• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 8.0°C
  1 BF
  96%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 8.0°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 9.4°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 4.9°C
  0 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.3°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  91%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  2 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.3°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 8.2°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  1 BF
  99%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η Τρούμπα σε συνθήκη επιθετικής ηχορύπανσης»

 • A-
 • A+
Υπερσυγκέντρωση καταστημάτων αναψυχής, υπεραδειοδότηση εγκρίσεων παράτασης ωραρίου με όρους που παραβιάζονται μαζικά και ανελέητη ηχορύπανση, ιδίως μεταξύ 1 και 6 το πρωί ● Σοβαρότατα τα αποτελέσματα της έρευνας, δείχνουν πως το πρόβλημα της Τρούμπας δεν μπορεί να διαιωνιστεί ● Οι δύο τρόποι αντιμετώπισης.

Στην Τρούμπα, στη συνοικία-σταθμό για την ιστορία του Πειραιά, έχει διαμορφωθεί μια συνθήκη «επιθετικής ηχορύπανσης», η οποία οφείλεται στην εκτός ορίων λειτουργία ομάδας επιχειρήσεων αναψυχής. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, όχληση περιοίκων και επισκεπτών τις νυχτερινές ώρες, ενώ είναι απολύτως ανταγωνιστική -με αρνητικό τρόπο- απέναντι σε επιχειρήσεις για τη λειτουργία των οποίων αναγκαία προϋπόθεση είναι τα ακριβώς αντίθετα.

Οι ηχομετρήσεις των dB στη μεταμεσονύκτια Τρούμπα με σχεδόν όλους τους δείκτες στο κόκκινο

Στην Τρούμπα εμφανίζεται παραβίαση και των τριών προϋποθέσεων που ορίζει η νομοθεσία για τη λειτουργία χώρων με μουσική: ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων, έντασης εκπομπών ήχου και εν γένει διατάραξης της ησυχίας των περιοίκων. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα έρευνας του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τίτλο «Ηχορύπανση στην περιοχή Τρούμπα Δήμου Πειραιά» την οποία δημοσιοποίησε η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Ολους» με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα, τονίζοντας πως η έρευνα «έρχεται να θορυβήσει όσους και όσες μέχρι τώρα έκλειναν τα αυτιά τους σε παράπονα και επώνυμες καταγγελίες». Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα έχει αποσταλεί ήδη στις αρμόδιες δημόσιες αρχές.

Η έρευνα καταγράφει τη νομοθεσία, τις χρήσεις γης, την κατάσταση του ακουστικού περιβάλλοντος και αναλύει τα αποτελέσματα δεκάδων αυτοψιών με επιτόπιες ηχομετρήσεις, λήψεις ήχου και εικόνων από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο 2022. Το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία καταστημάτων αναψυχής με μουσική έχει ανώτατο όριο εκπομπών ήχου στον δημόσιο χώρο τα 80dB, ενώ για τις παρακείμενες κατοικίες ή στους παρακείμενους χώρους προσωρινής διαμονής, οι ήχοι που μεταφέρονται στο εσωτερικό τους μέσω των μεσοτοιχιών ή του δημόσιου χώρου δεν μπορούν να υπερβούν τα 30dB.

Οι αδειοδοτημένες επιχειρήσεις με χρήση μουσικής μετά τις 11.00 μ.μ. στην Τρούμπα

Επιπρόσθετα κριτήρια μπορεί να θέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής η οποία, σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, οφείλει να ελέγχει και τις επιπτώσεις αυτών των δραστηριοτήτων στο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό -στο εν γένει αστικό- περιβάλλον, αλλά και να οριοθετεί τα πιθανά φαινόμενα κορεσμού. Από τον πίνακα των αδειοδοτήσεων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με βάση τις αναρτημένες αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Πειραιά, προκύπτει ότι η ΕΠΖ, κατά τη διάρκεια της διετίας Ιανουαρίου 2021-Αυγούστου 2022, έλεγξε 151 περιπτώσεις σε όλο τον Δήμο Πειραιά, εκ των οποίων οι 53 εντοπίζονται στην Τρούμπα. Εξ αυτών απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους 9 περιπτώσεις, λείπουν στοιχεία των αποφάσεων για 5 περιπτώσεις και εγκρίθηκε η παράταση ωραρίου σε 39 περιπτώσεις.

Τα αποτελέσματα

Κατά τον Οκτώβριο 2022 πραγματοποιήθηκε επί τόπου ηχομέτρηση στους εξωτερικούς δημόσιους χώρους σε 25 σημεία με 68 λήψεις στη χρονική ζώνη μεταξύ 12.00 τα μεσάνυχτα και 2.30 π.μ. Η τελική εικόνα δείχνει ότι, στη δειγματοληψία των μετρήσεων, στο 87% των περιπτώσεων τα νόμιμα όρια έχουν παραβιαστεί, με εκπομπές που υπερβαίνουν τα 80dB. Στους δε κλειστούς εσωτερικούς χώρους κατοίκησης, τις επίμαχες ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, οι ηχοστάθμες ξεπερνούν κατά πολύ τα νόμιμα όρια των 30dB. Σύμφωνα με την έρευνα για την κατάσταση του ηχητικού αστικού περιβάλλοντος στην Τρούμπα σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων νυχτερινής αναψυχής με μουσική, παρατηρούνται τρία φαινόμενα:

 1. Υπερσυγκέντρωση καταστημάτων αναψυχής, με πύκνωση που εντοπίζεται κατά μήκος των οδών Φίλωνος και Νοταρά και ιδιαίτερα στη συμβολή τους με την οδό 2ας Μεραρχίας.
 2. Υπεραδειοδότηση εγκρίσεων παράτασης ωραρίου καταστημάτων αναψυχής.
 3. Μαζική παραβίαση των όρων παράτασης ωραρίου λειτουργίας και μουσικής όπως και των ορίων θορύβου των εκπομπών ήχου σε νυχτερινές ώρες κοινής ησυχίας και ειδικότερα από τη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6.00 το πρωί.

Τι κάνουμε;

Η αντιμετώπιση του φαινομένου μπορεί να επέλθει με δύο τρόπους:

● Κατασταλτικά από πλευράς των αστυνομικών υπηρεσιών με πιστή εφαρμογή των κανονισμών για τις παραβιάσεις.

● Προληπτικά με καθορισμό από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης περιορισμών στις χρήσεις γης λόγω κορεσμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η έδρα του Δήμου Πειραιά όσο και η έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά βρίσκονται στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου, σε χρονοαπόσταση 750 μέτρων και 3 λεπτών από το κέντρο της Τρούμπας.

«Ενώ όλοι παραδέχονται -με πρώτη τη δημοτική αρχή- ότι η Τρούμπα κάθε βράδυ και κάθε νύχτα ταράζει τα εγκεφαλικά κύτταρα των κατοίκων του κέντρου της πόλης αλλά και εξοντώνει γειτονικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, στο «διά ταύτα» σηκώνουν τα χέρια ψηλά, δηλώνουν αναρμόδιοι, αφήνοντας έτσι μια κατάσταση να εξελίσσεται και νομοτελειακά κάποια στιγμή να βουλιάξει στην παρακμή της», αναφέρει ο «Πειραιάς για Ολους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιγμα της παράταξης «Πειραιάς για Ολους» στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα
Εκπροσώπους της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Ολους» υποδέχτηκαν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των «Οικογενειών Ουράνιο Τόξο» και «Rainbow Seniors».
Ανοιγμα της παράταξης «Πειραιάς για Ολους» στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα τουριστική καμπάνια για τον Πειραιά στο μετρό
Μια νέα τουριστική καμπάνια για την προβολή του Πειραιά μέσα από το μετρό, ετοίμασε ο δήμος της πόλης με τίτλο «Πάρε το μετρό για Πειραιά» με δεκάδες εικόνες και φωτογραφίες του Πειραιά να γεμίζουν τους...
Νέα τουριστική καμπάνια για τον Πειραιά στο μετρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιχτή εκδήλωση για τις αναπλάσεις στον Πειραιά
Η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Ολους» διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 και ώρα 19.30-21.30 στο Πάρκο Δηλαβέρη με θέμα τις αναπλάσεις στην περιοχή.
Ανοιχτή εκδήλωση για τις αναπλάσεις στον Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ιπποδάμεια Αγορά δεν πρέπει να χαθεί
Συντονισμένη προσπάθεια από φορείς του Πειραιά προκειμένου να μη ναυαγήσει το σχέδιο για τη δημιουργία κλειστής σύγχρονης αγοράς στον χώρο του παλιού αμαξοστασίου των λεωφορείων των πρώην ΗΣΑΠ.
Η Ιπποδάμεια Αγορά δεν πρέπει να χαθεί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαμένο σε αποθήκες το αρχείο του ΟΛΠ
Το αρχείο του ΟΛΠ πρωτοεμφανίστηκε χάρη στον αξέχαστο ιστορικό της πόλης και πρόεδρο της «Φιλολογικής Στέγης» Γιάννη Χατζημανωλάκη, ο οποίος δημοσίευσε υλικό στο βιβλίο του για τον Πειραιά το 1996.
Χαμένο σε αποθήκες το αρχείο του ΟΛΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η ΟΛΠ-COSCO ανενόχλητη ρυπαίνει το θαλάσσιο περιβάλλον στον Πειραιά»
Για επικίνδυνη απόρριψη βυθοκορημάτων που περιέχουν τοξικά απόβλητα στον Σαρωνικό από την ΟΛΠ Α.Ε κάνουν λόγο σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η ΟΛΠ-COSCO ανενόχλητη ρυπαίνει το θαλάσσιο περιβάλλον στον Πειραιά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας