Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.1° 22.6°
3 BF
29%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.0° 24.3°
4 BF
26%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
25°C
26.0° 24.9°
2 BF
41%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
49%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
4 BF
60%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.0° 26.0°
1 BF
43%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
1 BF
15%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.2° 25.2°
2 BF
29%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.0° 19.4°
4 BF
69%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
22°C
23.5° 21.9°
3 BF
45%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.8° 20.5°
5 BF
46%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.7° 22.3°
0 BF
43%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.9°
4 BF
57%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.2°
2 BF
18%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
24.5° 21.8°
2 BF
37%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
4 BF
69%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.0° 22.9°
2 BF
25%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.0° 16.3°
4 BF
60%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
26°C
25.7° 25.7°
2 BF
44%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
2 BF
62%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Θεόδωρος Δαρδαβέσης

Κλείδωσε τρεις αίθουσες λόγω... βιοασφάλειας

Πρωτοφανής και αδιανόητη απόφαση της Κοσμητείας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ αφήνει έξω από τις αίθουσες στις οποίες έκαναν μάθημα μέχρι προχθές 60 φοιτητές δύο μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Η απόφαση του κοσμήτορα Θεόδωρου Δαρδαβέση να κλειδώνει μετά τις 4 το απόγευμα, αλλάζοντας και τις κλειδαριές σε τρεις αίθουσες, συνιστά εξόφθαλμο πλήγμα στην ακαδημαϊκή ελευθερία και τονίζει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η απόφαση αφορά μεταπτυχιακά που είναι τα μοναδικά δωρεάν από τα συνολικά 52 μεταπτυχιακά της σχολής. Σφοδρή η αντίδραση τριών καθηγητών που καταγγέλλουν ότι «η ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστήμιου έρχεται και κλέβει τον δημόσιο χώρο για ίδιον όφελος».

«Είμαστε έξαλλοι, οργισμένοι, δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε για μάθημα με τους μεταπτυχιακούς μας και να βρίσκουμε κλειδωμένες αίθουσες και αλλαγμένες κλειδαριές», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Αλέξης Μπένος, ομότιμος καθηγητής Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής, μιλώντας για τις στιγμές που έζησαν προχθές το απόγευμα όταν διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να εισέλθουν στις αίθουσες για μάθημα.

«Τριάντα πέντε χρόνια κάνω μάθημα σε αυτές τις αίθουσες οι οποίες βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το γραφείο μου», λέει ο κ. Μπένος, σχολιάζοντας πως «η πράξη είναι αντισυναδελφική και αντιακαδημαϊκή, είναι μια δύσκολη και επικίνδυνη φάση αυτή που διανύουμε, σκεφτείτε ότι 60 μεταπτυχιακοί κι εμείς θα μετατραπούμε σε περιφερόμενο θίασο, αναζητώντας καθημερινά χώρο να κάνουμε μάθημα. Είναι άραγε ιδιοκτήτης των αιθουσών ο κοσμήτορας;».

Αλέξης Μπένος

Οι Αλέξης Μπένος, Ηλίας Κονδύλης και Εμμανουήλ Σμυρνάκης, αναπληρωτές καθηγητές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-Πολιτικής της Υγείας, λένε ότι η απόφαση του κοσμήτορα σχετίζεται με το γεγονός ότι οι αίθουσες διδασκαλίας ανακαινίστηκαν με τα χρήματα από τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που έχουν τέλη φοίτησης και τώρα αποφάσισε ότι αυτές δεν θα διατίθενται και στα δωρεάν μεταπτυχιακά.

«Εχω καταθέσει γραπτώς αναφορές για τα εμπόδια που ο κοσμήτορας μας βάζει», μας λέει ο κ. Κονδύλης, σημειώνοντας ότι «τα μεταπτυχιακά μας είναι τα μοναδικά πανελλαδικά στο πεδίο της δημόσιας Υγείας, εγνωσμένου κύρους και υψηλής ζήτησης, είναι τα μοναδικά δωρεάν από τα 52 μεταπτυχιακά της Ιατρικής του ΑΠΘ και τα δύο από συνολικά 27 δωρεάν σε ολόκληρο το ΑΠΘ». «Δυο-τρία χρόνια υπάρχει προσπάθεια παρενόχλησής μας, ξέραμε ότι κάτι θα γίνει, αλλά δεν το πιστεύαμε ότι θα συμβεί, είναι μια “τομή” αυτά που συμβαίνουν», μας λέει ο κ. Μπένος, τονίζοντας ότι «διαψεύδονται όσα μας έλεγαν για τα… καλά των ιδιωτικοποιήσεων. Οχι μόνο δεν φέρνουν πόρους και υποδομές, αλλά “κλέβουν” δημόσιο χώρο. Είναι σημαντικότατο πολιτικό πρόβλημα. Καλούμε τους συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα να αντιδράσουν». «Το περιστατικό έγινε σε γνώση της διοίκησης της Ιατρικής και των πρυτανικών αρχών», σημειώνει ο κ. Κονδύλης, τονίζοντας ότι «η επιχειρηματική λειτουργία του Πανεπιστημίου χρησιμοποιεί ήδη τις λειψές υποδομές του δημόσιου Πανεπιστημίου και όποιες ανακαινίζει τις αποσύρει, τις αφαιρεί από τα δωρεάν προγράμματα σπουδών. Ζητάμε να ανοίξουν οι αίθουσες, να μας δώσουν τα κλειδιά».

Την ακύρωση της απόφασης της Κοσμητείας ζητά με ανακοίνωσή της η Γενική Συνέλευση του ΕΣΔΕΠ, σημειώνοντας πως «η ακαδημαϊκά ανεπίτρεπτη αυτή πράξη δεν είναι τυχαίο ότι αφορά δύο ΠΜΣ χωρίς τέλη φοίτησης» και υπογραμμίζει πως «πρόκειται για ευθεία εφαρμογή της αντίληψης ιδιοποίησης των δημόσιων χώρων και υποδομών, σε συντονισμό με τις επιταγές του νέου νόμου για την Παιδεία. Σύμφωνα με αυτόν, το Πανεπιστήμιο της πλήρως εμπορευματοποιημένης Παιδείας ανοίγει και κλείνει όποτε το επιλέγουν οι μάνατζερ».

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο κ. Δαρδαβέσης αρνείται όσα του καταλογίζουν οι συνάδελφοί του επικαλούμενος λόγους «βιοασφάλειας, γίνονται πειράματα με μικρόβια και υπάρχουν υλικά που φυλάσσονται και δεν έχουμε κλητήρα ή θυρωρό, οπότε μπορεί να γίνει λάθος ή ζημιά». Καταγγέλλει τους συναδέλφους του ότι «έστησαν θεατρική παράσταση» και τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα δίωξης των δωρεάν μεταπτυχιακών καθώς «εγώ ήμουν ο εισηγητής για να γίνουν δεκτά αυτά τα μεταπτυχιακά».

Ο κ. Δαρδαβέσης λέει ότι «είναι προσβλητικό και συκοφαντικό να λένε τέτοια πράγματα για μένα οι συνάδελφοί μου, εγώ δεν είχα ποτέ κριτήριο την ιδεολογία για τις ακαδημαϊκές μου επιλογές και οι κατηγορίες τους δεν με αγγίζουν», ενώ για το θέμα των αιθουσών υποστηρίζει ότι «τους έχουν προταθεί συγκεκριμένοι χώροι και υπάρχουν αίθουσες και αμφιθέατρα στο κτίριο διοίκησης της Ιατρικής». Τα ίδια υποστηρίζει εκτενώς και σε δισέλιδη απάντησή του στον ΕΣΔΕΠ. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη για το θέμα θα υπάρξει και κοινοβουλευτικός έλεγχος καθώς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ θα καταθέσουν σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή.

Ζητούν απόσυρση των αστυνομικών εν όψει του εορτασμού του Πολυτεχνείου

Ημέρα… προετοιμασιών για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου η χθεσινή στο ΑΠΘ. Φοιτητές, εργάτες και μέλη του ΣΦΕΑ 1967-1974 βρέθηκαν έξω από την Πρυτανεία ζητώντας απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χ. Κυπριανίδης και ο αναπληρωτής γραμματέας Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκαν με εκπρόσωπο του πρύτανη που τους διαβεβαίωσε ότι στις 16 και 17 Νοεμβρίου κανένας αστυνομικός δεν θα βρίσκεται εντός του κάμπους. Από τον ΣΦΕΑ ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης είπε ότι «απαιτούμε αποχώρηση των αστυνομικών από όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας». Με ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο αναφέρει ότι η παρουσία αστυνομικών «μόνο ως πράξη παρεμπόδισης του ελεύθερου εορτασμού της 17ης Νοέμβρη μπορεί να εκληφθεί».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κλείδωσε τρεις αίθουσες λόγω... βιοασφάλειας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας