• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 8.0°C
  1 BF
  96%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 8.0°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 9.4°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 4.9°C
  0 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.3°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  91%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  2 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.3°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 8.2°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  1 BF
  99%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξώδικο από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

 • A-
 • A+

Λάβαμε και δημοσιεύουμε εξώδικο που στάλθηκε στην εφημερίδα μας από την εταιρεία «Αττικό Θεματικό Πάρκο Α.Ε.»:

«Στις 30.10.2022 υπέπεσε στην αντίληψή μας ένα άρθρο δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας σας, δημιούργημα του συντάκτη σας κ. Τάσου Σαραντή. To εν λόγω άρθρο τιτλοφορείται «Ο Αδωνις Γεωργιάδης νομιμοποιεί το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο».

Μεταξύ άλλων αναληθών και περιπαικτικών για την εταιρεία μας αναφορών, κατά τρόπο, ας μας επιτραπεί ο όρος, νεφελώδη, δημοσιεύετε ένα άρθρο που βρίθει ψεμάτων και συκοφαντιών, βλάπτοντας με αυτό τον τρόπο καταφανώς την αξιοπιστία και υπόληψη της επιχείρησής μας που απασχολεί 81 εργαζόμενους.

Περιφρονείτε και «κοροϊδεύετε» μια απλή επίσκεψη του Υπουργού, κ. Αδωνι Γεωργιάδη με τη γυναίκα του και το ανήλικο τέκνο τους στους χώρους του πάρκου, που ΤΟΛΜΗΣΕ και δημοσίευσε σε λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσής του, ωσεί έπραξε κάτι εγκληματικό, αμαυρώνοντας το όνομά μας και τον εκπαιδευτικό σκοπό της ύπαρξης του χώρου μας τον οποίο επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες πολίτες.

Είναι προφανές ότι η γνώμη της εφημερίδας σας δεν συμβαδίζει με τη γνώμη των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών του Πάρκου που μας τιμούν με την παρουσία τους. Αναφέρετε ότι και μόνο η επίσκεψη του Υπουργού με την οικογένειά του μας «νομιμοποιεί και δίνει άφεση αμαρτιών σε όλες τις καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων για τις παρανομίες στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, αλλά και για την ανοχή που επιδεικνύουν οι αρμόδιες υπηρεσίες».

Υποδεικνύετε, δε, ως λαϊκοί δικαστές, πως «θα έπρεπε να επέμβει άμεσα εισαγγελέας» γιατί εξακολουθούν να πραγματοποιούνται παραστάσεις με δελφίνια που, κατά τη σφαιρικά εμπεριστατωμένη δημοσιογραφική σας οπτική, έχουν απαγορευθεί δυνάμει δικαστικής αποφάσεως από τον Ιούνιο του 2020, ενώ ισχυρίζεστε ότι διατηρούμε αυθαίρετες εγκαταστάσεις που έχουν κριθεί τελεσίδικα κατεδαφιστέες.

Για να σας διαφωτίσουμε και για να μη γίνεστε θύματα παραπληροφόρησης, που ενδεχομένως σας εμποδίζει να ερευνήσετε σε μεγαλύτερο βάθος αυτά που ανενδοίαστα δημοσιεύετε, η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του δελφιναρίου μας, ίσχυε για τρεις (3) μήνες, από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο του 2020, οπότε και καταργήθηκε καθ’ ολοκληρίαν και στη θέση αυτής ισχύει μέχρι και σήμερα η υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 433345/24.06.2020 απόφαση της ίδιας Υπηρεσίας με την οποία αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των εν λόγω εγκαταστάσεων υπό προϋποθέσεις τις οποίες τηρούμε ανελλιπώς και κατά γράμμα μέχρι σήμερα. Ειρήσθω εν παρόδω, και μόνο η αναφορά περί «παραστάσεων» με δελφίνια λανθάνει και, προς ενημέρωσή σας, έχει ήδη κριθεί σχετικά από την ποινική δικαιοσύνη όχι μια αλλά τρεις φορές.

Οσον αφορά δε, τις δήθεν αυθαίρετες εγκαταστάσεις που «έχουν κριθεί τελεσίδικα κατεδαφιστέες», αν και δεv έχουμε κανένα λόγο να δώσουμε εξηγήσεις σε εσάς, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και να σας διαφωτίσουμε περί της νομιμότητας των κτισμάτων και των κατασκευών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, διότι έχουν τακτοποιηθεί κατά το μέρος τους που στερούντο αδείας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4178/2013, χωρίς η εν λόγω τακτοποίηση vα πάσχει.

Προφανώς ο κ. Σαραντής που του παρέχεται από εσάς η ευχέρεια να δημοσιεύει γνώμες και άρθρα σε ηλεκτρονικής μορφής μέσα μαζικής ενημέρωσης και να επηρεάζει κατ’ αυτό τον τρόπο την κοινή γνώμη, εκτός από το ότι είναι ανενημέρωτος σε σχέση με το καθεστώς λειτουργίας μας, επέδειξε μια ανεξήγητη μονομέρεια επιχειρώντας την οικονομική μας εξόντωση, αφού δεν φαίνεται να ήθελε να σταθεί μόνο στην επίκαιρη είδηση της επίσκεψης του Υπουργού και της ανάρτησης αυτού αλλά και να «θυμίσει» στους αναγνώστες τις δήθεν κτηνωδίες που έχει διαπράξει το πάρκο μας στα φιλοξενούμενοί ζώα του καθ’ όλη την πάροδο των τελευταίων ετών.

Συνεπώς, κατά την ταπεινή μας άποψη, δεν επιτρέπεται από ειδησεογραφικές πλατφόρμες με τη δική σας απήχηση, που ο κόσμος θεωρεί αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, να δημοσιεύονται fake news και προσωπικές ακραίες γνώμες συντακτών (με τον τύπο προπαγάνδας) που δύνανται να βλάψουν ανεπανόρθωτα την τιμή και υπόληψη προσώπων και εταιρειών σε πανελλαδικό επίπεδο. Προφανώς και δεν βρισκόμαστε στο απυρόβλητο και είμαστε ανοιχτοί στον εποικοδομητικό διάλογο και κριτική αλλά αυτό δεν πρέπει να ξεπερνάει τα όρια και να φτάνει στην περιφρόνηση, υβριστικότητα και συκοφαντία, την οποία δεν ανεχόμαστε.

Επειδή επανειλημμένως υιοθετείτε και προβάλλετε άρθρα που πλήττουν όχι μόνο την υπόληψη και εύρυθμη δραστηριότητα του πάρκου μας αλλά και την ασφάλεια των προσώπων που εργάζονται και διαχειρίζονται αυτό.

Επειδή με την πρακτική της παραπληροφόρησης και των ψευδεπίγραφων ειδήσεων που συνηθίζετε να προωθείτε, οι αναγνώστες δεν μπορούν να κάνουν διάκριση μεταξύ πραγματικών και ψεύτικων ειδήσεων, δημιουργείται σύγχυση και παρεξήγηση σχετικά με σημαντικά για εμάς ζητήματα.

Επειδή έχουμε φτάσει στα όριά μας και δεν θα ανεχτούμε την ανενδοίαστη εκτόξευση άλλων συκοφαντικών βολών προς την εταιρεία μας και την ατέρμονη αναπαραγωγή τους από υποτιθέμενα ειδησεογραφικά sites.

Επειδή, τέλος, κατ’ ελάχιστον, θα έπρεπε πριν αναγράψετε ή προβάλετε ανακριβή στοιχεία και γεγονότα για την εταιρεία μας, να μας καλούσατε για να εκφέρουμε την άποψή μας επί των καταγγελλομένων σε βάρος μας.

Επειδή επανειλημμένα τα ποινικά και διοικητικά δικαστήρια μας δικαίωσαν στον ανηλεή πόλεμο που δεχόμαστε από τις φιλοζωικές ή περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Επειδή ενδεικτικά επικαλούμαστε την υπ’ αριθμόν 408/2021 απόφαση του ΣτΕ, το υπ’ αριθμόν 1666/2012 Βούλευμα του Συμβουλίου Αθηνών, τις υπ’ αριθμούς 93642/2013, 61390/2015, 13910/2017 αποφάσεις Μονομελών Πλημμελειοδικείων Αθηνών και την υπ’ αριθμόν 7736/2019 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Για τους λόγους αυτούς η εταιρεία ζητά, μεταξύ άλλων, να αποσύρουμε «το επίμαχο άρθρο και άλλα παρόμοια δυσφημιστικά άρθρα για την εταιρεία», να απέχουμε από δυσφημιστικές δημοσιεύσεις για το Πάρκο από τώρα και στο μέλλον.»


Η απάντηση του συντάκτη

Με εμφανή την απόπειρα λογοκρισίας, το εξώδικο που απέστειλε στην «Εφ.Συν.» το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς που παραποιούν την πραγματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η άδεια για την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων από την ίδια υπηρεσία της περιφέρειας δόθηκε υπό προϋποθέσεις που δεν τηρούνται «ανελλιπώς και κατά γράμμα μέχρι σήμερα», όπως ισχυρίζεται το ΑΖΠ και απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί το βίντεο που ανάρτησε ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης μετά την οικογενειακή επίσκεψή του σε αυτό. Και σε αυτό διαφαίνεται ξεκάθαρα πως τα θαλάσσια θηλαστικά υπακούν στις εντολές εκπαιδευτών για να κάνουν τούμπες και άλλα νούμερα. Συνεπώς, όχι μόνο δεν είναι λανθασμένη η αναφορά περί «παραστάσεων» με δελφίνια, αλλά επιπλέον πρόκειται για παράνομες παραστάσεις.

Ο νόμος 4830/2021 αναφέρει ξεκάθαρα ότι «απαγορεύεται η συμμετοχή, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό, κάθε ζώου σε κάθε είδους παραστάσεις, μη εξαιρουμένων των εκπαιδευτικών παραστάσεων» και ότι απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Και, ως είθισται, η εξόφθαλμη παραβίαση της νομοθεσίας χρήζει της επέμβασης εισαγγελέας. Υπό αυτά τα δεδομένα δε, ούτε περιφρονήσαμε ούτε κοροϊδέψαμε την οικογενειακή επίσκεψη του υπουργού στο ΑΖΠ, αλλά την καυτηριάσαμε.

Το αληθές των προαναφερόμενων επιβεβαιώνεται και από την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών που σε ανάρτησή της στις 30/10 ζήτησε μετά την επίσκεψη Γεωργιάδη και τη «δημοσιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού με δελφίνια που φαίνεται να συμμετέχουν σε παράσταση» την παρέμβαση των αρχών για τις παρανομίες στο δελφινάριο του ΑΖΠ. Η «Εφ.Συν.» έχει στη διάθεσή της τα έγγραφα που βεβαιώνουν τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί στο ΑΖΠ από τις αρμόδιες αρχές και τα ευρήματα αυτών, μεταξύ των οποίων και για πολεοδομικές αυθαιρεσίες που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν. Και για όλα αυτά τα ζητήματα θα επανέλθουμε εφόσον και εάν χρειαστεί.

Πέραν αυτών, στο εξώδικο δεν γίνεται καμιά αναφορά για τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν και αφορούν την αιχμαλωσία και τον εγκλεισμό των ζώων, τις αποδράσεις τους εν μέσω επισκεπτών και τις εκτελέσεις τους για τις οποίες γινόταν λόγος στο δημοσίευμα. Και, βέβαια, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι, αν και η επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης στο ΑΖΠ καυτηριάστηκε ανάλογα και έντονα από αρκετές ενημερωτικές ηλεκτρονικές σελίδες που ουσιαστικά αναπαρήγαγαν τις χρόνιες καταγγελίες των φιλοζωικών οργανώσεων, το ΑΖΠ δεν στράφηκε και κατά αυτών (ούτε και κατά των φιλοζωικών), αλλά επέλεξε να αποστείλει απειλητικά εξώδικα για το ίδιο ζήτημα μόνο στην «Εφ.Συν.» και στη δημοσιογράφο Ελένη Ηλιοπούλου που διαχειρίζεται το zoosos.gr. Δεν μπορεί, κάποια εξήγηση θα υπάρχει γι’ αυτό…

Τάσος Σαραντής

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάρκο κοινωνικοποίησης κι άθλησης σκύλων στον Πειραιά
Άνοιξε τις πόρτες του και υποδέχθηκε δεκάδες φιλόζωους με τους τετράποδους φίλους τους, το 1ο Δημοτικό Πάρκο Κοινωνικοποίησης & Άθλησης σκύλων που δημιούργησε ο Δήμος Πειραιά.
Πάρκο κοινωνικοποίησης κι άθλησης σκύλων στον Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέταρτο εξώδικο σε «Εφ.Συν.» και Reporters United για τις υποκλοπές
Το εξώδικο αναφέρεται στο δημοσίευμα της 4ης Αυγούστου, το οποίο τεκμηρίωσε νέα ευρήματα που φέρνουν το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κοντά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Τέταρτο εξώδικο σε «Εφ.Συν.» και Reporters United για τις υποκλοπές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξωση της Φιλοζωικής από το Αλσος Φιλαδέλφειας
Ο δήμος έχει δηλώσει υποχρεωμένος να απομακρύνει το καταφύγιο από το άλσος, εξηγώντας ότι με απόφαση του 2009 «ο χώρος έχει κριθεί παράνομος από τις αρμόδιες αρχές».
Εξωση της Φιλοζωικής από το Αλσος Φιλαδέλφειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας