Μπορεί τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να αργοπεθαίνουν αλλά η κυβέρνηση βρήκε το… γιατρικό. Είναι γνωστό και δοκιμασμένο και ονομάζεται «επικοινωνία». Ανακοίνωσε λοιπόν την απόφασή της να κατασκευαστεί το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου.
Η χρηματοδότηση και το χρονοδιάγραμμα ως συνήθως παρέμειναν άγνωστα. Την ημέρα που γίνονταν οι ανακοινώσεις, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, το «Ιπποκράτειο», με τη μεγαλύτερη κλινική μεταμοσχεύσεων στη χώρα, δεν μπορούσε να προβεί σε μεταμόσχευση ήπατος διότι δεν είχε αναισθησιολόγο. Την ίδια μέρα μαθαίναμε ότι, μεταξύ άλλων προβλημάτων, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο δεν έχει νερό σε πολλές κλινικές του.
Παρασκευή μεσημέρι έφτανε στη Θεσσαλονίκη μόσχευμα το οποίο ανήκε σε 27χρονο Κύπριο -τον καταδρομέα της Εθνικής Φρουράς Παναγιώτη Γιαννιό, που είχε σκοτωθεί την Τρίτη σε άσκηση πτώσης με αλεξίπτωτο από ελικόπτερο-, συμβατός λήπτης υπήρχε και η επέμβαση θα γινόταν το Σάββατο, αλλά ακυρώθηκε διότι δεν υπήρχε αναισθησιολόγος.
Αρον άρον το μόσχευμα μεταφέρθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας προκειμένου να μη χαθεί. Ο τίτλος με τον οποίο είχε περιγράψει το τεράστιο αυτό θέμα η «Εφ.Συν.» («Να έρθει στις 30 του μήνα η κ. Γκάγκα, να της δώσουμε τα κλειδιά των κλινικών», 17/6/2022) έγινε δυστυχώς πραγματικότητα. Κανείς δεν συγκινήθηκε που ακυρώθηκε ουσιαστικά η μεγαλύτερη κλινική μεταμοσχεύσεων της χώρας, δεν βγήκε καν μια ανακοίνωση, δεν υπήρξε μια συγγνώμη, το πρόβλημα θεωρείται... κανονικότητα!
Την ίδια μέρα οι ειδικευόμενοι ψυχίατροι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή τους κάνουν γνωστό ότι εργάζονται και νοσηλεύουν ασθενείς σε άθλιες συνθήκες, καθώς από το μεσημέρι της Πέμπτης «δεν υπάρχει υδροδότηση στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου, τόσο σε κλινικές που νοσηλεύουν μεγάλο αριθμό ασθενών όσο και στα εφημερεία όπου διανυκτερεύουν οι ιατροί, χωρίς να λάβουμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση για το πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη».
Μιλούν ακόμα για «κτίρια που δεν μπορεί κανείς να μας διαβεβαιώσει για την κατασκευαστική ασφάλειά τους, δωμάτια που έχουν μούχλα και δεν καθαρίζονται επαρκώς, κτίρια που παρουσιάζουν ρωγμές, με παλιά κουφώματα, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία εντός να αγγίζει πολύ υψηλά επίπεδα, που το καλοκαίρι μπορεί να ξεπερνάει και τους 40 βαθμούς». Οι φωτογραφίες που δημοσίευσαν, αψευδείς μάρτυρες. Υπήρξε καμιά απάντηση έστω; Φυσικά και όχι.
Οταν όμως το απόγευμα της ίδιας μέρας έφτασε στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να παραχωρηθεί μέρος του στρατοπέδου Καρατάσιου για να ανεγερθεί εκεί νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, αντιλάλησαν ακόμη και τα επικοινωνιακά στενά της πόλης σαν να είχε κατασκευαστεί κιόλας.
Το στρατόπεδο βρίσκεται έναντι του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου και η εγγύτητά τους επιτρέπει να γίνεται λόγος για δημιουργία ενός πρότυπου πάρκου υγείας. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας παραχωρεί τον χώρο και ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι «για την τελική χωροθέτησή του συνεργάστηκαν στενά για μήνες όλα τα συναρμόδια υπουργεία, Εθνικής Αμυνας, Υγείας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Υποδομών & Μεταφορών και φυσικά το Ταμείο Εθνικής Αμυνας ως ιδιοκτήτης της σχετικής έκτασης», ωστόσο οι αντιδράσεις εκφράστηκαν από την επόμενη κιόλας στιγμή.
Δημόσιο ή ιδιωτικό;
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Κατερίνα Νοτοπούλου -κλήθηκε και παρευρέθηκε στη σχετική ενημερωτική σύσκεψη όπως και άλλοι βουλευτές του κόμματος- δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις «δεν πρέπει να αποδειχθούν πυροτέχνημα», ενώ ο βουλευτής του κόμματος Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης σημείωσε πως «η Θεσσαλονίκη έχει χορτάσει από λόγια» και ζήτησε «εδώ και τώρα δεσμευτικό χρηματοδοτικό χρονοδιάγραμμα», ενώ και οι δυο θέτουν ερωτήματα αν θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ή Ιδιωτικού.
Σφοδρή ήταν όμως η αντίδραση τριών δήμων (Ωραιόκαστρο, Λαγκαδάς, Βόλβη). Οι δήμαρχοι (Παντελής Τσακίρης, Ιωάννης Ταχματζίδης, Διαμαντής Λιάμας) εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωση την έντονη δυσαρέσκειά τους αφού είδαν ότι η επιλογή του χώρου «υπήρξε πεδίο πολιτικών σκοπιμοτήτων» ζητώντας να γίνει το νοσοκομείο σε περιοχή της Λητής, για την οποία είχε κατατεθεί «άμεσα τεχνική έκθεση τεκμηρίωσης».
Η έκταση 347,7 στρεμμάτων, λένε, πληροί όλα τα κριτήρια ως προς τη χρήση γης, δεν παρουσιάζει αρχαιολογικά, περιβαλλοντικά ή δασολογικά εμπόδια, διαθέτει καλή προσβασιμότητα και δίκτυα υποδομών, με μικρή ανάγκη επιπρόσθετων παρεμβάσεων. Το «Καρατάσιου» λένε οι δήμαρχοι «αποφασίστηκε “νύχτα”» και ένα νοσοκομείο τέτοιας σημασίας «οφείλει να γίνεται με κριτήρια τεχνικά και ορθολογικά και όχι με κριτήρια “δημόσιων σχέσεων”».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας