• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 8.4°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 8.8°C
  1 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 1.0°C / 9.4°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -2.1°C / 2.2°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 7.1°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.4°C / 8.8°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 9.5°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 2.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 0.5°C / 7.2°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 8.2°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 6.4°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  2 BF
  63%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανασφαλείς και απαισιόδοξοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι

 • A-
 • A+
Το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» δημοσίευσε το τρίτο ετήσιο «κύμα» της έρευνάς του για τις συνθήκες εργασίας, την οποία πραγματοποίησε σε συνεργασία με την εταιρεία Prorata SA.

Χειρότερη από το παρελθόν και τρισχειρότερη στο μέλλον εκτιμούν οι εργαζόμενοι πως θα γίνει η αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Με μισθούς που δεν τους φτάνουν για να βγάλουν τον μήνα και ορατό το φάσμα της ανεργίας, σε συνθήκες μεγάλης επισφάλειας και χωρίς θετικές προοπτικές, οι εργαζόμενοι νιώθουν απροστάτευτοι από την κυβέρνηση.

Το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» δημοσίευσε χθες το τρίτο ετήσιο «κύμα» της έρευνάς του για τις συνθήκες εργασίας, την οποία πραγματοποίησε σε συνεργασία με την εταιρεία Prorata SA. Η έρευνα ξεκίνησε το 2020 και πραγματοποιείται έκτοτε σταθερά με στόχο να αποτελέσει ένα ετήσιο παρατηρητήριο γύρω από τις εμπειρίες των εργαζομένων στη χώρα μας. Η εικόνα που αποτυπώνει η έρευνα κονιορτοποιεί το κυβερνητικό αφήγημα της ανάπτυξης που έρχεται και αποκαλύπτει τις συνθήκες της εργασιακής σκλαβιάς.

Ενας στους δύο εργαζόμενους θεωρεί ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας σήμερα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα είναι χειρότερη σε σύγκριση με πριν από τρία χρόνια, ενώ εκτιμά ότι αυτή θα χειροτερέψει περαιτέρω στα επόμενα τρία χρόνια. Σε όλους τους τομείς η σημερινή κυβέρνηση αξιολογείται αρνητικά από την πλειοψηφία των εργαζομένων: στην καταπολέμηση της ανεργίας (60,2%), την κατοχύρωση συνδικαλιστικών ελευθεριών (62,4%), την προστασία από απολύσεις (69,8%), την προστασία και ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων (71,9%).

Το βαθιά ταξικό πρόσημο των κυβερνητικών επιλογών γίνεται απολύτως αντιληπτό από τους εργαζόμενους, αφού 8 στους 10 (78,5%) θεωρούν ότι στην Ελλάδα προστατεύονται περισσότερο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργοδοτών. Η ελληνική αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από υψηλό και διάχυτο βαθμό επισφάλειας: 1 στους 5 ερωτώμενους δήλωσε ότι θεωρεί «πολύ» ή «αρκετά» πιθανό να χάσει την εργασία του τον επόμενο χρόνο, ποσοστό που αγγίζει το 23% μεταξύ των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Ειδικά οι γυναίκες εργάζονται με μερική απασχόληση σε υπερδιπλάσιο ποσοστό από τους άνδρες (13,5% έναντι 5,3%), ενώ είναι τετραπλάσιο το ποσοστό των γυναικών που αμείβονται με κάτω από 650 ευρώ (13,8% έναντι 3,6% των ανδρών).

Οπως σημειώνουν οι ερευνητές, ο κίνδυνος κατακόρυφης αύξησης των εργαζόμενων φτωχών στη χώρα μας, οι οποίοι θα αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες τους, είναι περισσότερο από ορατός. «Αποτυπώνεται ξεκάθαρα η αδυναμία ενός ανησυχητικά μεγάλου μέρους εργαζομένων -ακόμα και όσων έχουν σταθερή απασχόληση- να καλύψουν τις ανάγκες του νοικοκυριού τους, ενώ επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι οι βασικές ανελαστικές δαπάνες (στέγη, τροφή, λογαριασμοί ενέργειας κ.λπ.) τείνουν να εξαντλούν -αν όχι να υπερβαίνουν- το ύψος του εισοδήματος των πολιτών από την εργασία τους. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση αυτή επιτείνει και τα αισθήματα απογοήτευσης/μη ικανοποίησης από την εργασία, καθώς το ζήτημα της επιβίωσης διαπλέκεται με αυτό της αναγνώρισης», υπογραμμίζεται στην έρευνα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα κουπόνια των επιτήδειων και των απελπισμένων
«Και γιατί όχι;». Μ’ αυτές τις τρεις απολύτως αφοπλιστικές λέξεις η Α.Π. απαντά στο ερώτημα γιατί δέχεται να πληρώνεται με κουπόνια αντί για χρήματα. Και γιατί όχι - όταν η ανεργία βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη....
Τα κουπόνια των επιτήδειων και των απελπισμένων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εσπασε» η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας
Η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης που παρουσιάζει αποκλειστικά η «Εφ.Συν.». Κορυφαία αιτία αυτής της επιδείνωσης, σύμφωνα με την ILO, η μείωση του αριθμού των δημοσίων...
«Εσπασε» η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κοιτάζω τα παιδιά μου που πεινάνε και ντρέπομαι»
Τα στατιστικά στοιχεία το έχουν πολλάκις καταγράψει τα τελευταία χρόνια, οι δομές αλληλεγγύης αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των φτωχών οικογενειών, η ανεργία εξελίσσεται σε φαύλο κύκλο για...
«Κοιτάζω τα παιδιά μου που πεινάνε και ντρέπομαι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστροφή στο Δημόσιο ή «ήσυχη παραίτηση»
Οι στρατηγικές επιβίωσης των εργαζομένων σε μια τοξική αγορά εργασίας με κακοπληρωμένες δουλειές, μηδενική κοινωνική κινητικότητα και μηδενικές προοπτικές.
Επιστροφή στο Δημόσιο ή «ήσυχη παραίτηση»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργαζόμενοι απλήρωτοι επί μήνες
Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας έσπευσε να συμπαρασταθεί στους απλήρωτους εργαζόμενους του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Desarrollo.
Εργαζόμενοι απλήρωτοι επί μήνες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σεξουαλική βία δεν μετριέται με το μήκος της φούστας
Στην Ελλάδα το 2021 βιάζονταν 4 γυναίκες την εβδομάδα, ενώ η ψυχοφθόρα διαδικασία της καταγγελίας αποθαρρύνει τα θύματα από τις σχετικές αποκαλύψεις.
Η σεξουαλική βία δεν μετριέται με το μήκος της φούστας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας