• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.4°C
  3 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 3.1°C
  6 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.6°C
  4 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.9°C
  4 BF
  70%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.0°C / 2.6°C
  4 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -1.0°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.1°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.4°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  8 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  7 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 3.9°C
  5 BF
  41%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 4.9°C
  4 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 7.7°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.3°C
  4 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -1.7°C / -1.7°C
  3 BF
  75%

Η επικεφαλής της «Δύναμης Ζωής» Ρένα Δούρου

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταγγελία «Δύναμης Ζωής» και για «φωτογραφικό διαγωνισμό» του ΕΔΣΝΑ

 • A-
 • A+
Ο φορέας που εποπτεύεται από την Περιφέρεια Αττικής έχει σε εξέλιξη διαγωνισμό 95 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των «στραγγισμάτων» των απορριμμάτων που θάβονται στη χωματερή της Φυλής.

Την προσφυγή της στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του κράτους προκειμένου να πέσει φως σε «φωτογραφικό διαγωνισμό 95 εκατ. ευρώ» του ΕΔΣΝΑ (φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής) προαναγγέλλει η «Δύναμη Ζωής». Στο «μικροσκόπιο» της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου, έχει μπει εν εξελίξει διαγωνισμός που αφορά την «Παροχή Υπηρεσιών Λειτουργίας, Συντήρησης και Επαύξησης Δυναμικότητας Μονάδων Επεξεργασίας Στραγγισμάτων της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής», δηλαδή τη διαχείριση των «στραγγισμάτων» των απορριμμάτων που θάβονται στη χωματερή της Φυλής.

Σε επιστολή της παράταξης προς τον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, Β. Κόκκαλη, αλλά και τον περιφερειάρχη Αττικής -που στην ουσία ελέγχει τον φορέα- Γ. Πατούλη αναφέρεται ότι η διακήρυξη του διαγωνισμού -πέρα από το ότι «αυξάνει δυσθεώρητα το κόστος διαχείρισης των στραγγισμάτων»- περιλαμβάνει «σειρά περιοριστικών όρων, ο συνδυασμός των οποίων οδηγεί σε δραματική συρρίκνωση του υγιούς ανταγωνισμού».

«Ενδεικτικά», εξηγεί η «Δύναμη Ζωής» στην επιστολή της, «οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη “οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια”, όπως:

α) μέσο γενικό ετήσιο κύκλο των τελευταίων 3 ετών (2019-2021) ίσο ή μεγαλύτερο του ποσού των 25.000.000 ευρώ,

β) μέσο ετήσιο ειδικό κύκλο εργασιών των τελευταίων 3 ετών (2019-2021) στον τομέα υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων ίσο ή μεγαλύτερο των 6.000.000 ευρώ,

γ) ίδια κεφάλαια άνω των 10.000.000 ευρώ,

και συγκεκριμένη “τεχνική και επαγγελματική ικανότητα”, που στην ουσία σωρευτικά εξειδικεύουν κατά πολύ την απαιτούμενη εμπειρία των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό».

Υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι με τη διακήρυξη «το μόνο αντικειμενικό κριτήριο, που είναι η οικονομική προσφορά των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, σταθμίζεται με 35% και τα υπόλοιπα κριτήρια που υπόκεινται σε αξιολογική κρίση συνολικά με 65%», η «Δύναμη Ζωής» εξηγεί πως αυτό στην ουσία σημαίνει ότι «μια εταιρεία που ενδεχομένως να βρεθεί να πληροί όλες τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό και προσφέρει μια μεγάλη έκπτωση επί του προϋπολογισμού (που θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον δηλαδή), δεν είναι δεδομένο ότι θα αναλάβει και το έργο».

Μάλιστα, η αντιπολιτευόμενη παράταξη επικαλείται και κοινοποιεί με ανακοίνωσή της απόσπασμα δημοσιεύματος της ιστοσελίδας «bigpost.gr», στο οποίο γίνεται επίσης λόγος για «διαγωνισμό… με ελεγχόμενο ανταγωνισμό», καθώς «τα κριτήρια τα πληρούν μόνο τέσσερις εταιρείες στην Ελλάδα οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τέτοιου είδους έργα» και αναφέρεται ότι «η πιάτσα βοά πως αυτές οι 4 εταιρείες έχουν μοιράσει τις δουλειές κατά το δοκούν. Ακούγεται, δε, πως στο συγκεκριμένο έργο του ΕΔΣΝΑ ίσως κατέβουν και οι 4 μαζί σε ένα σχήμα για να είναι ευκολότερες οι… διαιρέσεις».

Η «Δύναμη Ζωής» προειδοποιεί ότι «ενόψει της παραλαβής των προσφορών για τον εν λόγω διαγωνισμό στις 28 Νοεμβρίου 2022, θα προσφύγει με όλα τα νόμιμα μέσα για τον έλεγχο όλων των διαδικασιών ανάθεσης στον ΕΔΣΝΑ», καθώς «ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση». Η περιφερειακή παράταξη αναφέρει πως έχει συλλέξει στοιχεία με βάση τα οποία προκύπτει ότι «έχουν διενεργηθεί 15 διαγωνισμοί του ΕΔΣΝΑ, με προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή μόνο μίας εταιρείας» σε καθέναν εξ αυτών.

Ενδιαφέρον, τέλος, έχει απόκομμα από τον ιστότοπο του ΕΔΣΝΑ που κοινοποιεί η «Δύναμη Ζωής», με βάση το οποίο φαίνεται να έχει «κατέβει» από τη δημόσια θέα η σύνθεση της επταμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα κάγκελα οι δήμαρχοι με τις τακτικές Πατούλη
Επικυρώθηκε η συνέχιση της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη Φυλή με φωτογραφικό διαγωνισμό που φέρνει απώλεια εσόδων 90.000 € τον μήνα στον ΕΔΣΝΑ.
Στα κάγκελα οι δήμαρχοι με τις τακτικές Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στα όρια Αθήνας - Αιγάλεω
Η αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, στα όρια των Δήμων Αθηναίων και Αιγάλεω, ξεκίνησε έπειτα από την τελική υπογραφή της σχετικής σύμβασης από την περιφερειάρχη Αττικής,...
Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στα όρια Αθήνας - Αιγάλεω
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γράφει το «έπος του παραλόγου»
Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης πρότεινε την ολέθρια για το περιβάλλον καύση ως «μόνη λύση» για τον περιορισμό της ταφής των σκουπιδιών, για να δεχτεί διασταυρούμενα πυρά από την αντιπολίτευση
Γράφει το «έπος του παραλόγου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και με την ανακύκλωση και με την καύση σύμμεικτων!
Επικοινωνιακή καταιγίδα για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, έως και την... επίλυση των αδιεξόδων σχετικά με τη χωροθέτηση των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων ξεκινάει ο περιφερειάρχης Αττικής.
Και με την ανακύκλωση και με την καύση σύμμεικτων!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τον κάδο κατευθείαν στα καμίνια τα σκουπίδια της Αττικής
Εγκρίθηκε άρον άρον η καύση ανεπεξέργαστων απορριμμάτων ως «απάντηση» στην ταφή για άγνωστο «μεταβατικό» χρονικό διάστημα από την Εκτελεστική Επιτροπή του αρμόδιου φορέα.
Από τον κάδο κατευθείαν στα καμίνια τα σκουπίδια της Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανάκριβο μπάχαλο!
Ευθύνες για το χάος που προκάλεσε η κακοκαιρία καταλογίζει η αντιπολίτευση στην περιφερειακή αρχή Γ. Πατούλη, που έδωσε 6 εκατ. ευρώ σε εργολάβους για δρόμους που... έκλεισαν.
Πανάκριβο μπάχαλο!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας