• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.3°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 16.0°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.0°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 12.7°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 14.0°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.0°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.4°C
  3 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.4°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 16.0°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 16.5°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.7°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  44%

Στα «κάγκελα» οι στρατιωτικοί με τα δήθεν μέτρα

 • A-
 • A+

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι στρατιωτικοί με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τις οποίες επιχείρησε να παρουσιάσει ως μέτρα στήριξής τους.

Μόνο που όπως προκύπτει από χθεσινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) και σημερινή ανοιχτή επιστολή ανθυπολοχαγού και προέδρου συνδικαλιστικού σωματείου της Ξάνθης πρόκειται για δήθεν μέτρα αφού τα περισσότερα ήδη θα έπρεπε να ισχύουν και απλά δεν εφαρμόζονται από την κυβέρνηση.

«Η Ομοσπονδία μας δεν πρόκειται ποτέ να ανεχθεί να αποτελούν αντικείμενο εξαγγελιών […] η συμμόρφωση με το νόμο και η αποκατάσταση των αδικιών που η ίδια η Πολιτεία δημιουργεί» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣ όπου εκφράζει την πλήρη απογοήτευσή της από όσα είπε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.
Σε σημερινή επίσης επιστολή του ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΕΣ και Προέδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.) ανθυπολοχαγός Βάιος Τσαπρούνης αφού επισημαίνει ότι τα μέτρα περιορίζονται «σε πέντε (5) μόλις δράσεις, οι οποίες αφορούν σε απλή και αυτονόητη εφαρμογή του νόμου ή διόρθωση εξόφθαλμων αδικιών αυτού», υπογραμμίζει: «Όπως γίνεται αντιληπτό, μπορεί ο λαός να εξέλαβε το 7ο μέτρο ως στηρικτικό για τα στελέχη των ΕΔ, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με τα ίδια τα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ, τα οποία και κρίση διαθέτουν και άποψη και γνώμη».

Διαβάστε την επιστολή του ανθυπολοχαγού ΕΔΩ.

Π.Ο.Ε.Σ. προς Πρόεδρο της Κυβέρνησης - Μέριμνα Προσωπικού

Εισαγωγή

Κύριε Πρωθυπουργέ.

Έχοντας ακούσει προσεκτικά τις εξαγγελίες σας κατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία μας έχει να καταθέσει μόνο μία φράση: πλήρης απογοήτευση.

 Παρουσιάσατε ως παροχές μέριμνας:

 • Τη συμμόρφωση της Πολιτείας με το νόμο που η ίδια έχει ψηφίσει από το 2017 (ιδέτε αποζημίωση νυκτερινής εργασίας).
 • Την αποκατάσταση μιας χρονίζουσας αδικίας (μισθολόγιο Ανθυπολοχαγών ΕΜΘ, τους οποίους αποκαλέσατε Μακράς Διαρκείας).
 • Την επικαιροποίηση της αποζημίωσης εκτέλεσης υπηρεσίας για τα Πολεμικά Πλοία (πλεύσιμη) που βρίσκεται στα επίπεδα του 1999 επί δραχμών.
 • Τη νομοθέτηση μιας «νέας» ασφαλιστικής πρόνοιας που, όμως, έχει ήδη νομοθετηθεί από το 2019 και μέχρι σήμερα η Πολιτεία αρνείται να εφαρμόσει (ασφαλιστική πενταετία).
 • Την αναβάθμιση του μισθολογίου των ΟΒΑ, οι οποίοι, ωστόσο, απολύονται μετά από μία ή δύο τριετίες στις ΕΔ, άρα πρόκειται για μέτρο δίχως ορατό αντίκρισμα.

Κύριε Πρωθυπουργέ.

Πλέον φαίνεται ότι έχουμε φύγει ακόμα και από την εποχή του φιλοδωρήματος, μιας και τα ψίχουλα που θεωρήσατε ότι αναλογούν στις ΕΔ όχι μόνο δεν είναι παροχές, αλλά η Πολιτεία τα έχει ήδη πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο, εδώ και χρόνια, μέσω της έλλειψης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, της ακρίβειας, των περικοπών. Δεν πρόκειται για παροχές, συνεπώς, ούτε για μέριμνα.

Η Πολιτεία μας οφείλει δεδουλευμένα. Η καταβολή της αποζημίωσης νυκτερινής εργασίας δεν είναι παροχή, αλλά συμμόρφωση μιας Πολιτείας που θέλει να λέγεται ευνομούμενη με τους νόμους που η ίδια έχει ψηφίσει (άρθρο 127 ν.4472/2017) αλλά αρνείται να εφαρμόσει για «εξοικονόμηση πόρων» και διαχείριση ζημίας.

Η προαναγγελθείσα ασφαλιστική «νομοθέτηση» περί την πενταετία σε μονάδες εκστρατείας που προβλέπει ο ν.3883/2010, υφίσταται ήδη αλλά δεν εφαρμόζεται (άρθρο 11 ν.4609/2019). Ως εκ τούτου, μόνο εκ του πονηρού μπορεί να εκληφθεί μια νέα απόπειρα νομοθέτησης, προς αντικατάσταση της υφιστάμενης που τελεί σε σιωπηρή κατάργηση. Θεωρούμε προφανές ότι αν η νέα ρύθμιση επρόκειτο να επιφέρει κάποια βελτίωση, τότε κατ’ ανάγκη θα έπρεπε να εφαρμόζεται και η υφιστάμενη διάταξη.

Ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης έχουν όλες οι ΕΔ, οι οποίες διαρκώς χωρίζονται επιμελώς σε παιδιά και αποπαίδια. Ωστόσο τα προβλήματα στις ΕΔ δεν περιορίζονται μόνο στο οικονομικό πεδίο. Υφίσταται πλήθος σοβαρών προβλημάτων που αφορούν θέματα υπηρεσιακά, σταδιοδρομικά, μέριμνας, υγειονομικά κλπ, κλπ, κλπ. Πιθανώς να μην σας ενημέρωσαν ότι στα περισσότερα αιτήματά μας λαμβάνουμε απαντήσεις περί αναρμοδιότητας ή ότι κάτι βρίσκεται σε διαρκή επεξεργασία: ο πιο ασφαλής τρόπος να μην γίνεται ποτέ τίποτα.

Η Ομοσπονδία μας δεν πρόκειται ποτέ να ανεχθεί να αποτελούν αντικείμενο εξαγγελιών από τις οποίες να είμαστε ικανοποιημένοι τα αυτονόητα, η συμμόρφωση με το νόμο και η αποκατάσταση των αδικιών που η ίδια η Πολιτεία δημιουργεί. Θεωρούμε βέβαιο ότι τέτοιες εξαγγελίες δεν πρόκειται να καταστήσουν στις νέες και τους νέους ελκυστικές τις παραγωγικές Σχολές των ΕΔ ή τις μελλοντικές προκηρύξεις για πρόσληψη ΕΠ.ΟΠ., με όσα αρνητικά αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον των ΕΔ.

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες εξαγγελίες δεν ήταν τίποτα περισσότερο από επανάληψη του συνηθισμένου εμπαιγμού, στο πλαίσιο άτυπων προεκλογικών υποσχέσεων. Το προσωπικό των ΕΔ για μια ακόμα φορά δεν έλαβε τίποτα, αποτέλεσμα που, δυστυχώς, επιβεβαιώνει αυτό που φοβόμασταν: η Πολιτεία απλώς δεν ενδιαφέρεται.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ομολόγησε την αδυναμία του κράτους να προστατεύσει τον δασικό πλούτο, αλλά βρήκε σωτήρες: τους ιδιώτες
Σε γιορτή επικοινωνιακού τύπου μετέτρεψε η κυβέρνηση την εκδήλωση για τη λήξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, επιχειρώντας για άλλη μία φορά να κρύψει το αλαλούμ στον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας.
Ομολόγησε την αδυναμία του κράτους να προστατεύσει τον δασικό πλούτο, αλλά βρήκε σωτήρες: τους ιδιώτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να καλύπτει ο Στρατός τις μετακινήσεις ζητά ο Σπάρτακος
«Αναρωτιόμαστε πώς θα ανταπεξέλθουν οι συνάδελφοι φαντάροι σε όλες αυτές τις αυξήσεις, που το Υπουργείο Άμυνας μας αμείβει με 8,7 ευρώ μηνιαίως. Πώς θα καλύψουν το σοβαρό αυτό κόστος μετακίνησης οι συνάδελφοι...
Να καλύπτει ο Στρατός τις μετακινήσεις ζητά ο Σπάρτακος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αίτημα για PCR στους επιστρέψαντες φαντάρους
Την αγωνία εκατοντάδων φαντάρων και γονιών στρατευσίμων σχετικά με την επέλαση του κορονοϊού σε στρατιωτικές μονάδες μετέφερε σήμερα εκπρόσωπος του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος στο γραφείο του ΓΕΕΘΑ.
Αίτημα για PCR στους επιστρέψαντες φαντάρους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΑΑΥ Καραβόμυλου: Για τα έσοδα παραβλέπουν τα πρωτόκολλα
Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι γονείς και οι φαντάροι στα ΚΑΑΥ στον Καραβόμυλο, όπως αποκαλύπτει το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» για την γιορτή της Αγίας Παρασκευής που πρόκειται να γίνει σήμερα με τον...
ΚΑΑΥ Καραβόμυλου: Για τα έσοδα παραβλέπουν τα πρωτόκολλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
80 κρούσματα κορονοϊού στο κέντρο εκπαίδευσης στη Λαμία
Ανησυχία στους φαντάρους του κέντρου εκπαιδεύσεως στη Λαμία έχουν σκορπίσει τα κρούσματα κορονοϊού ανάμεσα στους νεοσυλλέκτους, που έως σήμερα είχαν εκτιναχθεί κοντά στα 80, με συνέπεια να εκφράζονται φόβοι...
80 κρούσματα κορονοϊού στο κέντρο εκπαίδευσης στη Λαμία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή του πατέρα του 23χρονου φαντάρου που αυτοκτόνησε στην Κεφαλονιά 
«Δεν θα σταματήσω, εάν δεν φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο» δηλώνει ο πατέρας του φαντάρου Κυριάκου Ε., ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του, ζητώντας από στρατιώτες και αστυνομικούς να καταγγείλουν τα όσα γνωρίζουν...
Επιστολή του πατέρα του 23χρονου φαντάρου που αυτοκτόνησε στην Κεφαλονιά 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας