• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 29.6°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.5°C / 29.3°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  46%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 17.0°C / 25.1°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  3 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  3 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.5°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.5°C
  3 BF
  28%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.5°C / 27.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  5 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 31.0°C
  3 BF
  20%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  0 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίνουν κλομπ και χειροπέδες στη δημοτική αστυνομία

 • A-
 • A+
Μπορεί η βασική αρμοδιότητα να παραμένει η αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης, ο έλεγχος τήρησης διατάξεων του ΚΟΚ καθώς και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε καταστήματα ή επιχειρήσεις, αποκτά όμως και χαρακτηριστικά σώματος καταστολής, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Σε ένα σώμα επιβολής προστίμων που θα μπορεί να προβαίνει και σε συλλήψεις μετατρέπεται η δημοτική αστυνομία, βάσει του νομοσχεδίου που ανάρτησε το υπουργείο Εσωτερικών προς διαβούλευση την Παρασκευή.

Η συγκεκριμένη δημοτική υπηρεσία παραμένει ένα σώμα με βασική αρμοδιότητα την αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης, τον έλεγχο τήρησης διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε καταστήματα ή επιχειρήσεις, αποκτά όμως χαρακτηριστικά σώματος καταστολής.

Βασική προσθήκη αποτελεί η πρόβλεψη ότι η δημοτική αστυνομία «στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της δύναται να προβαίνει σε συλλήψεις», ενώ προβλέπεται ρητά ότι κάθε δημοτικός αστυνομικός θα φέρει «ειδικό εξοπλισμό και μέσα δέσμευσης», δηλαδή χειροπέδες και κλομπ, όπως αναφέρεται ενδεικτικά.

Επιπροσθέτως, κάθε ελεγχόμενος από δημοτικούς αστυνομικούς πολίτης «υποχρεούται να παρέχει τα αιτούμενα, γραπτά ή προφορικά στοιχεία», καθώς και να «επιτρέπει την είσοδο [δημοτικών αστυνομικών] στους χώρους στους οποίους διεξάγεται έλεγχος». Αλλιώς, ο πολίτης «υποπίπτει στο αδίκημα της απείθειας».

Πριν καταλήξει σε νομοσχέδιο, η συζήτηση για τη «δημιουργία ενός νέου προφίλ» της δημοτικής αστυνομίας «υπέρ της προάσπισης της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών» είχε ανοίξει σε συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, με τον δήμαρχο Αθηναίων τον περασμένο Μάιο και συγκεκριμένα περίπου δύο εβδομάδες αφότου ο Κώστας Μπακογιάννης είχε αντιπαρατεθεί δημοσίως με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, για το εάν είναι «επαρκής» η αστυνόμευση της πρωτεύουσας από την ΕΛ.ΑΣ. Εν τέλει, το δόγμα περί «νόμου και τάξης» αποτυπώθηκε σε ακόμη ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο…

Εγκριση για αποφάσεις ΟΤΑ

Μια διάταξη που είχε πάει… περίπατο, αλλά επανέρχεται προκειμένου να στείλει… περίπατο τον έλεγχο των Αποκεντρωμένων επί αποφάσεων δημοτικών και περιφερειακών αρχών για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις, ποδηλατόδρομοι κ.ά.), περιλαμβάνει επίσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Με βάση το άρθρο 90 (είχε εμφανιστεί σε παλαιότερο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά αποσύρθηκε), αποφάσεις ΟΤΑ για μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις, ποδηλατόδρομους κ.ά. που έχουν ληφθεί «με βάση μελέτες που έχουν εκπονηθεί από ή για λογαριασμό των αρμόδιων Τεχνικών Υπηρεσιών τους» –δηλαδή και από ιδιωτικά μελετητικά γραφεία– θα πρέπει να εγκριθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης. Αν παρέλθει άπρακτη η δίμηνη προθεσμία, «η χορήγηση της εγκρίσεως τεκμαίρεται».

Αλλες διατάξεις του νομοσχεδίου

● Η αργία της Πρωτομαγιάς, εφόσον πέφτει Κυριακή ή ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή Δευτέρα του Πάσχα, μετατίθεται για τους δημόσιους υπαλλήλους σε άλλη εργάσιμη ημέρα κατόπιν απόφασης του υπουργού Εσωτερικών. Ουσιαστικά, επεκτείνεται και στο Δημόσιο μια πρόβλεψη που ισχύει ήδη στον ιδιωτικό τομέα.

● Το ανώτατο όριο ηλικίας για την πρόσληψη ενός συμβασιούχου στο Δημόσιο αυξάνεται στο 67ο έτος (από το 65ο που ισχύει σήμερα) και «σε εξαιρετικές περιπτώσεις» έως το 70ό έτος. Η διάταξη προωθείται «καθώς υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων που δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες εκ του νόμου ημέρες ασφάλισης και επιθυμούν να εργασθούν προκειμένου να συμπληρώσουν τα υπολειπόμενα ένσημα για να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

● Η δυνατότητα παροχής δωρεάν καταλύματος ή σίτισης σε δημόσιους υπαλλήλους από πλευράς ορεινών και νησιωτικών δήμων επεκτείνεται και για περιπτώσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Η συγκεκριμένη παροχή προβλέπεται μέχρι σήμερα για άλλες περιπτώσεις υπαλλήλων (π.χ. ιατρικό προσωπικό, αστυνομικοί, λιμενικοί κ.ά.). Προϋπόθεση, σε κάθε περίπτωση, είναι η λήψη σχετικής απόφασης από πλευράς δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος στα παλαιότερα των πέντε ετών «ραβασάκια»
Από παραγραφή κλήσεων που φέρονται να έγιναν 10, 15, 20 χρόνια –ή και περισσότερα– πίσω, μέχρι κατάσχεση τραπεζοκαθισμάτων προβλέπει νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών.
Τέλος στα παλαιότερα των πέντε ετών «ραβασάκια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕλΕΔΑ: Οχι στη μετατροπή της δημοτικής αστυνομίας σε κατασταλτικό μηχανισμό
Απάλειψη των κατασταλτικών αρμοδιοτήτων συλλήψης, καταδιώξεων και άσκησης σωματικής βίας από τη δημοτική αστυνομία ζητά η ΕλΕΔΑ.
ΕλΕΔΑ: Οχι στη μετατροπή της δημοτικής αστυνομίας σε κατασταλτικό μηχανισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούνται βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τον εθελοντισμό
Ως μια χαμένη ευκαιρία για την ουσιαστική ρύθμιση και ενδυνάμωση του χώρου των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και για την προώθηση του εθελοντισμού, περιγράφουν το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου...
Ζητούνται βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τον εθελοντισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταργούν συλλογικά όργανα και αποδυναμώνουν την αντιπολίτευση στους ΟΤΑ
Mε το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μειώνονται οι έδρες των δημοτικών συμβούλων, παραμένουν οι τοπικές κοινότητες, στα ύψη τα παράβολα.
Καταργούν συλλογικά όργανα και αποδυναμώνουν την αντιπολίτευση στους ΟΤΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας