• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.5°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -3.6°C / 2.3°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.5°C
  5 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -3.0°C / -1.9°C
  0 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -5.5°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 7.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 2.9°C
  4 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 6.7°C
  6 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  6 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  5 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -0.5°C / 1.2°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -0.1°C / 3.2°C
  3 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  0 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.3°C / -1.1°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  1 BF
  66%
Facebook

Επιστολή της Ρόδης Κράτσα, για ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» σχετικά με το αρχοντικό Ρώμα στη Ζάκυνθο - Απάντηση της συντάκτριας

 • A-
 • A+

Με αφορμή δημοσίευμα της efsyn.gr με τίτλο «Έκθετες Μενδώνη και Κράτσα για τη συλλογή Ρώμα στη Ζάκυνθο» στις 24.10.2022, λάβαμε επιστολή από την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, στην οποία χαρακτηρίζει το άρθρο προσβλητικό, «τόσο για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) και το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και την ιστορία της οικογένειας Ρώμα», επισημαίνει ότι δεν ενημερωθήκαμε σφαιρικά και κυρίως θεσμικά για το θέμα και παραθέτει τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, τόσο από την ΠΙΝ όσο και από το υπ. Πολιτισμού σχετικά με το αρχοντικό Ρώμα στη Ζάκυνθο.

Στην επιστολή επισυνάπτονται μία επιστολή της περιφερειάρχη προς την υπουργό Πολιτισμού και η απόφαση 791-45/13-09-2022 της Οικονομικής Επιτροπής Ιονίων Νήσων. 

Η επιστολή της κ. Κράτσα

Η Ρόδη Κράτσα, περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων / EYROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ 

Κέρκυρα, 29.10.2022

Από το άρθρο σας με τίτλο «Εκθετες Μενδώνη και Κράτσα για τη συλλογή Ρώμα στη Ζάκυνθο» στις 24.10.2022, φαίνεται ότι δεν γνωρίζετε ούτε το σκεπτικό της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει για την διάσωση της ιστορίας και του πολιτιστικού μνημείου της οικογένειας Ρώμα, ούτε τις ενέργειες που έχουν γίνει, ούτε βέβαια αυτές που είναι σε εξέλιξη.

Δίνετε εντελώς εσφαλμένη εικόνα στους αναγνώστες σας, αφού χαρακτηρίζετε την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και εμένα προσωπικά ως «υπεύθυνες» για τον κίνδυνο να χαθεί η συλλογή Ρώμα, ενώ εμείς πήραμε πρωτοβουλίες και εκτελούμε ένα σχέδιο κατόπιν συνεννόησης με την οικογένεια Ρώμα για τη διάσωση αυτού του μνημείου που περικλείει σημαντικό μέρος της ιστορίας της Ζακύνθου, η οποία είναι και η ιδιαιτέρα πατρίδα μου.

Αυτό περιλαμβάνει την αγορά της συλλογής από το Υπουργείο Πολιτισμού και την αγορά του ακινήτου από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με στόχο βέβαια να λειτουργήσουν ως αδιαίρετο σύνολο φυσικού και πολιτισμικού χώρου.

Είναι άξιον απορίας γιατί δεν αναζητήσατε την πληροφόρηση από όλες τις πλευρές των εμπλεκομένων μερών, αλλά αφεθήκατε σε διαστρεβλωμένες πληροφορίες και επικίνδυνα λανθασμένες αναφορές για τη λειτουργία και τις αποφάσεις θεσμικών οργάνων, όπως η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειάς μας.

Το άρθρο σας προσβάλλει τόσο την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και την ιστορία της οικογένειας Ρώμα, την οποία προσπαθούμε να προστατεύσουμε και να προβάλλουμε.
Αν πράγματι σέβεστε την υπόθεση αυτή και επιθυμείτε ν’ αναδείξετε τις πραγματικές διαστάσεις και προκλήσεις της, ενημερωθείτε παρακαλώ από τα επίσημα έγγραφα και όχι από τις επιπόλαιες ερμηνείες που κάποιοι σας μεταφέρουν.

Σας επισυνάπτω την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, όπου αναφέρονται λεπτομερώς οι ενέργειες του θεσμικού οδικού χάρτη για την αγορά του ακινήτου (αρχοντικό Ρώμα), την κτηριακή αναβάθμισή του, την μουσειολογική του υποδομή και την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών λειτουργίας και επισκεψιμότητας του κοινού.

Σας επισυνάπτω επίσης και την πρόσφατη επιστολή μου προς την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη στην οποία γίνονται σαφείς αυτές οι δεσμεύσεις εκ μέρους της Περιφέρειας και η οποία έχει κοινοποιηθεί και στον συνιδιοκτήτη κύριο Διονύσιο Ρώμα.

Τα στοιχεία και τα έγγραφα αυτά φυσικά γνωρίζει η πληρεξούσιος δικηγόρος. Ο ρόλος της πληρεξουσίου δικηγόρου της οικογένειας Ρώμα, δηλώσεις της οποίας φιλοξενείτε, είναι να διευκολύνει τις απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους της οικογένειας για την επίσημη εκτίμηση του ακινήτου, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, ενώ είναι απαραίτητο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Να είστε σίγουρη ότι εμείς αυτό που ξεκινήσαμε για την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας θα προσπαθήσουμε να το ολοκληρώσουμε. Αρκεί να είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι ειλικρινείς, αποφασισμένοι και να μην παρακωλύουν συνειδητά την εξέλιξη αυτού του έργου.

Σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε την επιστολή μου αυτή στο αντίστοιχο μέρος με αυτό του δικού σας άρθρου, που έχει προηγηθεί και στο οποίο αναφέρομαι. 

Στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία και ενημέρωση.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων 

Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου 

Πρώην Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Απάντηση συντάκτριας

Αφού ευχαριστήσουμε την κ. περιφερειάρχη Ι.Ν. για την προσπάθειά της να μας αποτρέψει από ατραπούς παραπληροφόρησης και διαστρεβλωμένων αναφορών, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
◆ Όσα αναφέρει το άρθρο βασίζονται σε επίσημα δημόσια έγγραφα αναρτημένα στη «Διαύγεια» (ΦΕΚ, αποφάσεις, πορίσματα κ.ά.) όπως και σε επικοινωνία με την οικογένεια Ρώμα, η οποία σημειωτέον δεν αισθάνθηκε διόλου προσβεβλημένη, όπως μας δήλωσε, από το άρθρο, αντίθετα με ό,τι αναφέρει στην επιστολή της η κ. Κράτσα. Εννοείται ότι και η αναφορά μας σε ολιγωρίες της ΠΙΝ δεν είχε στόχο την προσβολή της. 
◆ Την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας τη γνωρίζαμε, γι’ αυτό και αναφέραμε μάλιστα στο άρθρο ότι ανέλαβε η αντιπεριφερειάρχης κ. Μοθωναίου την υπόθεση. Μόνο που έχουμε κάποιες απορίες: 

 1. Τώρα η ΠΙΝ θέλει να βάλει εκτιμητή, ελεγκτή τίτλων κ.λπ. Γιατί περίμενε τρία χρόνια για να το κάνει; Δεν έχει καμία ευθύνη γι’ αυτό; 
 2. Τι σημαίνει ότι η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας «αποφασίζει κατά πλειοψηφία και εγκρίνει την σκοπιμότητα της αγοράς του συγκεκριμένου ακινήτου […] για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της ΠΙΝ στη Ζάκυνθο»;
 3. Η κ. περιφερειάρχης επικαλείται τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας Ρώμα, αλλά, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει συναινέσει σε τίποτα από αυτά. Υπάρχει κάποιο έγγραφο που να επιβεβαιώνει όσα ισχυρίζεται; 

◆ Ακούσαμε την τοποθέτηση της κ. Κράτσα επί του θέματος στις 21.10.2022 στο «Στίγμα radio 97,6», όπως και της κ. Μοθωναίου στις 19.10.2022 στον ίδιο σταθμό. Επίσης, έχουμε διαβάσει την απάντησή της σε δύο επερωτήσεις της παράταξης «ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά» σχετικά με το ζήτημα. Επομένως, δεν τίθεται ζήτημα σφαιρικότητας ενημέρωσης.
◆ Η κ. Κράτσα αναφέρεται σε «θεσμικό οδικό χάρτη», τηρώντας σιγή ιχθύος για το πόρισμα που έχει εκδώσει ο Συνήγορος του Πολίτη (θεσμός Ανεξάρτητης Αρχής), όπου διαχωρίζει ευθέως την αγορά της συλλογής (απόφαση που δεν εκτελεί το υπ. Πολιτισμού – θεσμός Δημόσιας Διοίκησης) από την αγορά του ακινήτου. 
◆ Όσο για την επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού, αφού αναρωτηθούμε για τη σατανική σύμπτωση της ημερομηνίας αποστολής της (24.10.2022) και της ημερομηνίας δημοσίευσης του άρθρου (24.10.2022), το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι το υπ. Πολιτισμού ενέκρινε τη μεταβίβαση της συλλογής Ρώμα στις 24.08.2021 και η κ. περιφερειάρχης περίμενε 14 μήνες για να στείλει μια επιστολή  - αυτοεκπληρούμενη προφητεία και να δηλώσει την αποφασιστικότητά της!
◆ Ανεξαρτήτως του ποιος ευθύνεται περισσότερο ή λιγότερο, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Η συλλογή δεν πρέπει να κινδυνεύσει άλλο από τη φυσική φθορά. Άλλωστε, ακόμα και αν αγοραστεί το ακίνητο από κάποιον δημόσιο φορέα, η συλλογή πρέπει να αποσπαστεί από τον χώρο ώστε να ανακαινιστεί το οίκημα. Όπερ έδει δείξαι…

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκθετες Μενδώνη και Κράτσα για τη συλλογή Ρώμα στη Ζάκυνθο
Η ανυπολόγιστης αισθητικής και ιστορικής αξίας ιδιωτική συλλογή του αρχοντικού Ρώμα κινδυνεύει να χαθεί με ευθύνη της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.
Έκθετες Μενδώνη και Κράτσα για τη συλλογή Ρώμα στη Ζάκυνθο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρόδη Κράτσα: Απωλέσθη σωστή επιλογή συνεργατών - Ο ευρών αμειφθήσεται
Η επιβολή αργίας σε περιφερειακό σύμβουλο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, επειδή κατηγορείται για κακουργηματική απιστία, με βούλευμα του 2018 εγείρει ερωτήματα για την ανοχή του επικεφαλής της παράταξής του,...
Ρόδη Κράτσα: Απωλέσθη σωστή επιλογή συνεργατών - Ο ευρών αμειφθήσεται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προφάσεις εν αμαρτίαις…
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων που πραγματοποιήθηκε, κεκλεισμένων των θυρών, στη Ζάκυνθο 1-2 Αυγούστου 2020, η ατζέντα ήταν «πλούσια», τα ζητήματα πολλά και σοβαρά: Covid-19, διακομιδή απορριμμάτων,...
Προφάσεις εν αμαρτίαις…
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη φροντίδα του Πολεμικού Μουσείου περιέρχεται η ανεκτίμητη συλλογή Ρώμα στη Ζάκυνθο
Μια ευχάριστη εξέλιξη σημειώθηκε στο ζήτημα της διάσωσης και ανάδειξης του θησαυρού του αρχοντικού Ρώμα.
Στη φροντίδα του Πολεμικού Μουσείου περιέρχεται η ανεκτίμητη συλλογή Ρώμα στη Ζάκυνθο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φύλαξη «Ναυαγίου»: Το υπουργείο Τουρισμού και η Μέρα της Μαρμότας
Ομολογία ασυνεννοησίας, προχειρότητας και παντελούς απουσίας ελέγχου των πεπραγμένων της Επιτροπής Ναυαγίου, η απάντηση του υπουργείου Τουρισμού σε ερώτηση του ΜέΡΑ25.
Φύλαξη «Ναυαγίου»: Το υπουργείο Τουρισμού και η Μέρα της Μαρμότας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας