμών κατά...
Ασκήσεις ακροδεξιάς ρητορικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργιο βίας, συλλήψεων και καταστολής στα Προσφυγικά
Με αφορμή τον εντοπισμό του φερόμενου ως εμπρηστή της «Real News», ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έφοδο στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας σημειώνοντας 78 συλλήψεις.
Οργιο βίας, συλλήψεων και καταστολής στα Προσφυγικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δίνουν κλομπ και χειροπέδες στη δημοτική αστυνομία
Σε ένα σώμα επιβολής προστίμων που θα μπορεί να προβαίνει και σε συλλήψεις μετατρέπεται η δημοτική αστυνομία, βάσει του νομοσχεδίου που ανάρτησε το υπουργείο Εσωτερικών προς διαβούλευση.
Δίνουν κλομπ και χειροπέδες στη δημοτική αστυνομία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας