• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.1°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 23.9°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 23.2°C
  2 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.2°C
  2 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 24.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 20.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  21°C 20.7°C / 21.2°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  5 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 24.0°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.1°C / 25.0°C
  2 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 21.0°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  74%

Δέντρα της οδού Ιπποκράτους, έπειτα από τα εφετινά κλαδέματα του Δήμου Αθηναίων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Συνήγορος του Πολίτη για το πετσόκομμα των δέντρων

 • A-
 • A+
Τη δρομολόγηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων ζητεί από τα υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης η Ανεξάρτητη Αρχή, που ασχολήθηκε με τις ανεξέλεγκτες κλαδεύσεις του αστικού πρασίνου, τις οποίες πολλοί δήμοι αναθέτουν σε ιδιώτες που δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρία

Μετά τις επί μήνες διαμαρτυρίες πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις ανεξέλεγκτες κλαδεύσεις -κοινώς πετσόκομμα- δέντρων που προσπαθούν να επιβιώσουν στις ελληνικές πόλεις, ο Συνήγορος του Πολίτη που ασχολήθηκε με το θέμα απευθύνεται στα υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητά «να δρομολογηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση, ο Συνήγορος του Πολίτη έγινε αποδέκτης σημαντικού αριθμού αναφορών σχετικά με την «ορθολογική κλάδευση αστικού πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους των δήμων». Επισημαίνει, μάλιστα, ότι πολλοί δήμοι «προέβησαν σε μαζικές κλαδεύσεις μετά την εκδήλωση καιρικών φαινομένων».

Με την αναφορά αυτή υποδηλώνεται ότι τα άγρια κλαδέματα έγιναν και για λόγους προστασίας των δήμων από πολίτες και φορείς που ζητούν αποζημίωση όταν κλαδιά πέφτουν και προκαλούν ζημιές σε αυτοκίνητα, οικίες ή στα εναέρια δίκτυα ηλεκτροδότησης. Υπενθυμίζεται ότι όταν το θέμα ήρθε τον περασμένο Μάιο στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής επικαλούνταν κυρίως την αντιμετώπιση ασθενειών.

Ο Συνήγορος επικαλείται την απάντηση που έστειλε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς) τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην οποία τονίζει ότι «δεν υπάρχει ορθή διαχείριση του αστικού πρασίνου, καθώς οι κλαδεύσεις πραγματοποιούνται από τεχνικό προσωπικό που δεν διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρία».

Πάντως, όπως αναφέρθηκε τον περασμένο Μάιο, ο Δήμος Αθηναίων έχει για τα κλαδέματα τριετή σύμβαση με την εταιρεία Unison, συνολικού κόστους 35 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο αναφέρει ότι για το ορθολογικό κλάδεμα υπάρχει μεν Ελληνική Τεχνική Προδιαγραφή του ΕΛΟΤ, η οποία όμως έχει υποχρεωτική εφαρμογή μόνο στα Δημόσια Εργα και όχι στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης πρασίνου, με αποτέλεσμα τη μη τήρησή της από τις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές.

Το αλλοπρόσαλλο κλάδεμα του αστικού πρασίνου προκάλεσε αντιδράσεις στην Αθήνα καθώς συνδυάστηκε με την εξαφάνιση των δέντρων σε χώρους που παραδίδονται στη δόμηση, αλλά και στις πλατείες που μετατρέπονται σε σταθμούς της Αττικό Μετρό. Φαινόμενα πετσοκόμματος όμως εκδηλώθηκαν και σε άλλες περιοχές με χαρακτηριστικότερη ίσως εκείνη σε παραλιακό δρόμο της Αίγινας, την οποία μάλιστα επικαλείται και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο στην απάντησή του.

«Η προστασία του αστικού περιβάλλοντος επιβάλλει την ορθή διαχείριση των χώρων πρασίνου, καθώς αποτελούν σημαντικούς ρυθμιστές της θερμοκρασίας, με κρίσιμη συμβολή στη μείωση του αστικού θορύβου και στην απορρόφηση των επικίνδυνων ατμοσφαιρικών ρύπων», τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, προσθέτοντας ότι τα δέντρα «συμβάλλουν στην ευεξία και ψυχική υγεία των ατόμων, ενώ η διαρκής ελάττωση αυτών έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στη διατήρηση της αστικής πανίδας».

Γεωτεχνικό Επιμελητήριο

Σύμφωνα με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, οι κυριότερες αιτίες εφαρμογής ακατάλληλων κλαδεύσεων και γενικότερα της μη ορθολογικής διαχείρισης αστικού πρασίνου είναι: (α) αυτές σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται από ανθρώπους που δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρία, (β) οι πόροι που διατίθενται για το αστικό πράσινο είναι περιορισμένοι και δεν υπάρχει από τους δήμους μακροχρόνιος σχεδιασμός και προγραμματισμός, σχετικά με τη διαχείριση του αστικού πρασίνου της περιοχής ευθύνης τους και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και (γ) η ανεπάρκεια του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που αφορά στη διαχείριση του αστικού πρασίνου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να εξεταστούν οι θέσεις του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ως προς τις διαδικασίες για την ορθολογική κλάδευση του αστικού πράσινου, ούτως ώστε να δρομολογηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις τόσο σε θεσμικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλο Εξάρχεια και άλλο πάρκο Ριζάρη
Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την κυβέρνηση ● Για το πάρκο Ριζάρη αρκούσε μια αίτηση του εφοπλιστή Ν. Πατέρα ώστε να σταματήσει η περίφραξη ● Για την πλατεία Εξαρχείων σιδηρόφρακτα ΜΑΤ ψεκάζουν τους...
Αλλο Εξάρχεια και άλλο πάρκο Ριζάρη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φιέστα Καραμανλή - Μπακογιάννη για επτά σταθμούς της γραμμής 4 του μετρό
Υπουργός και δήμαρχος υπέγραψαν το μνημόνιο που αφορά τους 7 σταθμούς της γραμμής 4 του μετρό και τις κοινές δράσεις που πρέπει να οργανωθούν μαζί με την «Αττικό Μετρό».
Φιέστα Καραμανλή - Μπακογιάννη για επτά σταθμούς της γραμμής 4 του μετρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο έργο του Πικιώνη αναπαύεται... η εγκατάλειψη
Η συνταγή είναι πλέον κλασική: αφήνουν τον δημόσιο χώρο να ρημάξει και μετά έρχονται να τον «σώσουν» με συμπράξεις και παραχωρήσεις σε ιδιώτες. Στο εμβληματικό έργο του Πικιώνη στον Λόφο του Φιλοπάππου, όμως,...
Στο έργο του Πικιώνη αναπαύεται... η εγκατάλειψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η πλατεία ΕΠΟΝ να μη γίνει πολυκατοικία
Ενας από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους στην πυκνοδομημένη αυτή περιοχή και βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς υπάρχει φερόμενος ως ιδιοκτήτης που τη διεκδικεί.
Η πλατεία ΕΠΟΝ να μη γίνει πολυκατοικία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σφυροκόπημα σε Κ. Μπακογιάννη για το επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο
Απαντήσεις στον εμφανή εκνευρισμό του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη μετά το δημοτικό συμβούλιο έδωσαν με ανακοινώσεις τους οι παρατάξεις «Ανοιχτή Πόλη» και «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας».
Σφυροκόπημα σε Κ. Μπακογιάννη για το επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απέφυγε κάθε συζήτηση για τις υποκλοπές ο Μπακογιάννης
Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης απέφυγε χθες την ουσιαστική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα των υποκλοπών, επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση.
Απέφυγε κάθε συζήτηση για τις υποκλοπές ο Μπακογιάννης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας