• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.3°C
  3 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.8°C
  4 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.2°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  5 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 17.7°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.4°C
  5 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 12.3°C
  1 BF
  93%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  93%

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο διοικητής της ΕΑΔ Αγγελος Μπίνης

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο governor της ΕΑΔ Α. Μπίνης πάει Βρυξέλλες

 • A-
 • A+
Το ερώτημα ποιον αφορά το επίδομα των 5.500 ευρώ τον μήνα παραμένει αναπάντητο.

Μέσω τηλεδιάσκεψης αλλά και με χθεσινή ανακοίνωση ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη διοικητής (governor) της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που σύστησε η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παραίτησή του. «Από την επόμενη εβδομάδα εγώ θα αποχωρήσω για να ξεκινήσω σε μια νέα θέση εργασίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποδεχόμενος ένα συμβόλαιο που πήρα μετά από συμμετοχή σε ανοιχτή διαδικασία.

Συνεχίζουμε κανονικά, με τα καθήκοντα της διοικήτριας να τα αναλαμβάνει η κ. Ρογκάκου σύμφωνα με τον Ν. 4622 (επιτελικό κράτος)». Αυτά είπε στους συνεργάτες του αφού πρώτα εξήρε το έργο της Αρχής για το οποίο δήλωσε υπερήφανος, ειδικά στον σχεδιασμό για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σημειώνεται εδώ ότι η Α. Ρογκάκου τοποθετήθηκε εξ αρχής στην ΕΑΔ με επιλογή του Α. Μπίνη στη θέση της επικεφαλής της Μονάδας Επιθεωρήσεων και Ελέγχων.

Αραγε έτσι εξηγείται το γιατί ήδη από τον Μάιο προαποφασίστηκε ένα γενναίο επίδομα για μια μελλοντική τοποθέτηση υπαλλήλου στο εξωτερικό; Οπως γράφαμε στην «Εφ.Συν.» (24.5.2022) «Πώς εξηγείται να αποφασίζεται -και μάλιστα από την Αρχή Διαφάνειας- να δεσμευτεί ποσό για ειδικό επίδομα εξωτερικού, διόλου μάλιστα ευκαταφρόνητο, για υπάλληλο που θα αποσπαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο; Πώς είναι δυνατόν να αποφασίζεται με τόση σπουδή και προκαταβολικά ένα επίδομα πριν γίνει η απόσπαση και πώς γνωρίζει η υπηρεσία ότι πράγματι μέχρι τότε δεν θα έχει υπάρξει το οποιοδήποτε κώλυμα; Είναι ή δεν είναι αυτό αδόκιμο;».

Θυμίζουμε ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση της ΕΑΔ εγκρίθηκε τότε «η δέσμευση πίστωσης ύψους είκοσι δύο χιλιάδων εξακοσίων ευρώ (22.600,00€), σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων οικονομικού έτους 2022, του Ειδικού Φορέα - Δαπάνες της Ανεξάρτητης Αρχής ΕΑΔ, αποζημίωση υπηρεσίας στην αλλοδαπή ενιαίου μισθολογίου (μόνιμοι και ΙΔΑΧ) για την κάλυψη δαπάνης που αφορά την καταβολή του επιδόματος αλλοδαπής, σε υπάλληλο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για το οικονομικό έτος 2022 και συγκεκριμένα από τον μήνα Σεπτέμβριο 2022 έως και τον μήνα Δεκέμβριο 2022, λόγω επικείμενης απόσπασης (!) στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Με δυο λόγια, με απόφαση της ΕΑΔ για μελλοντική θέση ένας υπάλληλος θα λαμβάνει επιπλέον ξεχωριστό επίδομα 5.500 ευρώ τον μήνα. Μας είναι φυσικά αδιανόητο να υποθέσουμε ότι το ειδικό αυτό επίδομα αφορά τον σημερινό διοικητή που μετακινείται στην Ευρώπη - είναι, όμως, αναγκαίο αυτό να διευκρινιστεί ώστε να μην υπάρχουν σκιές και να μάθουμε ποιον τελικά αφορά το επίδομα των 5.500 ευρώ τον μήνα.

Δεν γνωρίζουμε επίσης αν η φωτογραφική μοριοδότηση που θέσπισε ο υπουργός Μ. Βορίδης βοήθησε τον κ. Μπίνη -εκτός από το να επανατοποθετηθεί διοικητής- και στις προϋποθέσεις συμμετοχής του στην ανοιχτή διαδικασία για την ευρωπαϊκή θέση («Μοριοδοτούνται διά χειρός Βορίδη οι επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», «Εφ.Συν.» 23.3.2021).

Μια άλλη εξήγηση για τη σπουδή του διοικητή να εγκαταλείψει τη θέση του είναι η τεκμηριωμένη προσφυγή στο ΣτΕ του επιθεωρητή Στ. Ευαγγελάτου, ο οποίος με πολύ περισσότερα προσόντα διεκδίκησε την ίδια θέση (του διοικητή της ΕΑΔ) και πιθανόν να δικαιωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Τέλος, υπάρχει και η εκδοχή του ιστολογίου newsbreak που γράφει ότι «μπορεί ο διοικητής της Αρχής Διαφάνειας Αγγελος Μπίνης να είναι άνθρωπος του Μητσοτάκη, αλλά δεν θα κάτσει και να τον παρασύρει μαζί του στον γκρεμό. Για την ακρίβεια, προτίμησε “να κόψει ρόδα μυρωμένα” και να ψάξει την τύχη του στην Εσπερία. Αφήνει σύξυλη την κυβέρνηση, η οποία άλλαξε μέχρι και τον νόμο για χάρη του προσαρμόζοντας τα απαραίτητα προσόντα για τη θέση του διοικητή της ΕΑΔ με τα προσόντα που δήλωνε στο βιογραφικό του ο Αγγ. Μπίνης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαρκή τα ερωτήματα για την ΕΑΔ
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας οφείλει να εξηγήσει πώς ενέκρινε επίδομα 22.600€ για απόσπαση υπαλλήλου της πέντε μήνες προτού πραγματοποιηθεί και γιατί απομάκρυνε από τη θέση του επιθεωρητή ο οποίος δικαιώθηκε στα...
Διαρκή τα ερωτήματα για την ΕΑΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το φόρουμ ακεραιότητας των αρίστων - Τι δεν μας είπε στο φόρουμ η ΕΑΔ
Ο διοικητής με μεγάλη υπερηφάνεια ανακοίνωσε ότι η ΕΑΔ έχει λάβει 10 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, 1 εκατ. από τα ΕΣΠΑ και 2 εκατ. από ευρωπαϊκά κονδύλια του μηχανισμού στήριξης.
Το φόρουμ ακεραιότητας των αρίστων - Τι δεν μας είπε στο φόρουμ η ΕΑΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος
Ερωτηματικά γιατί οι επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επιδίδονται σε σαφάρι για τα κορονοπρόστιμα, εις βάρος των κύριων καθήκοντων τους, που είναι ο έλεγχος των καταγγελιών για διαφθορά, κακοδιοίκηση...
Βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φανατισμένη... άγνοια
Η άγνοια (;) και η προκατάληψη οδήγησαν την ευρωβουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύα Καϊλή σε μια πρωτοφανή και άκρως προσβλητική για την Ελληνική Δημοκρατία ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή....
Φανατισμένη... άγνοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο εξώδικο του Αγγελου Μπίνη προς την «Εφ.Συν.»
Νέο εξώδικο απεστάλη στην «Εφ.Συν.» από τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Αγγελο Μπίνη. Δημοσιεύουμε εκτενή αποσπάσματά του καθώς και την απάντηση της συντάκτριας.
Νέο εξώδικο του Αγγελου Μπίνη προς την «Εφ.Συν.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας