Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Αλληλεγγύη γιατί η κρατική μηχανή είναι απούσα»

Συνέντευξη Τύπου για τους πρόφυγες στο Πεδίον του Άρεως

PHASMA/Γ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

«Αλληλεγγύη γιατί η κρατική μηχανή είναι απούσα»

  • A-
  • A+

Παρά τη ζέστη και τις αντίξοες συνθήκες αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε στην παιδικά χαρά στο Πεδίον του Άρεως για τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες, αναλύοντας όλες τις δράσεις που έχει πραγματοποιήσει για τους πρόσφυγες που έχουν βρει κατάλυμα στο σημείο.

Καθ' όλη τη διάρκεια της συνέντευξης μικρά παιδιά έπαιζαν στον χώρο δίνοντας μια διαφορετική εικόνα και προσφέροντας «ανάσες δροσιάς» παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και αλληλέγγυοι στην περιοχή. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις κόσμος έφτανε στο σημείο και συνέχιζε να φέρνει πράγματα, ενώ, έπιανε κουβέντα με τους ανθρώπους που έχουν βρει καταφύγιο στο Πεδίον του Άρεως και παραμένουν χαμογελαστοί και αισιόδοξοι.

PHASMA/Γ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Στα της συνέντευξης Τύπου, ο Νασίμ, μέλος της Πρωτοβουλίας, ανέφερε ότι «Δεν είμαστε εδώ να αντικαταστήσουμε την κρατική μηχανή, η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι τελείως απούσα, αλλά να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτούς τους ανθρώπους».

Παράλληλα, τόνισε πως η κίνησή τους είναι αλληλέγγυα, όχι φιλανθρωπική, καθώς και οι ίδιοι οι πρόσφυγες συμμετέχουν στις δραστηριότητες και τις αποφάσεις.

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Η παρουσία της Πρωτοβουλίας είναι καθημερινή στο Πεδίο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ο Αζίζ, εξήγησε πώς οργανώθηκε η κουζίνα, όπου μια ομάδα μαγειρεύει κάθε μέρα δυο γεύματα εδώ και δυο βδομάδες, ενώ ετοιμάζει και 300 λίτρα τσάι την ημέρα. Συνολικά έχουν μοιραστεί περίπου 5.000 γεύματα. Μάλιστα, η ομάδα σίτισης σε συνεργασία με την ομάδα υγείας ετοίμασαν και ειδικό διαιτολόγιο (εξαιτίας των συνθηκών) σε αντίθεση με τον Δήμο που δεν είχε προβλέψει σχεδόν τίποτα.

Η ομάδα Υγείας κάνει δυο βάρδιες την ημέρα, δέκα με μια το πρωί και έξι με οχτώ το απόγευμα. Στελεχώθηκε στην αρχή από μέλη της Αυτοοργανωμένης Δομής Υγείας Εξαρχείων και αμέσως πλαισιώθηκε από αλληλέγγυους γιατρούς, φοιτητές της Ιατρικής και ανθρώπους που θέλησαν να βοηθήσουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 90% των ιατρίων γίνονται από την ομάδα υγείας και όχι από το κράτος.

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίστηκε πέντε με έξι φορές και τις τρεις είχε μόνο ένα νοσηλευτή. Πηγαίναμε και τους ρωτούσαμε αν χρειάζονται κάτι από εμάς» δήλωσε ο Μπάμπης, μέλος της ομάδας Υγείας. «Όσο για το δήμο Αθηναίων, που τόσο προβλήθηκε από ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πραγματοποίησε μια και μοναδική διανομή φαγητού το οποίο ήταν και ακατάλληλο», υπογράμμισε ο Μπάμπης. Επίσης, σύμφωνα με τα μέλη της Πρωτοβουλίας, για οχτώ ημέρες, το κράτος παρείχε μόνο δυο τουαλέτες για 500 άτομα, μέχρι να έρθουν και οι υπόλοιπες χημικές που τοποθετήθηκαν πρόσφατα, ενώ δεν είχε μεριμνήσει για επιπλέον κάδους σκουπιδιών.

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Με μια καταγραφή των αναγκών των προσφύγων ξεκίνησε η ομάδα Υγείας την προηγούμενη Τρίτη, διαπιστώνοντας πως τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν επιδημιολογικά. Σε συνεργασία με διαιτολόγο προσάρμοσαν τα γεύματα, η καθαριότητα οργανώθηκε με δυο καθημερινές βάρδιες, φτιάχτηκαν ντους με τη συμμετοχή των προσφύγων και σύντομα τα κρούσματα διάρροιας και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μειώθηκαν, συνεχίζει ο Μπάμπης.

PHASMA/Γ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Σημείωσε πως όσες φορές έχει χρειασθεί η μεταφορά ανθρώπων στο νοσοκομείο, αυτή έγινε με μέσο της Πρωτοβουλίας, μαζί με ένα διερμηνέα και ένα συνοδό.

Η Μαρία, από την ομάδα επικοινωνίας και διανομής περιέγραψε πως «όλοι δουλεύουμε σαν μια αλυσίδα». Στάθηκε στην άμεση ανταπόκριση που υπήρχε από όλη την Ελλάδα για σκηνές, τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια κλπ. «Στέλνουμε πράγματα και στο Λαύριο και στα νησιά του Αιγαίου, όπου οι άνθρωποι εκεί έχουν μεγαλύτερες ανάγκες» πρόσθεσε. Έχει δημιουργηθεί σελίδα στο facebook με το όνομα «Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες», με τα τηλέφωνα επικοινωνίας και της καθημερινές ανάγκες του «μικρού χωριού» να ανανεώνονται κάθε μέρα. «Παίρνουμε μηνύματα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και μας ρωτούν πώς μπορούν να βοηθήσουν» είπε η Μαρία.

PHASMA/Γ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, από τις εξήμισι ως τις οκτώμισι το βράδυ, η ομάδα «Νεφέλη» απασχολεί δημιουργικά τα παιδιά. «Εκτός από το παιχνίδι, μαθαίνουν τα παιδιά, σε συνεργασία με ένα παιδίατρο, θέματα υγιεινής» ανέφερε ο Τάσος.

PHASMA/Γ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλη ανταπόκριση για τους πρόσφυγες στο Πεδίο του Άρεως
Το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που έχουν βρει κατάλυμα και καταφύγιο στο Πεδίο του Άρεως, γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση και αγκαλιάστηκε από δεκάδες ανθρώπους, από τα Εξάρχεια και άλλες...
Μεγάλη ανταπόκριση για τους πρόσφυγες στο Πεδίο του Άρεως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ο πραγματικός ιός είναι ο ρατσισμός»
«Λεφτά για μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία και όχι για στρατόπεδα και ρατσιστικές επιχειρήσεις της αστυνομίας» το μήνυμα -μεταξύ άλλων- που έστειλε η αντιφασιστική - αντιρατσιστική πικετοφορία που...
«Ο πραγματικός ιός είναι ο ρατσισμός»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδικές αντιπολεμικές-αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις
Στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας δράσης ενάντια στον Εθνικισμό και τον Ρατσισμό προγραμματίζονται μια σειρά από αντιπολεμικές-αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης σε μετανάστες/στριες/πρόσφυγες στις...
Πανελλαδικές αντιπολεμικές-αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκρός Αφγανός έπειτα από συμπλοκή έξω απ’ τη δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά
Ένας Αφγανός, 22 ετών, τραυματίστηκε θανάσιμα έπειτα από μαχαιριές που δέχτηκε σε συμπλοκή μεταξύ προσφύγων - μεταναστών που σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου έξω από τη δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά.
Νεκρός Αφγανός έπειτα από συμπλοκή έξω απ’ τη δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δύο έφηβοι πρόσφυγες τραυματίες σε επεισόδια στη Μόρια
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται από τα ξημερώματα, στο νοσοκομείο Μυτιλήνης ένας 15χρονος Αφγανός, που φέρει σοβαρά τραύματα από μαχαίρι σε πολλά σημεία του σώματός του.
Δύο έφηβοι πρόσφυγες τραυματίες σε επεισόδια στη Μόρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας