• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 14.1°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 11.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  5 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 7.4°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.2°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.0°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.0°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 14.3°C
  3 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 10.6°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  1 BF
  75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προεκλογικές «τακτοποιήσεις»

 • A-
 • A+
Αν υποβληθούν τα δικαιολογητικά και καταβληθούν τα 250 ευρώ, παγώνουν οι διοικητικές πράξεις προστίμων και κατεδαφίσεων για ιδιοκτήτες κτιρίων σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, σε πρώτη φάση.

Τους προεκλογικούς σχεδιασμούς και ανασχεδιασμούς της κυβέρνησης ακολουθεί και η «τακτοποίηση» των δασικών αυθαιρέτων. Ενώ η κυβέρνηση θέσπισε την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων από το 2020, την ανοίγει αύριο 5 Οκτωβρίου 2022 ώστε να ξεκινήσει η πρώτη φάση της διαδικασίας, που συνοδεύεται από την πληρωμή παράβολου 250 ευρώ.

Η πρόβλεψη για την ηλεκτρονική πλατφόρμα υπήρχε στον αποκληθέντα και «περιβαλλοντοκτόνο» νόμο 4685 του 2020, στο κεφάλαιο για τις Οικιστικές Πυκνώσεις. Για όσους υποβάλουν τα δικαιολογητικά στην πλατφόρμα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο και πληρώσουν τα 250 ευρώ, παγώνουν οι διοικητικές πράξεις προστίμων και κατεδαφίσεων για ιδιοκτήτες κτιρίων σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, αλλά πιθανολογείται ότι μπορεί να δοθεί και παράταση καθώς στον νόμο προβλέπεται εξάμηνη περίοδος υποβολής ενώ, όπως ανέφερε και η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), «το θέμα ταλανίζει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες». Αυτό που δεν λέει η χθεσινή ανακοίνωση είναι ότι θα ακολουθήσει και μια δεύτερη φάση επεξεργασίας των δηλώσεων και ελέγχου των δικαιολογητικών. Μετά δηλαδή την πρώτη φάση που όλοι θα έρχονται μες στην καλή χαρά, έχοντας απαλλαγεί από πρόστιμα και κατεδαφίσεις και πιθανότατα αφού θα έχουν γίνει οι εκλογές, θα ξεκινήσει η επόμενη διαδικασία που θα κρίνει εάν όντως θα επέλθει η τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Η τακτοποίηση θα κριθεί από ειδικές επιτροπές και σε συνδυασμό από μελέτες που θα πρέπει να γίνουν ώστε να αποδειχθεί η «λειτουργική ενότητα» των οικιστικών πυκνώσεων. Στο μεταξύ, σύγχυση προκλήθηκε από τη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ που ανέφερε ότι η «αίτηση υπαγωγής στις παραπάνω ρυθμίσεις, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, συνοδεύεται από παράβολο των 250 ευρώ». Η διατύπωση προκάλεσε ερωτήματα για το ενδεχόμενο κάποια κατηγορία ιδιοκτητών να απαλλάσσεται από το 250άρι, αλλά το ΥΠΕΝ παρέπεμπε απλώς στους νόμους - οι οποίοι όμως δεν προβλέπουν καμία εξαίρεση.

Προεκλογικού χαρακτήρα ήταν όμως και η δεύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ΥΠΕΝ και διατυμπάνισε ότι «μετά από 20 χρόνια εγκρίθηκαν 500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες». «Με την έγκριση 500 προσλήψεων τακτικού προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες, τις πρώτες μετά από 20 χρόνια, ενισχύουμε σημαντικά τον κύριο φορέα ανάπτυξης, προστασίας και διαχείρισης των δασών της χώρας μας», αναφέρει πανηγυρικά στη δήλωσή του ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Σκρέκας, ενώ είναι γνωστό πόσο έχουν αποψιλωθεί τις τελευταίες δεκαετίες οι συγκεκριμένες υπηρεσίες, την ώρα που ο δασικός πλούτος συρρικνώνεται. Υπενθυμίζεται ότι, εκτός των άλλων, τον ερχόμενο μήνα υπάρχουν εκλογές και στους συνδικαλιστικούς φορείς των δασικών υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) οι οποίοι είναι και εκείνοι που θα πρέπει να σηκώσουν όλο το φορτίο από τις εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις για τα δασικά αυθαίρετα.

Τις εκλογές της 17ης Οκτωβρίου στην ΠΕΔΔΥ επικαλούνται σε κοινή τους δήλωση οι αρμόδιοι για το Περιβάλλον από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, μιλώντας για προεκλογικό «προπέτασμα καπνού». Χαρακτηρίζουν «μεγαλοπρεπέστατο ψέμα» την έγκριση των 500 προσλήψεων ύστερα από 20 χρόνια, λέγοντας ότι υπήρχε έγκριση από τον Ιούλιο του 2019 με σχεδιασμό και χρηματοδότηση του τότε υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

«Κανονικά ο κ. Σκρέκας θα έπρεπε να απολογηθεί για την καθυστέρηση τριών χρόνων στη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, που έχει οδηγήσει στην υποβάθμισή τους» σημειώνουν οι Σ. Φάμελλος και Π. Πέρκα, τονίζοντας ότι το μόνο σίγουρο είναι πως η στελέχωση θα γίνει τελικά από την επόμενη κυβέρνηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσωρινές λύσεις, μόνιμα προβλήματα
Η κυβέρνηση «παγώνει» τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτων μέχρι το τέλος του 2022 μέσω τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
Προσωρινές λύσεις, μόνιμα προβλήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλοκαίρι τα πρόστιμα του Κτηματολογίου
Σε 6 μήνες θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα τιμωρεί την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη. ● Πώς προχωρούν οι διαδικασίες της κτηματογράφησης
Καλοκαίρι τα πρόστιμα του Κτηματολογίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ελληνικό Κτηματολόγιο μισθώνει ακίνητο με κτηματολογική εκκρεμότητα
Aκίνητο που είναι κτηματολογικά «αρρύθμιστο» και υπάγεται στην κατηγορία των «αγνώστου ιδιοκτήτη» μισθώνει η εταιρεία Ελληνικό Κτηματολόγιο για να στεγάσει το Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής στο Κορωπί!
Η Ελληνικό Κτηματολόγιο μισθώνει ακίνητο με κτηματολογική εκκρεμότητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπάχαλο στο Κτηματολόγιο, σε απόγνωση οι πολίτες
Σκηνές χάους με διαπληκτισμούς και ουρές επικρατούν τις τελευταίες μέρες στα κτηματολογικά γραφεία, καθώς εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά τα υποστηρικτικά συστήματα πληροφορικής...
Μπάχαλο στο Κτηματολόγιο, σε απόγνωση οι πολίτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών
Παράταση 45 ημερών έως τις 15 Ιουλίου 2022 έδωσε χθες βράδυ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών.
Παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόστιμο 300 ευρώ σε όποιον κυκλοφορεί σε δάση και πάρκα όταν είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς
Αφού η κυβέρνηση έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του πρασίνου, αποφάσισε τώρα να επιβάλλεται με ταχύρυθμες διαδικασίες πρόστιμο 300...
Πρόστιμο 300 ευρώ σε όποιον κυκλοφορεί σε δάση και πάρκα όταν είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας