• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.7°C / 5.2°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 3.5°C
  5 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 6.0°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 2.4°C
  4 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.0°C / 2.3°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -1.6°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.8°C
  6 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 4.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.7°C
  7 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  7 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 2.9°C
  4 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.2°C
  3 BF
  78%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 3.8°C
  6 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 4.4°C
  2 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 3.1°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  3 BF
  63%

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετονομασία οδού Χρυσοχόου

 • A-
 • A+
Άνευ συζήτησης επιχείρησαν να περάσουν το θέμα από την Ε' Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης • Εξώδικο από τρία μέλη του ΣΦΕΑ που ζητούν αναβολή της ψηφοφορίας

Λιγότερο και από την κατάργηση θέσης κλειστού περιπτέρου ή την επέκταση ωραρίου καφετέριας αξίζει η ιστορία της πόλης για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Πώς αλλιώς να ερμηνευθεί το γεγονός ότι στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου της Ε' Δημοτικής Κοινότητας, το οποίο θα συνεδριάσει με τρία θέματα, υπάρχουν εισηγήσεις για περίπτερο και καφετέρια ΑΛΛΑ δεν υπάρχει ούτε λέξη, πόσο μάλλον θέση –δήθεν πολιτική Πόντιου Πιλάτου δηλαδή– για την υπόθεση μετονομασίας της οδού «Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου» σε οδό «Αλμπέρτου Ναρ», υπόθεση η οποία απασχολεί –και θα συνεχίζει να απασχολεί- την πόλη και τη Δικαιοσύνη της χώρας εδώ και χρόνια.

Με εξώδικό τους προς την πρόεδρο του συμβουλίου και κοινοποίηση στον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Πέτρο Λεκάκη, τρεις πολίτες ζητούν αναβολή της ψηφοφορίας –αφού συζήτηση δεν θα γινόταν και η ψηφοφορία θα πραγματοποιούνταν διά… περιφοράς– προκειμένου να παραστούν σε επόμενη συνεδρίαση, για να παρουσιάσουν αυτοί τον πλήρη φάκελο των στοιχείων.

Οι Αλέξανδρος Γρίμπας, Σπύρος Σακκέτας και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μέλη του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ) 1967-74, με την εξώδικη διαμαρτυρία τους, θυμίζουν αφενός ότι «η μετονομασία μιας οδού είναι διοικητική πράξη που απαιτεί αιτιολογία, όπως προκύπτει και από την απλή ανάγνωση του νόμου», αφετέρου ότι «η υπόθεση εισάγεται στο Συμβούλιο της Ε’ Κοινότητας σε συμμόρφωση με την υπ’ αρ. 149/2022 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης να μετονομαστεί η οδός Αθ. Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ, επειδή κρίθηκε ότι η αιτιολογία της δεν ήταν πλήρης. Επομένως, η συμμόρφωση στην παραπάνω δικαστική απόφαση προϋποθέτει τη συστηματική ανάπτυξη όλων των επιχειρημάτων που θεμελιώνουν την αναγκαιότητα της μετονομασίας».

Oπως τονίζουν, επιπλέον, θέλουν να προβούν σε τεκμηρίωση των θέσεών τους, επειδή, ως παρεμβαίνοντες στη δίκη του Εφετείου «θα ασκήσουμε έφεση ενώπιον του ΣτΕ, προκειμένου να αποτιμηθεί η μετονομασία της οδού στην ορθή νομική και πραγματική της βάση. Επομένως, έχουμε έντονο προσωπικό και άμεσο ενδιαφέρον να συμβάλουμε στην επανάληψη της διαδικασίας με τρόπο που θα επιβεβαιώνει τη νομιμότητα της αρχικής (ακυρωθείσας) απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου».


● Σήμερα, στη συμπλήρωση 55 χρόνων από τη δολοφονία του αγωνιστή της αντιδικτατορικής αντίστασης Γιάννη Χαλκίδη, ο ΣΦΕΑ τιμά τη μνήμη του και καλεί τους πολίτες να παραστούν στην εκδήλωση τιμής (7 μ.μ.) στον τόπο της θυσίας του (οδός Γιάννη Χαλκίδη, πρώην Κωνσταντινουπόλεως 164Α). Θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Χαλκίδης εκτελέστηκε (5.9.1967) από τη χουντική ασφάλεια, τρεις μέρες μετά την ανατίναξη από την ομάδα του μετασχηματιστή της ΔΕΗ, που βύθισε στο σκοτάδι τη ΔΕΘ, την ημέρα των εγκαινίων της από τους χουντικούς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά απ’ την αρχή η μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου
Την επανάληψη των διαδικασιών από την αρχή για την υπόθεση μετονομασίας της οδού που έφερε το όνομα του κατοχικού φρουράρχου Θεσσαλονίκης Αθανασίου Χρυσοχόου προτείνει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ξανά απ’ την αρχή η μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κακώς άλλαξε όνομα η οδός Χρυσοχόου που αποδόθηκε επί χούντας
Mε μια πρωτοφανή αναθεωρητική απόφαση, το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την προσφυγή των απογόνων του κατοχικού φρουράρχου Αθ. Χρυσοχόου, ακυρώνοντας τις αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοί­κησης για...
Κακώς άλλαξε όνομα η οδός Χρυσοχόου που αποδόθηκε επί χούντας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τελευταία δίκη για τη μετονομασία της οδού Αλμπέρτου Ναρ
Η απόφαση αποτελεί και πρόκριμα για την κατάληξη της αγωγής των απογόνων Χρυσοχόου εναντίον τριών πολιτών που έδωσαν αγώνα για να αποκαθηλωθεί το όνομα του κατοχικού φρούραρχου Θεσσαλονίκης Αθανάσιου Χρυσοχόου.
Τελευταία δίκη για τη μετονομασία της οδού Αλμπέρτου Ναρ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οταν η Δικαιοσύνη «νίπτει τας χείρας»
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέφυγε να πάρει θέση για την αγωγή των κληρονόμων του γενικού διοικητή Μακεδονίας επί ναζιστικής κατοχής Αθ. Χρυσοχόου κατά των αντιστασιακών Αλ. Γρίμπα, Σπ. Σακέττα και...
Οταν η Δικαιοσύνη «νίπτει τας χείρας»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η τελευταία ( ; ) δίκη της αντίστασης κατά της Κατοχής
Συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το πρώτο στάδιο της αγωγής που κατέθεσαν απόγονοι του κατοχικού φρουράρχου Θεσσαλονίκης Αθανασίου Χρυσοχόου εναντίον τριών μελών του Συλλόγου Φυλακισθέντων και...
Η τελευταία ( ; ) δίκη της αντίστασης κατά της Κατοχής
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κείμενο-απάντηση στους απογόνους του δωσίλογου Α. Χρυσοχόου
Ιστορικοί, νομικοί και πολιτικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συνυπογράφουν κείμενο υποστήριξης προς τον Αλέκο Γρίμπα, τον Σπύρο Σακέττα και τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη που ενάγονται από τους...
Κείμενο-απάντηση στους απογόνους του δωσίλογου Α. Χρυσοχόου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας