• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  3 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.4°C
  3 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 8.2°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.5°C
  3 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 9.7°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.5°C
  2 BF
  91%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 17.7°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 12.1°C
  3 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.3°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 8.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  2 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ασάφειες της απαλλοτρίωσης μεγεθύνουν τα ερωτήματα

 • A-
 • A+
Συντεταγμένη εξυπηρέτηση συμφερόντων καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ερωτήματα χωρίς τέλος προκύπτουν από τη δημοσίευση του ΦΕΚ απαλλοτρίωσης 4.000 στρεμμάτων στο Μενοίκιο όρος στις Σέρρες, έκταση στην οποία εταιρεία σχεδιάζει να εγκαταστήσει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας.

Αν εξαιρέσει κανείς το «λάθος»(;) της αναφοράς όχι σε στρέμματα αλλά σε τετραγωνικά μέτρα, άγνωστο παραμένει το τίμημα, ενώ οι διαδικασίες έτρεξαν με ταχύτητα φωτός. Παράλληλα ο Δήμος Σερρών μόλις την περασμένη Παρασκευή αποφάσισε την έγκριση δαπάνης για προσφυγή ακύρωσης στο ΣτΕ, ενώ ο χρόνος για την προσφυγή λήγει μεθαύριο. Σφοδρή είναι η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σερρών που μιλά για συντεταγμένη εκδούλευση σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το ΦΕΚ (τ.4ο Αρ.599/21-9-2022) ορίζει ότι η έκταση (ίση με την πόλη των Σερρών) απαλλοτριώνεται αναγκαστικά υπέρ του Δημοσίου με έξοδα της ενδιαφερόμενης εταιρείας προκειμένου να εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό πάρκο σε υψόμετρο 1.600 στο όρος Μενοίκιο.

Σύμφωνα με την απόφαση (ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/76033/3490) «γίνεται κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έκτασης για την εγκατάσταση δύο φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 311,434MW, υπέρ Δημοσίου/υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με δαπάνες "ΜΑΓΚΝΑ ΕΝΕΡΓΚΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε." στην περιοχή όρος Μενοίκιο, Π.Ε. Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας». Οπως φαίνεται, όλες οι διαδικασίες τελείωσαν σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς ήταν Δεκέμβριος του 2021 όταν η εταιρεία εκδήλωσε ενδιαφέρον και στο διάστημα αυτό ολοκληρώθηκαν και εγκρίθηκαν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το αίτημα της εταιρείας για αναγκαστική απαλλοτρίωση, ενώ μένει να προσδιοριστεί η αξία της γης που θα γίνει επίσης από την εταιρεία με βάση τις αντικειμενικές αξίες (;).

Υποθέτουμε ότι πάνω στην πρεμούρα για δημοσίευση στο ΦΕΚ η έκταση προσδιορίζεται αντί για στρέμματα σε… τετραγωνικά μέτρα (ελπίζουμε ότι θα γίνει η σχετική διόρθωση διότι το αντικειμενικό λάθος εξαερώνει πλήρως τις αντικειμενικές αξίες). Εννοείται ότι μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση παύουν τα όποια δικαιώματα ιδιοκτητών και δημιουργείται νέφος ασαφειών για τα όποια αντισταθμιστικά οφέλη των Δήμων Εμμανουήλ Παππά και Σερρών.

Ο τελευταίος -όπως έγραψε η καλά ενημερωμένη ιστοσελίδα anexartitos.gr- έχασε πολύτιμο χρόνο. Ενώ η σιωπηρή απόρριψη της ένστασης από τον υπουργό ΠΕΚΑ έληξε στις 23 Μαΐου, η ένσταση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα κατατεθεί στην εκπνοή του χρόνου (λήγει την Τετάρτη) αφού μόλις την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκε (διά περιφοράς ως κατεπείγον) από το δημοτικό συμβούλιο η σχετική πίστωση για ανάθεση της υπόθεσης σε εξωτερικό συνεργάτη.

Με ανακοίνωσή της η θεματική περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σερρών αναφέρει ότι με την αναγκαστική απαλλοτρίωση ξεπερνούν τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας (σύλλογοι, κτηνοτρόφοι, πολίτες, δημοτικό συμβούλιο, περιφερειακό συμβούλιο κ.ά.), «οι οποίοι με επιχειρήματα και σθένος τάχθηκαν κατά της δημιουργίας του συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού». Η ενέργεια δε αυτή πλήττει «τις 36 κτηνοτροφικές μονάδες αγελάδων ελευθέρας βοσκής που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς μεγάλο τμήμα των 4.100 στρεμμάτων αποτελεί επιλέξιμο βοσκότοπο», οπότε «εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος τι ακριβώς συζητούσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς με τους κτηνοτρόφους όταν επισκέφθηκε πριν από μερικές μέρες τις Σέρρες», ενώ ήδη είχε δημοσιευθεί η απαλλοτρίωση επιλέξιμου βοσκότοπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θυμίζει ότι ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά στην έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ αγνοήθηκαν και τα Δημοτικά Συμβούλια Σερρών και Εμμανουήλ Παππά. Βάλλει επίσης κατά του δημάρχου Σερρών για καθυστέρηση στην αντίδραση καθώς «λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας έρχεται τώρα ο "γαλάζιος" δήμαρχος να παίξει τον ρόλο του "Πόντιου Πιλάτου" (μη χρεωθεί το πολιτικό κόστος πριν από τις εκλογές!), ενώ είχε την ευκαιρία να θέσει το ζήτημα αυτό, όπως και τόσα άλλα, στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην πόλη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις για το φαραωνικό φωτοβολταϊκό πάρκο
Η σχετική αίτηση για το έργο που δεν έχει συζητηθεί ακόμη στον δήμο περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά σε ύψος 1.600 μέτρων με τα 3.200 στρέμματα να ανήκουν στην πόλη των Σερρών και άλλα 900 στρέμματα στον Δήμο...
Αντιδράσεις για το φαραωνικό φωτοβολταϊκό πάρκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Βουλή το θέμα με το Μετρό Θεσσαλονίκης που ανέδειξε η «Εφ.Συν.»
Οι arm;odioi υπουργοί καλούνται να πουν σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε: «να ελεγχθούν οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων ως προς την τήρηση των απαραίτητων όρων για την υγεία και την ασφάλειά...
Στη Βουλή το θέμα με το Μετρό Θεσσαλονίκης που ανέδειξε η «Εφ.Συν.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τους «κατάπιε» η... καθυστέρηση
Παραλίγο τραγωδία στη Συκιά Χαλκιδικής όταν το οδόστρωμα γέφυρας υποχώρησε και κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του γονέας που βρισκόταν στο σημείο με το αυτοκίνητό του.
Τους «κατάπιε» η... καθυστέρηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενοχη σιωπή για το μετρό Θεσσαλονίκης
Καμία απάντηση από κυβέρνηση και «Αττικό Μετρό» μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» σχετικά με τον χρονικό εκτροχιασμό για την ολοκλήρωση του έργου, αλλά και με τις αποζημιώσεις που πληρώνει ήδη το Δημόσιο.
Ενοχη σιωπή για το μετρό Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδεια λατομείου σε επιχειρηματίες με «πολιτικές πλάτες»
Το αίτημα για λατομείο ξαναγεννήθηκε μετά την ψήφιση του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη, που δίνει το δικαίωμα ίδρυσης λατομικής ζώνης ακόμη και μέσα σε περιοχές NATURA.
Αδεια λατομείου σε επιχειρηματίες με «πολιτικές πλάτες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νήπια σε προκάτ, οικόπεδο στην Τροχαία
Μεταφορά προκάτ αιθουσών προκειμένου να τοποθετηθούν -και χρησιμοποιηθούν ως «νηπιαγωγείο»- στην αυλή του κτιρίου που φιλοξενεί το 8ο και το 25ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών.
Νήπια σε προκάτ, οικόπεδο στην Τροχαία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας