• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  0 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.9°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 15.4°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 9.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.1°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.2°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 13.4°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 13.8°C
  0 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.9°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσφυγή στο ΣτΕ για την «Αθ. Χρυσοχόου»

 • A-
 • A+
Τα μέλη του Συνδέσμου Εξορισθέντων Φυλακισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-74 Αλέξανδρος Γρίμπας, Σπύρος Σακκέτας και Αλέξανδρος Μηταφίδης στρέφονται κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης για ακύρωση μετονομασίας της οδού σε «Αλμπέρτου Ναρ».

Mε προσφυγή τριών πολιτών στο ΣτΕ για να ακυρωθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης αλλά και με προσφυγές δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της απόφασης της Ε΄ Κοινότητας σχετικά με τη γνωστή υπόθεση μετονομασίας της οδού «Αθανασίου Χρυσοχόου» σε «Αλμπέρτου Ναρ» συνεχίζεται ο αγώνας να μείνει εν ισχύι η απόφαση της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη να προχωρήσει σε αλλαγή του ονόματος στη συγκεκριμένη οδό.

Στο ΣτΕ κατέθεσαν προσφυγή τα μέλη του Συνδέσμου Εξορισθέντων Φυλακισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-74, Αλέξανδρος Γρίμπας, Σπύρος Σακκέτας και Αλέξανδρος Μηταφίδης, στρεφόμενοι κατά της απόφασης 149/2022 του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία ακυρώθηκε η μετονομασία της οδού σε «Αλμπέρτου Ναρ». Στην αίτησή τους οι τρεις πολίτες σημειώνουν ότι κατόπιν αιτήματος των αντιδίκων είχε απορριφθεί η παρέμβασή τους στο Εφετείο υπέρ του δήμου και του ελληνικού Δημοσίου κι αυτό συνιστά «εσφαλμένη κρίση σχετικά με τη συνδρομή εννόμου συμφέροντος στα πρόσωπα των αιτούντων», ήταν «απαράδεκτος ο έλεγχος τεχνικών κρίσεων της διοίκησης και παραβίαση των ορίων του ακυρωτικού ελέγχου» και εν τέλει «εσφαλμένη η ερμηνεία του άρθρου 19.2 ν. 4071/2012».

Οι τρεις επικαλούνται «την πάγια και πλούσια νομολογία του Δικαστηρίου σας (ΣτΕ) ότι για την άσκηση αίτησης ακύρωσης απαιτείται προσωπικό, άμεσο και ενεστώς έννομο συμφέρον∙ με άλλα λόγια, απαιτείται η ύπαρξη ενός ιδιαίτερου δεσμού του αιτούντος με την προσβαλλόμενη πράξη, από την οποία υφίσταται υλική ή ηθική βλάβη», την οποία οι τρεις προσφεύγοντες διαθέτουν σε αντίθεση με τους αντιδίκους συγγενείς Χρυσοχόου οι οποίοι, «όπως προκύπτει από τα δικόγραφά τους, περιορίστηκαν αποκλειστικά στην αναφορά της συγγενικής τους σχέσης με τον εκλιπόντα Αθανάσιο Χρυσοχόου και της προσβολής της μνήμης του που δήθεν επιφέρουν οι προσβαλλόμενες, από αυτούς, πράξεις, ενώ ουδέν διέλαβαν για οιαδήποτε προσωπική βλάβη τους προκλήθηκε από τη μετονομασία της οδού, ούτε και επικαλέστηκαν συνέπειες σε δικαίωμα ή έννομο συμφέρον από την έκδοση των προσβαλλομένων».

Υποστηρίζοντας ότι, εκτός από τα ιστορικά ζητήματα που υπάρχουν η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου έρχεται σε αντίθεση με την πάγια σχετική νομολογία του ΣτΕ, οι τρεις σημειώνουν ότι στην υπόθεση αυτή «δεν είναι η διοικητική πράξη της μετονομασίας που ανέδειξε την ιστορική πορεία του Αθ. Χρυσοχόου κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της πόλης, αλλά η συζήτηση για τη συνεργασία του με την κατοχική διοίκηση και για τη σταθερή στήριξη που παρείχε στον σφαγέα της Θεσσαλονίκης Μ. Μέρτεν και γενικότερα στους πρωταγωνιστές της εξόντωσης των εβραίων συμπολιτών μας, που οδήγησε το Δημοτικό Συμβούλιο να εκκινήσει τη σχετική διαδικασία».

Μάλιστα, όπως τονίζουν, το Διοικητικό Εφετείο «υπερέβη τη δικαιοδοσία του κατά την εξέταση της ένδικης αίτησης ακύρωσης αφού προέβη σε τεχνικές κρίσεις, μη σεβόμενο τα όρια του ακυρωτικού ελέγχου», καθώς «αξιολόγησε ένα (1) μόνο από τα τεκμήρια που είχε χρησιμοποιήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης». Δηλαδή «αντί να ελέγξει αν υπήρχε επιστημονική τεκμηρίωση που θεμελίωσε την ορθολογικότητα της απόφασης για τη μετονομασία και αποτέλεσε τη ratio έκδοσης της διοικητικής πράξης, αναφέρθηκε επιλεκτικά σε μελέτες του φακέλου και με την αυθεντία που διαθέτει η κρίση του επέλυσε τα εκκρεμή ερωτήματα της επιστήμης της ιστορίας» (!!!), ενώ «δεν δίστασε να απευθύνει συστάσεις προς ένα αμιγώς πολιτικό όργανο και να καταγράψει την εκτίμησή του για τη διαχρονική μεταχείριση της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης σε μία σκέψη που δεν θυμίζει ακυρωτικό δικαστή», οπότε «κατάφερε να πρωτοτυπήσει απόλυτα και να καταγράψει έναν “δικανικό” συλλογισμό με χαρακτηριστικά πολιτικής παρέμβασης, που ουδέποτε έχει απαντηθεί σε απόφαση του ΣτΕ».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οταν η Δικαιοσύνη «νίπτει τας χείρας»
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέφυγε να πάρει θέση για την αγωγή των κληρονόμων του γενικού διοικητή Μακεδονίας επί ναζιστικής κατοχής Αθ. Χρυσοχόου κατά των αντιστασιακών Αλ. Γρίμπα, Σπ. Σακέττα και...
Οταν η Δικαιοσύνη «νίπτει τας χείρας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δεντροκτόνοι με τα πριόνια
Συνεργεία εργολάβων σαρώνουν κυριολεκτικά τις φυλλωσιές των δέντρων σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης σε μια επιχείρηση που καταγγέλλεται ως αντιεπιστημονική και καταστροφική.
Οι δεντροκτόνοι με τα πριόνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η Ιστορία δεν δικάζεται»
Εξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με το πανό του ΣΦΕΑ που διεκδικεί τη μετονομασία της οδού Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ.
«Η Ιστορία δεν δικάζεται»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Θεσσαλονίκη πίσω σε σκοτεινές εποχές
Με μια διαδικασία-παρωδία ακυρώθηκε από το συμβούλιο της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης η μετονομασία δρόμου από «Αθανασίου Χρυσοχόου» σε «Αλμπέρτο Ναρ» ● Προσβολή χιλιάδων κυνηγημένων αντιστασιακών η...
Η Θεσσαλονίκη πίσω σε σκοτεινές εποχές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετονομασία οδού Χρυσοχόου
Άνευ συζήτησης επιχείρησαν να περάσουν το θέμα από την Ε' Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης • Εξώδικο από τρία μέλη του ΣΦΕΑ που ζητούν αναβολή της ψηφοφορίας
Μετονομασία οδού Χρυσοχόου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ υπέρ της μετονομασίας της οδού Χρυσοχόου
Προτρέπει τον Δήμο Θεσσαλονίκης να υπερασπιστεί την απόφαση του 2018 • Πώς σχολιάζει την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για τον στρατηγό
Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ υπέρ της μετονομασίας της οδού Χρυσοχόου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας