• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.9°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 4.9°C / 7.7°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.8°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 3.3°C
  1 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 8.5°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 7.0°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 3.4°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 12.7°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.2°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  6 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  7 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 6.9°C
  4 BF
  57%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.0°C
  3 BF
  76%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 11.5°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.8°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  87%

Για «ανεπίτρεπτη νομικά και δεοντολογικά υπονόμευση του συνδικαλιστικού κινήματος» εγκαλούν τον Στέφανο Κοτσώλη οι εργαζόμενοι

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αθέμιτες πρακτικές του... γενικού πριν από τη μεταγραφή στη Lamda

 • A-
 • A+
Η μεταπήδηση του παντοδύναμου διευθυντή της Ελληνικό Κτηματολόγιο στον Όμιλο Λάτση αφήνει χιλιάδες ενστάσεις σε κτηματογράφηση και δασικούς χάρτες, που το ελάχιστο εναπομείναν προσωπικό δεν αρκεί για να διεκπεραιωθούν ● Ο Στέφανος Κοτσώλης κατηγορείται από το σωματείο εργαζομένων και την Ομοσπονδία τους για «προσπάθεια επιβολής εργοδοτικού συνδικαλισμού».

Επιβράβευση για... παράπλευρες υπηρεσίες; Εγκατάλειψη του «σκάφους» ύστερα από σειρά «ναυαγίων» και ενόψει κυβερνητικής αλλαγής; Οποια και αν είναι η εξήγηση, το γεγονός είναι ότι χθες ανακοινώθηκε η παραίτηση του γενικού διευθυντή της Ελληνικό Κτηματολόγιο, Στέφανου Κοτσώλη, αφού μία βδομάδα νωρίτερα είχε πάρει... μεταγραφή για τη Lamda Development.

Η παραίτηση του κορυφαίου στελέχους της Ελληνικό Κτηματολόγιο θεωρήθηκε αιφνιδιαστική στον βαθμό που ο φορέας βρίσκεται σε κρίσιμη φάση της λειτουργίας του, καλούμενος να διαχειριστεί χιλιάδες ενστάσεις που αφορούν την κτηματογράφηση και τους δασικούς χάρτες. Οι δασικοί χάρτες, για την «ολοκλήρωση» των οποίων επαίρεται η κυβέρνηση, έκλεισαν βιαστικά αφήνοντας χιλιάδες «τρύπες» και σφάλματα, ενώ αναρτώνται συνεχώς καινούργιοι σε κλίμακες που δεν επιτρέπουν να φαίνονται οι χαρακτηρισμοί των ιδιοκτησιών.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για «κορδέλες εγκαινίων» στο Κτηματολογικό Γραφείο της Αθήνας, την ώρα που το ελάχιστο προσωπικό δεν αρκεί καν για την απλή διεκπεραίωση των αιτημάτων εφόσον παραδοθεί και λειτουργεί αποτελεσματικά η βάση δεδομένων.

Οπως ενημέρωσε τον περασμένο Οκτώβριο το Σωματείο Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο (ΣΕΚΤ), ενόψει των εγκαινίων στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, ο νυν παραιτηθείς, τότε παντοδύναμος γενικός διευθυντής μεθόδευε τη στελέχωσή του μέσω ενός άλλου σωματείου (ΣΥΠΑΜ) το οποίο, μάλιστα, προσπαθούσε να το αναβαθμίσει σε επιχειρησιακό.

Το ΣΕΚΤ υπέβαλε τότε μηνυτήρια αναφορά καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις γύρω από την επιχειρούμενη αναβάθμιση του ΣΥΠΑΜ, το οποίο είχε ήδη μετονομαστεί σε ΠΑΝΣΕΚΤ «με σκοπό την παραπλάνηση, δημιουργώντας σύγχυση τόσο στο προσωπικό όσο και σε εξωτερικούς φορείς». Σε ανακοίνωσή του τότε, το ΣΕΚΤ κατήγγειλε ότι το πρώην ΣΥΠΑΜ «έχει την “αγάπη” και την “αναγνώριση” του Στέφανου Κοτσώλη», δίνονται χαριστικά στα μέλη του προνόμια, όπως συνδικαλιστικές άδειες με αμοιβή, ενώ επίσης τα μέλη του (εργαζόμενοι στα Υποθηκοφυλακεία) δεν έχουν εργοδότη μόνο το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Στις μεθοδεύσεις Κοτσώλη παρενέβη πριν από λίγες μέρες και το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΕ-ΥΠΕΧΩΔΕ), καταγγέλλοντας «τις παράνομες παρεμβάσεις του γενικού διευθυντή». Η Ομοσπονδία ανέφερε σε απόφασή της (15/11/22) ότι το ΣΕΚΤ στοχοποιήθηκε «επειδή αποκάλυψε, όπως είχε συνδικαλιστικό δικαίωμα και καθήκον, ζητήματα προβληματικής λειτουργίας του φορέα και τα δημοσιοποίησε σε επίσημες συνεδριάσεις της Βουλής, στα κόμματα και γενικότερα στην κοινωνία μέσω δημοσιευμάτων, συνεντεύξεων κ.λπ. στα μέσα ενημέρωσης».

«Η παροχή τέτοιων ηθικών και υλικών ενισχύσεων από τον γενικό διευθυντή στο ΠΑΝΣΕΚΤ συνιστά ανεπίτρεπτη νομικά και δεοντολογικά υπονόμευση του συνδικαλιστικού κινήματος μέσω εργοδοτικών συνδικαλιστών», ανέφερε η απόφαση της Ομοσπονδίας. Οι ενέργειες του παραιτηθέντος πλέον γενικού διευθυντή καταγγέλθηκαν ως αντίθετες σε σειρά διατάξεων των νόμων 1264/82, 4512/18 και του Συντάγματος και η συμμετοχή των μελών του ΠΑΝΣΕΚΤ ως «προσπάθεια επιβολής καθεστώτος εργοδοτικού συνδικαλισμού και εμπλοκή σε αθέμιτες και παράνομες πρακτικές του γενικού διευθυντή».

Στο ίδιο χρονικό διάστημα που ο κ. Κοτσώλης προκαλούσε κρίση στα συνδικαλιστικά του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, η «Εφ.Συν.» αποκάλυπτε άλλη μια «επιτυχία» της διοίκησης. Με δημοσίευμα στις 17/11/22 («Η Ελληνικό Κτηματολόγιο μισθώνει ακίνητο με κτηματολογική εκκρεμότητα») γράφαμε για την απόφαση της εταιρείας να νοικιάσει έναντι 250.000 ευρώ ετησίως κτίριο στο Κορωπί το οποίο θα μπορούσε να ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο…

«Αγνώστου ιδιοκτήτη»

Το κτίριο, η μίσθωση του οποίου είχε ήδη εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηματολογίου, απεδείχθη ότι ανήκει στην κατηγορία «αγνώστου ιδιοκτήτη». Με άλλα λόγια, εκείνος που πρόσφερε το κτίριο για μίσθωση στο Κτηματολόγιο δεν είχε μπει στον κόπο να περάσει την πόρτα του ίδιου φορέα για να το δηλώσει ως περιουσία του! Στην περίπτωση αυτή, το κτίριο χαρακτηρίζεται «αγνώστου ιδιοκτήτη» και αν δεν επιχειρήσει κάποιος να αποδείξει την ιδιοκτησία του, περνά στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στην αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» δεν απάντησε ούτε η Ελληνικό Κτηματολόγιο ούτε το εποπτεύον υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε η Διοίκηση να ελεγχθεί για την απόφαση να μισθώσει κτίριο με τέτοιας μορφής εκκρεμότητα και να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό για ανεύρεση κτιρίου. Αντ’ αυτού, μάθαμε ότι ο φορέας απλώς περιμένει τη δικαστική τακτοποίηση του ακινήτου.

Φαίνεται όμως ότι την ίδια περίοδο ο κ. Κοτσώλης είχε ήδη πάρει την απόφαση να φύγει από το Κτηματολόγιο. Το αποδεικνύει και η ανακοίνωση που έβγαλε η Lamda Develompent στις 25 Νοεμβρίου για την τοποθέτηση Κοτσώλη στο Διοικητικό της Συμβούλιο ως μη εκτελεστικό μέλος. Στην ανακοίνωση της εταιρείας του Ομίλου Λάτση, αναφέρεται καθαρά ότι το αρμόδιο όργανο της εταιρείας (Επιτροπή Αποδοχών και Ορισμού Υποψηφίων) είχε εγκρίνει την τοποθέτηση Κοτσώλη από τις 22/11 και αυτό σημαίνει ότι προφανώς εξέταζε τα δεδομένα μέρες νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Lamda, ως εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στο mega project του Ελληνικού αλλά και αλλού, εξαρτάται άμεσα από την καλή της συνεργασία με το Κτηματολόγιο που πιστοποιεί την κυριότητα και τα χαρακτηριστικά τους.

Για τη μετακίνηση Κοτσώλη, πάντως, η Ελληνικό Κτηματολόγιο ενημέρωσε μόλις χθες με ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι υπέβαλε την παραίτησή του χωρίς να αναφέρει το πότε. Ανέφερε επίσης ότι η θέση θα επαναπροκηρυχθεί «τις αμέσως επόμενες μέρες σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4735/20 και 4512/18» και ότι μέχρι τον ορισμό προσωρινού αντικαταστάτη «τα καθήκοντά του Γενικού Διευθυντή ασκεί ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Καθηγητής Δημήτρης Σταθάκης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ελληνικό Κτηματολόγιο μισθώνει ακίνητο με κτηματολογική εκκρεμότητα
Aκίνητο που είναι κτηματολογικά «αρρύθμιστο» και υπάγεται στην κατηγορία των «αγνώστου ιδιοκτήτη» μισθώνει η εταιρεία Ελληνικό Κτηματολόγιο για να στεγάσει το Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής στο Κορωπί!
Η Ελληνικό Κτηματολόγιο μισθώνει ακίνητο με κτηματολογική εκκρεμότητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κτηματολόγιο υπό διάλυση
Τις τραγικές ελλείψεις στην υπηρεσία καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Κτηματολογίου, οι οποίες οδηγούν στην ταλαιπωρία των πολιτών.
Κτηματολόγιο υπό διάλυση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένουν Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες
Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες γεννούν νέους πονοκεφάλους για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα.
Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένουν Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα όμορφα χωριά... όμορφα πνίγονται
Οι κάτοικοι στο Κόμμα Φθιώτιδας ζουν εδώ και 13 μήνες με τον εφιάλτη μιας νέας καταστροφικής πλημμύρας και έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, κατά της «Κεντρικής Οδού» και του Δημοσίου για ακατάλληλα έργα.
Τα όμορφα χωριά... όμορφα πνίγονται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διήμερο μπλακ άουτ στη «Διαύγεια»
Το σύστημα «Διαύγεια» έμεινε εντελώς εκτός λειτουργίας το τελευταίο Σαββατοκύριακο, ενώ τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν χρονικά διαστήματα στα οποία έπεφτε για κάποια ώρα ή απαγόρευε στον επισκέπτη του να...
Διήμερο μπλακ άουτ στη «Διαύγεια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας