• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 17.9°C
  3 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  0 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.5°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 13.2°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.9°C
  1 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 15.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.5°C
  0 BF
  93%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 17.0°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.3°C
  3 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.9°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  82%
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απελπιστικά μόνη η Ν.Δ. στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

 • A-
 • A+
Το ψήφισμα που έκλεισε τις εργασίες της ετήσιας διαδικασίας υπερψηφίστηκε μόνο από την πλειοψηφούσα παράταξη, γεγονός που είχε να συμβεί πολλά χρόνια ● Τα αντιπολιτευόμενα σχήματα στο σύνολό τους ανέδειξαν την απαξίωση της κυβέρνησης και την πλήρη αθέτηση των υπεσχημένων απέναντι στους ΟΤΑ.

Για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ έκλεισε τις εργασίες του με ένα ψήφισμα που στηρίχθηκε μόνο από την πλειοψηφούσα (προσκείμενη στη Ν.Δ.) παράταξη. Στο σύνολό τους οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις καταψήφισαν το κείμενο συμπερασμάτων και αιτημάτων της δημοτικής αυτοδιοίκησης, κρίνοντας ότι είναι «απαλό και συμβιβαστικό» απέναντι σε μια κυβέρνηση που αθέτησε κάθε υπόσχεσή της, «αναντίστοιχο» με το κλίμα δυσαρέσκειας για τα κυβερνητικά πεπραγμένα που αποτυπώθηκε στις ομιλίες των συνέδρων, έως και ότι χαμηλώνει τους τόνους σε πάγιες διεκδικήσεις του θεσμού ή «πάει πίσω» σε σύγκριση με ψηφίσματα προηγούμενων συνεδρίων. Κοινό σημείο όλων, ότι οι δήμοι βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι: εγείρεται ζήτημα επιβίωσής τους και απαιτείται νέο μοντέλο διοίκησης και νέο πλαίσιο διεκδικήσεων απέναντι «σε οποιαδήποτε κυβέρνηση».

Το φετινό συνέδριο της ΚΕΔΕ αποτέλεσε το τελευταίο της τρέχουσας αυτοδιοικητικής αλλά και κυβερνητικής θητείας. Παρότι πραγματοποιήθηκε σε διπλή προεκλογική περίοδο, ουδεμία δέσμευση για επίλυση υπαρκτών προβλημάτων που απασχολούν τους δημότες υπήρξε από πλευράς κυβέρνησης. Αντιθέτως, ο αρμόδιος για την Αυτοδιοίκηση, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, αντιμετώπισε τους αιρετούς ως «γρανάζια» ενός κομματικού/προεκλογικού μηχανισμού, καλώντας τους να σκεφτούν «όχι τι έκανε η κυβέρνηση για εσάς, αλλά τι θα κάνετε εσείς για την κυβέρνηση».

Μπροστά σε ένα εκρηκτικό μείγμα οικονομικής (ένεκα αυξημένου ενεργειακού κόστους κυρίως) και θεσμικής απαξίωσης της Αυτοδιοίκησης, αιρετοί αντιπολιτευόμενων παρατάξεων τόνισαν την ανάγκη να βγει ένα ψήφισμα «μανιφέστο»-«παρακαταθήκη για το μέλλον του θεσμού». Το ψήφισμα που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου (ολόκληρο στην efsyn.gr) περιείχε μεν πάγιες διεκδικήσεις των δήμων και απαιτήσεις απόδοσης επαρκών πόρων για την αντιμετώπιση επίκαιρων και χρόνιων προβλημάτων, αλλά και πολλαπλές επισημάνσεις για «θετικά βήματα» από πλευράς κυβέρνησης.

«Επαναλαμβάνετε ίδια αιτήματα, πολλά με χαμηλότερους τόνους, εν όψει προεκλογικής περιόδου. Πόσο πολύ μας έχουν απαξιώσει (σ.σ. κυβέρνηση) και θα γίνουμε ασπίδα για να προφυλαχθούν από τον κόσμο και την ανέχειά του;», αντέδρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», Γ. Λυμπέρης, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν μεγαλύτερες διεκδικήσεις «τώρα που η κυβέρνηση επαίρεται για την οικονομία και ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανεβαίνει».

«Το ψήφισμα λέει για θετικές προς την Αυτοδιοίκηση εξελίξεις. Αναδείχθηκε κάτι τέτοιο στο συνέδριο; Δεν είναι τα πράγματα όπως τα γράφει το ωραίο ψήφισμα που διάβασε ο κ. πρόεδρος. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι από τα πολλά υπεσχημένα από τον Νοέμβριο του 2019 και τον τότε υπουργό Εσωτερικών, τίποτε δεν υλοποιήθηκε», τόνισε ο επικεφαλής της «Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας», Απ. Καλογιάννης.

«Το άδειο καλάθι του δημάρχου» ήταν ο τίτλος που έδωσε στο συνέδριο ο επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης», Γ. Ιωακειμίδης. «Πιστεύαμε ότι αυτή την τετραετία η κυβέρνηση θα έδινε τα πάντα σε μια διοίκηση στην οποία είχε το 64% και θα κέρδιζαν, μαζί, όλοι οι δήμοι. Αλλά δεν έδωσε τίποτε», συμπλήρωσε, ενώ μέλη της παράταξής του νωρίτερα είχαν χαρακτηρίσει τη σημερινή κυβέρνηση την πιο εχθρική απέναντι στην Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Ιωακειμίδης καταλόγισε στο ψήφισμα της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ οπισθοχώρηση ακόμη και από ομόφωνες αποφάσεις του διοικητικού της συμβουλίου. «Ζητάμε αναστολή τέλους ταφής και λέμε ότι αν δεν εισακουστεί η πρότασή μας θα το προσβάλουμε δικαστικά. Ζητάμε απόσυρση της προτεινόμενης τροποποίησης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων ως τη μόνη αποδεκτή εξέλιξη. Πού παρεκκλίνουμε;», αντέτεινε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, Γ. Παπαναστασίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντάρτικο δημάρχων κατά της κυβέρνησης
Στα κάγκελα οι δήμοι λόγω των οικονομικών ελλειμμάτων, της επιβολής αυξήσεων ανταποδοτικών τελών και της άρνησης της κυβέρνησης να αναβάλει τη θέσπιση νέου τέλους ταφής απορριμμάτων. Εκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ...
Αντάρτικο δημάρχων κατά της κυβέρνησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μονόχρωμη η ΚΕΔΕ
Εκλέχθηκε μονοπαραταξιακό προεδρείο στην ΚΕΔΕ, με μέλη μόνο από την πλειοψηφούσα παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» (Ν.Δ.), παρά το αίτημα της αντιπολίτευσης να στελεχωθεί διαπαραταξιακά.
Μονόχρωμη η ΚΕΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
O δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας και της κατανομής εδρών στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κοινοποίησε η Ενωση. Νέος πρόεδρος –πρώτος σε σταυρούς στην...
O δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενιαίο ψηφοδέλτιο Ν.Δ. στην ΚΕΔΕ
«Είμαστε σε κύηση και περιμένουμε τον τοκετό»! Το συγκεκριμένο σχόλιο έμπειρου αυτοδιοικητικού στελέχους αποτυπώνει εύστοχα τις εξελίξεις εντός Ν.Δ. για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της ΚΕΔΕ.
Ενιαίο ψηφοδέλτιο Ν.Δ. στην ΚΕΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γαλάζιοι» μπελάδες στην ΚΕΔΕ
Στις επικείμενες εκλογές της Κεντρικής Ενωσης Δημάρχων Ελλάδας τη θέση του προέδρου θα διεκδικήσουν δύο δήμαρχοι που έχουν αναφορές στον χώρο της Ν.Δ.: οι Λάζαρος Κυρίζογλου και Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Γαλάζιοι» μπελάδες στην ΚΕΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλα λέει το κόμμα, άλλα λέει... η καρδιά
Νέες -και μεγαλύτερες- αποστάσεις από τη Ν.Δ. παίρνουν αυτοδιοικητικά στελέχη προσκείμενα στη συντηρητική παράταξη. Αν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μιλήσει για «προεκλογικά ρουσφέτια» με...
Αλλα λέει το κόμμα, άλλα λέει... η καρδιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας