• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 26.2°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 25.5°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.7°C
  0 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.9°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.0°C
  4 BF
  78%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 24.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.4°C / 21.5°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.9°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  6 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 22.3°C
  0 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 23.8°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 26.0°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 21.6°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 24.7°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απεργία μέχρι την τελική δικαίωση στη «Μαλαματίνα»

 • A-
 • A+
Συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι απεργοί έξω από το εργοστάσιο στο Καλοχώρι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα εάν δεν επαναπροσληφθούν οι 15 απολυμένοι και δεν υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις.

«Δε θα φύγει μπουκάλι!» Αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά στον δρόμο αλλά και νομικά στα δικαστήρια τον αγώνα τους δήλωσαν χθες οι απεργοί της γνωστής εταιρείας παραγωγής ρετσίνας Μαλαματίνα, στη Θεσσαλονίκη, που αντιδρούν στις απολύσεις 15 συναδέλφων τους, σε βλαπτικές μεταβολές του καθεστώτος εργασίας και σε άλλα. Οι απεργοί έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο Καλοχώρι, έξω από τις αποκλεισμένες εγκαταστάσεις της εταιρείας, τονίζοντας ότι ο αγώνας τους δεν θα σταματήσει αν η νέα ιδιοκτησία της επιχείρησης δεν αλλάξει τακτική απέναντι στους εργαζόμενους και δεν επαναπροσλάβει τους απολυμένους.

Ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά και του Σωματείου Εργαζομένων στη Μαλαματίνα, Γιάννης Φραγκίδης, τόνισε ότι το σωματείο υπερασπίζεται εδώ και 30 χρόνια τα εργασιακά δικαιώματα, διασφαλίζοντας την υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται για περισσότερα από 20 χρόνια στην επιχείρηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια επιχείρηση κερδοφόρα που «σήμερα μπορεί να έχει έναν κύκλο εργασιών 11 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδά της όλα μαζί δεν υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια».

Οπως είπε, οι εργαζόμενοι «έβαλαν πλάτη» στις δύσκολες στιγμές της εταιρείας κάνοντας παράσταση στα δικαστήρια υπέρ της πρότασης για επιλογή του συγκεκριμένου επενδυτή (και νέου ιδιοκτήτη), με την προϋπόθεση ότι δεν θα θιγούν θέσεις εργασίας και κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Μάλιστα, η προϋπόθεση αυτή αναφέρεται και στην απόφαση του δικαστηρίου για την εξυγίανση της εταιρείας. «Οι νέοι ιδιοκτήτες γνώριζαν τι κοστολόγιο έχουμε και ποιοι είμαστε. Δεν μπορούν τώρα να λένε ότι κοστίζουμε ακριβά», τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Αυτά την ώρα που η νέα ιδιοκτησία, ο όμιλος Mantis, καταγγέλλει τους συνδικαλιστές και χρησιμοποιεί την αστυνομία προσπαθώντας να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. «Μια ομάδα συνδικαλιστών προπηλακίζει και απειλεί τη σωματική ακεραιότητα εργαζομένων και στελεχών, που θέλουν να προσέλθουν για εργασία –όπως έχουν κάθε δικαίωμα– και συστηματικά παρανόμως απαγορεύει την είσοδό τους στο εργοστάσιο, εμποδίζοντας τη λειτουργία της επιχείρησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να είναι κλειστό το εργοστάσιο και να υπάρχει μεγάλη απώλεια εσόδων», λέει.

Αναφορικά με τις πρακτικές της και τις απολύσεις, τονίζει ότι «η εταιρεία υλοποιεί ένα σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης το οποίο θα ενδυναμώσει τη Μαλαματίνα και θα αντιμετωπίσει προβλήματα και αδυναμίες, που την οδήγησαν σε αδιέξοδο στο παρελθόν, θα ενισχύσει τη θέση της εταιρείας στην ελληνική και τη διεθνή αγορά και παράλληλα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα προσθέσει αξία στην τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης και στο εισόδημα Ελλήνων αγροτών».

«Η εταιρεία δεν έχει απ’ ό,τι φαίνεται καμία διάθεση για διαπραγματεύσεις για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας καθώς όχι μόνο προχώρησε σε παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις και έφερε την αστυνομία στο εργοστάσιο, αλλά, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, προχώρησε σε πρόσληψη ατόμων στις θέσεις των απολυμένων», απαντούν οι απεργοί, των οποίων οι κινητοποιήσεις έχουν κριθεί νόμιμες από το Πρωτοδικείο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζεται ο απεργιακός αγώνας στη «Μαλαματίνα»
Μερική αναδίπλωση από τη διοίκηση της εταιρείας που καλεί τους εργαζόμενους σε διαπραγμάτευση, εκτοξεύοντας όμως ταυτόχρονα κατηγορίες κατά των συνδικαλιστών που τους εκπροσωπούν ● Τι υποστηρίζουν οι δύο...
Συνεχίζεται ο απεργιακός αγώνας στη «Μαλαματίνα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με τα ΜΑΤ αντιμετώπισαν τους απεργούς στο εργοστάσιο της «Μαλαματίνα»
Η αντίδραση των εργαζομένων στην προσπάθεια της εταιρείας να λειτουργήσει το εργοστάσιο με απεργοσπαστικό μηχανισμό προκάλεσε την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής.
Με τα ΜΑΤ αντιμετώπισαν τους απεργούς στο εργοστάσιο της «Μαλαματίνα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκλεισε το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά - Νέες κινητοποιήσεις εργαζομένων της Cosco
Σε θέσεις μάχης μπαίνουν οι εργάτες στις προβλήτες της Cosco στο Λιμάνι του Πειραιά, κηρύσσοντας στάση εργασίας με προοπτική 24ωρης απεργίας για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματός τους για ΣΣΕ.
Έκλεισε το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά - Νέες κινητοποιήσεις εργαζομένων της Cosco
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δένουν κάβους τα πλοία λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ
Σε κατεύθυνση κλιμάκωσης κινούνται οι ναυτεργάτες με την κήρυξη 48ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στις 10-11 Νοέμβρη με κύριο αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ.
Δένουν κάβους τα πλοία λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον δρόμο οι μεταλλωρύχοι
Χρυσές συμβάσεις για την Ελντοράντο, μέρες εργασιακού μεσαίωνα για τους μεταλλωρύχους! Μπαράζ κινητοποιήσεων από τους εργαζόμενους στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, στη Χαλκιδική, που χθες πραγματοποίησαν νέα...
Στον δρόμο οι μεταλλωρύχοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας