• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.6°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.2°C
  2 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 11.1°C
  0 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 10.9°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.3°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 14.9°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.8°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.0°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  94%

→ Κάρπαθος // φωτογραφία αρχείου

eurokinissi

Ανακοίνωση... απομόνωσης για τους κατοίκους της Κάσου και της Καρπάθου

 • A-
 • A+

Ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου, παραμένει για τα νησιά της Κάσου και της Καρπάθου, καθώς με ανακοίνωσή της η εταιρεία Sea Speed Ferries που έχει αναλάβει την άγονη γραμμή της Κασοκαρπαθίας, με το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Olympus», ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να μην εκτελεί δρομολόγια προς Κάσο και Κάρπαθο μέχρι και τις 21/07/22.

Υπενθυμίζεται ότι  το «παρθενικό» δρομολόγιο του "Olympus" που ήταν να εκτελεστεί την περασμένη Δευτέρα, ακυρώθηκε λόγω σημαντικών παρατηρήσεων-ελλείψεων σε διάφορους τομείς ασφάλειας, που εντόπισαν οι επιθεωρητές του Κλάδου Ελέγχων Πλοίων (ΚΕΠ) του υπουργείου Ναυτιλίας και επιβλήθηκε το μέτρο της απαγόρευσης απόπλου μέχρι την αποκατάστασή τους. Και όλα αυτά λίγο πριν το πλοίο αποπλεύσει από τον Πειραιά και ενώ σε αυτό είχε επιβιβαστεί ο κόσμος και είχαν φορτωθεί τα οχήματα.

Η Σύμβαση της εταιρείας για τη συγκεκριμένη γραμμή λήγει στις 31.10.2022, με δικαίωμα ανανέωσης έως τις 28.02.2023 και το πλοίο θα εκτελεί το δρομολόγιο από Πειραιά για Μήλο, Σαντορίνη, Ανάφη, Ηρακλειά, Σητεία, Κάσο, Κάρπαθο, Διαφάνι, Χάλκη και Ρόδο.

Πάντως, το Υπουργείο Ναυτιλίας διαβεβαίωσε αόριστα –λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Sea Speed Ferries– ότι «έχουν υπάρξει επικοινωνίες με ενδιαφερόμενες εταιρείες προκειμένου να προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες ανάθεσης και το νέο πλοίο που θα επιλεγεί για το σκοπό αυτό να εκτελέσει κανονικά τα εγκεκριμένα δρομολόγια από την Παρασκευή 22/7 και να αποκατασταθεί πλήρως η ομαλότητα στις συνδέσεις του Πειραιά με την Κάρπαθο και την Κάσο». Ωστόσο, δεν έδωσε καμιά περαιτέρω πληροφορία για το θέμα. 

Δήλωση Σαντορινιού

Ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός μετά την ανακοίνωση της εταιρείας δήλωσε τα παρακάτω:

 Η κρίση συνδεσιμότητας την οποία βιώνουν ήδη εδώ και μια βδομάδα η Κάσος και η Κάρπαθος, παρά την καταιγίδα δηλώσεων και υποσχέσεων εκ μέρους της Κυβέρνησης και των τοπικών εκλεκτών της, δεν έχει λήξει. Σειρά «επιτελικών» λαθών οδήγησαν τα νησιά αυτά, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, σε ακτοπλοϊκό αποκλεισμό και σε σοβαρότατο πρόβλημα ανεφοδιασμού.

Επισκέπτες και ντόπιοι υφίστανται τεράστιες ταλαιπωρίες στην προσπάθειά τους να μετακινηθούν από και προς την Κάσο και την Κάρπαθο, ενώ η έκτακτη δρομολόγηση του πλοίου Ro-Ro που έστειλε η Περιφέρεια, για τη διευκόλυνση μεταφοράς εμπορευμάτων, μόνο ως μπάλωμα μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς η κατάσταση στα νησιά αυτά ολοένα και χειροτερεύει, την ίδια ώρα που το Υπουργείο Ναυτιλίας αδυνατεί να βρει μια άμεση και μόνιμη λύση.

Η σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας Sea Speed Ferries ότι το πλοίο Olympus θα συνεχίσει να μην εκτελεί δρομολόγια προς Κάσο και Κάρπαθο μέχρι και τις 21/07/22 αποδεικνύει αυτό που είχαμε τονίσει εξαρχής: χρειάζεται η άμεση καταγγελία της Σύμβασης, προκήρυξη νέου διαγωνισμού και ανάθεση της γραμμής σε νέο πλοίο, αξιόπλοο αυτή τη φορά.

Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ναυτιλίας και όλοι όσοι έσπευσαν να μειώσουν την κρισιμότητα των στιγμών δεν αντιλαμβάνονται τα πραγματικά προβλήματα των νησιωτών και των νησιωτικών επιχειρήσεων. Στην αρχή προσπάθησαν να μας πείσουν ότι το Blue Star 2 δρομολογήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου, ως έκτακτη δρομολόγηση. Ψέμα, γιατί το συγκεκριμένο πλοίο ήδη εκτελούσε εβδομαδιαία δρομολόγια στη γραμμή.

Μετά, με τυμπανοκρουσίες, προσπάθησαν να μας πείσουν ότι το Ro- Ro θα έλυνε άπαξ δια παντός τις τραγικές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα που αντιμετωπίζουν τα νησιά. Ψέμα, γιατί οι ανάγκες θα συνεχίσουν να υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι τις 21/7 και μετά, αφού όπως όλα δείχνουν το Olympus αδυνατεί να εκτελέσει τα δρομολόγια.

Η Κάσος και η Κάρπαθος δεν έχουν ανάγκη τα μικροπολιτικά παιχνίδια της ΝΔ, τόσο σε τοπικό όσο, και σε κεντρικό επίπεδο. Οι ολιγωρίες, η κυβερνητική ανικανότητα και η εμμονή της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επικοινωνία και όχι στην ουσία, έχουν φέρει τα νησιά αυτά σε απόγνωση και αδιέξοδο. Αρκετά πια με τα μπαλώματα και τα ευχολόγια που αγιάζουν τα γένια συγκεκριμένων. Δώστε λύση στην διασύνδεση της Κάσου και της Καρπάθου πριν να είναι αργά, πριν καταρρεύσει η τοπική οικονομία και κοινωνία.

 

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας

Αναφορικά με την αποκατάσταση των δρομολογίων στις άγονες δρομολογιακές γραμμές:

α. ΘΗΡΑ – ΣΗΤΕΙΑ- ΚΑΣΟΣ – ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΔΙΑΦΑΝΙ - ΧΑΛΚΗ – ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, σε συνέχεια δρομολογίων από Πειραιά,

β. ΣΗΤΕΙΑ – ΚΑΣΟΣ – ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΔΙΑΦΑΝΙ – ΧΑΛΚΗ-ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, σε συνέχεια δρομολογίων ΠΕΙΡΑΙΑ - ΜΗΛΟΥ – ΘΗΡΑΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ με δυνατότητα προσέγγισης σε ενδιάμεσους λιμένες

γ. ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΣΗΤΕΙΑ - ΚΑΣΟΣ - ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΔΙΑΦΑΝΙ –ΧΑΛΚΗ - ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, όπου το τμήμα ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΣΗΤΕΙΑ δεν επιδοτείται, καθώς και

δ. ΠΕΙΡΑΙΑΣ ή ΛΑΥΡΙΟ – ΘΗΡΑ – ΑΝΑΦΗ και επιστροφή, με μισθούμενο τμήμα: ΘΗΡΑ - ΑΝΑΦΗ και επιστροφή, ανακοινώνονται τα κάτωθι:

Με την ολοκλήρωση της επιθεώρησης του Ε/Γ – Ο/Γ OLYMPUS από τον παρακολουθούντα το πλοίο Νηογνώμονα και τη διαπίστωση της μη κανονικής εκτέλεσης των δρομολογίων στις παραπάνω άγονες γραμμές, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει ήδη προβεί, σύμφωνα με το ν.4948/2022, στην πρόσκληση σύναψης σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας προς εξυπηρέτηση των γραμμών αυτών μέχρι την 31/10/2022.

Παράλληλα, έχουν υπάρξει επικοινωνίες με ενδιαφερόμενες εταιρείες προκειμένου να προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες ανάθεσης και το νέο πλοίο που θα επιλεγεί για το σκοπό αυτό να εκτελέσει κανονικά τα εγκεκριμένα δρομολόγια από την Παρασκευή 22/7 και να αποκατασταθεί πλήρως η ομαλότητα στις συνδέσεις του Πειραιά με την Κάρπαθο και την Κάσο.

Σημειώνεται ότι κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη Δευτέρα 11/7 που προέκυψε το πρόβλημα με το Ε/Γ – Ο/Γ OLYMPUS, το Υπουργείο Ναυτιλίας ανέλαβε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση των κατοίκων των νησιών και των επισκεπτών τους, συνεργαζόμενο, όπου απαιτήθηκε και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με αποτέλεσμα την μεταφορά προσώπων και αγαθών με εναλλακτικούς μεταφορικούς τρόπους και την ανακούφιση των νησιών κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε: «Σε μια κρίσιμη για τα νησιά περίοδο και παρά τις δυσκολίες που έχει πάντα η προσπάθεια αντικατάστασης πλοίων μεσούσης της θερινής περιόδου, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός στην δικαιολογημένη ανησυχία των νησιωτών της Καρπάθου και της Κάσου, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια προκειμένου να επιτύχει την πλήρη αποκατάσταση των άγονων γραμμών που θα εξυπηρετούντο από το Ε/Γ – Ο/Γ OLYMPUS.

Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η ασφάλεια των πολιτών και η εξυπηρέτηση των νησιών είναι δύο παραδοχές που δεν δέχονται διαπραγμάτευση. Όπως οφείλαμε, πήραμε όλα τα κατάλληλα μέτρα για να μην πληγεί ο τουρισμός και η καθημερινότητα των ακριτικών μας νησιών στην Κάρπαθο και την Κάσο, ενώ συνεργασθήκαμε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να καταφέρουμε επιβάτες και φορτηγά οχήματα να μετακινηθούν στα νησιά με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση.

Σήμερα προχωράμε στην οριστική επίλυση του προβλήματος μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Όμως αυτό δεν είναι το μόνο που πραγματοποιούμε για τα δυο αυτά νησιά της ελληνικής εσχατιάς.

Παράλληλα με την δρομολόγηση επί τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι ταχύπλοου πλοίου από τη Ρόδο προς τη Σητεία μέσω Χάλκης, Καρπάθου, και Κάσου, έχουμε ήδη αποφασίσει την ουσιαστική αναβάθμιση της σύνδεσης της Καρπάθου και της Κάσου κατά τη νέα δρομολογιακή περίοδο και από την 1η Νοεμβρίου τα νέα συχνότερα και ποιοτικότερα δρομολόγια θα βρίσκονται στη διάθεση των κατοίκων των νησιών μας, δίνοντας οριστικό τέλος σε ένα αίτημα δεκαετιών κατά τρόπο που δικαιούνται και τους αξίζει».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάσος και Κάρπαθος παραμένουν χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση
Η εταιρεία «Sea Speed Ferries», που είχε αναλάβει την άγονη γραμμή Κασοκαρπαθίας με το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Olympus», έκανε γνωστό ότι το πλοίο δεν θα εκτελεί δρομολόγια προς Κάσο και Κάρπαθο μέχρι...
Κάσος και Κάρπαθος παραμένουν χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γνωμοδότηση ΣΑΣ για την άγονη γραμμή της Κασοκαρπαθίας
Το φετινό καλοκαίρι προέκυψαν σοβαρά προβλήματα στη συγκεκριμένη άγονη γραμμή, καθώς Κάσος και Κάρπαθος βρέθηκαν σχεδόν ακτοπλοϊκά αποκλεισμένες.
Γνωμοδότηση ΣΑΣ για την άγονη γραμμή της Κασοκαρπαθίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τρύπα» στην τουριστική εποποιία
Το πρώτο δρομολόγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Olympus», που ανέλαβε την άγονη γραμμή της Κασοκαρπαθίας ακυρώθηκε ενώ οι επιβάτες και τα οχήματα βρίσκονταν μέσα στο πλοίο.
«Τρύπα» στην τουριστική εποποιία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεμένα τα πλοία την Τρίτη 25/10 στον Πειραιά λόγω απεργίας των ναυτεργατών
Με ανοιχτή επιστολή προς τους επιβάτες, τους οδηγούς οχημάτων και τους φορείς των νησιών τα 5 ναυτεργατικά σωματεία ζητούν κατανόηση αλλά και συμπαράσταση στα αιτήματά τους.
Δεμένα τα πλοία την Τρίτη 25/10 στον Πειραιά λόγω απεργίας των ναυτεργατών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία για... γαλέρα
Σωρεία παραβάσεων, που αφορούν τις εργασιακές συνθήκες των ναυτεργατών, διαπίστωσε κλιμάκιο της ΠΝΟ έπειτα από έκτακτο έλεγχο που έκανε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Champion Jet...
Καταγγελία για... γαλέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησε το δρομολόγιο Λεμεσός - Πειραιά μετά από 21 χρόνια
Στο παρθενικό ταξίδι του νέου δρομολογίου, που διαρκεί 30 ώρες, επέβαιναν 155 επιβάτες, ανάμεσά τους ο υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, ο δήμαρχος Λεμεσού κ.ά., 38 οχήματα και 7 δίκυκλα.
Ξεκίνησε το δρομολόγιο Λεμεσός - Πειραιά μετά από 21 χρόνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας