Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή του στενού του Καφηρέα στην Εύβοια, μετά την βύθιση ιστιοφόρου σκάφους στο οποίο επέβαιναν 68 μετανάστες.
Η επιχείρηση γίνεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 7-8 μποφόρ με ριπές που φθάνουν και τα 9 Μποφόρ.
Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί και περισυλλεγεί από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λιμενικού εννιά άνδρες (με καταγωγή από την Αίγυπτο, το Αφγανιστάν και το Ιράν), καλά στην υγεία τους, οι οποίοι βρίσκονταν στη βραχονησίδα Μάνδαλου. Αυτοί δήλωσαν ότι στο σκάφος που βυθίστηκε βρίσκονταν συνολικά 68 άτομα.
Οι διασωθέντες δεν φορούσαν σωσίβια, ενώ από τις λιμενικές αρχές εξετάζεται το χειρότερο σενάριο, οι υπόλοιποι 59 επιβάτες του ιστιοφόρου να βρίσκονται στο βυθό μαζί με το σκάφος, και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους 9 διασωθέντες, την στιγμή της ανατροπής του σκάφους βρίσκονταν πάνω σε αυτό τα υπόλοιπα άτομα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού, Νίκο Κοκκάλα, οι μετανάστες είχαν ξεκινήσει από τη Σμύρνη της Τουρκίας.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν ένα ΠΑΘ και ένα ελικόπτερο του Λιμενικού και δυο παραπλέοντα πλοία. Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών δεν μπορούν να συμμετέχουν τα μικρά πλωτά του Λιμενικού και τα ρυμουλκά.
Ολονύχτιες έρευνες για τους οκτώ αγνοούμενους στη Σάμο
Κανένα νέο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής για τους οκτώ μετανάστες που αγνοούνται από χθες, Δευτέρα, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Σάμου μετά την ανατροπή της φουσκωτής λέμβου στην οποία επέβαιναν. Έχουν διασωθεί μέσα από τη θάλασσα τέσσερα άτομα (τρείς άνδρες και μια γυναίκα) οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Σάμου για εξετάσεις, καθώς ήταν πολύ ταλαιπωρημένοι. Οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη για τον εντοπισμό των αγνοούμενων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας