• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 18.0°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 16.2°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.6°C
  1 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  2 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 15.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.4°C / 11.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 16.6°C
  1 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.3°C
  3 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  5 BF
  86%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.9°C / 15.1°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 16.7°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.2°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  1 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μονιμοποίηση καθυστερήσεων στα τρένα

 • A-
 • A+
Παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων για τα δρομολόγια ⫸ Επιστολή της προέδρου της Αρχής, Ιωάννας Τσιαπαρίκου, στην Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) για τους προαστιακούς Αθηνών και Θεσσαλονίκης, μετά τα παράπονα των επιβατών ● Οταν ένα εισιτήριο με επιστροφή κοστίζει 130 ευρώ, μάλλον χρειάζεται μεγαλύτερη συνέπεια και πολύ καλύτερη εξυπηρέτηση από την Hellenic Train. Α! Και αποτελεσματικότερη παρέμβαση από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων…

Tρένο πάνε οι… καθυστερήσεις! Αφού το ζουν καθημερινά εκατοντάδες επιβάτες της εσχάτως μετονομασθείσας Hellenic Train (από ΤΡΑΙΝΟΣΕ), εν τέλει το διαπιστώνει και η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων! Λίγο τσιγκούνικα βέβαια, αφού περιορίζεται στην κατάσταση που επικρατεί στους προαστιακούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης, παραβλέποντας την -όχι σπάνια- ταλαιπωρία του ακριβοπληρωμένου «Ασημένιου Βέλους» με το οποίο συνδέονται -υποτίθεται- η πρωτεύουσα με τη συμπρωτεύουσα σε 3 ώρες και 55 λεπτά.

Γεγονός είναι πως η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, διά της προέδρου της, Ιωάννας Τσιαπαρίκου, πραγματοποίησε με σχετική επιστολή της παρέμβαση για τις ακυρώσεις και τις καθυστερήσεις δρομολογίων των προαστιακών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, οι οποίες τείνουν να λάβουν μόνιμο χαρακτήρα, όπως αναφέρει. Η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν είναι η πρώτη. Συμπεριλαμβάνεται σε σειρά ανάλογων ενεργειών της Αρχής τούς τελευταίους μήνες για το ίδιο ζήτημα, στο πλαίσιο της διασφάλισης των δικαιωμάτων των επιβατών.

Ωστόσο, παρά τις έγγραφες διαβεβαιώσεις της εταιρείας προς την Αρχή για άμεσες βελτιωτικές ενέργειες, η ΡΑΣ συνεχίζει να γίνεται αποδέκτης πλήθους παραπόνων επιβατών των προαστιακών Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Στην επιστολή καταγράφεται ότι τα παράπονα επικεντρώνονται στις επανειλημμένες και συστηματικές ακυρώσεις αλλά και καθυστερήσεις δρομολογίων, ιδιαίτερα μάλιστα κατά τις ώρες αιχμής, όταν δηλαδή πρέπει να εξυπηρετηθεί η ανάγκη μετακίνησης των πολιτών από και προς τον τόπο εργασίας τους.

Επιφορτισμένη με την αρμοδιότητα προστασίας των δικαιωμάτων των επιβατών (υπεύθυνος φορέας επιβολής του Ε.Κ. 1371/2007), η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων καλεί την εταιρεία άμεσα να αναφέρει:

 Τους λόγους για τους οποίους ακυρώνονται καθημερινά δρομολόγια στον προαστιακό Αθηνών και Θεσσαλονίκης

 Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκτιμάται ότι οι ακυρώσεις-καθυστερήσεις αυτές θα συνεχιστούν και

 Να κοινοποιήσει άμεσα προς την Αρχή το σχέδιο δράσης της εταιρείας προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των προαστιακών δρομολογίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, υπενθυμίζει προς την εταιρεία ότι υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι των επιβατών όταν παρουσιάζονται δυσλειτουργίες στο επιβατικό έργο με υπαιτιότητά της. Πρόκειται για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον κανονισμό Ε.Κ. 1371/2007 και ειδικότερα από τα άρθρα 8 «ταξιδιωτικές πληροφορίες», 16 «επιστροφή χρημάτων και επαναδρομολόγηση», 17 «αποζημίωση κομίστρου», 18 «συνδρομή» και 28 «πρότυπα ποιότητας των υπηρεσιών».

«Ο συνεχώς διογκούμενος όγκος παραπόνων από τους επιβάτες των συγκεκριμένων δρομολογίων έχει κινητοποιήσει την Αρχή εδώ και αρκετούς μήνες. Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων θεωρεί απαράβατο το δικαίωμα των επιβατών να μπορούν να προγραμματίζουν την καθημερινή τους μετακίνηση, η οποία αποτελεί κοινωνικό αγαθό, χωρίς εμπόδια και καθυστερήσεις. Αντίθετα, η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια ενδέχεται να αποθαρρύνει τους πολίτες να επιλέγουν το τρένο ως μέσο μετακίνησής τους, σε μια κρίσιμη μάλιστα χρονική συγκυρία…», τονίζει μεταξύ άλλων η κ. Τσιαπαρίκου.

Το «Ασημένιο Βέλος»

Εντύπωση προκαλεί, πάντως, ότι η ΡΑΣ δεν αγγίζει, προς το παρόν τουλάχιστον, τα αντίστοιχα προβλήματα του πολυδιαφημισμένου και ακριβού (από πλευράς κομίστρου) «Ασημένιου Βέλους», που υποτίθεται ότι θα έκανε τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Αθήνα σε 3 ώρες και 55 λεπτά, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν συμβαίνει. Οχι πάντως καθημερινά, όπως θα έπρεπε.

«Επέλεξα το συγκεκριμένο τρένο για πιο γρήγορα και ας είναι πιο ακριβό, όμως οι καθυστερήσεις ξεπερνούν τα 10-15 λεπτά. Απαντήσεις του τύπου “πώς κάνετε έτσι για ένα τεταρτάκι!” από τους υπεύθυνους της εταιρείας δεν συνάδουν ούτε με το προμόσιον που κάνει ούτε με σεβασμό στον επιβάτη», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» στέλεχος επιχείρησης που ταξιδεύει με τρένο συχνά στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα.

Και δεν είναι μόνο το «τεταρτάκι», που φαίνεται πως αποτελεί συνήθη κατάσταση. Εχουν σημειωθεί και πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, όχι μια και δυο φορές! Οταν ένα εισιτήριο με επιστροφή κοστίζει 130 ευρώ, μάλλον χρειάζεται μεγαλύτερη συνέπεια και πολύ καλύτερη εξυπηρέτηση από την Hellenic Train. Α! Και αποτελεσματικότερη παρέμβαση από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων…

Για την ιστορία, απλώς να υπενθυμίσουμε ότι η «Εφ.Συν.» συμμετείχε στην έρευνα δημοσιογράφων από 13 χώρες του Investigate Europe κι έχει αναδείξει τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι υπερταχείες ETR-470 («Ασημένιο Βέλος»).

Αυτό που στη χώρα μας «σερβίρεται» από την κυβέρνηση ως νέο και υπερσύγχρονο, προ εικοσαετίας ο ελβετικός Τύπος το είχε βαφτίσει «Pannenzug», δηλαδή τρένο των βλαβών, ενώ η ιστοσελίδα που κατέγραφε τα προβλήματά του στα ιταλικά λεγόταν CessoAlpino, δηλαδή, σε κομψή μετάφραση, «αλπική τουαλέτα». Στην Ελλάδα του 2022 παρουσιάζεται ως το μέλλον της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτροχιασμός τρένου στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης
Κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης από εκτροχιασμό εμπορικής αμαξοστοιχίας στην περιοχή Κορδελιού της Θεσσαλονίκης. Το προσωπικό της αμαξοστοιχίας είναι ασφαλές, δεν σημειώθηκε...
Εκτροχιασμός τρένου στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίωρες στάσεις στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Στα άκρα φτάνει η κατάσταση στον σιδηρόδρομο με τις καθυστερήσεις και τις αλλαγές δρομολογίων που εξαγριώνουν τους επιβάτες και το προσωπικό αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί την ερχόμενη Τρίτη 06/09.
Τρίωρες στάσεις στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μπαλάκι» οι ευθύνες για το μπάχαλο στα τρένα και αυτεπάγγελτη έρευνα
Πέρα δώθε πάνε οι ευθύνες ανάμεσα στην Hellenic Train και τον ΟΣΕ μετά το απίστευτο μπάχαλο στο σιδηροδρομικό δίκτυο και την ταλαιπωρία ωρών για πολλούς επιβάτες.
«Μπαλάκι» οι ευθύνες για το μπάχαλο στα τρένα και αυτεπάγγελτη έρευνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα «γρήγορα» τρένα αργούνε να φτάσουνε
Τον πρώτο μήνα της λειτουργίας τους οι πολυδιαφημισμένοι συρμοί ETR της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καταγράφουν σημαντικές καθυστερήσεις με ανάλογη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.
Τα «γρήγορα» τρένα αργούνε να φτάσουνε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αυξάνονται τα δρομολόγια στη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη – Αθήνα
Αύξηση των δρομολογίων στην διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη – Αθήνα με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών κατά την Χριστουγεννιάτικη περίοδο, ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αυξάνονται τα δρομολόγια στη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη – Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκαταστάθηκε η λειτουργία του δικτύου του ΟΣΕ έξω από τη Θεσσαλονίκη
Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια του ΟΣΕ, από τις 9 το πρωί, αφού αποκαταστάθηκε η βλάβη λόγω της πυρκαγιάς σε παροπλισμένα βαγόνια στη Διαλογή Κορδελιού, έξω από τη Θεσσαλονίκη.
Αποκαταστάθηκε η λειτουργία του δικτύου του ΟΣΕ έξω από τη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας