Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.8° 13.4°
4 BF
85%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
17.1° 14.6°
2 BF
66%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
16.0° 13.8°
4 BF
72%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
4 BF
54%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
18.0° 14.9°
3 BF
58%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
15.0° 12.9°
2 BF
87%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 9.5°
0 BF
76%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
58%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
16.8° 16.5°
4 BF
72%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
19.6° 16.9°
1 BF
67%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
17.8° 16.4°
5 BF
72%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.3° 12.3°
4 BF
83%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 15.9°
5 BF
63%
Λάρισα
Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
16°C
16.2° 16.2°
2 BF
86%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.5° 13.8°
1 BF
85%
Ρόδος
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.3° 17.7°
4 BF
76%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
15°C
16.5° 13.6°
2 BF
94%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.3°
2 BF
62%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.7° 13.6°
2 BF
99%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.3° 8.3°
2 BF
84%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολονύχτια μάχη για 6η μέρα με τις φλόγες στον Έβρο - Βελτιωμένη η εικόνα στη Λέσβο

Στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο επικεντρώνονται οι προσπάθειες των επιχειρήσεων στην πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου στο δάσος της Δαδιάς, κατά την 6η πλέον ημέρα της πυρκαγιάς, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε για τις δασικές πυρκαγιές.

«Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου στο δάσος της Δαδιάς λόγω της πυκνής δασικής ύλης των συνεχών αλλαγών κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου και της αδυναμίας πρόσβασής μας, διότι πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή Natura, το σύνολο των προσπαθειών μας και των επιχειρήσεών μας επικεντρώνονται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ στα υπόλοιπα σημεία η κατάσταση είναι ελεγχόμενη», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, λόγω του ισχυρού Α/ΒΑ ανέμου που πνέει στην περιοχή, πυροδοτήθηκε μερική εξάπλωση του ήδη ενεργού νοτιοδυτικού μετώπου, που οδηγεί προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης, ωστόσο, όπως είπε, καταβάλλεται πολύ μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις να δημιουργηθεί νέα ζώνη άμυνας προς τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στις κεραίες της ΕΡΤ.

«Λόγω της εκτεταμένης διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέος τύπου, έχει αποτραπεί η πιθανότητα να μεταδοθεί προς το παρόν η πυρκαγιά από την Α2 ζώνη στην Α1 που βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας του δάσους και είναι η αποικία του σπάνιου είδους του μαυρόγυπα με τις φωλιές του», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Στο σημείο επιχειρούν αδιάκοπα από την πρώτη στιγμή 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 υδροφόρα οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα. Εκτός των επίγειων και εναερίων πυροσβεστικών επιχειρήσεων ταυτοχρόνως, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέος τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει δυστυχώς την πρόσβαση των πυροσβεστών.

Επιπλέον, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, 1 ομάδα "ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ" αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 8 μηχανήματα έργου.

Ο κ. Αρτοποιός χαρακτήρισε εξίσου σημαντική τη συνδρομή που παρέχουν οι δασικές υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, οι οποίοι πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης και δημιουργία επιπλέον αντιπυρικών ζωνών και λωρίδων, ενώ προσέθεσε ότι σημαντικότατη επίσης είναι η συνδρομή τοπικής αυτοδιοίκησης α΄και β' βαθμού. Παράλληλα, στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

«Ο αποτελεσματικός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή σε αυτή την πολύ δύσκολη πυροσβεστική επιχείρηση. Ευχαριστούμε όλους τους φορείς που μας συνδράμουν στο πεδίο. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι σε γενική επιφυλακή», υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός.

Βελτιωμένη η εικόνα στη Λέσβο

Παράλληλα, όπως τόνισε, ακόμη πιο βελτιωμένη είναι σήμερα η εικόνα από τις πυροσβεστικές επιχειρήσεις στη Λέσβο καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται μόνο ένα μικρό ενεργό μέτωπο ανατολικά της Βρίσας και πιο συγκεκριμένα στο ρέμα της Λαγκάδας.

Στην υπόλοιπη περιοχή της πυρκαγιάς δεν υπάρχει προς το παρόν ενεργό μέτωπο.

Επιχειρούν αδιάκοπα 85 πυροσβέστες, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο. Το ΓΕΕΘΑ έχει συνδράμει με υδροφόρες και μηχανήματα έργου για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, ενώ στην περιοχή συνδράμουν πολλοί εθελοντές πυροσβέστες και παραμένουν δυνάμεις της ΕΛΑΣ. Όπως σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες Βορείου Αιγαίου είναι σε γενική επιφυλακή.

Κι ενώ παραμένει σε ισχύ η εντολή απομάκρυνσης απ' τα χωριά Βρίσα και Σταυρός, μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ανακοίνωσε σήμερα την άρση της απόφασης εκκένωσης του οικισμού των Βατερών.

Το νησί επισκέφτηκε σήμερα ο υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος συμμετείχε σε συσκέψεις με τοπικούς φορείς και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στο κτήριο της Περιφέρειας και στις και ακολούθως στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο υφυπουργός ανακοίνωσε δέσμη μέτρων ανακούφισης των πυρόπληκτων τα οποία είναι ίδια με αυτά της Πεντέλης και θα εφαρμοστούν οριζόντια.

Η εικόνα στα άλλα πύρινα μέτωπα

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στο Χαϊδάρι που εκδηλώθηκε στις 15:27 στην τοποθεσία Μικρό Σχιστό. Επιχειρούν 70 πυροσβέστες , 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 2 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά σε βραχώδη περιοχή στην θέση Τσακατούρα Γρεβενών όπου εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

«Σε ύφεση βρίσκονται όλα σχεδόν τα μέτωπα στην υπόλοιπη χώρα με πρώτο το μέτωπο που είχαμε στον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Ηλείας το οποίο μας προβλημάτιζε», είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Ακόμη ο κ. Αρτοποιός επισήμανε ότι το τελευταίο 48ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 89 δασικές πυρκαγιές, το σύνολο των οποίων, όπως είπε, αντιμετωπίστηκαν με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και οι περισσότερες τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο.

Ακόμη, γνωστοποίησε ότι σύμφωνα με τον Χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η ΓΓΠΠ και για αύριο Τετάρτη 27 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορίας κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ολονύχτια μάχη για 6η μέρα με τις φλόγες στον Έβρο - Βελτιωμένη η εικόνα στη Λέσβο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας