• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 14.2°C
  4 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.0°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 17.0°C
  4 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.9°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 10.5°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 18.8°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  1 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.0°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.0°C
  3 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 14.3°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.2°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  67%

φωτογραφία αρχείου

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Δυναμική απεργιακή κινητοποίηση γιατρών Παίδων «Αγία Σοφία» για ελλείψεις

 • A-
 • A+
Tουλάχιστον 100 γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» συμμετείχαν στην απεργία, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στη διοίκηση και το Υπουργείο.

Μαζική και δυναμική απεργιακή κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν σήμερα οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με φόντο τις τρομακτικές ελλείψεις και τη χρόνια υποχρηματοδότηση που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Οι γιατροί του «Αγία Σοφία», που κήρυξαν 24ωρη απεργία για σήμερα, συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από τις πύλες του Νοσοκομείου, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία στο Υπουργείο Υγείας, όπου απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο και απαίτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό Θάνο Πλεύρη για να παραθέσουν τα αιτήματά τους. Ωστόσο, ο υπουργός «έλαμψε» δια της απουσίας του, παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό η εξαγγελία της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης για αυτό το τόσο φλέγον ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 100 γιατροί του Νοσοκομείου συμμετείχαν στην απεργία, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στη διοίκηση και το Υπουργείο. Όπως ξεκαθάρισαν οι υγειονομικοί, δεν πρόκειται να κάνουν πίσω εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους με βάση τις ανάγκες του προσωπικού και των ασθενών του «Αγία Σοφία». Οι απεργοί γιατροί γνωστοποίησαν ότι θα προχωρήσουν σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους από τα παιδιατρικά νοσοκομεία «Αγλαϊα Κυριακού» και Παίδων «Πεντέλης».

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν η πρόεδρος και ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου και Πάνος Παπανικολάου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και την συμπαράσταση της Ένωσης στον αγώνα των γιατρών του «Αγία Σοφία».

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, λέγοντας ότι τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σε μίας νόσου από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Με εκτεταμένη αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση στα χειρουργεία των κλινικών των παιδιατρικών νοσοκομείων της χώρας, δήλωσε: «Υπάρχουν άνθρωποι, παιδιά που είναι εγγεγραμμένα για πάνω από τρία χρόνια στις λίστες που δεν γνωρίζουμε εάν χειρουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, εάν χειρουργήθηκαν ως έκτακτα περιστατικά ή μεγάλοι άνθρωποι εάν κατέληξαν και δεν χρειάζονται χειρουργείο. Θα πρέπει άμεσα αυτούς τους ασθενείς να τους δουν γιατροί και να επικοινωνήσουν μαζί τους για να επικαιροποιηθούν οι λίστες χειρουργείων. Δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα εάν δεν μπουν όρια στον ιδιωτικό τομέα και δεν δοθούν κίνητρα στο υγειονομικό προσωπικό. Όταν βρίσκουν καλύτερα χρήματα και συνθήκες οι γιατροί στομν ιδιωτικό τομέα επιλέγουν αυτόν. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο Αγία Σοφία και στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο δεν έχουν αναισθησιολόγους».

Αναφερόμενος στην άκρως απογοητευτική κατάσταση των ελλείψεων αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της χώρας εξήγησε ότι «τρεις αναισθησιολόγοι έχουν δηλώσει πως δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για παιδιά κάτω των 6 ετών και έτσι ένας αναισθησιολόγος που έρχεται από την Κόρινθο καλύπτει όλο το νοσοκομείο.

Στη Σαντορίνη, παραιτήθηκε ο μοναδικός αναισθησιολόγος 72 ετών και τώρα δεν μπορούν να κάνουν διασωλήνωση. Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης είναι 8 και ένας ασθενής έχασε μεταμόσχευση».

Με τη σειρά του και ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα από την ΟΕΝΓΕ από τον Μάρτιο του 2020 που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υλοποιήσει εν μέρει όσον αφορά τις ΜΕΘ και με το οποίο τώρα συμφωνεί και η ελληνική αναισθησιολογική εταιρεία. Συγκεκριμένα, λέμε όσοι ειδικευμένοι αναισθησιολόγοι κάνουν αίτηση για θέση επιμελητών στο ΕΣΥ, να γίνει έλεγχος μόνο των τυπικών προσόντων τους και να διοριστούν όλοι. Ας το κάνει αυτό άμεσα ο κ. Πλεύρης να δούμε τι θα γίνει».

Αναφορικά με τις παιδιατρικές κλινικές τόνισε: «βλέπουμε από πέρυσι τον Οκτώβριο μια μεθόδευση διάλυσης της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης».

Τα αιτήματα των γιατρών

Οι υγειονομικοί ζητούν να γίνουν προσλήψεις ικανοποιητικού αριθμού αναισθησιολόγων άμεσα, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και να επαναλειτουργήσουν τα τακτικά χειρουργεία που βρίσκονται στον… «πάγο» με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να περιμένουν ακόμη και χρόνια για μία επέμβαση με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον, οι γιατροί του «Αγία Σοφία» απαίτησαν:

 • Να καλυφθούν αυτή τη στιγμή και οι 7 κενές οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων με μόνιμες προσλήψεις

 • Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ώστε να επαναλειτουργήσουν όλα τα τμήματα του νοσοκομείου

 • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι/επικουρικοί

 • Να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Οι γιατροί του «Αγία Σοφία» επισημαίνουν ότι οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο είναι 34, με τουλάχιστον 40 εν ενεργεία επικουρικούς γιατρούς να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της απόλυσης, αφού αυτό συνεπάγεται η μη ανανέωση της σύμβασής τους.

Υπογραμμίζουν ακόμη ότι η κυβερνητική λογική των μετακινούμενων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο γιατρών επιδεινώνει συνολικά την κατάσταση, καθώς δημιουργούνται προβλήματα και σε άλλα νοσοκομεία.

Στάση εργασίας, ως ένδειξη αλληλεγγύης στους γιατρούς του «Αγία Σοφία», πραγματοποίησαν και η ΕΙΝΑΠ, η ΠΟΕΔΗΝ, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», ενώ στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχε και η τριμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο Παίδων «Πεντέλης».

Η ΕΙΝΑΠ εξέδωσε ανακοίνωση για τη στήριξη της απεργίας.

Η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ

Η ΕΙΝΑΠ πραγματοποίησε την Πέμπτη 22/09/22 συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τα προβλήματα του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.

Πιο συγκεκριμένα, από την ΕΙΝΑΠ τέθηκε το ζήτημα των ελλείψεων των αναισθησιολόγων που οδηγεί στην πραγματοποίηση μόνο των έκτακτων χειρουργείων και των ελλείψεων μικροβιολόγων με αποτέλεσμα σε ημέρες εκτός εφημερίας να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν βασικές εξετάσεις. Εκ μέρους του ΔΣ ζητήθηκαν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και έως τότε επίταξη γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα.

Εκ μέρους του υπουργού η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι θα προχωρήσει σε μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία, στα οποία εν γνώσει του θα δημιουργηθούν ελλείψεις και προβλήματα. Επίσης, για το ζήτημα του μικροβιολογικού, η αναπληρώτρια Υπουργός ανέφερε ότι θα μπορούσαν και τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία να έχουν το ίδιο εργαστήριο!

Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των συναδέλφων, ο υπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση προκήρυξη με γρήγορες διαδικασίες 4 θέσεων αναισθησιολόγων, 2 θέσεων μικροβιολόγων και 1 θέσης καρδιολόγου.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων στο Παίδων Αγία Σοφία, Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και Παίδων Πεντέλης και καλύπτουμε την 24ωρη απεργία που αποφάσισαν για την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022.

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12.00μ.μ. και καλύπτουμε όσους συναδέλφους θέλουν να παρευρεθούν με 4ωρη στάση εργασίας 11.00π.μ. – 3.00μ.μ».

​​​​

ΚΚΕ: «Καλούμε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους»

Τη στήριξή του στη σημερινή κινητοποίηση των υγειονομικών εκφράζει με σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνοντας: 

«Το ΚΚΕ στηρίζει τη σημερινή κινητοποίηση των γιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", που διεκδικούν την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου της χώρας. Είναι αγώνας που δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά αφορά κυρίως τους γονείς και τα παιδιά που έχουν ανάγκη νοσηλείας.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου απαιτούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, χωρίς χρονοτριβές, να υλοποιήσει τα συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν στη δυνατότητα του προσωπικού να δουλεύει αξιοπρεπώς και να μπορεί να προσφέρει στους μικρούς ασθενείς την υγεία που τους αξίζει τον 21ο αιώνα. Άμεσα το υπουργείο να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων για να μπορούν να λειτουργούν όλα τα τμήματα με επάρκεια. Οι μετακινήσεις, οι συγχωνεύσεις και οι ολιγόμηνες συμβάσεις, που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις, όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα, αλλά αντίθετα οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση διάλυσης βασικών τομέων του νοσοκομείου.

Καλούμε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων τους, γιατί η υπόθεση της υγείας των παιδιών κάθε οικογένειας δεν μπορεί να θυσιάζεται για να αυξάνεται το πελατολόγιο των ομίλων της ιδιωτικής υγείας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Έξω από τη Βουλή η μάχη των υγειονομικών ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ΕΣΥ
Στο δρόμο οι υγειονομικοί της χώρας με στόχο να εκφράσουν την έντονη αντίδραση της πλειονότητας των εργαζόμενων του κλάδου και να μπλοκάρουν το νομοσχέδιο-ταφόπλακα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Έξω από τη Βουλή η μάχη των υγειονομικών ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Χωρίς... ανάσα το Ιπποκράτειο
Η κυβερνητική αβελτηρία έριξε στον γκρεμό το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας με τις χειρουργικές κλινικές να υπολειτουργούν.
Χωρίς... ανάσα το Ιπποκράτειο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παράνομη κηρύχθηκε η απεργία των γιατρών του Παίδων Πεντέλης
Παράνομη κηρύχθηκε η 24ωρη απεργία των γιατρών του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, οι οποίοι αντιδρούσαν στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να ανασταλούν οι εφημερίες του νοσοκομείου ώστε αυτό να μετατραπεί σε...
Παράνομη κηρύχθηκε η απεργία των γιατρών του Παίδων Πεντέλης
ΥΓΕΙΑ
Πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα τα κενά στο ΕΣΥ με τις απουσίες των νοσούντων υγειονομικών
Τη διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για υπερδιπλασιασμό των εισαγωγών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. .
Πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα τα κενά στο ΕΣΥ με τις απουσίες των νοσούντων υγειονομικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με κινητοποιήσεις «γιορτάζουν» οι υγειονομικοί την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η 7η Απριλίου και οι υγειονομικοί της χώρας, οργανώνουν κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα διεκδικώντας ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές των δημόσιων νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας...
Με κινητοποιήσεις «γιορτάζουν» οι υγειονομικοί την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
ΥΓΕΙΑ
«Καμπάνα» για παιδοκαρδιοχειρουργό του ΕΣΥ που έπαιρνε «φακελάκια»
Σε 18μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο γιατρό με υψηλόβαθμη θέση στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», για τις πράξεις της δωροληψίας κατ’ εξακολούθηση ● Οι καταγγελίες που...
«Καμπάνα» για παιδοκαρδιοχειρουργό του ΕΣΥ που έπαιρνε «φακελάκια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας