• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 18.0°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 16.2°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.6°C
  1 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  2 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 15.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.4°C / 11.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 16.6°C
  1 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.3°C
  3 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  5 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.9°C / 15.1°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 16.7°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.2°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  1 BF
  90%

Το σημείο του κεντρικού ρέματος Παλλήνης όπου σταμάτησε το καλοκαίρι η φωτιά

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καθαρισμοί κατόπιν εορτής και καταστροφής

 • A-
 • A+
Επί τρία χρόνια το Κοινοτικό Συμβούλιο Πεντέλης καλούσε την Περιφέρεια Αττικής να προχωρήσει σε καθαρισμό του ρέματος. ● Τελικά οι εργασίες ξεκίνησαν φέτος τον Σεπτέμβρη αφού πρώτα κάηκε το ρέμα το καλοκαίρι. ● Κάτοικοι τονίζουν πως αν είχε προηγηθεί ένας προληπτικός καθαρισμός, θα είχε αποτρέψει τις καταστροφές σε ιδιοκτησίες και δέντρα.

Αγνόησαν έγκαιρες προειδοποιήσεις και σπεύδουν σε καθαρισμούς του ρέματος Παλλήνης κατόπιν εορτής και καταστροφής… Από τον Σεπτέμβρη του 2019 προειδοποιούσε την Περιφέρεια Αττικής το Κοινοτικό Συμβούλιο Παλλήνης για την επιτακτική ανάγκη καθαρισμού του κεντρικού ρέματος της πόλης, καθώς και άλλων ρεμάτων που διατρέχουν την περιοχή, ζητώντας τη διενέργεια έγκαιρων παρεμβάσεων που θα αποτρέπουν τον κίνδυνο πυρκαγιών (ενόψει θέρους) και πλημμυρών (ενόψει χειμώνα). Οι καθαρισμοί του ρέματος που κάηκε το περασμένο καλοκαίρι ναι μεν ξεκίνησαν από πλευράς περιφερειακής αρχής στις αρχές του φετινού Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τοπικές πηγές, αγνοήθηκαν όμως επαναλαμβανόμενες και επί τριετία επισημάνσεις.

Σύμφωνα με την αλληλογραφία που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», στις 15 Ιουλίου 2022, ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Παλλήνης, Νικ. Κούτρας, έστειλε επιστολή προσωπικά στον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη -κοινοποιούμενη στον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής, Χρ. Στυλιανίδη- «ευελπιστώντας στην άμεση ανταπόκρισή σας προκειμένου οι καθαρισμοί να διεξάγονται σε τακτική βάση και οι κάτοικοι της πόλης μας να αισθάνονται ασφαλείς και όχι πολίτες β’ κατηγορίας».

Στην επιστολή του ο κ. Κούτρας επισύναψε αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου, αιτήματα και υπομνήματα προς τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, με τα οποία ζητούσε έγκαιρα και επανειλημμένα καθαρισμούς ρεμάτων. Από την αλληλογραφία προκύπτει ότι η πρώτη «κρούση» προς την Περιφέρεια έγινε τον Σεπτέμβρη του 2019. Στο μεσοδιάστημα, πέρα από κάποιους περιορισμένους -σύμφωνα με τοπικές πηγές- καθαρισμούς καλαμιών, «δυστυχώς ανταπόκριση δεν υπήρξε, με συνέπεια το ομώνυμο και ιστορικό αυτό ρέμα -που πηγάζει από την Πεντέλη και διατρέχει την καρδιά του οικιστικού ιστού της πόλης- να καθίσταται μόνιμη απειλή», σύμφωνα με την τελευταία χρονικά επιστολή του κ. Κούτρα που εστάλη τέσσερις ημέρες πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στην Παλλήνη (19 Ιουλίου).

Οπως περιγράφουν κάτοικοι της Παλλήνης στην «Εφ.Συν.», «βασικός παράγοντας των καταστροφών σε Παλλήνη και Γέρακα ήταν ότι η φωτιά μπήκε διαμέσου των ρεμάτων». Σύμφωνα με άλλες περιγραφές κατοίκων, εάν το πύρινο μέτωπο δεν αναχαιτιζόταν στο ύψος του αμαξοστασίου του ΟΑΣΑ και περνούσε τη λεωφόρο Μαραθώνος, θα κατέκαιγε τον πευκόφυτο λόφο Λεβίδη και η Παλλήνη θα είχε κυριολεκτικά περικυκλωθεί από τις φλόγες. Τονίζουν ότι ένας προληπτικός καθαρισμός σε όλο το μήκος του κεντρικού ρέματος θα είχε αποτρέψει ή έστω περιορίσει τις καταστροφές σε ιδιοκτησίες και δέντρα.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, καθαρισμοί της Περιφέρειας ξεκίνησαν και εξελίσσονται μέχρι στιγμής στο νότιο τμήμα του ρέματος, στην κάτω πλευρά της λ. Μαραθώνος. Τοπικοί πολιτικοί επισημαίνουν ότι το κόστος καθαρισμού και απομάκρυνσης των καμένων θα είναι πολλαπλάσιο του κόστους των προληπτικών παρεμβάσεων που ζητούσε ο κ. Κούτρας με τα υπομνήματά του.

Και τα αιτήματα-προειδοποιήσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Παλλήνης θα συνεχιστούν: στη σημερινή του συνεδρίαση τίθενται προς έγκριση εισηγήσεις: α) προς την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής για έργα ενίσχυσης και υποστήριξης πρανών σε κατοικίες που γειτνιάζουν με το κεντρικό ρέμα, β) προς το υπουργείο Υποδομών για την κατασκευή πεζογέφυρας στο κεντρικό ρέμα Παλλήνης, για την εξυπηρέτηση έκτακτων αναγκών εκκένωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
50 χρόνια μαραζώνει τo Πεύκο Πολίτη
Η περιοχή Πεύκο Πολίτη έκτασης περίπου 1.300 στρεμμάτων, στην καρδιά του αστικού ιστού του Χαλανδρίου, παραμένει στην εκπνοή του 2021 εκτός σχεδίου πόλης, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ένα σύνολο προβλημάτων.
50 χρόνια μαραζώνει τo Πεύκο Πολίτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα μελέτη για το Ρέμα Πικροδάφνης
Η συμπληρωματική μελέτη στην κοίτη του ρέματος αμφισβητείται κατά πόσο συμμορφώνεται στις επιταγές του ΣτΕ κι αν θα σταθεί σε ενδεχόμενες νέες προσφυγές.
Νέα μελέτη για το Ρέμα Πικροδάφνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τους (Περιφέρεια και ανάδοχο) παρέσυρε το ρέμα, Κόρμπι μου δεν είναι ψέμα
Γεφύρι της Αρτας... τα αντιπλημμυρικά έργα στο ρέμα της Βάρης-Κορωπίου που καταλήγει στη Βάρκιζα - Μόνο το 10% έχει ολοκληρωθεί από το έργο 2,84 χλμ. εδώ και οκτώ χρόνια
Τους (Περιφέρεια και ανάδοχο) παρέσυρε το ρέμα, Κόρμπι μου δεν είναι ψέμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Παλλήνη αποκτά δίκτυο αποχέτευσης
Το «πράσινο» φως για την έναρξη της κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή της Παλλήνης άναψε με τη χθεσινή υπογραφή της σχετικής σύμβασης του έργου, στο δημαρχείο της πόλης.
Η Παλλήνη αποκτά δίκτυο αποχέτευσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣώΣτΕ το ρέμα της Πικροδάφνης
Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προωθούσε η Περιφέρεια Αττικής για την οριοθέτηση του χειμάρρου που διευκόλυνε τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
ΣώΣτΕ το ρέμα της Πικροδάφνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπαλάκι οι ευθύνες για το αδιάβλητο των εξετάσεων χορήγησης αδειών οδήγησης
Την κυβέρνηση δείχνει η Περιφέρεια Αττικής ως αυτήν που απαιτείται να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων χορήγησης αδειών οδήγησης.
Μπαλάκι οι ευθύνες για το αδιάβλητο των εξετάσεων χορήγησης αδειών οδήγησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας