• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 24.0°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 23.8°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 24.9°C
  0 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 22.6°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 19.8°C
  1 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 23.2°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.8°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  3 BF
  37%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.2°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.0°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 22.3°C
  3 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 23.3°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  41%

Το εργοτάξιο του σταθμού Βενιζέλου σε παλαιότερη επίσκεψη του πρωθυπουργού

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

27 ξαφνικές απολύσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης

 • A-
 • A+
24ωρη απεργία έχει προκηρύξει για σήμερα το Συνδικάτο Οικοδόμων, καταγγέλλοντας την απομάκρυνση 24 εργαζομένων από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η οποία είχε 67,3 εκατ. ευρώ κέρδη το α’ τρίμηνο του 2022 ● Διαμαρτυρία και από τον Σύλλογο Εκτακτων Αρχαιολόγων για τρεις απολύσεις μελών του, αλλά και για το ξεπάτωμα των αρχαιοτήτων ● Αντιεπιστημονική και αντεργατική στάση καταλογίζουν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης.

«Bράζουν» τα εργοτάξια του μετρό Θεσσαλονίκης μετά τις 24 απολύσεις εργαζομένων από τον κατασκευαστικό τομέα και άλλων τριών έκτακτων αρχαιολόγων, οι οποίες γνωστοποιήθηκαν αιφνιδιαστικά την Παρασκευή το απόγευμα και ήδη κηρύχτηκε για σήμερα 24ωρη απεργία από το Συνδικάτο Οικοδόμων. Ειδικότερα, στο εργοτάξιο της Βενιζέλου, στις ήδη γνωστές καταγγελίες προστέθηκε την περασμένη εβδομάδα κινητοποίηση των έκτακτων αρχαιολόγων, ο σύλλογος των οποίων (ΣΕΚΑ) με ανακοίνωσή του εξαπολύει σφοδρότατη επίθεση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης (ΕΦΑ) Θεσσαλονίκης την οποία καταγγέλλει «για την ταυτόχρονα αντιεπιστημονική και αντεργατική στάση της»!

«Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει κανένας συνάδελφος χωρίς δουλειά!» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, καθώς το έργο «είναι σε εξέλιξη και δεν έχει τελειώσει το έργο στις σήραγγες (το κομμάτι της επιδομής, εκτός όλων των άλλων…)», την ίδια στιγμή που «η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε από το Μάη του ’22 ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα κέρδη προ φόρων είναι 67,3 εκατ. και το ανεκτέλεστο στην κατασκευαστική δραστηριότητα ανέρχεται στα 2,6 δισ.».

Θυμίζουν ακόμη ότι «ενώ το έργο ξεκίνησε με προϋπολογισμό ένα δισεκατομμύριο (1δισ.), ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο εξακόσια εκατομμύρια (1,6 δισ.) και η Διοίκηση της ΑΚΤΩΡ ζητά δέκα μισό (10,5) εκατομμύρια γιατί είναι μπροστά στο χρονοδιάγραμμα και στην εκτέλεση των έργων…» («Εφ.Συν.», 04.12.2021, «Δεκάδες εκατομμύρια στην Ακτωρ για τις καθυστερήσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης»)».

Με δεδομένο ότι το κλίμα έντασης είχε ήδη εκφραστεί με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας και διαμαρτυρίες του σωματείου του κατασκευαστικού τομέα ο καλοκαιριάτικος «κεραυνός εν αιθρία» επιδεινώνει το ήδη φορτισμένο κλίμα καθώς αφορά εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου. Ανάκληση των απολύσεων ζήτησε ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι «βαρβαρότητα είναι οι αιφνιδιαστικές και αδικαιολόγητες απολύσεις, ανάμεσά τους εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις ζητώντας μέτρα ασφαλείας στα εργοτάξια. Ανάμεσά τους οικογενειάρχες που έχουν να φροντίσουν παιδιά με προβλήματα αναπηρίας».

Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι

Ανευ προηγουμένου η επίθεση του ΣΕΚΑ στην ΕΦΑ Θεσσαλονίκης την οποία κατηγορούν ότι «βασιλικότερη του βασιλέως στην απόσπαση των βυζαντινών αρχαιοτήτων, αλλά και των υποκείμενων στρωμάτων που έφυγαν άκλαυτα ειδικά τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεών μας, η διοίκηση της ΕΦΑ την εβδομάδα αυτή λειτούργησε ως απεργοσπαστικός μηχανισμός ενώ εκβιαστικά και με έμμεσες απειλές στο παρελθόν δρομολόγησε τις νυχτερινές βάρδιες».

Κι ακόμη καταγγέλλουν ότι η απεργία της προηγούμενης εβδομάδας «υπονομεύτηκε από την ΕΦΑΠΟΘ, καθώς τις ημέρες της απεργιακής κινητοποίησης η ανασκαφή συνεχίστηκε αφενός με επίβλεψη μόνιμης υπαλλήλου, αφετέρου με ελάχιστους αρχαιολόγους αναλογικά με τον αριθμό των εργατών –και ενώ η μεγάλη πλειοψηφία του εξειδικευμένου προσωπικού συμμετείχε στην απεργία– παραδίδοντας μάλιστα τον σταθμό με ξεπάτωμα των ελληνιστικών στρωμάτων»!

Τώρα, υπογραμμίζουν, «ετοιμάζει εκδικητικές απολύσεις “στοχοποιημένων” εργαζομένων ενώ μάλιστα υφίστανται αρχαιολογικά μέτωπα» και ανάμεσα στους απολυμένους, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΣΕΚΑ Δημήτρης Κουφοβασίλης, βρίσκεται και «έγκυος αρχαιολόγος!». Γι’ αυτό και καταγγέλλουν «την αδικαιολόγητη, συμπληρωμένη 8μηνη χρονοτριβή καταβολής των οφειλομένων αυξήσεων στις μισθοδοσίες μας, καθυστέρηση από την οποία ήδη είμαστε οικονομικά ζημιωμένοι κατά 20%, λόγω παρακράτησης φόρου. Η σύμπραξη ΑΚΤΩΡ και Αττικό Μετρό στην ανεύθυνη όσο και αέναη αμοιβαία μετάθεση ευθυνών από τον έναν στον άλλο, έχει οδηγήσει το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης να είναι το μοναδικό στη χώρα που δεν έχει καταφέρει να συμμορφωθεί στην πλήρη εφαρμογή της ΣΣΕ του ΣΕΚΑ».

Ζητούν την καταβολή μισθών και αναδρομικών –με ορθή προσμέτρηση του συνόλου των προσόντων, κοινωνικών κριτηρίων και προϋπηρεσίας– να μην εφαρμοστεί ποτέ ξανά η εξοντωτική 3η βάρδια, καθώς όλα τούτα συνιστούν «συνέχεια και αποκορύφωμα της καταστροφής που προκάλεσε η επίσημη απόσπαση αρχαιοτήτων, με άλλα μέσα». Ο κ. Κουφοβασίλης υπογραμμίζει πως «είμαστε απογοητευμένοι από την Επιθεώρηση Εργασίας και γι’ αυτό λέμε στην ανακοίνωση πως ούτε καν έξοδος ασφαλείας έχει προβλεφθεί για το εργοτάξιο της Βενιζέλου, με την Επιθεώρηση Εργασίας (η οποία δεν έχει κατορθώσει ακόμη να αναδειχθεί σε κομμάτι λύσης του προβλήματος) να δικαιολογεί το γεγονός, παρατηρώντας ότι… πρόκειται για “ειδική περίπτωση”»!

Μ. Κριθαρίδης: Να ανακληθούν οι παράνομες και εκδικητικές απολύσεις των 24 εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης

«Δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Καραμανλής, να ισχυρίζονται ότι θέλουν να ολοκληρωθεί το έργο στην ώρα του και παράλληλα η ανάδοχος εταιρεία να προβαίνει σε αιφνιδιαστικές, αναίτιες και σε μεγάλο βαθμό εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων, τη στιγμή κιόλας που οι συνθήκες εργασίας γι' αυτούς είναι εξαιρετικά δυσχερείς και επικίνδυνες, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα και μέσα ασφαλείας, ενώ υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνικές υποδομές. Καλούμε την ανάδοχο εταιρεία να ανακαλέσει όλες τις παράνομες και εκδικητικές απολύσεις των 24 εργαζομένων που ανακοίνωσε και να ικανοποιηθούν όλα τα απολύτως εύλογα, αυτονόητα και δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Παράλληλα καλούμε την Πολιτεία, την Κυβέρνηση, τους αρμόδιους Υπουργούς αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αντί να αρκούνται σε μία ακόμα επικοινωνιακού τύπου διαχείριση των έργων του περιβόητου πια "Μετρό Θεσσαλονίκης", να θέσουν όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τους όρους στους αναδόχους, μαζί με την Αττικό Μετρό που είναι η καθ' ύλην αρμόδια, ώστε να υπάρξει αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας για τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες στο έργο. Ως ΜέΡΑ25 στηρίζουμε τον αγώνα του Σωματείου Εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης που συμμετέχει στην απεργία που κήρυξε για σήμερα το Συνδικάτο οικοδόμων της πόλης, διεκδικώντας να παρθούν άμεσα πίσω οι 24 απολύσεις των εργαζομένων, να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση στο Έργο με αυξήσεις 20% και πάνω για όλους, να παρθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και να μην υπάρξει καμία απόλυση όσο υπάρχει αντικείμενο για την υλοποίηση του έργου αυτού».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φόβοι για νέο «πάγωμα» στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Πίσω στις εποχές της στασιμότητας κινδυνεύει να επιστρέψει το έργο του Μετρό αν η κυβέρνηση, η Αττικό Μετρό και η ΑΚΤΩΡ δεν εγγυηθούν για τη συνέχισή του, ειδικά μετά και τις 40 απολύσεις εργαζομένων
Φόβοι για νέο «πάγωμα» στο Μετρό Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αλλοι λόγοι» να... απολυόμαστε
Αιφνίδια είναι σίγουρα η ένταση στο Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά αδιευκρίνιστο παραμένει για την ώρα αν είναι και αναιτιολόγητη. Αδιαμφισβήτητο είναι ότι δύο εργαζόμενες αρχαιολόγοι απολύθηκαν.
«Αλλοι λόγοι» να... απολυόμαστε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κύμα απολύσεων σε δυναμικές ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα
Περίπου 20 εργαζόμενοι απολύθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα στην ΑΛΟΥΜΥΛ, μία τις πιο δυναμικές και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες στην ΠΥΡΑΜΙΣ.
Κύμα απολύσεων σε δυναμικές ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν προκαταβολικά πριμ!
Μπορεί το Μετρό Θεσσαλονίκης να καρκινοβατεί, ωστόσο η κατασκευάστρια εταιρεία με δύο λαλίστατα έγγραφά της επικαλείται νόμο του Ιουνίου 2022 και εγείρει αξιώσεις για πριμ αποτελεσματικότητας.
Ζητούν προκαταβολικά πριμ!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Πούτιν «βομβάρδισε» και το... Μετρό Θεσσαλονίκης
Με επιστολή της στις 10 Μαΐου η ΑΚΤΩΡ επισημαίνει τις ελλείψεις πρώτων υλών και την εκτίναξη των τιμών τους μέχρι και 100%, γεγονός που αποδίδεται από την εταιρεία στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Ο Πούτιν «βομβάρδισε» και το... Μετρό Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδιωτικοποίηση του Μετρό με παράδειγμα τον ΟΑΣΘ
Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στο μετρό κατεβαίνουν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα σε κινητοποιήσεις, ζητώντας αυξήσεις μισθών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και μέτρα προστασίας.
Ιδιωτικοποίηση του Μετρό με παράδειγμα τον ΟΑΣΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας