Εκκληση για παροχή άμεσης χρηματοδότησης από την Ε.Ε. για τη διευκόλυνση του ελέγχου των κινητών τηλεφώνων δημοσιογράφων στην Ελλάδα και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη από έγκυρες διεθνείς οργανώσεις Τύπου στον απόηχο του ελληνικού σκανδάλου.
Χθες το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου σε παρέμβασή του επισημαίνει πως υπάρχει ευρέως διαδεδομένη ανησυχία ότι οι πρόσφατες υποθέσεις κακόβουλων λογισμικών θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν την κορυφή του παγόβουνου της βαθύτερης παρακολούθησης Ελλήνων δημοσιογράφων από κρατικούς και ιδιωτικούς παράγοντες.
Ακριβώς δηλαδή ό,τι είπε στην «Εφ.Συν.» στην πρόσφατη συνέντευξή του και ο Μπιλ Μάρτσακ (8-9.10.22, «Κάποια κυβερνητική αρχή βρίσκεται πίσω από τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα»), μέλος του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο και ένας από τους κορυφαίους αναλυτές κακόβουλων λογισμικών στον κόσμο. Υπενθυμίζεται πως στις 20 Σεπτεμβρίου, ανοιχτή επιστολή προς την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου απέστειλαν δημοσιογράφοι, Ελληνες και ανταποκριτές ξένων μέσων που εργάζονται στην Ελλάδα, ζητώντας να ελεγχθούν οι συσκευές τους για το ενδεχόμενο παράνομης παρακολούθησής τους μέσω κακόβουλου λογισμικού.
Παράλληλα όλοι οι εταίροι της ένωσης Media Freedom Rapid Response (Ταχεία Ανταπόκριση για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, MFRR), μεταξύ των οποίων οι οργανώσεις European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), International Press Institute (IPI) και OBC Transeuropa (OBCT) υπογράμμισαν ότι τα σκάνδαλα με επιθέσεις spyware και υποκλοπές δημοσιογράφων απαιτούν πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία, ενώ επαναλαμβάνουν «τις εντεινόμενες ανησυχίες για τη διάβρωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Οι οργανώσεις κάνουν αναφορά στην αναγκαιότητα της πρόσφατης ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (EMFA), επισημαίνοντας όμως ότι βάσει αυτής τα κράτη-μέλη μπορούν να επικαλούνται εξαιρέσεις που θα επιτρέπουν την παρακολούθηση δημοσιογράφων ακόμα και με κατασκοπευτικά λογισμικά χωρίς προηγούμενη δικαστική εντολή σε υποθέσεις που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Υπενθυμίζουν δε πως οι δημοσιογράφοι Κουκάκης και Μαλιχούδης έπεσαν θύματα παρακολούθησης ακριβώς με την επίκληση δήθεν λόγων εθνικής ασφάλειας και γι’ αυτό ζητούν την αναθεώρηση του άρθρου 4 του ΕΜFA για να επιτευχθεί πραγματική προστασία των δημοσιογράφων και των πηγών τους.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας