Με ευθείες βολές εναντίον των αναθεωρητών και αρνητών της Ιστορίας γιορτάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη η 78η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στην τελετή που οργανώνει από το 2016 η ειδική επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης μπροστά στην αναθηματική στήλη που έχει στηθεί στην παραλιακή λεωφόρο μεταξύ Λευκού Πύργου και Βασιλικού Θεάτρου.
Στην εκφώνηση του πανηγυρικού η Μαρία Καβάλα, ιστορικός του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, απαντούσε στις ανιστόρητες αναρτήσεις των ακροδεξιών στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, καλώντας τον κόσμο να σταθεί «μακριά από ανιστόρητες προσπάθειες απαξίωσης του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, μακριά από ανιστόρητες προσπάθειες απαξίωσης της ίδιας της αντίστασης στο εσωτερικό της χώρας εναντίον του κατακτητή, του φασισμού και του ναζισμού».
Μιλώντας για τις «μεταπολεμικές σιωπές» καταμέτρησε την 30ή Οκτωβρίου ως μία από αυτές και απάντησε στους αρνητές του γεγονότος με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φωνή της Ελλάδος» (1.11.1944), που ανήκε στον ΕΔΕΣ, το οποίο ανέφερε καθαρά: «Οι Γερμανοί κάτω από την συνεχή πίεση που εξαπέλυσε πάνω τους ο ΕΛΑΣ από τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ής Οκτωβρίου του 1944 αναγκάστηκαν να επιταχύνουν την φευγάλα τους».
«Είναι η μέρα της απολύτρωσης της πόλης, έτσι τη χαρακτήρισαν εκείνη την εποχή, από τον ναζιστικό ζυγό, μια πόλη που υπέστη γενοκτονία καθώς εξοντώθηκε το 1/5 της πόλης στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου, οι Εβραίοι συμπολίτες μας», πρόσθεσε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης εκ μέρους του ΣΦΕΑ 1967-1974 και της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων, υπογραμμίζοντας: «Τιμή και δόξα στους απελευθερωτές και σωτήρες της πόλης και αιώνιο αίσχος στους αρνητές της απελευθέρωσης».
Για άλλη μία χρονιά ο δήμαρχος της πόλης και ο περιφερειάρχης δεν παρέστησαν στην εκδήλωση. Αντ’ αυτών τον δήμο εκπροσώπησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πέτρος Λεκάκης και ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Μανώλης Λαμτζίδης.
Παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Αμανατίδης, Σωκράτης Φάμελλος, ο συντονιστής και ο αναπληρωτής συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Αμπατζάς και Μίλτος Οικονόμου, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Αντώνης Γαζάκης από την «Πόλη Ανάποδα», οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελλη Χρυσίδου και Ρία Καλφακάκου, ο πρόεδρος της «Πανελλήνιας Οργάνωσης ΕΑΜικής Αντίστασης» Γιάννης Ιωαννίδης, ο Χρήστος Ζαφείρης πρόεδρος φίλων Χώρου Αντιδικτατορικής Αντίστασης, ο Δανιήλ Σπαρτιάτης από το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ, ο πρώην υπουργός Δημήτρης Μάρδας και πλήθος κόσμου.
Μετά την τελετή μετέβησαν στο κτίριο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αγγελάκη 13, για τα εγκαίνια της έκθεσης για τον Τύπο της Εθνικής Αντίστασης στη Βόρεια Ελλάδα, την οποία επιμελήθηκε η ΕΔΙΑ 1940-1944, σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, και στην οποία παρουσιάζονται εφημερίδες που αναφέρονται στο γεγονός της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στις 30 Οκτωβρίου 1944.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας