• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.2°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.7°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 14.9°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.0°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  3 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.1°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 16.0°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.0°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  1 BF
  50%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οσα δεν είπε ο Κ. Μητσοτάκης για την προσιτή στέγη

 • A-
 • A+
«Εκλείπουν μια σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να ανασχέσουν την εκρηκτική αύξηση των ενοικίων και να ξεδιπλώσουν μια ουσιαστική στρατηγική».

Τα έξι σημεία που έλειψαν από το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη στέγαση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ αναδεικνύει το Ινστιτούτο για την Ερευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, Eteron.

Το Ινστιτούτο, που έχει παρουσιάσει εξαιρετικές ερευνητικές εργασίες αλλά και κείμενο πολιτικής για το δικαίωμα στην οικονομικά προσιτή ενοικιαζόμενη κατοικία, επανέρχεται με μια εμβριθή ανάλυση όσων (δεν) είπε ο Κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως «το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν εστιάζει με την έμφαση που απαιτείται στον ενοικιαζόμενο τομέα. Εκλείπουν μια σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να ανασχέσουν την εκρηκτική αύξηση των ενοικίων και να ξεδιπλώσουν μια ουσιαστική στρατηγική».

Ο Αλκης Καφετζής, συντονιστής του project «Ενοίκια στα ύψη - Η στεγαστική επισφάλεια σήμερα» του Eteron, εντοπίζει έξι σημαντικές ελλείψεις:

1. Ρύθμιση της αγοράς ενοικίων, καλύτερη αξιοποίηση του υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος και προστασία των ενοικιαστών/στριων

Τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση; Ενδεικτικά: επιβολή ανώτατων τιμών στα νέα μισθωτήρια, έλεγχος της αύξησης των τιμών κατά την ανανέωση συμβολαίων, έλεγχος στην ετήσια ανατίμηση στα ενεργά μισθωτήρια.

Αξιοποίηση και μετατροπή ιδιωτικών ή δημόσιων κατοικιών και κτιρίων που ήδη νοικιάζονται ή είναι κενά και αναξιοποίητα για την αύξηση της προσφοράς οικονομικά προσιτής ενοικιαζόμενης κατοικίας (η κυβέρνηση εξήγγειλε την ανακαίνιση 14.000 κενών κατοικιών σε ένα σύνολο που σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι 770.000 και σύμφωνα με την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ του 2011, 900.000).

Πλαίσιο υποστήριξης και προστασίας των ενοικιαστών/στριών μέσα από ένα Παρατηρητήριο Κατοικίας και έναν δείκτη εύλογων τιμών ενοικίου.

2. Ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης/AirBnB

Η απουσία προτάσεων για τη ρύθμιση της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων μέσω πλατφορμών στη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης από μόνη της σηματοδοτεί ένα μεγάλο κενό. Θα μπορούσε να εκδοθεί η ΚΥΑ που προβλέπεται από τον Ν. 4472/2017, σύμφωνα με την οποία μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικοί, ποσοτικοί και ημερολογιακοί περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων.

3. Αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Από τα 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα, μόνο 1,3 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στην εξασφάλιση οικονομικά προσιτής κατοικίας. «Επομένως, δικαίως μπορούμε να μιλάμε για μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία», υπογραμμίζει το Ινστιτούτο.

4. Golden Visa

«Η εξαγγελθείσα αύξηση του ορίου επένδυσης για απόκτηση άδειας διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών, από 250.000 σε 500.000 ευρώ μπορεί να έχει αμφίβολα αποτελέσματα» αναφέρει το Ινστιτούτο, υπογραμμίζοντας πως «απαιτούνται, ανάμεσα σε άλλα, μέτρα όπως αυτά που πήρε η Πορτογαλία, που εξαίρεσε τα μεγάλα αστικά κέντρα (Λισαβόνα και Πόρτο)».

5. Ενταξη του τομέα της κοινωνικής οικονομίας (του λεγόμενου «τρίτου τομέα») σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα

Η ύπαρξη ενός θεσμικά κατοχυρωμένου στεγαστικού τομέα περιορισμένου κέρδους ή ακόμα και μη κερδοσκοπικού, ενταγμένου στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, θα έδινε τις απαραίτητες δικλείδες ώστε το σύνολο των νέων διαμερισμάτων να μπορούσε να διατεθεί με πραγματικά χαμηλό ενοίκιο.

6. Θεσμική υποστήριξη και συντονισμός μέσα από καλά οργανωμένους κεντρικούς φορείς

Είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση ενός αρμόδιου φορέα που να συλλέγει και να αναλύει στοιχεία και να αξιολογεί τις πολιτικές στη στέγαση, σε συνεργασία με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και την τοπική αυτοδιοίκηση. Η ίδρυση ενός υπουργείου αρμόδιου για τη στεγαστική πολιτική που εξήγγειλε πριν από μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός έλειπε από την πρόσφατη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μη λύση τα κυβερνητικά μέτρα για τη στεγαστική κρίση
Για μη λύση του οξύτατου πια κοινωνικού προβλήματος της στεγαστικής κρίσης κάνει λόγο η επιστημονική συνεργάτιδα της Ομάδας Κοινωνικών Αναλύσεων του Ινστιτούτου, Χάρις Τριανταφυλλίδου.
Μη λύση τα κυβερνητικά μέτρα για τη στεγαστική κρίση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστυνομοκρατία στη Θεσσαλονίκη
Μια πόλη αστυνομοκρατούμενη η Θεσσαλονίκη για χάρη της ΔΕΘ! Διμοιρίες ΜΑΤ σε κάθε γωνιά του κέντρου, γερανοί της Τροχαίας σηκώνουν Ι.Χ. και εξονυχιστικοί έλεγχοι σε φοιτητές που πάνε… για την εξεταστική τους.
Αστυνομοκρατία στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα κι εγώ δεν έχω για νοίκι
Τέσσερις στους δέκα δυσκολεύονται από αρκετά έως πολύ, έξι στους δέκα περικόπτουν κονδύλια άλλων βασικών αναγκών ώστε να πληρώσουν το νοίκι, ενώ το 15,2% λαμβάνει κάποια οικονομική βοήθεια ή δανείζεται.
Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα κι εγώ δεν έχω για νοίκι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλη μία φρούδα υπόσχεση
Τα υπουργεία Οικονομικών και Αμυνας ακύρωσαν τη δέσμευση Μητσοτάκη για απόδοση στη ΔΕΘ 11,5 στρεμμάτων για πράσινο ● Η ενθουσιώδης ανακοίνωση έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021
Αλλη μία φρούδα υπόσχεση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Ελπίδα» έθαψε στο χιόνι τις κυβερνητικές ιδεοληψίες...
Από την πανάκριβη Αττική Οδό μέχρι τα τρένα, τα ιδιωτικο­ποιημένα δημόσια αγαθά έδειξαν υπό συνθήκες ακραίας πίεσης τι σημαίνει «νόμος είναι το δίκιο του εργολάβου» ● Οσα πάθαμε και μάθαμε την εβδομάδα που...
Η «Ελπίδα» έθαψε στο χιόνι τις κυβερνητικές ιδεοληψίες...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο επαναπατρισμός ενός... τυχαίου νέου
Από τους πέντε νέους που εμφανίστηκαν στην εκδήλωση, τουλάχιστον οι τρεις είχαν έτοιμη δουλειά να τους περιμένει πίσω από τους γονείς τους, η μία μάλιστα είναι μέτοχος μεγάλης εταιρείας.
Ο επαναπατρισμός ενός... τυχαίου νέου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας