• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 5.7°C
  5 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.8°C / 2.2°C
  6 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 6.0°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  5 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 1.5°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 6.8°C
  5 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 3.9°C
  4 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.4°C
  7 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  7 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 2.9°C
  4 BF
  44%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.7°C
  3 BF
  72%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 2.2°C / 4.9°C
  3 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.3°C / 3.8°C
  2 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 2.2°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  3 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλεργία στην κριτική ακόμα και από τη Βουλή των Εφήβων

 • A-
 • A+
Εκλεισαν μικρόφωνα και κάμερες στους μαθητές, όταν άσκησαν κριτική για την πανεπιστημιακή αστυνομία, τα νομοσχέδια της κυβέρνησης για την Παιδεία και το περιβάλλον αλλά και για Λιγνάδη, Κορκονέα.

Δυσανεξία στην κριτική ακόμα και από τους μαθητές που απαρτίζουν τη Βουλή των Εφήβων εμφανίζει η κυβέρνηση – αυτό αποδεικνύουν τα όσα εκτυλίχθηκαν στις 15 Ιουλίου. Οπως μεταφέρουν μαθητές στην «Εφ.Συν.», στη διάρκεια συζήτησης με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, και την υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, σχετικά με τον ψηφιακό κόσμο, έφηβος βουλευτής πήρε τον λόγο χαρακτηρίζοντας τα κυβερνητικά νομοσχέδια στην παιδεία «εκτρώματα», ενώ ακολούθησαν αναφορές στις δικαστικές υποθέσεις αποφυλάκισης των Δ. Λιγνάδη και Ε. Κορκονέα όπως και στην πανεπιστημιακή αστυνομία, ακόμα και στο νομοσχέδιο που έρχεται για το περιβάλλον.

Ακολούθησε απάντηση του Κ. Τασούλα, ότι τα νομοσχέδια δεν είναι εκτρώματα καθώς προηγείται δημόσια διαβούλευση 2-3 εβδομάδων, για να λάβει την αποστομωτική απάντηση μαθήτριας, ότι εκείνο για το περιβάλλον τέθηκε μόλις μία εβδομάδα στη διαδικασία της διαβούλευσης.

Αφού οι μαθητές δεν έλαβαν ουσιαστικές απαντήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής και την υφυπουργό, άρχισαν να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στο chat της εφαρμογής webex, το όποιο ξαφνικά έκλεισε, με τους υπεύθυνους να επικαλούνται την παρουσία υβριστικής ανάρτησης. Ακολούθησαν οι διαμαρτυρίες των εφήβων με τους ψηφιακούς αντίχειρες στραμμένους προς τα κάτω, όπως επιτρέπει η εφαρμογή, αλλά και με πλακάτ ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Αυτή τη φορά έκλεισαν μικρόφωνα και κάμερες!

Η κ. Μακρή υπερασπίστηκε την πανεπιστημιακή αστυνομία και το δικαίωμα στα ασφαλή πανεπιστήμια, για να λάβει νέες αντιδράσεις μαθητών. Οπως τονίζει έφηβη βουλευτής στην «Εφ.Συν.», η όλη συμπεριφορά τής θύμισε δασκάλους που μαλώνουν παιδάκια του Δημοτικού και σε καμία περίπτωση μια ανοιχτή και δημοκρατική συζήτηση με νέους πολίτες 17 ετών που από το 2019 έχουν δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές.

Ομάδα εφήβων βουλευτών της 26ης συνόδου κοινοποίησε μάλιστα κείμενο διαμαρτυρίας με το οποίο εκφράζουν τη βαθιά απογοήτευση όσον αφορά τον τρόπο διεκπεραίωσης του προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» – και ο στόχος δεν ήταν η κομματικοποίηση των συμβάντων αλλά η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για τα όσα έλαβαν χώρα.

Η επιστολή διαμαρτυρίας

Είμαστε ομάδα εφήβων βουλευτών της 26ης Συνόδου και με το παρών δηλώνουμε βαθιά απογοήτευση όσον αφορά τον τρόπο διεκπεραίωσης του προγράμματος "Βουλή των Εφήβων”. Σκοπός των πρόσφατων ενεργειών μας δεν είναι η κομματικοποίηση, κύριο και μόνο μέλημα μας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα συμβάντα που έλαβαν χώρα, τόσο στην Συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΚΣΤ' Συνόδου -την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022- της Βουλής των Εφήβων όσο και καθ' όλη την διάρκεια του προγράμματος.

Ενώ η Βουλή των Εφήβων -αποτελώντας δημοκρατικό θεσμό- οφείλει να προασπίζει την ελευθερία του λόγου, αποδείχτηκε ότι όχι μόνο αναιρεί αυτό το πρωταρχικό δικαίωμα αλλά θέλει την νεολαία στον ρόλο των παθητικών αποδεκτών των όσων συμφέρουν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική.

Εκτός αυτού, από την όλη μας εμπειρία συνειδητοποιήσαμε πως ο θεσμός της Βουλής των Εφήβων δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση, στην οποία τα μέλη της μαθητικής κοινότητας καλούνται να εκπληρώσουν και να ικανοποιήσουν τα πολιτικά συμφέροντα προσποιούμενα ότι έχουν κάποιον πολιτικό ρόλο χωρίς αυτό να ισχύει.

Τα παραπάνω μας λόγια δεν είναι έπεα πτερόεντα, καθώς μετά την σύνταξη των ερωτήσεων για την Συνεδρίαση της Ολομέλειας, οι ερωτήσεις μας στάλθηκαν και μελετήθηκαν από τους απαντώντες, καθιστώντας την παρουσία μας καθαρά τυπική. Όπως φαίνεται μάλιστα στο βίντεο από την συνεδρίαση της Παρασκευής, το οποίο έχει αναρτηθεί στο κανάλι της Βουλής των Εφήβων, ο Πρόεδρος της Βουλής, κύριος Τασούλας, όταν ένας έφηβος βουλευτής δεν ακουγόταν, λόγω αδυναμίας του Διαδικτύου, είπε πως έχει ήδη στα χέρια του τις ερωτήσεις, όποτε μπορεί να απαντήσει. Επίσης, σημαντικό είναι να γνωστοποιηθεί ότι σε μια Σύνοδο με θέμα τον Ψηφιακό κόσμο δεν υπήρχε εκπρόσωπος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να απαντήσει στις ερωτήσεις ορθότερα αξιοποιώντας τις γνώσεις του στον τομέα.

Επιπλέον, αφού εκφωνήθηκαν τα κείμενα της κάθε ομάδας και ήρθε η σειρά των ερωτήσεων διαπιστώθηκε ότι οι απαντήσεις ήταν ανεπαρκής και πολλές φορές άσχετες με το θέμα. Κάποιοι έφηβοι βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν για τις αναπάντητες ερωτήσεις στο chat του webex ξεκινώντας μια συζήτηση μεταξύ των εφήβων συμμετεχόντων. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω chat φαινόταν μόνο στην πλατφόρμα του webex κι όχι στο Ίδρυμα της Βουλής και κατ’ επέκταση στην ζωντανή μετάδοση σε αντίθεση με τα reactions της πλατφόρμας. Όταν ήρθε η σειρά ενός έφηβου βουλευτή να εκφωνήσει την ερώτηση της ομάδας, ο ίδιος αφού εκπλήρωσε τον σκοπό του, άδραξε την ευκαιρία να εκφέρει την προσωπική του άποψη για τα γεγονότα της επικαιρότητας. Συγκεκριμένα: "Και θα ήθελα να συμπληρώσω μιας που είμαι στο βήμα την προσωπική μου άποψη γιατί μπορεί να ασχολούμαστε με τον ψηφιακό κόσμο αλλά βλέπουμε τα νομοσχέδια εκτρώματα που περνάνε στην Βουλή, πανεπιστημιακή αστυνομία, τις υποθέσεις ελληνικής δικαιοσύνης Λιγνάδη, Κορκονέα και θα έπρεπε πιστεύω οι μελλοντικοί συνοδοί να αφοσιωθούν και σε αυτά. Ευχαριστώ πολύ.

Μετά από αυτή τη δήλωση ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι δεν υπάρχουν νομοσχέδια εκτρώματα αφού όλα τα νομοσχέδια τίθενται σε δημόσια διαβούλευση για 2 με 3 εβδομάδες. Τότε μια έφηβη βουλευτής άνοιξε το μικρόφωνο της και έθεσε την εξής ερώτηση: «Τότε γιατί το τελευταίο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μόνο για μια εβδομάδα;» Η έφηβη βουλευτής όπως η ίδια εξήγησε αργότερα έθιξε το ζήτημα αφού το εν λόγω περιβαλλοντικό νομοσχέδιο αποτελείται από σχεδόν 100 άρθρα και μόνο μια εβδομάδα δεν επαρκεί για τον πλουραλιστικό του σχολιασμό από το κοινό ενώ πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό θέμα όσο το περιβάλλον πόσο μάλλον σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο απειλητική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι καύσωνες που επικρατούν στην Ευρώπη.

Μετά από αυτές τις τοποθετήσεις και την θερμή υποστήριξη άλλων εφήβων βουλευτών από το chat, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να κλείσουν το chat στερώντας από τα νέα άτομα το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου. Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι έκλεισαν το chat επειδή στάλθηκε υβριστικό περιεχόμενο. Παρόλα αυτά, την ίδια στιγμή αφαίρεσαν το δικαίωμα στην κριτική όπως και μετέπειτα που έκλεισαν μικρόφωνα και κάμερες εφήβων βουλευτών που μίλησαν ή κρατούσαν πλακάτ, όπως αναφέρεται και παρακάτω.

Έπειτα, η υφυπουργός παιδείας τοποθετήθηκε επίσης λέγοντας ότι τα άτομα που σπουδάζουν στα ΑΕΙ θέλουν να είναι ασφαλή στον χώρο φοίτησης τους. Το εν λόγω σχόλιο προκάλεσε τις αντιδράσεις πολλών εφήβων βουλευτών οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το "thumps down" reaction και έγραψαν σε χαρτιά τις τοποθετήσεις τους και τις έδειξαν στην κάμερα αφού δεν τους δόθηκε άλλη ευκαιρία να εκφράσουν την γνώμη τους σε μια διαδικασία που η έννοια της ανταπάντησης δεν υφίσταται. Μερικά από τα συνθήματα ήταν: "Φοιτητές στα νοσοκομεία", "Έξω από τα πανεπιστήμια η αστυνομία", "Όχι στη λογοκρισία των εφήβων", "Δημοκρατία δεν είναι να μας κλείνετε το chat", "Τα πανεπιστήμια δεν είναι αγορά ούτε φυλακή", " Μία εβδομάδα για δημόσια διαβούλευση νομοσχεδίου περιβάλλοντος".

Παρόλα αυτά, οι διαμαρτυρίες μας, τα σχόλια μας και οι τοποθετήσεις μας αγνοήθηκαν ως μη γινόμενα γιατί η αναγνώρισή τους θα σήμανε την έναρξη κοινωνικού διαλόγου. Δεν είναι τυχαίο που η χώρα μας συγκαταλέγεται στις τελευταίες θέσεις, συγκεκριμένα στην 108η, παγκοσμίως όσον αφορά την ελευθερία τύπου. Δεν κατηγορούμε τους συνανθρώπους μας που διεκπεραίωσαν το πρόγραμμα αλλά αυτούς που το διαμόρφωσαν με βάση τα δικά τους οριοθετημένα πλαίσια.

Ζήτησαν τις ιδέες μας, των συμμαθητών μας και της νεολαίας αλλά τις αγνόησαν. Ζήτησαν την φωνή μας αλλά δεν την άκουσαν. Αντιθέτως, προσπέρασαν τις τοποθετήσεις μας και τις αντιδράσεις μας συνεχίζοντας ανενόχλητοι την αποστειρωμένη τους διαδικασία. Πόσο δημοκρατική είναι άραγε μία διαδικασία η οποία δεν παραχωρεί το δικαίωμα το σχολιασμού και της ανταπάντησης;

Όντως σκοπός του προγράμματος είναι να ακουστεί η νεολαία;

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Πολυτεχνείο ζει σε πείσμα των καιρών
Η επέτειος του Πολυτεχνείου πλησιάζει και οι φοιτητές επέστρεψαν στον φυσικό τους χώρο τιμώντας την ιστορική εξέγερση, ενώ πλήθος κόσμου περνούν τις πύλες του για να αφήσουν ένα λουλούδι.
Το Πολυτεχνείο ζει σε πείσμα των καιρών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν θα περάσει το νομοσχέδιο»
Διαδηλώσεις φοιτητών σε Αθήνα και άλλες πόλεις ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια και την ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας.
«Δεν θα περάσει το νομοσχέδιο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το δικαίωμα στις διαδηλώσεις δεν θα το πάρετε αμαχητί!
Ηταν η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αντικυβερνητική διαδήλωση επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Περισσότεροι από 10 χιλιάδες πολίτες σε τρεις διαφορετικές, κοντινές μεταξύ τους πορείες βρέθηκαν χθες το βράδυ...
Το δικαίωμα στις διαδηλώσεις δεν θα το πάρετε αμαχητί!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με καταλήψεις και κινητοποίηση την Πέμπτη απαντούν οι φοιτητές
Δεκάδες πανεπιστημιακές σχολές σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου αλλά και με αφορμή τα γεγονότα της Δευτέρας στην ΑΣΟΕΕ με τη βίαιη αστυνομική εισβολή.
Με καταλήψεις και κινητοποίηση την Πέμπτη απαντούν οι φοιτητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον δρόμο για το «αναπτυξιακό»
Σε συλλαλητήρια καλούν σήμερα τους εργαζομένους συνδικαλιστικοί φορείς, πολιτικές οργανώσεις και το ΠΑΜΕ ενάντια στην ψήφιση του αναπτυξιακού.
Στον δρόμο για το «αναπτυξιακό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας