• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 13.8°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 12.0°C
  1 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.1°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 11.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.2°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 11.8°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 12.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.0°C
  1 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.3°C / 4.3°C
  2 BF
  70%
Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καυτά ερωτήματα για το Άσυλο Ανιάτων

 • A-
 • A+
Δεύτερη μέσα σε έναν μήνα ερώτηση στη Βουλή από 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ● Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τον αυτεπάγγελτο σχηματισμό δικογραφίας για κακουργηματική απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή ζημία άνω των 120.000 ευρώ, η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον της Δικαιοσύνης χωρίς να έχει εισαχθεί ακόμη στο ακροατήριο

Ενόσω ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης εξακολουθεί να κωφεύει για τη χρόνια κακοδιαχείριση (και) στο Άσυλο Ανιάτων, προκύπτουν ερωτήματα και για τη στάση της Δικαιοσύνης σχετικά με όλες τις σοβαρότατες καταγγελίες για πράξεις της διοίκησης.

Τις προηγούμενες ημέρες μετά το σχετικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» («Μάτια ερμητικά κλειστά για το Ασυλο Ανιάτων», «Εφ.Συν.», 17.10.2022) κατατέθηκε για δεύτερη φορά σχετική ερώτηση στη Βουλή από 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με επικεφαλής την αν. τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θ. Φωτίου, τους τομεάρχες Δικαιοσύνης Θεόφιλο Ξανθόπουλο, Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Εσωτερικών Κώστα Ζαχαριάδη, προς τους αρμόδιους υπουργούς, στην οποία διατυπώνεται η απορία για την «Ανεξήγητη κωλυσιεργία της Δικαιοσύνης και του εποπτεύοντος Δήμου Αθηναίων ως προς την ποινική διερεύνηση των κατηγοριών για κακουργηματική απιστία στο Ασυλο Ανιάτων». Οπως επισημαίνεται στο κείμενο της δεύτερης μέσα σε έναν μήνα ερώτησης, «σχεδόν 4 χρόνια μετά τον από 25.02.2019 αυτεπάγγελτο σχηματισμό δικογραφίας για κακουργηματική απιστία στο Ασυλο Ανιάτων από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή ζημία άνω των 120.000 ευρώ, η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον της Δικαιοσύνης χωρίς να έχει εισαχθεί ακόμη στο ακροατήριο».

Οι βουλευτές ερωτούν μεταξύ άλλων: «Γιατί λιμνάζει η ποινική δικογραφία σε βάρος της Διοίκησης του ΑΑ, ευρισκόμενη ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης, ενώ το ογκωδέστατο πόρισμα (215 σελίδων) του διορισθέντος Ανεξάρτητου Πραγματογνώμονα Ορκωτού Ελεγκτή ολοκληρώθηκε εντός 4μήνου και παραδόθηκε ήδη από τον Νοέμβριο του 2019; Εχει γίνει/θα γίνει χρήση των ποινικών διατάξεων για επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας; Οφειλε ο Δήμος Αθηναίων να κάνει δήλωση παράστασης Πολιτικής Αγωγής και επιπλέον δήλωση προς υποστήριξη της κατηγορίας κατά της Διοίκησης του ΑΑ, σε μια υπόθεση που ο ίδιος διαβίβασε αρμοδίως στις Εισαγγελικές Αρχές για τα οικονομικά του ΑΑ και ήδη κινήθηκε αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη; Ποιες αποφάσεις έχετε λάβει και σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, μετά το Πόρισμα-Κόλαφο του Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή για την κακοδιαχείριση των οικονομικών του ΑΑ, την κακοδιοίκησή του και την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του, ιδίως ενόψει του ότι παραμένουν στη Διοίκησή του η πρόεδρος και λοιπά μέλη του Δ.Σ. που φέρεται να έχουν τελέσει κακουργηματική απιστία; Έχει ενημερωθεί το υπουργείο Εσωτερικών και ο Δήμος Αθηναίων ότι η επί δεκαετία και πλέον πρόεδρος του εποπτευομένου Ασύλου Ανιάτων, μετά των λοιπών μελών της Διοίκησης αυτού, αντί να προβούν σε ενέργειες για τη διερεύνηση των καταγγελλομένων και την εξυγίανση των οικονομικών του ΑΑ, αντίθετα προέβησαν σε μήνυση σε βάρος της πρώτης επωνύμως καταγγέλλουσας και πρώην μέλος του Δ.Σ. αλλά και εξοντωτική αγωγή (SLAPP) σε βάρος της ύψους πάνω από 300.000 ευρώ;» Οι βουλευτές ερωτούν ακόμα τους υπουργούς Κ. Τσιάρα, Μ. Βορίδη και Κ. Χατζηδάκη για το ποιος πληρώνει τελικά την υπεράσπιση των μελών της διοίκησης κι αν αυτό το έξοδο επιβαρύνει το ίδιο το ίδρυμα και ζητούν να μάθουν και για τις υγειονομικές συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι περιθαλπόμενοι, ποιο είναι το αποτέλεσμα των ελέγχων που έγιναν το 2022 από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και αν πρόκειται να ληφθούν μέτρα για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και των ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενουμένων εκεί. Ζητούν, τέλος, να κατατεθούν άμεσα από τη διοίκηση: «το φυσικό μητρώο (μελών) του Σωματείου, το πλήρες αρχείο Γ.Σ. των μελών και τα πρακτικά των Γενικών Συνελεύσεων και του Δ.Σ. για την περίοδο μετά την 14-11-2017 μέχρι και την ημερομηνία της παρούσας Ερώτησης αρμοδίως υπογεγραμμένα και μετά των συνημμένων τους».

Όπως γίνεται φανερό και από τη συγκεκριμένη περίπτωση του πλούσιου φιλανθρωπικού ιδρύματος, πάγια πολιτική του επιτελικού κράτους και των αιρετών του είναι η ενοχοποίηση όσων καταγγέλλουν και όσων αποκαλύπτουν τις αδιαφανείς και ποινικά κολάσιμες υποθέσεις και όχι η διερεύνηση και τιμωρία όσων φέρονται να διαπράττουν σοβαρά αδικήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάτια ερμητικά κλειστά για το Ασυλο Ανιάτων
Aκρως επιβαρυντικά τα στοιχεία που εμπεριέχονται στο πολυσέλιδο πόρισμα ορκωτού ελεγκτή λογιστή και στην επώνυμη καταγγελία της νομικής συμβούλου του ιδρύματος.
Μάτια ερμητικά κλειστά για το Ασυλο Ανιάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Δήμος Αθηναίων διορίζει νέα επίτροπο, αλλά παραμένει παρατηρητής στις καταγγελίες
Εγκρίθηκε τη Δευτέρα κατά πλειοψηφία ο διορισμός ακόμα μιας επιτρόπου του Δήμου Αθηναίων στο Ασυλο Ανιάτων. Η συζήτηση περιορίστηκε στην αντικατάσταση της επιτρόπου χωρίς για ακόμα μία φορά να υπάρξει...
Ο Δήμος Αθηναίων διορίζει νέα επίτροπο, αλλά παραμένει παρατηρητής στις καταγγελίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επέστρεψαν στα κελιά τους
Με ανακοίνωσή τους αργά το απόγευμα του Σαββάτου οι κρατούμενοι των Φυλακών Κορυδαλλού γνωστοποίησαν μεν την απόφασή τους να μην επιστρέψουν στα κελιά τους αλλά τελικώς επέστρεψαν μετά την διαβεβαίωση ότι ο...
Επέστρεψαν στα κελιά τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η 12χρονη στη ΓΑΔΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «Σπίτι του Παιδιού»!
Περιχαρής ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε για επικοινωνιακούς λόγους ένα περιφρονημένο από τον ίδιο και τον υπουργό Δικαιοσύνης «Σπίτι του Παιδιού».
Η 12χρονη στη ΓΑΔΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «Σπίτι του Παιδιού»!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακόμη μία καταγγελία κακοποίησης για την «Κιβωτό» σε Γιάννενα και Βόλο
Ένας 18χρονος πρώην τρόφιμος της δομής κατήγγειλε ότι και ο ίδιος έχει πέσει θύμα σωματικής βίας στη δομή στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων όταν ήταν 13 ετών.
Ακόμη μία καταγγελία κακοποίησης για την «Κιβωτό» σε Γιάννενα και Βόλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας