• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.6°C
  4 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.8°C / 1.9°C
  5 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 5.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / -0.1°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.2°C
  3 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  6 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 1.9°C
  4 BF
  44%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.5°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 4.3°C
  4 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  58%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανεξέλεγκτη η «μαφία» των εξετάσεων οδήγησης

 • A-
 • A+
Παρά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για οργανωμένα κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο, χρησιμοποιώντας μέσα προηγμένης τεχνολογίας, η κυβέρνηση δεν παίρνει τα μέτρα που θα μπορούσαν να περιορίσουν τη δράση τους ● Πώς πέφτουν στα μαλακά οι δράστες που έχουν συχνά διασυνδέσεις με την παράταξη της Ν.Δ. ● Μεγάλες καθυστερήσεις και στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Ως «ανεξάρτητα κρατίδια» σε μια χώρα όπου Predator και ΕΥΠ «αλωνίζoυν» λειτουργούν οι υπηρεσίες που εξετάζουν υποψηφίους για δίπλωμα οδήγησης. «Επιτελικό» κράτος και «παρακράτος» εμφανίζουν διαχρονική αδράνεια απέναντι στα οργανωμένα κυκλώματα που αυξάνονται και πληθύνονται τα τελευταία χρόνια, εισπράττοντας 2.000 ευρώ «το κεφάλι» για να ψιθυρίζουν μέσω καλωδίου τις σωστές απαντήσεις στους εξεταζόμενους.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι υπηρεσίες που υπάγονταν στο υπουργείο Μεταφορών (πρώην Συγκοινωνιών) έχουν περάσει στην αρμοδιότητα των Περιφερειών και αυτό δημιουργεί το «γήπεδο» για μια μπάλα που καταλήγει στην κερκίδα όποτε ξεσπά σκάνδαλο. Στην Περιφέρεια Αττικής έχουν αποκαλυφθεί το τελευταίο διάστημα σειρά υποθέσεων με κυκλώματα που καλωδιώνουν υποψηφίους έναντι αμοιβής, με χαρακτηριστικότερη αυτήν της περασμένης εβδομάδας. Για την αποκάλυψή της χρειάστηκε να βρεθούν δύο σφαίρες στο αυτοκίνητο προϊσταμένης υπηρεσίας, να κυκλοφορήσει ανώνυμη καταγγελία με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες («Εφ.Συν.» 18/5/2022, «Καταγγελίες για “μαφία” στις εξετάσεις οδήγησης») και να ανταλλαγούν πλήθος εγγράφων μεταξύ των υπευθύνων σε Περιφέρεια, Αστυνομία και Εισαγγελικές Αρχές:

■ Συνελήφθησαν 4 υπάλληλοι της Περιφέρειας εκ των οποίων οι δύο οργανωμένοι στην παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία και ένας, όπως αναφέρεται, με προϋπηρεσία στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

■ Συνελήφθησαν 8 εκπρόσωποι σχολών οδήγησης με πρωτεργάτη τον υπεύθυνο σχολής που ιδρύθηκε από τον πατέρα του, γνωστό κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας σε τοπικές οργανώσεις του Βορείου Τομέα Αττικής.

■ Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε ακόμη 58 άτομα.

Σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής (26/11/22), «πρόκειται για μια πολυπληθή εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας είχαν ως μοναδικό σκοπό την επίτευξη παράνομου και κυρίως εύκολου κέρδους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεών τους». Στις συνέπειες αυτές, προφανώς περιλαμβάνεται το γεγονός να κυκλοφορούν στους δρόμους άτομα ακατάλληλα για οδήγηση που μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσουν τροχαίο δυστύχημα.

Στην ίδια ενημέρωση αναφερόταν ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα όχι μόνον είχε καταρτίσει σχέδιο δράσης «αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός, όπως ακουστικά “ψείρες”, μικροκάμερες και συσκευές αναμετάδοσης δεδομένων διαδικτύου», αλλά εκφόβιζαν στελέχη των υπηρεσιών «όταν εκείνα προέβησαν σε εντατικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους». Η δράση τέτοιων κυκλωμάτων επικεντρώνεται κυρίως στην έκδοση επαγγελματικών αδειών οδήγησης (ταξί, λεωφορεία, φορτηγά) καθώς εκείνες παράγουν άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εκδίδονται 10.000 τέτοιες άδειες και συμμετέχουν πολλαπλάσιοι υποψήφιοι.

Οι συλλήψεις

Η σωρεία των συλλήψεων και της απαγγελίας κατηγοριών (διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου για παράλειψη που αντίκειται στα καθήκοντά του, ψευδής βεβαίωση – νόθευση, παράβαση καθήκοντος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατοχή γνήσιων και πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και νομοθεσία περί όπλων) προκάλεσε κάποια ανακούφιση σε όσους υπαλλήλους και εκπαιδευτές κρατούν πεισματικά απόσταση από τέτοια κυκλώματα. Η απελευθέρωση των συλληφθέντων λίγες μέρες αργότερα προκάλεσε νέα περίσκεψη κυρίως για τρεις λόγους: 1) Δεν είναι γνωστό εάν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα απομακρυνθούν από τις θέσεις τους μέχρι να γίνουν οι δίκες, 2) Αγνωστο είναι αν θα αφαιρεθούν και οι άδειες λειτουργίας από τους συλληφθέντες υπευθύνους των σχολών, 3) Το εποπτεύον υπουργείο Υποδομών επιδεικνύει συμπτώματα κώφωσης στα αιτήματα που υποβάλλουν οι Περιφέρειες για θωράκιση των διαδικασιών.

Στους παραπάνω λόγους θα μπορούσε να προστεθεί και ένας τέταρτος λόγος που σχετίζεται με τις αργές διαδικασίες απόδοσης ευθυνών σε αντίστοιχα κυκλώματα που έχουν συλληφθεί στο παρελθόν:

■ Το 2019, στη Διεύθυνση Μεταφορών Πειραιώς και Νήσων, εντοπίστηκε παραποίηση στους φακέλους υποψηφίων που τους επέτρεπε να δίνουν εξέταση στον δρόμο χωρίς να έχουν περάσει τα θεωρητικά.

■ Την ίδια χρονιά εξαρθρώθηκε άλλο κύκλωμα για παράνομη έκδοση αδειών στον Νότιο Τομέα, ενώ προϊσταμενικό στέλεχος βρέθηκε τότε να κρύβει χρήματα στον τάφο της μητέρας του... Η δίκη ακόμη δεν έχει γίνει, ενώ το παραπεμπτικό βούλευμα εκδόθηκε το 2021.

■ Τον Ιούλιο του 2020, στη Δυτική Αττική, εντοπίστηκαν υποψήφιοι που πήγαιναν να δώσουν εξετάσεις με πλαστές ταυτότητες.

■ Τον Ιούνιο του 2022 εντοπίστηκε κύκλωμα που καλωδίωνε υποψηφίους για να τους βοηθά με τις απαντήσεις των θεωρητικών εξετάσεων.

Σε έγγραφο του γενικού διευθυντή Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής τον περασμένο Απρίλιο καταγράφονται εντεινόμενες προσπάθειες υποβοήθησης υποψηφίων στον Βόρειο Τομέα Αττικής, οι πυροβολισμοί κατά του αυτοκινήτου της προϊσταμένης στις 21/4/22 και ζητείται συνδρομή της Ασφάλειας για περιπολίες αλλά και την άσκηση σωματικού ελέγχου. Τα αιτήματα αυτά δεν έτυχαν ανταπόκρισης από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά το χειρότερο είναι ότι αδράνεια επιδεικνύεται και για άλλα αιτήματα προς το Υποδομών-Μεταφορών, καθώς:

■ Στην εποχή της «ψηφιακής κοσμογονίας» και των πλατφορμών διά πάσα χρήση, τα μηχανογραφικά συστήματα παραμένουν μη διασυνδεδεμένα. Εξετάσεις γίνονται σε επτά διαφορετικές αίθουσες στην Αττική αντί για μία που θα μπορούσε να περιφρουρείται καλύτερα.

■ Πλήθος κρίσιμων διαδικασιών γίνονται μόνο στα γκισέ των υπηρεσιών, αυξάνοντας τις επαφές μεταξύ υποψηφίων οδηγών και υπαλλήλων. Δεν υπάρχει καν δυνατότητα αυτόματου προγραμματισμού εξέτασης στην Αττική, όπως δοκιμάστηκε στην Κεντρική Μακεδονία.

■ Την ώρα που τα παράνομα λογισμικά παρακολούθησης δρουν ανεξέλεγκτα, η κυβέρνηση κρατά στην παρανομία τούς κλωβούς (jammers) που θα μπορούσαν να ακυρώνουν τη χρήση ασύρματων συσκευών υποβοήθησης όπου γίνονται εξετάσεις. Ενδεχομένως, μάλιστα, οι κλωβοί να μένουν παράνομοι για να μην εμποδίζουν τις υπόλοιπες παρακολουθήσεις...

■ Σχολάρχης, που ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για παλαιότερες υποθέσεις, εμφανίζεται στη Βουλή ως άτυπος σύμβουλος του υπουργού Κ. Καραμανλή και πρωταγωνιστεί στο βίντεο που κυκλοφόρησε για να διαφημίσει το υπουργείο το προσωρινό δίπλωμα σε νέους 17 ετών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελίες για «μαφία» στις εξετάσεις οδήγησης
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με πολλούς παραλήπτες του μηνύματος και έλαβε την απάντηση ότι οι καταγγελίες παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να επιληφθεί εκείνη, αφού προηγηθεί εισαγγελική έρευνα.
Καταγγελίες για «μαφία» στις εξετάσεις οδήγησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξέρεις από βέσπα; Ναι, αν έχεις δίπλωμα αυτοκινήτου
Στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη μικροκινητικότητα που προβλέπει ισοδυναμία των διπλωμάτων οδήγησης Ι.Χ. (κατηγορία Β) με εκείνα των δικύκλων (κατηγορίες ΑΜ και Α1).
Ξέρεις από βέσπα; Ναι, αν έχεις δίπλωμα αυτοκινήτου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πορεία από 1.000 ταξί στην Αθήνα
Καταθέτουν λίστα με αιτήματα για μειώσεις φόρων, αυξήσεις στα κόμιστρα και θεσμικές αλλαγές προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Πορεία από 1.000 ταξί στην Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με τροπολογία αλλάζει ξανά η διάταξη για τις αστικές και υπεραστικές μεταφορές
Ακόμη ένα δείγμα «άριστης νομοθέτησης» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία με τροπολογία αλλάζει ξανά διάταξη νόμου που ψήφισε πριν από λίγες εβδομάδες και έδινε προπορεία στα ΚΤΕΛ ώστε εκείνα να αναλάβουν...
Με τροπολογία αλλάζει ξανά η διάταξη για τις αστικές και υπεραστικές μεταφορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτροχιάζεται η κυβέρνηση για τα μάτια... της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Έτοιμη να υπογράψει σύμβαση απευθείας ανάθεσης για επιδότηση της εταιρείας με 750 εκατομμύρια ευρώ, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφασίσει να γίνει ύστερα από διαδικασία διαγωνισμού.
Εκτροχιάζεται η κυβέρνηση για τα μάτια... της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας