• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 8.5°C
  2 BF
  96%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 8.0°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.8°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  90%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 4.9°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.3°C
  3 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  92%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.4°C
  3 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 2.9°C / 4.0°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.2°C
  2 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 8.8°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 4.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  0 BF
  99%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει

 • A-
 • A+
Σε πολλούς δήμους η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θα συνεχίσουν να συνεδριάζουν και να παράγουν αποφάσεις παρά τον κίνδυνο αυτές να πάσχουν από πλευράς ακυρότητας.

«Σφυρίζει αδιάφορα» η κυβέρνηση για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε τις διατάξεις βάσει των οποίων ουσιαστικά καταργήθηκε πριν εφαρμοστεί η απλή αναλογική στους δήμους της χώρας και μεταβιβάστηκε πλήθος αρμοδιοτήτων σε δημοτικές επιτροπές, με αλλοίωση της σύνθεσής τους, ώστε να έχει καθαρή πλειοψηφία η παράταξη του δημάρχου.

Η απόφαση για την οποία το ΣτΕ ενημέρωσε επισήμως την περασμένη Παρασκευή αντιμετωπίζεται προς το παρόν σχεδόν ως ανύπαρκτη με το σκεπτικό ότι «δεν έχει νομίμως επιδοθεί στο υπουργείο Εσωτερικών». Ετσι, σε πολλούς δήμους η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θα συνεχίσουν να συνεδριάζουν και να παράγουν αποφάσεις παρά τον κίνδυνο αυτές να πάσχουν από πλευράς ακυρότητας.

Για παράδειγμα, σήμερα συνεδριάζουν και οι δύο αυτές επιτροπές στον Δήμο Αθηναίων με συνολικά 69 θέματα στην ημερήσια διάταξη και αποφάσεις υψηλού οικονομικού περιεχομένου. Στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας αλλά και σε πολλούς άλλους, υπάρχει πλέον πλήθος θεμάτων που μπορεί να μη φτάσουν ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου, λόγω απλής αναλογικής, ο δήμαρχος μπορεί να απέχει έτη φωτός από την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι ακυρωμένες διατάξεις ήταν από τις πρώτες που πέρασαν επί υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου το 2019 και κατέπεσαν με προσφυγές που αφορούσαν τους δήμους της χώρας. Τεκμαίρεται, όμως, ότι διαμορφώνουν νομολογία που θα συμπαρασύρει και τις αποφάσεις των αντίστοιχων οργάνων των Περιφερειών. Οι ανακοινώσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ διαμόρφωσαν προχθές Σάββατο το βασικό θέμα της «Εφ.Συν.», με την επισήμανση ότι διατάξεις νόθευαν τη θέληση των εκλογέων και εξασφάλιζαν πλασματική πλειοψηφία για τους δημάρχους.

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 3/12/2022

Την ίδια μέρα, Σάββατο, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με «διευκρινίσεις σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν σε απόφαση του ΣτΕ». Μάλιστα η ανακοίνωση εκδόθηκε δύο φορές. Την πρώτη αναφερόταν σε απόφαση του ΣτΕ «που κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις» και τη δεύτερη («ορθή επανάληψη») σε απόφαση «που φέρεται να κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις»... Επί της ουσίας, το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε δύο διευκρινίσεις και ένα «πολιτικό σχόλιο»:

«1. Η σχετική απόφαση δεν έχει νομίμως επιδοθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και επομένως ισχύει, επί του παρόντος, η υφιστάμενη νομοθεσία.

2. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα μελετήσει τη συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες ενίσχυσης της αποτελεσματικής διακυβέρνησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης.

3. Η απόφαση αυτή μας υπενθυμίζει με τον πιο εναργή τρόπο τις καταστροφικές συνέπειες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που δυστυχώς ακόμα μας στοιχειώνουν. Η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εργαστεί ώστε οι πολίτες να συνεχίσουν να λαμβάνουν απρόσκοπτα και αποτελεσματικά τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση δημοτικών παρατάξεων κατά του νόμου Βορίδη
Σε μαζικό αγώνα με αίτημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, για το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των δημοτικών συμβουλίων, καλούν δημοτικές παρατάξεις από όλη την...
Κινητοποίηση δημοτικών παρατάξεων κατά του νόμου Βορίδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διευκρινίσεις ΥΠΕΣ μετά τη «βόμβα» του ΣτΕ για τις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων
«Επί του παρόντος ισχύει η υφιστάμενη νομοθεσία» και, επομένως, οι Οικονομικές Επιτροπές και οι Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των Δήμων συνεδριάζουν με το ισχύον καθεστώς, διευκρινίζει με ανακοίνωσή του το...
Διευκρινίσεις ΥΠΕΣ μετά τη «βόμβα» του ΣτΕ για τις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων
ΕΛΛΑΔΑ
Ράπισμα ΣτΕ κατά «νόμων Θεοδωρικάκου»
«Κόλαφο» για τις κομβικότερες εκ των κυβερνητικών αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων των δήμων αποτελεί απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ράπισμα ΣτΕ κατά «νόμων Θεοδωρικάκου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκοτώνουν την απλή αναλογική
Λιγότερες παρατάξεις στην αντιπολίτευση και μείωση στους εκλεγμένους συμβούλους έως και κατά 30% φέρνει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών...
Σκοτώνουν την απλή αναλογική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταργούν συλλογικά όργανα και αποδυναμώνουν την αντιπολίτευση στους ΟΤΑ
Mε το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μειώνονται οι έδρες των δημοτικών συμβούλων, παραμένουν οι τοπικές κοινότητες, στα ύψη τα παράβολα.
Καταργούν συλλογικά όργανα και αποδυναμώνουν την αντιπολίτευση στους ΟΤΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας