• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.4°C / 6.2°C
  3 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.1°C / 5.9°C
  5 BF
  38%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 8.0°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 2.7°C
  4 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.0°C / 4.3°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / 0.6°C
  4 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.8°C
  6 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.9°C
  6 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.8°C
  7 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.7°C
  3 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.9°C
  4 BF
  38%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 4.4°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 5.4°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  5 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.2°C / 5.0°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -2.5°C / -2.5°C
  2 BF
  45%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μποναμάς Πατούλη στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.

 • A-
 • A+
Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ενέκρινε δαπάνη για έργα επισκευής και επέκτασης του θεάτρου «Το Τρένο στο Ρουφ», που ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. ● Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση (παράταξη Σγουρού), που τονίζει ότι δαπανώνται πόροι σε μια εταιρεία «που διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία με χαρτοφυλάκιο 500 ακινήτων στη χώρα, από τη διαχείριση των οποίων εξασφαλίζει τεράστιο όφελος εκατομμυρίων ευρώ ετησίως» και ζητάει να μην εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Εν μέσω καταγγελιών για «απολύτως σκανδαλώδη», «παράνομη» και «προκλητική» χρηματοδότηση, η περιφερειακή αρχή Γ. Πατούλη ενέκρινε στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής της Επιτροπής δαπάνη περίπου 1 εκατ. ευρώ για έργο επισκευής και επέκτασης των εγκαταστάσεων του Θεάτρου «Το Τρένο στο Ρουφ», που ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.

Ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα της Ανώνυμης Εταιρείας του Δημοσίου, που υπάγεται στο υπερταμείο και διαχειρίζεται ακίνητα της ΟΣΕ Α.Ε., η παράταξη του περιφερειάρχη υπερψήφισε προγραμματική σύμβαση με την οποία προβλέπεται η χρηματοδότηση με πόρους της Περιφέρειας Αττικής ενός έργου μιας εταιρείας «με τεράστιες χρηματοδοτικές δυνατότητες», όπως κατήγγειλε στη συνεδρίαση το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής –περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Γ. Σγουρού– Δ. Κατσικάρης.

Το συγκεκριμένο θέατρο στεγάζεται στη λ. Κωνσταντινουπόλεως, σε 8 ακινητοποιημένα βαγόνια που βρίσκονται πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές και έχουν ανασκευαστεί εσωτερικά. Η έκταση 5,6 στρεμμάτων ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ και μισθώνεται στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΑΞΑΝΑ», με μέριμνα της οποίας συντάχθηκε η μελέτη του έργου, σύμφωνα με την εισήγηση της περιφερειακής αρχής.

Μεταξύ άλλων, το έργο προβλέπει την πλήρη ανακαίνιση των βαγονιών, αλλά και την προσθήκη επιπλέον 8 (παλιών) βαγονιών ιστορικής αξίας, καθώς και 3 πρόσθετους προκάτ οικίσκους υποστηρικτικών χρήσεων. Σκοπός του έργου «είναι η προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η προώθηση νέων καλλιτεχνικών δυνάμεων της χώρας μας και η υλοποίηση πρωτοπόρων και καινοτόμων ιδεών στον τομέα των παραστατικών τεχνών», αναφέρει η εισήγηση.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσικάρη, η ΓΑΙΑΟΣΕ ζήτησε την προγραμματική σύμβαση, υποστηρίζοντας ότι «την παρούσα χρονική στιγμή δεν δύναται να εκτελέσει άλλα τεχνικά έργα, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη». «Αυτή της η δήλωση αφορά το τεχνικό μέρος των δυνατοτήτων και ουχί την οικονομική της δυνατότητα να χρηματοδοτήσει η ίδια το έργο, που αποτελεί περιουσία της, επειδή προφανώς δεν έχει προτεραιότητα αυτό το έργο», σχολίασε ο αντιπολιτευόμενος σύμβουλος, ασκώντας κριτική στην περιφερειακή αρχή ότι προθυμοποιήθηκε να χρηματοδοτήσει με δικούς της πόρους το έργο μιας εταιρείας «που διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία με χαρτοφυλάκιο 500 ακινήτων στη χώρα, από τη διαχείριση των οποίων εξασφαλίζει τεράστιο όφελος εκατομμυρίων ευρώ ετησίως».

Μάλιστα, ο κ. Κατσικάρης χαρακτήρισε «αποκαλυπτικό» για την «παράνομη αυτή χρηματοδότηση» απόσπασμα της θεώρησης της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με την οποία το έργο «αναβαθμίζει την όλη περιοχή προς όφελος των πολιτών (…), ενώ παράλληλα αναβαθμίζεται η περιουσία της ΓΑΙΑΟΣΕ». «Δηλαδή», σύμφωνα με τον κ. Κατσικάρη, «η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί ένα έργο που αναβαθμίζει τα ήδη τεράστια περιουσιακά στοιχεία μιας Α.Ε.».

«Βρισκόμαστε ακριβώς μπροστά στον ορισμό του προσπορισμού οφέλους σε τρίτο και μάλιστα με χρήματα του Δημοσίου, γεγονός παράνομο, καταχρηστικό και κραυγαλέα επιλήψιμο για την Περιφέρεια Αττικής, της οποίας ο ρόλος δεν είναι να χρηματοδοτεί και να αβγαταίνει περιουσίες τρίτων εις βάρος του ταμείου της», συμπλήρωσε ο ίδιος σε δήλωση καταψήφισης της εισήγησης.

Σημειώνεται ότι στο τελευταίο χρονικά περιφερειακό συμβούλιο, οπότε και συζητήθηκε η πορεία του προϋπολογισμού της περιφέρειας για το 2022, αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι έκαναν λόγο για οικονομικό εκτροχιασμό της Περιφέρειας Αττικής. Σημειώνεται επίσης ότι η δικηγόρος της Περιφέρειας Αττικής εμφανίζεται με τη θεώρησή της να κρατά αποστάσεις από την εισήγηση της περιφερειακής αρχής, διευκρινίζοντας ότι «ο νομικός έλεγχος από την υπηρεσία μας περιορίζεται μόνο στον έλεγχο της νομιμότητας της σχετικής σύμβασης και δεν φτάνει μέχρι το σημείο ουσιαστικής εκτίμησης των λόγων αδυναμίας που επικαλείται η εταιρεία ΓΑΙΑΟΣΕ».

Ο κ. Κατσικάρης ζήτησε την απόσυρση του θέματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Ν. Πέππας, δήλωσε ότι κατανοεί τις ενστάσεις, αρνήθηκε να το αποσύρει και παρέπεμψε στην τελική κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα ελέγξει την προγραμματική σύμβαση. «Αναμένουμε από τις υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μην την εγκρίνουν γιατί αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κανόνων χρηστής διοίκησης, με σκοπό τον προσπορισμό οφέλους σε τρίτο και μάλιστα σε μια Α.Ε. που διαθέτει τεράστια περιουσία», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Κατσικάρης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιχειρεί να περάσει «έτοιμες δουλειές» με fast track διαδικασίες
Το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε τη σύμβαση κόστους 1,2 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Αττικής για την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος παρακολούθησης υγείας με «έξυπνα ρολόγια».
Επιχειρεί να περάσει «έτοιμες δουλειές» με fast track διαδικασίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναδίπλωση Πατούλη με την υπουργειούπολη
Απέσυρε από το χτεσινό περιφερειακό συμβούλιο τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το κυβερνητικό πάρκο, την οποία είχε επιχειρήσει να περάσει διά περιφοράς παραμονές Πρωτοχρονιάς.
Αναδίπλωση Πατούλη με την υπουργειούπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανηγυρική ήττα Πατούλη με τη μελέτη για ΠΥΡΚΑΛ
Απέτυχε να περάσει διά περιφοράς από το περιφερειακό συμβούλιο την έγκριση για την «υπουργειούπολη» στον Υμηττό, καθώς η αντιπολίτευση απείχε από τη διαδικασία.
Πανηγυρική ήττα Πατούλη με τη μελέτη για ΠΥΡΚΑΛ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γράφει το «έπος του παραλόγου»
Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης πρότεινε την ολέθρια για το περιβάλλον καύση ως «μόνη λύση» για τον περιορισμό της ταφής των σκουπιδιών, για να δεχτεί διασταυρούμενα πυρά από την αντιπολίτευση
Γράφει το «έπος του παραλόγου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Γρ. Κωνσταντέλλος απαντά στα parapolitika.gr για τον πόλεμο λάσπης
Ο κ. Κωνσταντέλλος επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης.
Ο Γρ. Κωνσταντέλλος απαντά στα parapolitika.gr για τον πόλεμο λάσπης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περιφερειάρχης, «καναλάρχης», τώρα και… «ραδιοφωνάρχης»
Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής ενέκρινε δαπάνη ύψους 145.230 ευρώ για τη σύναψη σύμβασης οριζόντιας συνεργασίας τριετούς διάρκειας μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου Νέου Ηρακλείου και του δημοτικού...
Περιφερειάρχης, «καναλάρχης», τώρα και… «ραδιοφωνάρχης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας