• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 5.1°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 4.6°C
  5 BF
  40%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.0°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.1°C
  4 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 2.4°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.0°C / 2.9°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -1.6°C
  3 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.2°C
  6 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 3.9°C
  5 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.4°C
  7 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 4.7°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.1°C / 2.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 3.5°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 4.3°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.3°C
  4 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.8°C / 4.7°C
  1 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  53%

Βασίλης Οικονόμου, Μάκης Βορίδης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ελληνικό Κτηματολόγιο μισθώνει ακίνητο με κτηματολογική εκκρεμότητα

 • A-
 • A+
Τραγέλαφος στο Κορωπί: Θα πληρώνει μίσθωμα 250.000 ευρώ για κτίριο «αγνώστου ιδιοκτήτη» (αδήλωτο στο Κτηματολόγιο), για το οποίο μπορεί το Δημόσιο να προβάλει δικαιώματα κυριότητας ● Με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου ρίχνει τις ευθύνες στο κτηματολογικό γραφείο του Κορωπίου για την ταλαιπωρία των πολιτών με τους δασωμένους αγρούς στον Δήμο Λαυρεωτικής ● Οργισμένη αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων

Aκίνητο που είναι κτηματολογικά «αρρύθμιστο» και υπάγεται στην κατηγορία των «αγνώστου ιδιοκτήτη» μισθώνει η εταιρεία Ελληνικό Κτηματολόγιο για να στεγάσει το Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής στο Κορωπί! Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει ήδη αποφασίσει τη μίσθωση του ακινήτου και μάλιστα με μίσθωμα που αγγίζει τα 250.000 ευρώ ετησίως. Παραμένει όμως άγνωστο, εάν αξιολόγησε το θέμα της κτηματολογικής εκκρεμότητας – αν και αυτό θα ήταν προφανώς εύκολο για έναν φορέα που είναι αρμόδιος για να λύσει το κουβάρι που πλέκεται τα τελευταία χρόνια γύρω από το ξεκαθάρισμα εκατομμυρίων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το όλο θέμα όμως αποκτά ευρύτερες διαστάσεις, καθώς στα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα το Ελληνικό Δημόσιο προβάλλει δικαιώματα κυριότητας. Με άλλα λόγια, μπορεί να έρθουν έτσι τα πράγματα και να αποδειχθεί ότι το Δημόσιο μισθώνει με σημαντικό μίσθωμα ένα κτίριο το οποίο όμως του ανήκει!

Κίνδυνοι

Με το θέμα των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» η «Εφ.Συν.» έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν. Ένα ακίνητο βρίσκεται σε τέτοιο καθεστώς από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης του δεν ήρθε να το δηλώσει στο Κτηματολόγιο ή δεν κατάφερε να πείσει μέσω της δήλωσής του ότι του ανήκει. Γράφαμε στις 14/5/2021 («Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένουν Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες») ότι «εκατομμύρια ακίνητα κινδυνεύουν να βρεθούν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, αλλά η κυβέρνηση, που βρήκε χρήματα για τις “λίστες Πέτσα”, δεν οργανώνει μια σοβαρή ενημερωτική καμπάνια ώστε να απευθυνθεί στο κοινό και ειδικά στους κατοίκους εξωτερικού ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των δηλώσεων».

Σύμφωνα με τα τότε στοιχεία, στις κτηματογραφήσεις των μεγάλων πόλεων είχαν ήδη εντοπισθεί 170.000 τέτοια ακίνητα εκ των οποίων 15.000 έχουν ήδη περάσει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Δύο μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2021, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έφερε νομοσχέδιο με στόχο να επισπεύσει τις διαδικασίες και να διευκολύνει, υποτίθεται, τους ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων. Άρθρο του νομοσχεδίου εκείνου προέβλεπε ότι εάν ο διεκδικητής τέτοιου ακινήτου ζητά να διορθωθεί ως «πρόδηλο σφάλμα», το Δημόσιο έχει ασφυκτικές προθεσμίες για να απαντήσει και «τεκμαίρεται ότι συναινεί» στη διόρθωση εάν δεν στείλει αρνητική απάντηση εντός 60 ημερών.

Παρά ταύτα, φαίνεται ότι η εκκρεμότητα όχι απλώς παραμένει, αλλά έρχεται το ίδιο το Κτηματολόγιο να κάνει τα «στραβά μάτια», μισθώνοντας ένα κτίριο αυτής της κατηγορίας. Η Ελληνικό Κτηματολόγιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία μίσθωσης δεκάδων κτιρίων ανά τη χώρα καθώς, όπου οριστικοποιούνται οι κτηματολογικές εγγραφές, κλείνουν τα Υποθηκοφυλακεία και αντικαθίστανται από Κτηματολογικά Γραφεία. Το Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής είναι μια από τις μεγαλύτερες μονάδες που δημιουργούνται, καθώς θα καλύπτει μια τεράστια περιοχή με έντονη οικιστική ανάπτυξη που απλώνεται παραλιακά ανάμεσα στη Βάρη και τη Νέα Μάκρη, ενώ μεσογειακά φθάνει μέχρι το Χαλάνδρι. Ειδικά για την περιοχή της Λαυρεωτικής η κατάσταση χαρακτηρίζεται χαώδης, καθώς εκεί το Κτηματολόγιο δεν έχει προχωρήσει και ο κυκεώνας υποχρεώνει συχνά ιδιοκτήτες να αναζητούν λύσεις στα προβλήματά τους μέσω των Πολιτικών Γραφείων βουλευτών.

Σαν για να επιβεβαιώσει αυτή την «κατόπιν ενεργειών μου» διαδικασία, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής (Ν.Δ.) Βασίλης Οικονόμου εξέδωσε χθες ανακοίνωση που συνοδευόταν από φωτογραφία του με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Εκεί ανέφερε ότι έπειτα από σύσκεψη, «δρομολογήθηκε το τέλος στις οχλήσεις του Κτηματολογίου προς τους πολίτες λόγω μη εφαρμογής του νόμου για τους δασωμένους αγρούς στον Δήμο Λαυρεωτικής και ειδικά στον πρώην Δήμο Κερατέας». Ο κ. Οικονόμου υπενθύμιζε τον νόμο 4915 που ψηφίστηκε πρόσφατα, βάσει του οποίου το Δημόσιο δε θεμελιώνει δικαιώματα σε εκτάσεις που είναι σήμερα δασωμένες, αλλά σε αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960 εμφανίζονταν αγροτικές. Δεν περιορίστηκε όμως σε αυτό, αλλά χαρακτήρισε «πληγή που χάσκει ορθάνοικτη» το Κτηματολογικό Γραφείο Κορωπίου «με την αφάνταστη ταλαιπωρία των πολιτών, των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων». Ο βουλευτής ανακοίνωσε επίσης ότι αποφασίστηκαν «μέτρα άμεσης αλλαγής των υπευθύνων για αυτές τις τραγικές εικόνες ταλαιπωρίας των πολιτών τους τελευταίους μήνες».

Στελέχωση

Η ανακοίνωση του βουλευτή Οικονόμου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο (ΣΕΚΤ). Το Σωματείο ξεκαθαρίζει τι ακριβώς ισχύει για τους δασωμένους αγρούς, αλλά απαντά ευθέως για το Κτηματολογικό Γραφείο (Κ.Γ.) Αττικής με έδρα το Κορωπί, ρίχνοντας ευθύνες στην κυβέρνηση που, αντί να προχωρήσει στη στελέχωση των υπηρεσιών, επέλεξε να συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με ΤΕΕ και δικηγορικούς συλλόγους. Το ΣΕΚΤ καταγγέλλει ότι για το συγκεκριμένο Κ.Γ. υπήρξε συμφωνία για την απασχόληση 10 δικηγόρων που θα παρέδιδαν 200 πράξεις ανά τριήμερο. Αντί αυτού, όμως, ανέλαβαν καθήκοντα πέντε δικηγόροι που «δεν έχουν παραδώσει ούτε μία πράξη», λόγω δυσκολιών που εμφανίζονται στα συμβόλαια.

Επισημαίνει ακόμη ότι λόγω έλλειψης προσωπικού, φεύγουν υπάλληλοι από το Κ.Γ. Αττικής για να στελεχώσουν το Κ.Γ. Αθηνών, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει (σ.σ. και να γίνουν τα απαραίτητα πανηγυρικά εγκαίνια). Το σωματείο κατηγορεί τον βουλευτή ότι η τοποθέτησή του «αποτελεί και εκβιασμό προς τους υπαλλήλους του Ελληνικού Κτηματολογίου, να παρανομήσουν για να μην καρατομηθούν».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι αθέμιτες πρακτικές του... γενικού πριν από τη μεταγραφή στη Lamda
Επιβράβευση για... παράπλευρες υπηρεσίες; Εγκατάλειψη του «σκάφους» ύστερα από σειρά «ναυαγίων» και ενόψει κυβερνητικής αλλαγής; Όποια και αν είναι η εξήγηση, το γεγονός είναι ότι χθες ανακοινώθηκε η παραίτηση...
Οι αθέμιτες πρακτικές του... γενικού πριν από τη μεταγραφή στη Lamda
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προεκλογικό μπόνους στο Δημόσιο
Ως προεκλογική παροχή μοιάζει να αξιοποιείται από την κυβέρνηση το μπόνους παραγωγικότητας για τους δημόσιους υπάλληλους ● Το νέο πλαίσιο παρουσίασε ο υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδης.
Προεκλογικό μπόνους στο Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κτηματολόγιο υπό διάλυση
Τις τραγικές ελλείψεις στην υπηρεσία καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Κτηματολογίου, οι οποίες οδηγούν στην ταλαιπωρία των πολιτών.
Κτηματολόγιο υπό διάλυση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πράσινο»... για εκχερσώσεις
Διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών επιτρέπει με απλά μέσα τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων που θεωρείται ότι έγιναν δασικές λόγω εγκατάλειψης της αγροτικής καλλιέργειας.
«Πράσινο»... για εκχερσώσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερχεται το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο
Η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη στο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.
Ερχεται το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τρέχει» για Σεπτέμβριο η τηλεργασία στο Δημόσιο
Το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών προβλέπει σε συνθήκες κανονικότητας η τηλεργασία να έχει οικειοθελή χαρακτήρα για μόνιμους και συμβασιούχους και να μη μπορεί να ξεπερνά τις 44 μέρες ανά τρίμηνο, εντός του...
«Τρέχει» για Σεπτέμβριο η τηλεργασία στο Δημόσιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας