• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.4°C
  4 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.4°C
  3 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 9.9°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 3.3°C
  0 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.4°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.8°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.4°C
  2 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  5 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.8°C
  3 BF
  79%
 • Ρόδος
  Πολύ έντονες βροχοπτώσεις
  15°C 13.8°C / 14.9°C
  3 BF
  96%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.5°C
  3 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  87%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κριτική για το «ανέκδοτο του επιτελικού κράτους»

 • A-
 • A+
Διοικητικό Επιμελητήριο και απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης διατυπώνουν έντονες αιτιάσεις για την εξαγγελθείσα μεταρρύθμιση, που θυμήθηκε αργά η κυβέρνηση, εντοπίζοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους που επισείονται για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Κριτική για τις «προσχηματικές μεταρρυθμίσεις» και τους κινδύνους που απειλούν όσους δημόσιους υπαλλήλους επιδιώξουν να ενταχθούν στον κλάδο των Επιτελικών Στελεχών που θυμήθηκε τώρα να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση ασκούν το Διοικητικό Επιμελητήριο και οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔΑ). Ο πρόεδρος του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΔΕΕ), δόκτωρ Κώστας Παπαδημητρίου, στον οποίο απευθύνθηκε η «Εφ.Συν.», μιλά για τις διαιρέσεις που θα φέρουν εντάσεις στον χώρο των στελεχών του Δημοσίου.

«Αν η κυβέρνηση είχε σοβαρή πρόθεση να προωθήσει το σχήμα του επιτελικού κράτους, στο οποίο μεταξύ άλλων κρίσιμων παραμέτρων εγγράφεται και η σύσταση ενός ειδικού κλάδου υπαλλήλων (“επιτελικών”), με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (διυπουργικότητα) και απαιτήσεις κατάλληλης εκπαίδευσης, θα το είχε δρομολογήσει από τότε, το φθινόπωρο του 2019, και δεν θα το άφηνε για τρία χρόνια μετά», επισημαίνει ο κ. Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι οι διατάξεις που αφορούν τον κλάδο, δηλαδή τα άρθρα 104-107 του νόμου 4622/2019, «ήταν και παραμένουν ελλιπείς».

Και γιατί η κυβέρνηση επιμένει να ενεργοποιήσει τώρα κλάδο Επιτελικών Στελεχών; «Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια γνωστή από παλαιά συνταγή, πουλάει “μεταρρύθμιση”», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΔΕΕ, θυμίζοντας παλαιότερα προγράμματα προ Μνημονίων, όπως τα «Πολιτεία», που πρόβαλλαν εντυπωσιακά σχέδια αλλά «δεν άλλαζαν τίποτε ουσιώδες»:

«Σήμερα», συνεχίζει ο δρ Παπαδημητρίου, «με το λεγόμενο “επιτελικό κράτος” να έχει ξεπέσει σε ανέκδοτο, το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΔΑ), του οποίου πρόεδρος και αντιπρόεδρος εξακολουθούν επί 16 μήνες να είναι διορισμένοι αυθαίρετα από τον υπουργό Εσωτερικών, παραβιάζοντας τις διατάξεις του άρθρων 20-23 του νόμου 4735/2020, φαίνεται να προσπαθεί να δείξει ένα μεταρρυθμιστικό προφίλ, αξιοποιώντας όλα τα σχετικά επικοινωνιακά εργαλεία».

«Χρυσά επιμασχάλια»

«Μόνο χρυσά επιμασχάλια, όπως φορούν οι αντίστοιχοι αξιωματικοί του Στρατού, δεν έχουν προβλεφθεί για τους εκλεκτούς που θα ενταχθούν», σημειώνει ειρωνικά ο πρόεδρος του ΔΕΕ. Τονίζει ακόμα ότι με το εγχείρημα αυτό προκαλούνται διαιρετικές τομές στο σώμα των δημοσίων υπαλλήλων, που οδηγούν σε «σαλαμοποίηση», και προβλέπει ότι αρκετοί υπάλληλοι, «κυρίως νεότεροι, με θεμιτές φιλοδοξίες και άγνοια κινδύνου, θα ενδιαφερθούν, θα διαγκωνιστούν στις εξετάσεις, θα επενδύσουν στην εκπαίδευσή τους και όταν την ολοκληρώσουν θα βρεθούν μπροστά στην απουσία στρατηγικής για τον ρόλο τους καθώς δεν υπάρχουν κανόνες»:

Ι για την περαιτέρω σταδιοδρομία τους, ΙΙ την ομαλή ένταξη και λειτουργία τους εντός του ευρύτερου υπαλληλικού σώματος, ΙΙΙ τις ακριβείς σχέσεις τους με την ιεραρχία και τις δυνατότητες ανάδειξής τους σε αυτήν, IV τις σχέσεις τους με τους εκατοντάδες μετακλητούς που έχουν επωμισθεί παρόμοια καθήκοντα, όπως του αναλυτή δημόσιας πολιτικής, V τις σχέσεις τους με παρεμφερείς κλάδους, π.χ. οι αναλυτές Ψηφιακής Πολιτικής με τους ΠΕ Πληροφορικής, και προπάντων με την πραγματική διάσταση της διυπουργικότητας που συνίσταται στην με κανόνες και όργανα που αποφασίζουν δυνατότητα μετακίνησης από έναν φορέα σε άλλον, κάτι που σήμερα ούτε εξετάζεται ούτε προβάλλεται.

Στο ομόφωνο ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Αποφοίτων ΕΣΔΔΑ «καταδικάζει τον προσχηματικό τρόπο με τον οποίο θεσπίστηκε και υλοποιείται ο συγκεκριμένος κλάδος, καθώς εξαιρεί εντελώς ολόκληρες κατηγορίες καταρτισμένων στελεχών», μιλά για «ψευδεπίγραφη επιτελικότητα που δεν θεραπεύει την παθογένεια της εκχώρησης των σχετικών αρμοδιοτήτων σε μετακλητούς» και «οδηγεί αναπόδραστα στην υποβάθμιση της ίδιας της ΕΣΔΔΑ που ιδρύθηκε και λειτουργεί για την προετοιμασία και ανάδειξη πραγματικών επιτελικών στελεχών». Τέλος, προειδοποιεί τους απόφοιτους της ΕΣΔΔΑ που σκέφτονται να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στη σχετική διαδικασία να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το επισφαλές της υπηρεσιακής εξέλιξης, την ασάφεια των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων και τον κίνδυνο υπηρεσιακού εγκλωβισμού τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με καθυστέρηση η εκπαίδευση για επιτελικά στελέχη
Υστερα από τρία χρόνια η κυβέρνηση προεκλογικά επιλέγει 350 δημόσιους υπαλλήλους για τον νέο κλάδο των Επιτελικών Στελεχών Π.Ε που είχε προβλεφθεί από τον νόμο 4622 για το επιτελικό κράτος που ψηφίστηκε τον...
Με καθυστέρηση η εκπαίδευση για επιτελικά στελέχη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε κενά αέρος η κυβέρνηση
Aπέτυχε η κυβέρνηση να απαγορεύσει τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην πρόσφατη (9/11/22) πανελλαδική 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και προσφεύγει τώρα στο Εφετείο.
Σε κενά αέρος η κυβέρνηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βραχυ-κύκλωμα στον ΔΕΔΔΗΕ με χρηματισμούς στελεχών
Κύκλωμα που δρα στον ΔΕΔΔΗΕ και ζητά από τους εργολάβους οικοδομών στην Αττική να πληρώσουν 10.000 ευρώ προκειμένου να γλιτώσουν τη δέσμευση χώρου για εγκατάσταση υποσταθμού χαμηλής τάσης καταγγέλλουν...
Βραχυ-κύκλωμα στον ΔΕΔΔΗΕ με χρηματισμούς στελεχών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτροχιασμός της ΕΛ.ΑΣ. στο Μετρό
Το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ καταγγέλλει επαναλαμβανόμενα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας με θύματα εργαζομένους σε σταθμούς και συρμούς.
Εκτροχιασμός της ΕΛ.ΑΣ. στο Μετρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρατράγουδα από τα βιαστικά εγκαίνια του Μετρό Πειραιά
Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει ένα στοιχείο που υπογραμμίζει τη βιασύνη της κυβέρνησης να γίνουν τα «πανηγυρικά εγκαίνια» χωρίς να υπάρχει η τυπική κάλυψη απέναντι σε τεχνικές αστοχίες.
Παρατράγουδα από τα βιαστικά εγκαίνια του Μετρό Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ελληνικό Κτηματολόγιο μισθώνει ακίνητο με κτηματολογική εκκρεμότητα
Aκίνητο που είναι κτηματολογικά «αρρύθμιστο» και υπάγεται στην κατηγορία των «αγνώστου ιδιοκτήτη» μισθώνει η εταιρεία Ελληνικό Κτηματολόγιο για να στεγάσει το Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής στο Κορωπί!
Η Ελληνικό Κτηματολόγιο μισθώνει ακίνητο με κτηματολογική εκκρεμότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας