Απάντηση στην «Εφημερίδα των Συντακτών για το δημοσίευμα «Κλαδεύουν και... ανύπαρκτα δέντρα» απέστειλε η Διεύθυνσης Διαχείρισης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
80.000 κλαδεύσεις και όχι κλάδεμα 80.000 δέντρων
Στην ιστοσελίδα efsyn.gr αναρτήθηκε στις 14/11/2022 δημοσίευμα με τίτλο «Κλαδεύουν.... και ανύπαρκτα δένδρα», το οποίο είναι παραπλανητικό, αναληθές και εμπεριέχει πολλές ανακρίβειες. Για την αποκατάσταση της αλήθειας και τη σωστή ενημέρωση των αναγνωστών σας, ως Διεύθυνση Διαχείρισης Πρασίνου και Περιβάλλοντος είμαστε υποχρεωμένοι να παραθέσουμε τις ακόλουθες επισημάνσεις.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το 2021, προέβη στη διακήρυξη ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού με τίτλο «Κλάδευση και φύτευση δένδρων στα πεζοδρόμια του Δήμου Θεσσαλονίκης 2021-2025», αρχικού προϋπολογισμού 7.499.956,48€. Για την ανάθεση του έργου ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, οι εγκρίσεις και ο απαραίτητος προσυμβατικός έλεγχος. Μετά από τις διαδικασίες αυτές και την έκπτωση που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού υπογράφηκε ανάμεσα στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στον ανάδοχο συμφωνητικό ύψους 2.819.864,16€.
Η σύμβαση που υπογράφηκε έχει χρονική διάρκεια 4 ετών (48 μήνες) και περιλαμβάνει:
81.516 κλαδεύσεις
φυτοπροστασία 16.000 δένδρων
εκρίζωση 1.500 πρέμνων (το μέρος της ρίζας που μένει μετά την κοπή του δένδρου)
κοπή και εκρίζωση 2.000 επικίνδυνων δένδρων
φύτευση 4.000 νέων δένδρων
εργασίες συντήρησης.
Οι περίπου 80.000 κλαδεύσεις θα πραγματοποιηθούν σε βάθος τετραετίας και, ασφαλώς, αφορούν μικρότερο αριθμό δέντρων, αφού οι ανάγκες κλάδευσης κατά τη διάρκεια της σύμβασης δεν περιορίζονται σε μόνο μία φορά ανά δέντρο. Ειδικότερα, οι τακτικές κλαδεύσεις των δένδρων πραγματοποιούνται κάθε 2-3 χρόνια, ανάλογα με το είδος του δένδρου και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Επίσης πέρα από τις τακτικές κλαδεύσεις πραγματοποιούνται και διορθωτικές κλαδεύσεις μετά την άνοιξη για τη διαμόρφωση της κόμης των δένδρων σε περιπτώσεις κατά τις οποίες εγείρονται λειτουργικά ή ζητήματα επικινδυνότητας (π.χ. εμποδίζεται η διέλευση των πεζών, δεν είναι ορατές οι πινακίδες οδοσήμανσης, κλπ). Συνεπώς γίνεται απολύτως αντιληπτό ότι δεν κλαδεύονται "ανύπαρκτα δένδρα".
Σχετικά με την αναφορά ότι δεν υπήρξε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι σύμφωνα με τον Ν. 3852/20210 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) το αρμόδιο όργανο για τη διεξαγωγή των διακηρύξεων είναι η Οικονομική Επιτροπή. Επιπρόσθετα ο δημοτικός προϋπολογισμός για το 2021, ο οποίος εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, περιελάμβανε την εγγραφή Κ.Α. 6262.04.01 που αφορούσε την εν λόγω δαπάνη.
Η σχετική μελέτη, μάλιστα, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ενώ η διακήρυξη αναρτήθηκε στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αναρτώνται όλοι οι ηλεκτρονικοί και διεθνείς διαγωνισμοί.
Σε ό,τι αφορά την ξυλεία που παράγεται από την κοπή των δένδρων, ο ανάδοχος, σύμφωνα με τους όρους της διακήρυξης, είναι υποχρεωμένος να την εναποθέτει σε χώρο που υποδεικνύεται από την υπηρεσία. Μετά από συμφωνία των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών με τον ΦΟΣΔΑ, ο ανάδοχος πλέον υποχρεούται να μεταφέρει το θρυμματισμένο υλικό στις εγκαταστάσεις του ΦΟΣΔΑ (Ταγαράδες Θεσσαλονίκης) για κομποστοποίηση.
Σας παρακαλούμε να υπάρξει επανόρθωση με ανάρτηση του παρόντος κειμένου στην ιστοσελίδα σας.
Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης
Δημήτριος Σωτηριάδης
Και η απάντηση της «Εφ.Συν.»
Η εφημερίδα δεν έγραψε στο ρεπορτάζ της κάτι άλλο από τα στοιχεία που παραθέτει ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Δ. Σωτηριάδης, ο οποίος αναλαμβάνει απλώς να συσκοτίσει την επιλογή της διοίκησης για κοπή τουλάχιστον 2.000 δέντρων της πόλης.
Γι' αυτό, αθροίζει σε «81.516 κλαδεύσεις» τα νούμερα που η σύμβαση του Δήμου με τον εργολάβο αναφέρει χωριστά και αναπαράγει αυτολεξεί το ρεπορτάζ, για "διαμόρφωση - ανανέωση κόμης ή κοπή 40.840 συνολικά μεσαίων δένδρων" και "ανανέωση κόμης ή κοπή 40.676 συνολικά μεγάλων δένδρων". Και όταν στην ιστοσελίδα greentree.gr, που έχει στοιχεία της δημοτικής υπηρεσίας Πρασίνου φαίνεται ότι υπάρχουν 41.806 θέσεις δέντρων στη Δ.Ε. Θεσσαλονίκης, ποιοι συνειρμοί και υποθέσεις μπορούν να γίνουν, έστω σε βάθος 48 μηνών; Επιπλέον, ο κ. Σωτηριάδης αφαιρεί τη λέξη «κοπή», που περιλαμβάνεται πονηρά και στις δύο περιπτώσεις. Και ενώ η σύμβαση αναφέρει συγκεκριμένες προδιαγραφές για την κλάδευση, όπως το ότι «δεν πρέπει να απομακρυνθεί περισσότερο του 30% της κόμης», αφήνει και ένα τεράστιο παράθυρο για καταστροφικό κλάδεμα - κοπή, «αν αυτό επιβάλλεται για λόγους μείωσης της επικινδυνότητας του δένδρου»!
Ο κ. Σωτηριάδης προβάλλει, επίσης, το επιχείρημα ότι υπήρξε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά δεν αναφέρει ότι αυτή αφορά μόνον την κοπή των 175 δέντρων της οδού Κρήτης. Για τα υπόλοιπα περίπου 2.000 «επικίνδυνα» δέντρα, που ήδη έχουν αρχίσει να «κλαδεύονται» με τον ίδιο καταστροφικό τρόπο στα 2,5-3 μέτρα, ποιες αποφάσεις υπάρχουν; Η έγκριση του προϋπολογισμού το 2021 από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου βρίσκεται κρυμμένη η εργολαβία μέσα σε εκατοντάδες άλλους κωδικούς και η υπερψήφισή του από την πλειοψηφία έγινε με πολιτικά κριτήρια. Για τους αντίθετους ακριβώς λόγους δεν έχει υπερψηφιστεί από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Επίσης, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τις δηλώσεις του κ. Μ. Τρεμόπουλου ότι η σύμβαση δεν πέρασε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ο κ. Σωτηριάδης αναφέρει ότι σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010), «το αρμόδιο όργανο για τη διεξαγωγή των διακηρύξεων είναι η Οικονομική Επιτροπή» -όπου άλλωστε και η αντιπολίτευση καταψήφισε. Μιλάμε όμως για την κοπή 2.000 δέντρων και πλέον και το θέμα είναι μόνο οικονομικό; Και τα λέει αυτά ένας εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πρασίνου; Από τον ίδιο νόμο, ως αρμοδιότητα της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ορίζονται στο άρθρο 73, παρ.1 η «λήψη αποφάσεων για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος» (συμπεριλαμβανομένης της κοπής δένδρων). Αλλά και σε νεότερη εγκύκλιο (46794/4-12-2015) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρεται ως αρμόδιο όργανο η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ή το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι περισσότεροι Δήμοι προχωρούν στην κοπή δένδρων μετά από απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Ο ΔΘ προσπαθεί να πρωτοτυπήσει ή να συσκοτίσει;
Τέλος, ο κ. Σωτηριάδης αναφέρει ότι την ξυλεία από την κοπή των δένδρων ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να την εναποθέτει σε χώρο που του υποδεικνύεται. Ποιος είναι αυτός; Και πόσοι τόνοι ξυλείας συγκεντρώθηκαν μέχρι τώρα; Γιατί το ρεπορτάζ δεν έθεσε ζήτημα για το θρυμματισμένο υλικό των κλαδιών, που μεταφέρεται στους Ταγαράδες για κομποστοποίηση. Αλλά για τους δεκάδες τόνους ξυλείας, καθόλου ευκαταφρόνητης αξίας (δεκάδων χιλιάδων ευρώ) που προκύπτουν από το καταστροφικό κλάδεμα.
Η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου υπάρχει για να προστατεύει και να αυξάνει τα δέντρα και όχι να τα εγκαταλείπει στην τύχη τους, να μην αντιμετωπίζει έγκαιρα τα όποια προβλήματα και όταν αυτά διογκωθούν να εισηγείται την κοπή τους από τους εργολάβους. Γι' αυτό, αντί να μιλάει για «ανακρίβειες», να φροντίσει να γεμίσουν άμεσα οι 3.400 άδειες δενδροδόχοι της πόλης και όχι με αναιμικά δενδρύλλια, που -αν φυτευτούν- θα περιμένουμε δεκαετίες για να μεγαλώσουν.
Απόστολος Λυκεσάς
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας