• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 10.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.9°C
  6 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 4.0°C / 9.4°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 2.7°C
  3 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 7.4°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 5.7°C
  3 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 1.8°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.2°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.4°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  7 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  7 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.7°C
  3 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.6°C / 8.3°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 8.8°C
  3 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.7°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  1 BF
  86%

Δόμνα Μιχαηλίδου και Βασιλική Νάκου

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγκληματική ολιγωρία των υπευθύνων

 • A-
 • A+
Κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε όσα διαπίστωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. ● Η «Εφ.Συν.» καταγράφει τα τεκταινόμενα από το 2020. ● Η Δόμνα Μιχαηλίδου έχει προκληθεί ουκ ολίγες φορές να πάρει θέση επ’ αυτών. ● Πόντιος Πιλάτος...

Η κυβέρνηση αλλά και η Δικαιοσύνη γνώριζαν εδώ και καιρό τα τεκταινόμενα στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΚΜ). Είναι λίγο να μιλήσει κανείς για ολιγωρία, καθώς οι καταγγελίες κυρίως του Συλλόγου Γονέων, οι αναφορές στην Εισαγγελία Ανηλίκων αλλά και οι ερωτήσεις στη Βουλή ήταν συνεχείς.

Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έδωσε απλώς τη χαριστική βολή στο κλίμα φόβου πάνω στο οποίο είχε εδραιώσει την εξουσία του το καρατομημένο πλέον διοικητικό συμβούλιο και η πρόεδρος του ιδρύματος, Βασιλική Νάκου.

Για την Ιστορία, η «Εφ.Συν.» άνοιξε τον χορό των αποκαλύψεων με την αναφορά για απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε ημετέρους με πρόσχημα την πανδημία, κατατμήσεις έργων και υπερβάσεις των προϋπολογισμών, που στάλθηκε στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και στην Εισαγγελία Διαφθοράς Αθηνών (27.9.2020, «Σκανδαλώδεις... πρόνοιες για το Προνοιακό Κέντρο»).

Αλλά όσα συνέβησαν μόνο τους τελευταίους μήνες και μετά τον θάνατο δύο παιδιών –υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες καταγγελίες και για άλλους θανάτους– είναι επίσης αποκαλυπτικά. Στις 12.5.2022 με δελτίο Τύπου το Σωματείο Γονέων μιλά για «σοβαρές ελλείψεις προσωπικού –5 εργαζόμενοι για 87 παιδιά– με κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των περιθαλπομένων» καθώς λήγουν οι συμβάσεις των επικουρικών και δεν ανανεώνονται. Η κ. Νάκου λέει στους γονείς ότι τα κενά θα καλυφθούν από εργαζομένους του κοινωφελούς προγράμματος που πρόκειται να απασχοληθούν στο Κέντρο, οι οποίοι σύμφωνα με τους γονείς είναι μόλις πέντε! Υποβάλλεται αίτημα στην υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου να ανανεώσει τις συμβάσεις των επικουρικών.

Στις 16.5.22 οι γονείς καταφεύγουν στην Εισαγγελία Ανηλίκων και ζητούν παρέμβαση, καταγγέλλοντας με στοιχεία ότι η κ. Νάκου σκοπεύει να μεταφέρει τα παιδιά σε άλλη δομή λόγω έλλειψης προσωπικού, δηλαδή «θέλει αντίθετα από το καθήκον και τον ρόλο της να εξαθλιώσει τη ζωή των παιδιών του Παραρτήματος (Αγιος Δημήτριος), πολλά από τα οποία έζησαν πολλά χρόνια μέσα στον χώρο αυτό καθώς οι συνθήκες του Ιδρύματος «Αγιος Παντελεήμων» (όπου θα μεταφέρονταν) είναι κάτι περισσότερο από τραγικές»! Προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος βίαιων ατυχημάτων είναι ορατός καθώς το προσωπικό είναι καταπονημένο.

Στις 20.5.2022 οι γονείς επανέρχονται και καταγγέλλουν στην Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης ότι «όπως πληροφορηθήκαμε, ο υπάλληλος ο οποίος προέβη στην κακοποίηση του περιθαλπόμενου Χ.Π. με αποτέλεσμα να του προκαλέσει εγκαύματα στα χέρια ονομάζεται Κ.Η., είναι επικουρικό προσωπικό και έχει απομακρυνθεί από την υπηρεσία. Το περιστατικό της φυγής περιθαλπόμενου από το ίδρυμα έγινε όταν αυτός παρακολουθούσε ένα ομαδικό θεραπευτικό πρόγραμμα και δεν γνωρίζουμε το όνομα του υπαλλήλου και του περιθαλπόμενου. Το περιστατικό με τον περιθαλπόμενο Α.Π. που υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση έγινε στο διαμέρισμα «μπλε-πράσινο» και δεν γνωρίζουμε το όνομα του υπαλλήλου βάρδιας. Δεν γνωρίζουμε αν έχει κινηθεί διαδικασία πειθαρχικού και αν έχουν τιμωρηθεί οι υπάλληλοι».

Αναφορά

Στις 6.6.2022 ο γ.γ. του Σωματείου Γονέων και εργαζόμενος στη δομή, Χρήστος Πασαλίδης, καταφεύγει στην Εισαγγελία σε συνέχεια των καταγγελιών και με τετρασέλιδη αναφορά μιλά για κίνδυνο «ακόμη και απώλειας ζωών» και δίνει αναλυτικά στοιχεία της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την έλλειψη προσωπικού. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Στις 17.6.22 ο κ. Πασαλίδης καλείται σε απολογία (!) από τη διοίκηση του ιδρύματος γιατί με την αναφορά του «θίγει την τιμή και την προσωπικότητα όλων» των μελών της διοίκησης. Ο κ. Πασαλίδης απαντά με οκτασέλιδο υπόμνημα.

Στις 27.6.22 οι γονείς απευθύνονται εγγράφως στην υφυπουργό με τετρασέλιδη αναφορά για να της επισημάνουν ότι «η πρότυπη λειτουργία του ιδρύματός μας έχει χαθεί». Στις 12 Σεπτεμβρίου η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κατερίνα Νοτοπούλου καταθέτει ερώτηση στη Βουλή με αναφορά στον θάνατο του 21χρονου τροφίμου του Αγίου Δημητρίου, τις αναφορές στην Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης και την Εισαγγελία Διαφθοράς, τις επισημάνσεις για έλλειψη προσωπικού αλλά και για τη δίωξη Πασαλίδη την οποία χαρακτηρίζει «εκδικητική» καθώς και «παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης», αφού «η κ. Νάκου δεν σταματά να «διαφημίζει» προς κάθε κατεύθυνση τις στενές της σχέσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη». Στην απάντησή της η κ. Μιχαηλίδου νίπτει τας χείρας της για την περίπτωση Πασαλίδη λέγοντας πως «η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο Δ.Σ. του Κέντρου, όπου και εκκρεμεί η λήψη απόφασης» (;). Για τις σχέσεις της κ. Νάκου με τον πρωθυπουργό; Τίποτα απολύτως. Αναφέρει μόνο στοιχεία για το προσωπικό και μιλά για πλήρωση των θέσεων μέσω διαδικασιών του ΑΣΕΠ για το μόνιμο προσωπικό και για το επικουρικό προσωπικό ότι η προκήρυξη είναι σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπέγραψαν για το Πάρκο ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη
Με δύο χρόνια καθυστέρηση ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας και η υφυπουργός Πρόνοιας Δόμνα Μιχαηλίδου έβαλαν τις υπογραφές τους για τη δημιουργία του «Πάρκου για Ολους» στην Τούμπα.
Υπέγραψαν για το Πάρκο ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καρφώματα» για τους εκτός σειράς εμβολιασμούς στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Πόλεμος ανακοινώσεων από τους εμπλεκόμενους, την ώρα που συνεχίζονται οι έρευνες της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
«Καρφώματα» για τους εκτός σειράς εμβολιασμούς στον Δήμο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η συγγνώμη έφερε ηρεμία
Στο Σωματείο Γονέων απολογήθηκε η διοικήτρια του ΚΚΠΠΚΜ, Βασιλική Νάκου, οδηγώντας σε εξομάλυνση των σχέσεων με τους γονείς μετά την έκρυθμη κατάσταση που επικράτησε.
Η συγγνώμη έφερε ηρεμία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκανδαλώδεις... πρόνοιες για το Προνοιακό Κέντρο
Σκιές κακοδιαχείρισης στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονία ● Καταγγελίες για διαφθορα στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ● Τι απαντά στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Κέντρου.
Σκανδαλώδεις... πρόνοιες για το Προνοιακό Κέντρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Να μην τον ξεχάσουμε ποτέ»
Σύμβολο κατά του χουλιγκανισμού έγινε για τη Θεσσαλονίκη ο 19χρονος φίλαθλος του Αρη, Αλκης Καμπανός, που την 1η Φεβρουαρίου πέρυσι έπεφτε νεκρός από τη δολοφονική μανία οργανωμένων συνδεσμιτών του ΠΑΟΚ.
«Να μην τον ξεχάσουμε ποτέ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Θεσσαλονίκη φωνάζει «Ποτέ ξανά»
Tο «Ποτέ ξανά» ήχησε άλλη μια χρονιά δυνατά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων, αλλά τα αιτήματα για το πάρκο μνήμης και το Μουσείο Ολοκαυτώματος...
Η Θεσσαλονίκη φωνάζει «Ποτέ ξανά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας