«Η αντιδημοκρατική εκτροπή δεν πρέπει να περάσει» τονίζουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλονίκη την οποία παρακολούθησε πλήθος πολιτών και πλέον είναι διαθέσιμη στο Youtube.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι ομιλίες της τ. αντιπρόεδρου του ΣτΕ, Μαρίας Καραμάνωφ, του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη και του δημοσιογράφου Γιώργου Αυγερόπουλου, όπως επίσης οι παρεμβάσεις των Γ. Λιάγκα από τη «Μαλαματίνα», Κ. Ζαμπέτογλου και Γ. Μήτζια από το σωματείο της ΕΥΑΘ, Ε. Μέλλιου από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, Γ. Θεοδωρίδη από την «Πόλη Ανάποδα» και Τ. Φίλλη, συγγραφέα.
Το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ εξηγεί ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τι αποφάσεις 191/2022 και 190/2022 αποφάσισε οριστικά ότι οι ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ πρέπει να ελέγχονται από το ελληνικό δημόσιο και όχι από το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ). Για να υπάρξει ουσιαστικός και όχι μόνο τυπικός έλεγχος των εταιρειών, το ΣτΕ αποφάσισε ότι η πλειοψηφία των μετοχών των δύο εταιρειών ύδρευσης πρέπει να βγουν από το Υπερταμείο και να μεταφερθούν στο ελληνικό δημόσιο.
»Οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι το θεσμικό επιστέγασμα του μακροχρόνιου αγώνα μας για να μην ιδιωτικοποιηθεί το Νερό και να παραμείνει Δημόσιο και Κοινωνικό Αγαθό ώστε να μη μετατραπεί σε αντικείμενο κερδοσκοπίας. Τον Μάη του 2014, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, στο Δημοψήφισμα του Νερού, ψήφισαν ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ με το συντριπτικό ποσοστό του 98,03%. Μετά την βούληση των πολιτών, το ανώτατο δικαστήριο επικυρώνει αυτό που για όλους μας είναι αυτονόητο: Το Νερό είναι Ζωή και η Ζωή δεν πωλείται, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα.
Ωστόσο, παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ και την βούληση των πολιτών, η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε στις 28 Ιουλίου τροπολογία (άρθρα 114 και 115 του Ν.4964/2022) που ακύρωσε τις αποφάσεις 190 και 191/2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ, με τις οποίες ορίζεται ρητά ότι οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πρέπει να βγουν από το Υπερταμείο και να επιστρέψουν σε δημόσιο έλεγχο. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή ενέργεια που παραβιάζει τα θεμέλια του πολιτεύματος, την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και θέτει σοβαρά ζητήματα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα» σημειώνουν οι εργαζόμενοι.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας