• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.3°C / 29.2°C
  2 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.2°C / 29.1°C
  1 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  1 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  46%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 26.0°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.6°C
  3 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.2°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  28%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.5°C / 27.3°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 28.0°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  35%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 26.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  49%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πήραν την παραλία τους με... νοίκι

 • A-
 • A+
Με μια πανηγυρική ανακοίνωση συνόδευσε ο Δήμος Καλαμαριάς την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την ενοικίαση του τουριστικού δημόσιου κτήματος της πλαζ Αρετσούς από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. για 30 χρόνια με αντίτιμο το 20,75% επί του… τζίρου των εμπορικών δραστηριοτήτων! ● «Ο δήμος περηφανεύεται ότι νοικιάζει έναν χώρο που μπορεί να έχει δωρεάν» σχολίασε με εκτενή ανακοίνωση ο Σύλλογος Κατιρλιωτών.

Tην αρχή της εμπορευματοποίησης του παραλιακού μετώπου της εντοπίζουν και καταγγέλλουν αντιπολιτευόμενες παρατάξεις και σύλλογοι του Δήμου Καλαμαριάς πίσω από την ενοικίαση που αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου του τουριστικού δημόσιου κτήματος της πλαζ Αρετσούς από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ-θυγατρική του Υπερταμείου) για 30 χρόνια με αντίτιμο το 20,75% επί του… τζίρου των εμπορικών δραστηριοτήτων!

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης

Ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης «θριαμβολόγησε» μάλιστα σε ανακοίνωσή του αφού «μετά από μία δεκαετία ληγμένου παραχωρητηρίου, αδιαφορίας και εγκατάλειψης της πλαζ και ύστερα από την καταψήφιση της αρχικής πρότασης, που ήρθε ως αποτέλεσμα επίπονων και επίμονων διεκδικήσεών μας από την ΕΤΑΔ, επανήλθε η Εταιρία με μία νέα πρόταση με την αποδοχή της οποίας η Πλαζ Αρετσούς επιστρέφει στον δήμο μας κι έτσι μπορούμε να μιλάμε πια για την ουσιαστική ανάπτυξη ενός σημαντικού μέρους του παραλιακού μετώπου» και μάλιστα με «ελάχιστο αντίτιμο». Αφού λοιπόν θεωρεί ότι το αίτημα για παραχώρηση χωρίς αντίτιμο «είναι παράνομο», διαπιστώνει ότι «σώσαμε την παραλία μας από τον κίνδυνο να βρεθεί σε ξένα χέρια»!

Ωστόσο στις 28.6.2022 η αντιπολίτευση είχε ενημερώσει με επείγον έγγραφό της να μη συζητηθεί το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή αλλά στο δημοτικό συμβούλιο, μόνο που και για τον δήμαρχο Καλαμαριάς η δημοκρατία είναι… ζόρικη καθότι μόνο στην Οικονομική Επιτροπή έχει πλειοψηφία και επιπλέον σύσσωμη η αντιπολίτευση, όπως θυμίζει με ανακοίνωσή του ο πρώην δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης, «έκρινε τους όρους της σύμβασης παραχώρησης επαίσχυντους και ληστρικούς». Ο κ. Μπακογλίδης θυμίζει μάλιστα ότι «το ζήτημα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια στις Επιτροπές τόσο της Οικονομικής, όσο και της Ποιότητας Ζωής, κρίθηκε από το Γ’ τμήμα του ΣτΕ αντισυνταγματικό» και ότι αίτημα του δήμου παραμένει η παραχώρηση «από την ΕΤΑΔ Α.Ε. όλων των ακινήτων του Δημοσίου από τη Σχολή Δικαστών μέχρι το Παλατάκι». «Καταγγέλλουμε τις πλασματικές πλειοψηφίες» τονίζει σε ανάρτησή του ο Νίκος Γαβριήλ της παράταξης «Καλαμαριά Αλλιώς» και «αγωνιζόμαστε για τον δημόσιο χαρακτήρα του ενιαίου παραλιακού μετώπου».

«Ο δήμος περηφανεύεται ότι νοικιάζει έναν χώρο που μπορεί να έχει δωρεάν» σχολίασε με εκτενή ανακοίνωση ο Σύλλογος Κατιρλιωτών, διαψεύδοντας τον δήμαρχο, καθώς «η ΕΤΑΔ μπορεί να παραχωρεί άνευ ανταλλάγματος τη χρήση ακινήτων στους ΟΤΑ για μη κερδοσκοπικές δραστηριότητες (άρθρο 16, Κανονισμός εκμίσθωσης ΕΤΑΔ)» αλλά δυστυχώς «είναι προφανές ότι ο κ. δήμαρχος θεωρεί την πλαζ κερδοσκοπικό “φιλέτο” όπου δεν πρέπει να αναπτύσσονται αποκλειστικά κοινωφελείς δραστηριότητες». Αλλά δεν είναι μόνο αυτό αφού «στα δημόσια ακίνητα χαρακτηρισμένα ως “τουριστικά δημόσια κτήματα” (όπως αυτό της πλαζ Αρετσούς,) η ΕΤΑΔ δεν νομιμοποιείται να διαχειρίζεται τον αιγιαλό και την παραλία. Και αυτό διότι η διοίκηση και η διαχείριση των ανωτέρω χώρων ασκείται, σύμφωνα με τον νόμο, από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας. Με άλλα λόγια, ο δήμος διαπραγματεύτηκε την ενοικίαση του αιγιαλού και της παραλίας με έναν οργανισμό στον οποίο δεν ανήκει η χρήση και διοίκηση των συγκεκριμένων χώρων!».

Ο Σύλλογος θεωρεί έμπρακτη απόδειξη της επιχειρηματικής λογικής την «κατάφωρα παράνομη περίφραξη του αιγιαλού και της παραλίας για τη διοργάνωση εμπορικών συναυλιών με την καταβολή εισιτηρίου» και διερωτάται «άραγε με ποιες άδειες διεξάγονται οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις και η γενικότερη λειτουργία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην πλαζ Αρετσούς;».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πόλεμος» για την τιμή της Ακτής
Τι συνδέει το καλοκαίρι, μια ξαπλώστρα σε οργανωμένη πλαζ και τον τραγουδοποιό Κωστή Μαραβέγια; Τα συνδέει η αντιπαράθεση του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για τη...
«Πόλεμος» για την τιμή της Ακτής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θυμός εκτός κάθε... προσαρμογής
Συνταξιούχος των 460 ευρώ, κάτοικος Καλαμαριάς, που του ήρθε λογαριασμός ρεύματος 1.500 ευρώ (!), εκφράζει στην «Εφ.Συν.» την απελπισία και την αγανάκτησή του για τις εταιρείες και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Θυμός εκτός κάθε... προσαρμογής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απόφαση «βόμβα» για το στρατόπεδο Κόδρα
Το ΣτΕ, με απόφαση που δικαιώνει τον «Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών», τινάζει στον αέρα το Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμαριάς και τα πλάνα για τη δημιουργία υπερτοπικού πάρκου.
Απόφαση «βόμβα» για το στρατόπεδο Κόδρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επεσε η σκάλα του ξεριζωμού
Κατέρρευσε στο Καραμπουρνάκι της Καλαμαριάς η σκάλα που είχαν κατασκευάσει 100 χρόνια πριν οι πρόσφυγες του 1922 για να εξυπηρετούν τα αλιευτικά τους σκάφη.
Επεσε η σκάλα του ξεριζωμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεσσαλονίκη: τρεις κρίκοι, μία άδεια κι ένα πάρκο
Σε λούνα παρκ με συγκρουόμενες… ανευθυνότητες έχει μετατραπεί η Θεσσαλονίκη καθώς μια βδομάδα τώρα έκπληκτοι και οργισμένοι οι πολίτες είδαν να ξεφυτρώνει κυριολεκτικά μια γιγαντιαία ακαλαίσθητη τέντα 500 τ.μ....
Θεσσαλονίκη: τρεις κρίκοι, μία άδεια κι ένα πάρκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μικρή νίκη στην Καλαμαριά
Παράταση μέχρι τις 14 Ιουλίου έλαβε από το ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Αρετσούς στον Δήμο Καλαμαριάς με το κίνημα πολιτών να συνεχίζει τον αγώνα του ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.
Μικρή νίκη στην Καλαμαριά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας