• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 7.4°C
  4 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.1°C / 5.9°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 8.0°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C -1.6°C / 2.6°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -1.0°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.6°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  0 BF
  49%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 2.9°C
  2 BF
  52%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.3°C
  3 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.0°C / 5.4°C
  3 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 3.3°C
  3 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.8°C / 3.3°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.4°C / -2.4°C
  2 BF
  48%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μειώνουν τα τέλη και δέχονται δίκαια βέλη

 • A-
 • A+
Κατά 5% ελαφρύνει τους δημότες η διοίκηση Μπακογιάννη, με την αντιπολίτευση να του θυμίζει πως εκείνη εισηγήθηκε πρώτη το μέτρο, αλλά και ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επιτρέπουν μειώσεις ύψους 20%.

«Μειώνουμε τα δημοτικά τέλη για να αυξήσουμε την αντοχή στην ακρίβεια», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, με την αντιπολίτευση, όχι μόνο να του θυμίζει ότι ήταν η ίδια που είχε εγκαίρως τονίσει την ανάγκη των μειώσεων, αλλά και να του επισημαίνει –και να επιχειρηματολογεί με στοιχεία– ότι... μπορεί και καλύτερα!

Τα δημοτικά τέλη ανταποδοτικού χαρακτήρα μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 5% για το έτος 2023, με τη δημοτική αρχή να κάνει λόγο για τη «μεγαλύτερη ελάφρυνση της τελευταίας 15ετίας στην Αθήνα».

Ειδικότερα μειώνονται:

● στο 1,47 ευρώ/τ.μ. (από 1,55 ευρώ/τ.μ. σήμερα) ο οικιακός συντελεστής

● στα 5,23 ευρώ/τ.μ. (από 5,50 ευρώ/τ.μ. σήμερα) ο συντελεστής σε δραστηριότητες λιανεμπορίου, πλην του κλάδου των τροφίμων

● στα 5,00 ευρώ/τ.μ. (από 5,30 ευρώ/τ.μ. σήμερα) ο συντελεστής για δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, πλην χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Κοινή πρόταση

Η σχετική συζήτηση, υπενθυμίζεται, άνοιξε κατόπιν κοινής πρότασης που κατέθεσαν οι παρατάξεις «Ανοιχτή Πόλη» και «Αθήνα Είσαι Εσύ». Προέβλεπε μειώσεις περίπου στο 20% (1,20 ευρώ/τ.μ. οικιακός συντελεστής, 4,8 ευρώ/τ.μ. ο επαγγελματικός) και την οποία «εξαρχής μπορούσατε να είχατε αγκαλιάσει, αντί να τη χλευάσετε», παρατήρησε στον δήμαρχο ο Π. Γερουλάνος.

Η παράταξή του υπερψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής, ενώ η «Ανοιχτή Πόλη» επέμεινε στην αρχική πρόταση, επιχειρηματολογώντας ως εξής: σύμφωνα με τον σύμβουλο της παράταξης, Κ. Αλεξίου, ο δήμος έκλεισε το 2021 με 13 εκατ. πλεόνασμα, διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω της ρύθμισης των «ξεχασμένων» τετραγωνικών και την αύξηση της φορολογικής βάσης, ο δήμος θα αναμένει επιπλέον έσοδα 8,5-9 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Φέρνετε συνολική ελάφρυνση 5 εκατ. ευρώ, ενώ με τη δική μας πρόταση η ελάφρυνση είναι της τάξης των 12,6 εκατ. ευρώ. Εχετε τον δημοσιονομικό χώρο», εξήγησε στην δημοτική αρχή, θυμίζοντας στα στελέχη της ότι παρότι αρχικά είχαν λοιδορήσει την πρόταση της αντιπολίτευσης, «τώρα χρησιμοποιείτε τα στοιχεία που είχαμε πει».

Επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω, και ο Γ. Μπρούλιας από την παράταξη Γερουλάνου (και πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών) επισήμανε ότι υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια μειώσεων: τα ανταποδοτικά έσοδα του δήμου καταγράφουν «μικρή, αλλά συνεχή αυξητική τάση», αφενός λόγω της αύξησης των (φορολογητέων) τετραγωνικών μέτρων, αφετέρου από το 2015 και μετά, οι επανασυνδέσεις ρολογιών της ΔΕΗ είναι περισσότερες από τις διακοπές ρευματοδότησης. «Μπορείτε να φτάσετε σε μειώσεις της τάξης των 9-9,5 εκατ. ευρώ ώστε να επιμεριστούν στον κόσμο που πλήττεται», συμπλήρωσε.

Οι τουρίστες

Ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις, στα πρότυπα του Δήμου Πατρέων (οικιακός συντελεστής 1,08 ευρώ/τ.μ., επαγγελματικός 3,06 ευρώ/τ.μ.) με μεγαλύτερη φορολόγηση σε μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες πρότεινε η «Λαϊκή Συσπείρωση», με τον Ν. Σοφιανό να τονίζει και την ανάγκη «να πληρώνουν και οι τουρίστες κάτι σε αυτήν την πόλη, όχι μόνο οι κάτοικοί της».

«Θα συμφωνήσω ότι και οι επισκέπτες της Αθήνας πρέπει να έχουν μια συνεισφορά στα οικονομικά της πόλης. Θέλουμε να επεξεργαστούμε και να υποβάλλουμε μια τέτοια πρόταση», απάντησε ο γενικός γραμματέας του δήμου, Αλ. Τσιατσιάμης. «Προσχωρήσατε στην κομμουνιστική ιδεολογία κ. γενικέ;» ρώτησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Ελ. Σκιαδάς. «Ολόκληρος ο πλανήτης θα γίνει κόκκινος έτσι κι αλλιώς», σχολίασε αργότερα ο σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης», Ρ. Αξελός.


Ενοχες μισθώσεις του Ανδρ. Πάτση σε ακίνητα του Γηροκομείου Αθηνών

Θίγοντας την υπόθεση των μισθώσεων 6 ακινήτων του Γηροκομείου Αθηνών από τον τέως βουλευτή της Ν.Δ., Ανδρ. Πάτση, ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ν. Ηλιόπουλος, ρώτησε τον δήμαρχο πόσες είναι οι ενεργές μισθώσεις προς το συγκεκριμένο πρόσωπο και «ποια είναι η στρατηγική του δήμου να μαζέψουμε τα σπασμένα;». Απάντηση δεν δόθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι η νυν διοίκηση του Γηροκομείου –επιβεβαιώνοντας και με το παραπάνω πρόσφατο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»- αποκάλυψε ότι η δικηγορική εταιρεία του Ανδρ. Πάτση οφείλει μισθώματα 138.969,97 ευρώ «πλέον αναλογούντων προσαρμογών για τα έτη 2016-2021, ποσού 27.764,20 ευρώ», διευκρινίζοντας ότι επί θητείας της «ουδεμία μίσθωση ή ανανέωση συνήφθη». Αντιθέτως, «αναμένεται να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες ενέργειες».


«Μαγαζί ημετέρων» ο δήμος

«Χρησιμοποιείτε τον Δήμο Αθηναίων σαν μαγαζί “ημετέρων” και αυτό θα σας συνοδεύει σε όλη την προεκλογική περίοδο», κατήγγειλε τη δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη ο Ν. Σοφιανός από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επαναφέροντας καταγγελίες για ρουσφετολογικούς διορισμούς.

Σύμφωνα με όσα είπε στη χθεσινή συνεδρίαση, σε διαγωνισμό που αφορούσε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», εκτός από τον αντιπρόεδρο της ΟΝΝΕΔ –που καταγγέλθηκε ότι κατείχε και θέση μετακλητού στο υπουργείο Εξωτερικών- προσελήφθησαν παράλληλα κόρη διευθυντή του δήμου «που υπέγραφε τη διακήρυξη του διαγωνισμού», καθώς και ιδιοκτήτρια καταστήματος ένδυσης που συμμετείχε σε πάνελ (podcast) με αντικείμενο την επιχειρηματικότητα των νέων και ομιλητές τους πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη. «Τελικά κάποιοι μπορούν να είναι και επιχειρηματίες και να προσλαμβάνονται με μισθό στο Δημόσιο», σχολίασε δηκτικά ο κ. Σοφιανός.

«Η οικονομική επιτροπή του δήμου και όχι ο τμηματάρχης ήταν που ενέκρινε τη διακήρυξη. Οι επιτυχόντες είχαν τα καλύτερα τυπικά προσόντα από την καταγγέλλουσα που επικαλείστε», αντέτεινε ο γενικός γραμματέας του δήμου, Αλ. Τσιατσιάμης. «Και οι τέσσερις είχαν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα. Πού κρίθηκαν; Στη συνέντευξη. Ποιοι έκαναν τη συνέντευξη; Στελέχη του δήμου. Είναι αντιδεοντολογικό. Παίρνουν κόρη διευθυντή και μια επιχειρηματία. Δεν μπορείτε να τα δέχεστε αυτά», ανταπάντησε ο κ. Σοφιανός.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Δήμος Αθηναίων πείστηκε να μειώσει τα δημοτικά τέλη
Σε μειώσεις δημοτικών τελών ανταποδοτικού χαρακτήρα (καθαριότητας και φωτισμού) σε ένα μεσοσταθμικό ποσοστό της τάξης του 5% προχωρά ο Δήμος Αθηναίων.
Ο Δήμος Αθηναίων πείστηκε να μειώσει τα δημοτικά τέλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κ. Μπακογιάννης μηνύει εργολάβο του Μεγάλου Περίπατου
Σε μήνυση κατά εργολάβου που έχει εμπλακεί στα έργα του Μεγάλου Περίπατου προχώρησε ο Κ. Μπακογιάννης, με φόντο το… διαρκές εργοτάξιο της Πανεπιστημίου.
Ο Κ. Μπακογιάννης μηνύει εργολάβο του Μεγάλου Περίπατου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιλέγει την αντιδικία με τους κατοίκους Εξαρχείων ο Μπακογιάννης
Παρέμβαση ενώπιον του ΣτΕ απέναντι στην προσφυγή δημοτών του με την οποία ζητείται η αναστολή εργασιών για την κατασκευή σταθμού Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων αποφάσισε ο δήμος.
Επιλέγει την αντιδικία με τους κατοίκους Εξαρχείων ο Μπακογιάννης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμαρχος Αθηναίων στρέφεται κατά των δημοτών του
Η δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη θα παραστεί στο δικαστήριο υπέρ της εταιρείας «Prodea Investments» για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν 16 κάτοικοι για να σταματήσουν κάθε είδους εργασίες στον λόφο.
Ο δήμαρχος Αθηναίων στρέφεται κατά των δημοτών του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητά ώς και απαγόρευση διαδηλώσεων ο Κώστας Μπακογιάννης
Ο δήμαρχος Αθηναίων έστειλε επιστολή στους υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη ζητώντας περιορισμό, έως και απαγορεύσεις, διαδηλώσεων στο κέντρο της πόλης.
Ζητά ώς και απαγόρευση διαδηλώσεων ο Κώστας Μπακογιάννης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οχι και fake news, κύριε δήμαρχε!
Ο δήμαρχος Αθηναίων επιτίθεται στην «Εφ.Συν.» σχετικά με ρεπορτάζ για το ζήτημα της ετεροχρονισμένης αποστολής κλήσεων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων για παραβάσεις του ΚΟΚ.
Οχι και fake news, κύριε δήμαρχε!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας