• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.2°C / 30.8°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 30.7°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  0 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 23.3°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 28.2°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 24.5°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 29.7°C
  2 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  33%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 30.1°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.9°C
  1 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 28.9°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  58%

Η παρουσία του πρωθυπουργού στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και ο συντονισμός δράσεων και αρμόδιων φορέων με εντολή του, συνηγορούν στην ανάγκη αναβάθμισης και επανεξέτασης του θεσμού ως προς την υπαγωγή του στην κεντρική διακυβέρνηση

AΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Προς ένα νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας

 • A-
 • A+

Την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, κατήγγειλε την ανυπαρξία των προβλεπόμενων έργων πρόληψης και δασοπροστασίας, καθώς και τις τραγικές ελλείψεις σε επιχειρησιακά μέσα ως αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών. Δυστυχώς, «ο λογαριασμός» που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση σε όλους τους τομείς είναι μεγάλος και καλούμαστε τώρα να τον «πληρώσουμε», όντας στη διακυβέρνηση της χώρας μόνο 5 μήνες.

Κάπως έτσι έρχεται στο προσκήνιο για άλλη μια φορά η ανάγκη αναβάθμισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αλλά και του μοντέλου δασοπυρόσβεσης. Ιστορικά αναφέρουμε ότι το 1995, όταν συστάθηκε η ΓΓΠΠ (ν. 2344/95), υπήχθη στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, το 2009 (Π.Δ. 184/2009) μεταφέρθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ το 2012 (Π.Δ. 101/2012) το Π.Σ. υπήχθη στη ΓΓΠΠ. Με τον νόμο της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ (ν. 4249/2014) περί Αναδιοργάνωσης Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας υπήχθη στο Πυροσβεστικό Σώμα (σαφής υποβάθμιση).

Οπως ορίζεται από τον ν. 3013/2002, Πολιτική Προστασία είναι η λειτουργία του κράτους που αποβλέπει στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές, που προκαλούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια της ειρηνικής περιόδου, καθώς και στη μέριμνα για υλικά και πολιτιστικά αγαθά, πλουτοπαραγωγικές πηγές και υποδομές της χώρας, με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών των καταστροφών.

Η Πολιτική Προστασία ενεργεί με βάση το τρίπτυχο: πρόληψη-αντιμετώπιση-αποκατάσταση. Ο σχεδιασμός και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας αναπτύσσονται κυρίως σε επίπεδο περιφερειών και δήμων, ως εκ τούτου οι κύριοι φορείς Π.Π. είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού.

Εάν θυμηθούμε τους σεισμούς της Κεφαλονιάς, τις πλημμύρες στη Δυτική Αθήνα, καθώς και τις δασικές πυρκαγιές, η αναγκαιότητα δημόσιας διαβούλευσης για την αναβάθμιση του θεσμού και τουλάχιστον την εναρμόνισή του και προσαρμογή του στα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι περισσότερο από απαραίτητη.

Σημειώνουμε ότι στη Μ. Βρετανία και την Ιταλία η Π.Π. υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, ενώ σε Γαλλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Γερμανία, Αυστρία στο υπουργείο Εσωτερικών. Το μοντέλο υπαγωγής τής Π.Π. στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είναι ελληνική πρωτοτυπία.

Η παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και ο συντονισμός δράσεων και αρμόδιων φορέων με εντολή του, όπως και στις πλημμύρες της Ηπείρου τον χειμώνα, αλλά ακόμη και η παρουσία του τ. πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά πέρσι στην Κεφαλονιά, συνηγορούν στην ανάγκη αναβάθμισης και επανεξέτασης του θεσμού ως προς την υπαγωγή του στην κεντρική διακυβέρνηση. Παράλληλα απαιτείται η επανεξέταση όλου του μοντέλου δασοπροστασίας στη χώρα μας, με έμφαση στην πρόληψη σε βάρος της καταστολής, αφού το υπάρχον μοντέλο έχει ως κατανεμημένες δαπάνες 35% σε πρόληψη και 65% σε καταστολή.

Επίσης το ξεπερασμένο μοντέλο της αεροπυρόσβεσης, που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας, και λόγω του μεγάλου οικονομικού κόστους, αλλά και της μη ουσιαστικής ύπαρξης ολοκληρωμένης δομής εθνικού εναέριου στόλου δασοπυρόσβεσης (αλλά επιμονή σε «περίεργες» συμβάσεις τύπου NAMSA ενοικίασης αεροσκαφών για δασοπυρόσβεση) πρέπει να αναθεωρηθεί. Συγχρόνως απαιτείται και η ενίσχυση του «υγιούς» εθελοντισμού μέσα από κανόνες με έκδοση σχετικού Π.Δ., που θα τους περιγράφει.

*Γεωλόγος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ ΑΘΗΝΑΣ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολόκληρη η υφήλιος στρέφει τα μάτια στις ελληνικές εκλογές
Eκατοντάδες δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο έχουν διαπιστευτεί στο Κέντρο Τύπου του Ζαππείου για να μεταδώσουν το αποτέλεσμα της κάλπης το βράδυ της Κυριακής. Μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες στην Ευρώπη,...
Ολόκληρη η υφήλιος στρέφει τα μάτια στις ελληνικές εκλογές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα «κάγκελα» οι στρατιωτικοί για το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας
Η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πυρασφάλεια των δασών προκαλεί την έντονη αντίδραση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ).
Στα «κάγκελα» οι στρατιωτικοί για το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απροετοίμαστοι και στα Βίλια
Περιορισμένη μεν, αλλά εκτός πλήρους ελέγχου η φωτιά που μετέτρεψε σε στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα, σπίτια και περιουσίες στη Δυτική Αττική ● Το πύρινο μέτωπο έφτασε λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Μέγαρα
Απροετοίμαστοι και στα Βίλια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετά τη φωτιά, η ζωή στον κλοιό της γραφειοκρατίας και της ασάφειας
Μάτι δύο χρόνια μετά: Ο βουβός θρήνος, οι δικαστικές εξελίξεις και τα νέα ζητήματα που ανοίγει το σχέδιο ανασυγκρότησης.
Μετά τη φωτιά, η ζωή στον κλοιό της γραφειοκρατίας και της ασάφειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καζούρα ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. για τον παραγκωνισμό Θεσσαλονικέων από την κυβέρνηση
Δεν φτάνει που η αλλοτινή δεξιά παντοδυναμία έχει «χλομιάσει» από τα αποτελέσματα στη Θεσσαλονίκη, έρχονται να ολοκληρώσουν την απογοήτευση και οι επιλογές του πρωθυπουργού για το κυβερνητικό σχήμα.
Καζούρα ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. για τον παραγκωνισμό Θεσσαλονικέων από την κυβέρνηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάπτυξη με υγιείς βάσεις και με επίκεντρο τον άνθρωπο
Σχεδόν καθημερινά η παρούσα κυβέρνηση εγκαλείται ότι δεν μπορεί να καταστήσει ελκυστική την Ελλάδα για αξιόλογες επενδύσεις, με αποτέλεσμα να είμαστε καταδικασμένοι σε μια αυτοκαταστροφική πορεία απόκλισης.
Ανάπτυξη με υγιείς βάσεις και με επίκεντρο τον άνθρωπο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας