• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 8.5°C
  3 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.3°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 9.0°C
  4 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  1°C -3.1°C / 0.5°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.1°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.9°C / 4.8°C
  0 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 1.2°C
  3 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 9.1°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.6°C
  5 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.0°C
  2 BF
  75%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.5°C / 6.5°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 8.2°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.7°C / 5.5°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.8°C / -0.8°C
  1 BF
  74%

Αποψη της ακτογραμμής στο Μάτι

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ώρα της Δικαιοσύνης και ο πολλαπλά αδικαίωτος αγώνας των πυρόπληκτων

 • A-
 • A+
Ενώ οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν δικαίωση από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» ότι οι προβλέψεις του Πολεοδομικού Σχεδίου δεν προοιωνίζονται ένα ασφαλές μέλλον ● «Ανοιχτή πληγή» αποτελεί η διαδικασία ανοικοδόμησης, που συνεχίζεται με ρυθμούς χελώνας και έντονες διαμαρτυρίες ιδιοκτητών σε Μάτι, Σκουφέικα και Προβάλινθο, με διαφορετικά ζητούμενα και περιεχόμενο

Στις 31 Οκτωβρίου ξεκινά άλλη μια πολύκροτη δίκη, αυτή για την τραγωδία στο Μάτι, όπου τα θύματα έφτασαν τελικά τα 104 μετά τον πρόσφατο θάνατο ηλικιωμένης εγκαυματία. Οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν να ακούσουν κάποιες εξηγήσεις από τα 21 πρόσωπα στα οποία η Δικαιοσύνη καταλογίζει ευθύνες για εκείνη την αποφράδα ημέρα, ενώ αναμένεται το ανάλογο πολιτικό πινγκ-πονγκ για μια τραγωδία που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται από ορισμένους ως πολιτικό επιχείρημα.

Οι εξελίξεις όμως στο Μάτι δεν στρέφονται μόνο γύρω από τη δίκη, κι όπως έχουμε περιγράψει σε πρόσφατα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.», η αγωνία των κατοίκων του Ματιού δεν έχει να κάνει μόνο με τη δικαστική ετυμηγορία σε μια πολυπρόσωπη και μαραθώνια δίκη με πολλούς μάρτυρες. Η διαδικασία της ανοικοδόμησης των πυρόπληκτων περιοχών συνεχίζεται με βήματα μπροστά και πίσω και για κάποιους αποτελεί ακόμα μία «ανοιχτή πληγή», με πολλά να μένουν να διευκρινιστούν για το τι ακριβώς θα γίνει τελικά στην πολύπαθη περιοχή.

Οπως γράψαμε στις αρχές Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 1.100 κάτοικοι του Ματιού υπογράφουν ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό και τα πολιτικά κόμματα σχετικά με την ανάρτηση του ρυμοτομικού σχεδίου για την περιοχή όπως προβλέπεται στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ). Σημειωτέον, με νυχτερινή τροπολογία σε νομοσχέδιο για τα ενεργειακά «κρύφτηκε» την Τετάρτη η διάταξη της κυβέρνησης που παρατείνει εκ νέου την παράδοση Πολεοδομικού Σχεδίου για την περιοχή ώς τον Ιούλιο του 2023.

Κάτοικοι επισήμαναν τότε στην «Εφ.Συν.» ότι χαρακτηρίζεται από καταστροφική αστοχία σε σειρά θεμάτων, αποτελώντας μια συνεχιζόμενη αδικία στην προσπάθεια αποκατάστασης της περιοχής. Μάλιστα, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου κάτοικοι του Ματιού μαζί με τον αντιδήμαρχο πυρόπληκτων περιοχών του Δήμου Μαραθώνα, Κώστα Μπούφη, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος όπου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον γ.γ. του ΥΠΕΝ, Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Περισσότερο δείχνει να θίγεται το παράκτιο μέτωπο στο Μάτι, χωρίς να λείπουν παράπονα και από άλλες «γειτονιές» αλλά και πυρόπληκτες περιοχές όπως τα Σκουφέικα και η Προβάλινθος. Κάτοικοι και πυρόπληκτοι μας περιγράφουν ορισμένες από τις παράλογες προβλέψεις του ΕΠΣ όσον αφορά την αποκατάσταση και τις επισκευές στις ιδιοκτησίες τους. Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι επιβάλλει τη μετακίνηση των περιφράξεων ως προϋπόθεση για την έκδοση οποιασδήποτε άδειας ή και χορήγησης χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων κτιρίων.

Οπως μας επισημαίνουν ιδιοκτήτες, προκειμένου να προχωρήσουν την επισκευή ή ανακατασκευή των κτισμάτων τους, αναγκάζονται να μετακινήσουν τη μάντρα τους προς το εσωτερικό των οικοπέδων σε συγκεκριμένη απόσταση από το όριο των οδών. Δεδομένου όμως ότι η τελική θέση των περιφράξεων θα καθοριστεί με την έγκριση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής, θα πρέπει τότε να αναμετακινηθεί η περίφραξη στην οριστική της θέση.

Δηλαδή απαιτείται μια άσκοπη επιπλέον μετακίνηση της περίφραξης, η οποία επιφέρει πρόσθετο κόστος και ταλαιπωρία στους πολίτες. Τουλάχιστον, πριν από μερικές μέρες ο Δήμος Μαραθώνα ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο θέμα που «πάγωνε» την αδειοδότηση των εργασιών και την κρατική αρωγή διευθετήθηκε κατόπιν παρέμβασης του δημάρχου Μαραθώνα, Στέργιου Τσίρκα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δεσμευτούν ότι με την έγκριση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής (ΡΣΕ) και εντός 12 μηνών θα προβούν στην εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών για την κατασκευή περίφραξης επί του ορίου της ιδιοκτησίας τους, όπως αυτό καθορίζεται από το ΡΣΕ, που σε πολλές περιπτώσεις αμφισβητούν. «Αυτό οδηγεί σε μια απαξίωση των κτιρίων και των περιουσιών μας», εξηγούν κάτοικοι του παράκτιου μετώπου. Επίσης, δεν έχουν αναρτηθεί ή προχωρήσει οι μελέτες για τη σημαντική διάβρωση στο σημείο.

Οπως μας πληροφορούν κάτοικοι, υποβλήθηκαν αρκετές ενστάσεις για το ρυμοτομικό σχέδιο, με τις σχετικές προθεσμίες να εκπνέουν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Βέβαια, δεν έχει εκπνεύσει ακόμη η προθεσμία για τις αιτήσεις ακύρωσης επί του Προεδρικού Διατάγματος για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) και ενδεχομένως να ακυρωθούν διάφορες προβλέψεις, καθώς έχουν γίνει διάφορες ομαδικές και ατομικές προσφυγές. Εκτός από τους κατοίκους του παράκτιου μετώπου, διαφωνίες καταγράφονται και για τους χώρους πρασίνου που προβλέπονται σε διάφορες νησίδες στο ρυθμιστικό.

Επιπλέον, προβλέπεται σε κοινόχρηστο χώρο εμβαδού 128.976 τ.μ. να δημιουργηθεί χώρος αναψυχής για κατοίκους και επισκέπτες, που θα περιλαμβάνει έναν κεντρικό λόφο, μονοπάτια, χώρους άθλησης, παιδική χαρά, υπαίθρια καθιστικά αλλά και ποδηλατόδρομο. Το έργο, προϋπολογισμού 917.000 ευρώ, θα προχωρήσει με διαδικασίες fast track από το ΥΠΕΝ με σκοπό να έχει ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες αφού βρεθεί ο ανάδοχος.

Προκειμένου να επιτευχθεί το απαραίτητο ισοζύγιο κοινόχρηστων χώρων, δεσμεύονται αποσπασματικά κήποι κατοικιών και αυλές, πρακτικά όμως ο οικισμός παραμένει ελλειμματικός σε μεγάλους αδόμητους ελεύθερους χώρους αστικού πρασίνου. Πρόκειται για διάσπαρτους χώρους πρασίνου, κατακερματισμένους, που δεν γνωρίζουμε πώς θα συντηρηθούν στο μέλλον, ούτε προσδίδουν κάποιο όφελος ή δημόσιο χώρο στον οικισμό.

Ο τρόπος αυτός προκρίθηκε ως επείγουσα διαδικασία για να εξασφαλιστούν διαφυγές. Ομως, δεν εξασφαλίζονται επαρκείς διαφυγές προς Βορρά ή Νότο και δεν διανοίγονται δρόμοι όπως η Αγίου Ανδρέου και η Κύπρου, ενώ ελάχιστα προβλέπονται και για την εξασφάλιση θέσεων πάρκινγκ.

Κάτοικοι του Ματιού που μίλησαν στην «Εφ.Συν.» τονίζουν ότι το κυβερνητικό αφήγημα από το «εσείς φταίτε γιατί καήκατε» αντικαταστάθηκε από το «τώρα γκρινιάζετε γιατί δεν θέλετε να δώσετε γη». Οπως μας εξηγούν, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και αρκετοί δεν διαφωνούν με το να παραχωρήσουν τετραγωνικά από τις ιδιοκτησίες τους μέσω π.χ. απαλλοτριώσεων, όμως διαφωνούν σε αρκετά σημεία με τις προβλέψεις του ρυθμιστικού και του ΕΠΣ.

Ακόμη, οι κάτοικοι από το παράκτιο μέτωπο αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν και χωρίς καμία διαβούλευση να προβλέπεται στα σημεία των ιδιοκτησιών τους προς τη θάλασσα να μην υπάρχουν καθόλου περιφράξεις στη λογική κοινόχρηστου χώρου, κάτι που εγείρει και αισθήματα ανασφάλειας.

Προβάλινθο και Σκουφέικα

Στην περιοχή του Προβάλινθου, 120 από τα 166 σπίτια που καταστράφηκαν στην πυρκαγιά του 2018 χαρακτηρίζονται ως ευρισκόμενα σε δασικές εκτάσεις και δεν μπορούν να επισκευαστούν μετά τις προβλέψεις του ΕΠΣ και των δασικών χαρτών. Οι κατοικίες είχαν νομιμοποιηθεί, όμως πλέον δεν μπορεί να γίνει νόμιμα καμία εργασία επισκευής. Οι οικογένειες της περιοχής ζητούν τώρα την παρέμβαση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που θεωρούν ότι υφίστανται.

Ανάμεσα σε άλλα επικαλούνται ότι ο μη δασικός χαρακτήρας αποδεικνύεται από αποφάσεις των Επιτροπών Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων από τη χρονική περίοδο 1988-89, πράξεις απαλλοτρίωσης ακινήτων της Προβαλίνθου για διαπλάτυνση της λεωφ. Μαραθώνος (2007) και ότι σύμφωνα με την εισήγηση του Δασαρχείου Πεντέλης (2020) η έκταση απέκτησε δασικό χαρακτήρα πρόσφατα.

Εντονος προβληματισμός επικρατεί και στις οικογένειες που ζουν στα Σκουφέικα, που βρίσκονται πάνω από το Κόκκινο Λιμανάκι. Εκεί οι κάτοικοι δεν συμφωνούν με το σχέδιο για την οικοδόμηση κοινωνικών κατοικιών, αναφερόμενοι σε θέματα επικινδυνότητας και αλλοίωσης του χαρακτήρα της περιοχής μέσω τσιμεντοποίησης, ενώ εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν σε αυτές θα φιλοξενηθούν πραγματικά πυρόπληκτοι που το έχουν ανάγκη.

«Στην περιοχή σχεδιάζεται συγκρότημα κατοικιών με 100 διαμερίσματα των 80 τ.μ. Πρόκειται για έναν χώρο πάρα πολύ μικρό, όπου δεν υπάρχει δρόμος διαφυγής. Εάν έρθουν άλλες 100 οικογένειες με αυτοκίνητα σε ένα στενό δρομάκι, πού θα τα βάλουν; Οσοι έχασαν τα σπίτια τους θέλουν να τα επισκευάσουν και να μείνουν στην περιοχή τους, όχι να μετακινηθούν σε εργατικές κατοικίες», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» κάτοικος των Σκουφέικων που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σε ανοιχτή επιστολή των κατοίκων των Σκουφέικων προς την πολιτική ηγεσία, τους αρμόδιους υπουργούς και τους δημάρχους Μαραθώνα και Ραφήνας Πικερμίου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι στα Σκουφέικα συντελείται ένας επιπλέον άστοχος, πρόχειρος, πλημμελώς μελετημένος και εγκληματικός σχεδιασμός, που έγινε αντιληπτός με το «Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής για την Αποκατάσταση Πληγέντων»:

«Αναρωτιόμαστε δε πότε, με ποιους ακριβώς και με ποιον τρόπο πραγματοποιήθηκε η σχετική “δημόσια διαβούλευση”, την οποία ούτε ποτέ κανείς εξ ημών αντιλήφθηκε ούτε προσκληθήκαμε να συμμετάσχουμε: Η χωροθέτηση ενός τεραστίων διαστάσεων έργου κατασκευής 100 μαζικών κατοικιών για την “αποκατάσταση πληγέντων πυροπλήκτων” στην περιοχή Σκουφέικα (Ο.Τ 132 σε Ρ-ΠΕ2), με (συγ)χρηματοδότηση μάλιστα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δίπλα ακριβώς στο ρέμα Πευκώνα, συνιστά ένα έργο βίαια επεμβατικού χαρακτήρα (λόγω μαζικού όγκου προσαύξησης κατοίκων) και σαφέστατης περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής», αναφέρουν. Επιπλέον, εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη χωροθέτηση δύναται να αποτελέσει επανάληψη της ανθρωποπαγίδας που εγκλώβισε και οδήγησε σε θάνατο δεκάδες ανθρώπους το 2018.

Κάτοικος του Ματιού και συγγενής θύματος σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ότι, πέρα από την απονομή δικαιοσύνης, μέλημα όσων συνεχίζουν να ζουν σε μια «επικίνδυνη ζώνη», όπως είδαμε και από τις φωτιές του φετινού καλοκαιριού σε Πεντέλη και Παλλήνη, είναι να μην επαναληφθεί η τραγωδία. «Νομίζουν ότι θα αναβαθμίσουν την περιοχή, αλλά θα την υποβαθμίσουν. Αυτά γίνονται σαν σε λευκό χαρτί κι όχι σε περιοχή χτισμένη εδώ και 70 χρόνια με ιδιαιτερότητες. Λένε για την ασφάλεια, όμως πάλι θα είμαστε εγκλωβισμένοι», σχολιάζει.

Κανείς δεν διώκεται για κακούργημα

Οι 21 κατηγορούμενοι που θα βρεθούν στο εδώλιο στις 31 Οκτωβρίου κατηγορούνται κατά περίπτωση για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή, αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος

Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης κράτησε τέσσερα χρόνια και αποτυπώνει ότι μία ώρα μετά την πρώτη ενημέρωση για την εκδήλωση της πυρκαγιάς η περιοχή παρέμεινε χωρίς εναέριες δυνάμεις, με ανεπαρκείς επίγειες δυνάμεις και χωρίς εναέριο συντονισμό, παρά το γεγονός ότι κατευθυνόταν σε κατοικημένους οικισμούς. Ταυτόχρονα κανείς δεν εισηγήθηκε την έγκαιρη απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές όπου κατευθυνόταν το πύρινο μέτωπο καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Το Συμβούλιο αποφάσισε να μην παραπέμψει για κακουργήματα τους πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που εμπλέκονται στην υπόθεση. Πρόκειται για τους Σωτήριο Τερζούδη (τότε αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος), Βασίλειο Ματθαιόπουλο (τότε υπαρχηγό Επιχειρήσεων), Ιωάννη Φωστιέρη (τότε διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων), Γεώργιο Πορτοζούδη (τότε διοικητή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος) και Στέφανο Κολοκούρη (τότε διοικητή της 1ης ΕΜΑΚ).

Το κατηγορητήριο δεν αναβαθμίστηκε επειδή το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης προϋποθέτει δόλο και παράλληλα υπάρχουν καταθέσεις κατοίκων για τον αγώνα που έδωσαν οι πυροσβέστες προκειμένου να βγάλουν τους κατοίκους από τις φλόγες, αλλά και για τον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι ίδιοι στη μάχη με τη φωτιά. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο ηλικιωμένος που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά, ο οποίος θα λογοδοτήσει επιπλέον για εμπρησμό από αμέλεια.

Επίσης στο εδώλιο θα καθίσουν ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, καθώς και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει επί μακρόν λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων και των μαρτύρων συγγενών των θυμάτων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεμάτο προβλήματα το σχέδιο για το Μάτι
Αντιδράσεις με το καλημέρα προξενεί το πολεοδομικό-ρυμοτομικό σχέδιο των περιοχών που περιλαμβάνονται στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για το Μάτι, με τους κατοίκους να εκφράζουν σειρά ενστάσεων και τον...
Γεμάτο προβλήματα το σχέδιο για το Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάτι, 4 χρόνια μετά: Είναι... μακρύς ο δρόμος της αποκατάστασης
Οι κάτοικοι του παράκτιου μετώπου μιλούν για έναν δημόσιο διάλογο που περιορίζεται στην παρουσίαση συμπερασμάτων και θέσεων για το τι έφταιξε ● O σχεδιασμός παρουσιάζει έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης.
Μάτι, 4 χρόνια μετά: Είναι... μακρύς ο δρόμος της αποκατάστασης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόνο υποσχέσεις για το Μάτι
Το υπουργείο Περιβάλλοντος παραμονή της μαύρης επετείου από τη φονική πυρκαγιά ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και έχει σταλεί για έγκριση στο ΣτΕ ● Ασαφές το χρονοδιάγραμμα των...
Μόνο υποσχέσεις για το Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «εκπτώσεις»
Με αναλυτικά στοιχεία για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών και με την υπόμνηση ότι το Μάτι θα ζωντανέψει αλλά «χωρίς εκπτώσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό» απαντά η κυβέρνηση στη Συντονιστική Επιτροπή...
Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «εκπτώσεις»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακόμη μία... νυχτερινή τροπολογία για Μάτι
Σε νομοσχέδιο για τα ενεργειακά «κρύφτηκε» η διάταξη της κυβέρνησης που παρατείνει εκ νέου την παράδοση Πολεοδομικού Σχεδίου για το πυρόπληκτο Μάτι ώς τις 30 Ιουνίου του 2023 ● Η αρχική προθεσμία ήταν το 2021.
Ακόμη μία... νυχτερινή τροπολογία για Μάτι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μάτι: Παραπoμπή 21 από τους 24 για πλημμέλημα
Στο εδώλιο θα καθίσουν για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή, 21 κατηγορούμενοι.
Μάτι: Παραπoμπή 21 από τους 24 για πλημμέλημα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας