• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 8.0°C
  2 BF
  95%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.2°C / 7.7°C
  4 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.8°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.8°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.0°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 4.9°C
  0 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 16.0°C
  4 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  3 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 12.4°C
  2 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  1 BF
  95%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 6.6°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 8.2°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  0 BF
  99%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καθημερινός αγώνας δρόμου γονέων για ένα... λεωφορείο

 • A-
 • A+
Ταλαιπωρία για τις οικογένειες από τον Δήμο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης. Αναγκάζονται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα καθημερινά προκειμένου να μεταφέρουν τα παιδιά στην κοινότητα Περαίας από όπου τα παραλαμβάνει λεωφορείο για να τα μεταφέρει στην κοινότητα Λακκιάς όπου βρίσκεται το Εκπαιδευτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ● Τα παιδιά ξεκινούν το πρωί από το Ρεντζίκι και φτάνουν στο σχολείο τους… έπειτα από δρομολόγιο 2,5 ωρών! ● Το υπουργείο Εργασίας προφανώς δεν ήθελε να ακούσει τίποτα για μίσθωση επιπλέον οχήματος –τι τεράστιο κόστος, αλήθεια!– και η προσπάθεια των γονέων να βρουν συμπαράσταση στον τοπικό δήμο προσέκρουσε στη γραφειοκρατία αφού πρέπει να γίνει διαγωνισμός, οπότε… η λύση, αν υπάρξει, πάει για την επόμενη χρονιά!

Δεν θα τη γιορτάσουν την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία οι 7 μαθητές ΑμεΑ και οι οικογένειες από τον Δήμο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης καθώς βιώνουν μια απίστευτη καθημερινή ταλαιπωρία από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Κι αυτό γιατί οι γονείς αναγκάζονται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα καθημερινά προκειμένου να μεταφέρουν τα παιδιά στην κοινότητα Περαίας από όπου τα παραλαμβάνει λεωφορείο το οποίο τα μεταφέρει στη συνέχεια στην κοινότητα Λακκιάς (κοντά στα Βασιλικά του Δήμου Θέρμης) όπου βρίσκεται το Εκπαιδευτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του πρώην ΟΑΕΔ όπου και φοιτούν.

Οι διαμαρτυρίες των οικογενειών δεν έχουν φέρει ακόμη αποτέλεσμα καθώς το ΕΚΕΚ, υπερβαίνοντας τις δυνατότητές του, άλλαξε το δρομολόγιο ενός λεωφορείου που ξεκινά από το Ρεντζίκι, συνεχίζει στο Πανόραμα, πάει στην Καλαμαριά και μετά αντί να στρίψει στα Πράσινα Φανάρια (περιοχή αεροδρομίου) κάνει μερικά χιλιόμετρα μέχρι την Περαία για να πάρει τα παιδιά, αντί ένα μικρό όχημα να συγκεντρώνει τα παιδιά του Θερμαϊκού και να τα μεταφέρει τουλάχιστον στα Πράσινα Φανάρια. Αυτή η εκτός προγράμματος –απόσταση κοντά στα είκοσι χιλιόμετρα– εξυπηρέτηση σημαίνει βέβαια ότι, παράλληλα, τα παιδιά που ξεκινούν το πρωί από το Ρεντζίκι φτάνουν στο σχολείο τους… έπειτα από δρομολόγιο 2,5 ωρών!

Συζητώντας με γονείς και εκπαιδευτικούς διαπιστώνουμε ότι το ΕΚΕΚ κατάφερε με υπέρβαση να εντάξει στο πρόγραμμα και αυτά τα παιδιά. Το υπουργείο Εργασίας προφανώς δεν ήθελε να ακούσει τίποτα για μίσθωση επιπλέον οχήματος –τι τεράστιο κόστος, αλήθεια!– και η προσπάθεια των γονέων να βρουν συμπαράσταση στον τοπικό δήμο προσέκρουσε στη γραφειοκρατία αφού πρέπει να γίνει διαγωνισμός, οπότε… η λύση, αν υπάρξει, πάει για την επόμενη χρονιά!

«Ολα τα προηγούμενα χρόνια στη βασική εκπαίδευση, λεωφορείο έπαιρνε τον γιο μου για να τον πάει στο σχολείο στο Πανόραμα. Φέτος ζούμε ένα μαρτύριο», μας λέει ο Γιάννης Κοκκάρης από την Επανομή, που κάνει καθημερινά περί τα 35 χιλιόμετρα για να μεταφέρει τον γιο του στην Περαία και μας περιγράφει: «Σήμερα (χθες) ράγισε η καρδιά μου, ήταν οι μητέρες στο σημείο που παίρνει τα παιδιά το λεωφορείο και είχαν αγκαλιαστεί γιατί έκανε φοβερό κρύο και έβρεχε. Μια κυρία, με κινητικά προβλήματα η ίδια, φέρνει το παιδί ποδαρόδρομο κάθε μέρα δύο χιλιόμετρα. Τι να πω για το άγχος να προλάβουμε και τη δουλειά μας. Αν είχε μπει λεωφορείο, δεν θα υπήρχαν μόνο τα 7 παιδιά που πηγαίνουν τώρα στο ΕΚΕΚ, θα ήταν πάνω από 30 μόνο από τον Δήμο Θερμαϊκού. Να φανταστείτε, λέμε πάλι καλά που το πρακτορείο του Ζορπίδη δέχθηκε να κάνει αυτή την παράκαμψη χιλιομέτρων και να έρχεται μέχρι την Περαία για να διευκολυνθούμε».

Ας σημειωθεί ότι το μεσημέρι τα παιδιά τα παραλαμβάνει στην Περαία ιδιωτικό ΚΔΑΠ για ΑμεΑ και τα επιστρέφει στα σπίτια τους το βράδυ.

Η πρότυπη σχολή για νέους με αναπηρία

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Θεσσαλονίκης είναι μια σχολή του ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) που είναι το μοναδικό ανάλογο κέντρο που λειτουργεί στη χώρα και ασχολείται ειδικά με την Επαγγελματική Κατάρτιση νέων ΑμεΑ (με τμήματα κατευθύνσεων Γεωτεχνικής, Κοπτικής-Ραπτικής, Ξυλουργικού και Πληροφορικής). Ιδρύθηκε το 1975 από την Ευτυχία Νανάκου και λειτούργησε ως Πρότυπη Βιοτεχνική Μονάδα Λακκιάς (ΠΒΜ ΟΑΕΔ Λακκιάς), ενώ το 1985 παραχωρήθηκε με δωρεά στον ΟΑΕΔ. Εκτοτε λειτουργεί αδιαλείπτως ως σχολή επαγγελματικής εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρία, στην οποία σήμερα φοιτούν 160-180 μαθητές που έχουν διαβεί την εφηβική ηλικία και έχουν τελειώσει τη βασική εκπαίδευση. Σήμερα διευθύνεται από τον Βασίλη Γρηγορίου και έχει 4 μόνιμους καθηγητές και 62 αναπληρωτές!

Οι μαθητές μεταφέρονται καθημερινά στο σχολείο με τέσσερα μισθωμένα λεωφορεία από όλα τα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης καθώς και όλου του νομού, ενώ φιλοξενεί παιδιά και από τη Χαλκιδική. Κατά γενική ομολογία, πρόκειται για πρότυπη δομή με τεράστια εμπειρία σε μαθησιακά ζητήματα ΑμεΑ για την οποία ακούγονται μόνο καλά λόγια. Μετά την αποφοίτησή τους οι σπουδαστές μπορούν να εγγραφούν σε Κέντρα Προστατευόμενης Εργασίας (ΚΕΠΕ). Η παραμονή τους στα ΚΕΠΕ είναι για τους μεν εκπαιδεύσιμους 3 έτη, για τους δε ασκήσιμους 4 έτη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια τρώγλη «ειδικής αγωγής»
Σχολείο μόνο κατ' όνομα είναι το κτίριο στο οποίο φοιτούν σήμερα εξήντα παιδιά Γυμνασίου με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στα Πεύκα του Δήμου Νεάπολης-Συκεών. Είναι λίγο να πει κανείς ότι οι τριάντα τρεις...
Μια τρώγλη «ειδικής αγωγής»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μόλυνε» και το ΠΑΣΟΚ η ακροδεξιά ρητορική;
Η αναπληρώτρια γραμματέας Ισότητας του Κινήματος στήριξε εκδήλωση του «Thessaloniki Pride», όμως την κατήγγειλε η γενική γραμματέας Εθελοντισμού Κατερίνα Λάσπα.
«Μόλυνε» και το ΠΑΣΟΚ η ακροδεξιά ρητορική;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Του λιναριού τα πάθη για παιδί με σοβαρή ασθένεια
Παρότι το υπουργείο Παιδείας έχει ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή, ακόμη δεν έχει βρεθεί αντικαταστάτρια νοσηλεύτρια-συνοδός για μαθήτρια με επιληψία στη Νέα Κερασιά Θεσσαλονίκης.
Του λιναριού τα πάθη για παιδί με σοβαρή ασθένεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελίες για εκδικητική συμπεριφορά της διοικήτριας προς ανάδοχη οικογένεια
Νέες καταγγελίες προς τη διοικήτρια του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για εκδικητική συμπεριφορά σε ανάδοχο οικογένεια από την οποία προσπαθεί να πάρει την επιμέλεια παιδιού.
Καταγγελίες για εκδικητική συμπεριφορά της διοικήτριας προς ανάδοχη οικογένεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς εκπαίδευση έμειναν τα προσφυγόπουλα στη Θεσσαλονίκη
Τα προσφυγόπουλα έχουν μείνει εκτός τηλεκπαίδευσης καθώς αφ’ ενός δεν διαθέτουν τάμπλετ ή υπολογιστές, αλλά ακόμη και να είχαν, δεν υπάρχει ίντερνετ στις δομές όπου φιλοξενούνται.
Χωρίς εκπαίδευση έμειναν τα προσφυγόπουλα στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας