• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 9.0°C
  4 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.8°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.9°C / 8.8°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 4.4°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.0°C / 8.7°C
  1 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 5.1°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.8°C
  5 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 6.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.8°C
  5 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  5 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.1°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.5°C / 8.8°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 8.2°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 9.4°C
  1 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξώδικο στην «Εφ.Συν.» από τη «North Aegean Slops Α.Ε.»

 • A-
 • A+
Για το δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο «Περίεργη αδειοδότηση εταιρείας που κατηγορείται για λαθρεμπορία και υποβάθμιση του περιβάλλοντος» (8.8.22) δεχτήκαμε στις 29.8.22 εξώδικη διαμαρτυρία από την εταιρεία «North Aegean Slops Α.Ε.».

Με μεγάλη μας έκπληξη, πληροφορηθήκαμε, μόλις προ ολίγων ημερών, ότι, σε άρθρο που συνέταξε και υπογράφει ο δεύτερος από εσάς και δημοσιεύθηκε στο έντυπο πανελλαδικής εμβέλειας «Η εφημερίδα των συντακτών» στις 08-08-2022 (σελ. 1 και 17) αναρτήθηκε δε και στην ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας efsyn.gr σας 08-08-2022 και ώρα 15:06 (βλ. https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/354849_periergi-adeiodotisi-etaireias-poy-katigoreitai-gia- lathremporia-kai), όπου συνεχίζει έκτοτε να είναι αναρτημένο, αναφέρονται εντελώς ψευδείς και βαρύτατα συκοφαντικοί ισχυρισμοί σε βάρος της εταιρείας μας, που στόχο έχουν να βλάψουν τη φήμη, την επαγγελματική μας υπόληψη και την προσωπικότητά μας.

Συγκεκριμένα, στο παραπάνω άρθρο με τίτλο «Περίεργη αδειοδότηση εταιρείας που κατηγορείται για λαθρεμπορία και υποβάθμιση του περιβάλλοντος» αναφέρεται, εντελώς ψευδώς, ότι δήθεν η εταιρεία μας εμπλέκεται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας, υποβάθμισης του περιβάλλοντος, παράνομης αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων και παράνομης μεταφοράς και επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων, καθώς και ότι δήθεν έχει σχηματισθεί εναντίον μας ποινική δικογραφία από τις αρμόδιες αρχές.

Ειδικότερα, αναγράφεται αυτολεξεί: «Μια δικογραφία, καταγγελίες για «μπίζνες» σε βάρος του περιβάλλοντος και η περίεργη επιμονή της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου να αδειοδοτήσει μια αμφίβολη επιχειρηματική δραστηριότητα στο λιμάνι... Η εταιρεία North Aegean Slops παίρνει τον δρόμο προς τη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την Ελληνική Αστυνομία, κατόπιν εκτάκτου ελέγχου μεικτού κλιμακίου της ΕΛ.ΑΣ., του ΥΓΙΕΝ και άλλων αρχών που έγινε τον Νοέμβριο του 2021 στις εγκαταστάσεις της και διαβιβάσθηκε κατεπειγόντως στην Εισαγγελία.

»Από τη δικογραφία η εταιρεία φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας, υποβάθμισης του περιβάλλοντος, παράνομης αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων και παράνομης μεταφοράς και επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων στην πλωτή εγκατάσταση-διαχωριστήρα που βρίσκεται στην Προβλήτα 3 του λιμένα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα ευρήματα της αυτοψίας, διαφαίνεται πως η εταιρεία διαπράττει συστηματικώς λαθρεμπορία... Φαίνεται επίσης ότι διαπιστώθηκε, κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, συστηματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος με την άσκηση δραστηριότητας επικίνδυνων αποβλήτων χωρίς την απαραίτητη από τις διατάξεις νόμου άδεια/έγκριση, η οποία έχει προκαλέσει ρύπανση.

Μεταξύ άλλων ο έλεγχος διαπίστωσε: •Διαρροές πετρελαιοειδών προς την ατμόσφαιρα και το δίκτυο των όμβριων ρυπασμένα χώματα. •Σοβαρές αμφιβολίες, αναφορικά με τη χρήση των κατάλληλων χημικών μέσων κατά τη διαδικασία διαχωρισμού. •Ο χώρος του λιμένα που προορίζεται για τη λειτουργία υποστηρικτικών υποδομών... έχει μετατραπεί παράνομα σε χώρο αποθήκευσης παράνομων αποβλήτων, κατά παράβαση της νομοθεσίας και των υφιστάμενων αδειών. •Παράνομες μεταφορές και επεξεργασία επικίνδυνων αποβλήτων. Αμφισβητούμενες εγγραφές αναφορικά με την ποσότητα των αποβλήτων και την προσήκουσα τελική τους διάθεση.

»•Στον χώρο δεξαμενών αποθήκευσης βρέθηκε υγρό με χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν σε απόβλητα δεξαμενών βενζίνης ή σε απόβλητα πετρελαϊκών διαλυτών, τα οποία, ως εύφλεκτα, εγκυμονούν κινδύνους ανάφλεξης, τόσο για το λιμάνι όσο και για την πόλη της Θεσσαλονίκης. •Από την ποσοτική ανάλυση των στοιχείων προέκυψε έλλειμμα εκατοντάδων τόνων πετρελαϊκών προϊόντων. Αναμφίβολα αρκετά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν, κυρίως όμως το γιατί η αντιπεριφερειάρχης - πρώην ολυμπιονίκης επιμένει να αδειοδοτήσει την αμφίβολη αυτή επιχειρηματική δραστηριότητα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης...».

Ολα τα παραπάνω είναι παντελώς ψευδή, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, ή σε κάθε περίπτωση θα μπορούσατε πολύ εύκολα να μάθετε, είτε διασταυρώνοντας τις πληροφορίες σας, είτε απλώς επικοινωνώντας με την εταιρεία μας, όπως θα οφείλατε στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Η μόνη αλήθεια είναι ότι, η εταιρεία μας έχει αδειοδοτηθεί και λειτουργεί καθ’ όλα νόμιμα, δεν δραστηριοποιείται παρανόμως, ουδεμία δε δικογραφία έχει σχηματισθεί που να μας αφορά και ουδεμία ποινική δίωξη έχει ασκηθεί εναντίον μας για τα αδικήματα και τις πράξεις που αναφέρετε.

Οι ψευδείς και εν γνώσει σας συκοφαντικοί αυτοί ισχυρισμοί, οι οποίοι έγιναν γνωστοί σε ευρύτατο κύκλο ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, λόγω της μεγάλης αναγνωσιμότητας της έντυπης έκδοσης της πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδας σας αλλά και της ηλεκτρονικής της έκδοσης στην ιστοσελίδα efsyn.gr, είναι πασίδηλο ότι είναι δυσφημιστικοί για την, εταιρεία μας και συνιστούν, πέρα από άδικη πράξη, και βαρύτατη προσβολή της προσωπικότητάς μας, για την προστασία της οποίας, όμως, ο νόμος προβλέπει στις διατάξεις των άρθρων 57 και 59 του ΑΚ την αξίωσή μας προς άρση της προσβολής και παράλειψής της στο μέλλον, καθώς και επιπλέον αξίωσή μας για αποζημίωση προς ικανοποίηση για την ηθική βλάβη από την προσβολή που υφιστάμεθα.

Εξάλλου, στις περιπτώσεις προσβολής της προσωπικότητας με δημοσιεύματα του τύπου ισχύουν πέραν των ως άνω διατάξεων του Αστικού Κώδικα και οι ειδικές διατάξεις του νόμου 1178/1981 «περί αστικής ευθύνης του τύπου». Το ανωτέρω, μάλιστα, συκοφαντικό δημοσίευμα πιθανόν να δώσατε την άδεια να αναπαραχθεί και να αναδημοσιευτεί και από άλλες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να γίνει γνωστό σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ατόμων και να πολλαπλασιαστεί η ζημία που έχουμε υποστεί.

Για τους λόγους αυτούς διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την παραπάνω όλως αδικαιολόγητη, παράνομη, προσβλητική και καταχρηστική συμπεριφορά σας και σας θέτουμε προ των νομίμων ευθυνών σας. Σας καλούμε όπως:

α) Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου μόνου του ν. 1178/1981 ως ισχύει, όπως εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερολογιακών ημερών από την παραλαβή της παρούσας, να αποκαταστήσετε την προσβολή της προσωπικότητάς μας με καταχώριση σε φύλλο της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας σας (σε ανάλογη θέση και φύλλο της αντίστοιχης ημέρας κυκλοφορίας της εφημερίδας με το επιλήψιμο δημοσίευμα, και σε έκταση και μέγεθος ανάλογο με το τελευταίο), καθώς και στην ιστοσελίδα σας efsyn.gr από την οποία, προφανώς, θα αποσύρετε («κατεβάσετε») το προηγούμενο συκοφαντικό δημοσίευμα, του πλήρους κειμένου της παρούσας εξώδικης δήλωση - διαμαρτυρίας - πρόσκλησης και επιφύλαξής μας και να μας κοινοποιήσετε το ως άνω δημοσίευμα αποκατάστασης.

β) Ο δεύτερος από εσάς να απέχει από κάθε σε βάρος της εταιρείας μας ψευδή και συκοφαντική αναφορά.

γ) Να ενημερώσετε τους διαχειριστές όλων των ιστοσελίδων και εντύπων στους οποίους δώσατε τυχόν την άδεια να αναπαράξουν το ανωτέρω επίμαχο συκοφαντικό για την εταιρεία μας δημοσίευμά σας, περί της ψευδότητας αυτού και να τους υποχρεώσετε να το ανακαλέσουν άμεσα, δημοσιεύοντας, επίσης άμεσα, την παρούσα στις ιστοσελίδες τους και στα έντυπά τους, χωρίς τροποποιήσεις του περιεχομένου της και χωρίς αποσπασματική επιλογή φράσεων του κειμένου.

Σας δηλώνουμε ότι, σε περίπτωση που το ως άνω χρονικό διάστημα των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών παρέλθει άπρακτο ή δεν δημοσιευθεί το ανωτέρω κείμενο κατά τα οριζόμενα στο νόμο (§ 5 του άρθρου μόνου του ν. 1178/1981), χωρίς τροποποιήσεις του περιεχομένου του και χωρίς αποσπασματική επιλογή φράσεων του κειμένου, θα θεωρήσουμε ότι δεν συμμορφώνεστε και ότι αρνείσθε να άρετε τις συνέπειες της υπαίτιας και παράνομης προσβολής της προσωπικότητάς μας, θα προχωρήσουμε δε σε κάθε νόμιμη ενέργεια εναντίον σας ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων και πάσης άλλης αρμόδιας αρχής, για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων μας. Με τη ρητή επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματός μας.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει σύμφωνα με το Νόμο την παρούσα σ’ αυτούς προς τους οποίους απευθύνεται, προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρο το περιεχόμενό της στην έκθεση επίδοσης που θα συντάξει.

Ο πληρεξούσιος Δικηγόρος.


Απάντηση συντάκτη

Με το παραπάνω εξώδικο για το δημοσίευμα της 8/8/2022 σχετικά με αδειοδότηση εταιρείας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από την αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου, απάντησε όχι η αντιπεριφερειάρχης, αλλά η εταιρεία! Επί της ουσίας, με νέα απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης (αρ. πρωτ. 205828 της 30/8/2022) ξανακόβεται η νεότερη αδειοδότηση της κ. Πατουλίδου. Την απόφαση υπογράφει και πάλι ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης δρ Ιωάννης Σάββας και βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας (όπως και η προηγούμενη).

Ομοίως και η «υποβολή δικογραφίας» με ημερομηνία 20/6/2022 προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας από όπου προκύπτει η διενέργεια ελέγχου. Περαιτέρω, υπάρχει σχετική έγγραφη καταγγελία προς τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, του Παρατηρητηρίου Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος, αλλά και ερώτηση της περιφερειακής παρατάξης «Κοιτάμε Μπροστά» προς τη διοίκηση της Περιφέρειας. Η «Εφ.Συν.», ως έχει υποχρέωση στο πλαίσιο άσκησης του δημοσιογραφικού καθήκοντος, δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να ενημερώσει το κοινό παραθέτοντας όλα τα στοιχεία που ετέθησαν υπόψη της, από τα οποία προφανώς προκύπτουν αιτιάσεις σχετικά με τη νομιμότητα αδειοδότησης της εταιρείας.

Νίκος Φωτόπουλος

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή της Δόμνας Μιχαηλίδου και απάντηση της συντάκτριας
Από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, πήραμε επιστολή για το δημοσίευμα της εφημερίδας μας.
Επιστολή της Δόμνας Μιχαηλίδου και απάντηση της συντάκτριας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξώδικο από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Η εταιρεία «Αττικό Θεματικό Πάρκο Α.Ε.» απέστειλε εξώδικο στην εφημερίδα μας μετά από δημοσίευμα σχετικά με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ● Η απάντηση του συντάκτη
Εξώδικο από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας