• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 28.4°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.4°C / 29.2°C
  0 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.0°C / 27.7°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.4°C / 26.5°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 22.9°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.1°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 27.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.5°C
  3 BF
  75%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 26.7°C
  1 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 28.1°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  2 BF
  36%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.7°C / 27.2°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  46%

Άσκηση κοντά στη Μαγούλα Αττικής, σε εικονικό συμβάν για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς στην Αττική

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βασίλης Μπίκας

Έξωθεν βοήθεια για τις πυρκαγιές

 • A-
 • A+

Στη μάχη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ρίχνονται σχεδόν 200 Ευρωπαίοι πυροσβέστες, στο πλαίσιο του προγράμματος προ-εγκατάστασης πυροσβεστών (pre-positioning pilot project) που ξεκίνησε χθες. Πυροσβέστες κυρίως νεαρής ηλικίας, έως 30 ετών, από έξι χώρες και συγκεκριμένα τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία και τη Φινλανδία θα έχουν ως έδρα τους την Αθήνα, τη Λάρισα και την Τρίπολη, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ώστε να συνδράμουν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, τόσο με πεζοπόρα όσο και με μηχανοκίνητα τμήματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βασίλης Μπίκας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή των Ρουμάνων, των Γάλλων και των Βουλγάρων θα αποτελείται από μηχανοκίνητα τμήματα με δικά τους οχήματα, ενώ των Γερμανών, των Φινλανδών και των Νορβηγών θα είναι πεζοπόρα τμήματα που θα φέρουν δικές τους αντλίες και δικούς τους σωλήνες, τους οποίους θα προσαρμόζουν στα ελληνικά αυτοκίνητα για να μπορούν να επιχειρήσουν. Μάλιστα, η αποστολή από τη Νορβηγία θα φέρει μαζί της και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), ώστε να συμβάλλει αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επιπυραγός και συντονιστής Ελλήνων Συνδέσμων Αξιωματικών των Ξένων Αποστολών, Βασίλης Μπίκας, οι Ευρωπαίοι πυροσβέστες θα έχουν πάντα μαζί τους έναν Έλληνα αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος θα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ αυτών και των Ελλήνων Πυροσβεστών. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα θα υπάρχουν τρεις αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος που θα λειτουργούν ως σύνδεσμοι, ενώ σε Τρίπολη και Λάρισα, ένας έως δύο. «Σε περίπτωση δηλαδή που υπάρξει ένα συμβάν και δοθεί εντολή να μεταβούν και να συνεπιχειρήσουν, θα έχουν πάντοτε μαζί τους έναν Έλληνα αξιωματικό. Πρώτα θα πηγαίνουν οι Έλληνες πυροσβέστες και στη συνέχεια θα μεταβαίνουν εκείνοι σα δεύτερη ανταπόκριση, για να επιχειρήσουν όλοι μαζί, πάντα μαζί με Έλληνες πυροσβέστες στο πεδίο και με Έλληνα αξιωματικό», τονίζει ο κ. Μπίκας.

Αναλυτικότερα από χθες, 1η Ιουλίου, έφτασε οδικώς στην Αθήνα η πρώτη αποστολή Ευρωπαίων πυροσβεστών από την Ρουμανία, φέρνοντας μαζί τους τα δικά τους οχήματα. Η αποστολή των Ρουμάνων αριθμεί 28 άτομα με πέντε επιχειρησιακά οχήματα και θα εγκατασταθεί μέχρι 31 Ιουλίου στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια του μήνα, οι Ρουμάνοι πυροσβέστες θα αλλάξουν μία φορά βάρδια, καθώς στις 15 Ιουλίου θα τους αντικαταστήσουν 28 άλλοι συνάδελφοι τους από την Ρουμανία, που θα μείνουν στην Αθήνα μέχρι την 31η Ιουλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βασίλης Μπίκας

Από 1η Αυγούστου θα αναλάβουν δράση 25 Γάλλοι πυροσβέστες (μηχανοκίνητα τμήματα), με τέσσερα  επιχειρησιακά οχήματα και τρία βοηθητικά, που θα εγκατασταθούν στην Αθήνα έως το τέλος του μήνα. στην αποστολή των Γάλλων αναμένεται να είναι και πυροσβέστες που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν δασικές πυρκαγιές στην Κορσική.

Στη Λάρισα βρίσκεται ήδη η αποστολή από την Βουλγαρία, η οποία αριθμεί 16 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και από σήμερα έως και την 31η Ιουλίου θα είναι σε θέση να συνεπιχειρήσει μαζί με τους Έλληνες πυροσβέστες. Επιπλέον, στις 15 ή στις 16 Ιουλίου αναμένεται να εγκατασταθεί στην Τρίπολη το πεζοπόρο τμήμα από τη Γερμανία, που θα αποτελείται από 16 άτομα και θα παραμείνει εκεί μέχρι την 31η Ιουλίου. Στην συνέχεια, θα αντικατασταθούν από 14 Νορβηγούς συναδέλφους τους, ενώ στις 2 Αυγούστου θα εγκατασταθούν στην Τρίπολη και 24 πυροσβέστες από την Φινλανδία. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, οι Νορβηγοί και οι Φινλανδοί θα αλλάξουν μία φορά βάρδια, καθώς θα αντικατασταθούν από 14 και 24 συναδέλφους τους αντίστοιχα.

Το πιλοτικό πρόγραμμα προ-εγκατάστασης πυυροσβεστών (pre-positioning pilot project) ξεκίνησε φέτος και υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Επιτρόπου Janez Lenarčič, αρμόδιου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων.

Για πρώτη φορά, η χώρα θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό να συνδράμουν στην πυροπροστασία της Ελλάδας και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία με τους Έλληνες συναδέλφους τους. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος δίνεται η δυνατότητα για πιο άμεση παρέμβαση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των πυρκαγιών, χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη μεταφορά των δυνάμεων.

«Η εγκατάσταση Ευρωπαίων πυροσβεστών στην Ελλάδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εμπειρίας και πυροσβεστικών τακτικών, ενισχύοντας ταυτόχρονα το έργο των Ελλήνων πυροσβεστών, οι οποίοι βρίσκονται από το πρώτο λεπτό στο πεδίο, μαχόμενοι για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος της Πατρίδας μας. Στην 20χρονη ιστορία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς έως τώρα ενισχύθηκε 16 φορές, ενώ προσέφερε την βοήθεια της στους Ευρωπαίους συμπολίτες μας 45. Στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης απαντάμε με συνεργασία και αλληλεγγύη των χωρών της Ευρώπης», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιπυραγός και συντονιστής Ελλήνων Συνδέσμων Αξιωματικών των Ξένων Αποστολών, Βασίλης Μπίκας.

Η προετοιμασία των ευρωπαίων πυροσβεστών ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα ,καθώς εννέα άτομα, επικεφαλής των αποστολών της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ρουμανίας και της Φινλανδίας, συμμετείχαν σε δια ζώσης εκπαίδευση που ανέλαβαν έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, ενώ τέσσερα άτομα, επικεφαλής των αποστολών της Γερμανίας της Νορβηγίας, παρακολούθησαν την εκπαίδευση διαδικτυακά. Οι επικεφαλής των αποστολών ενημερώθηκαν για το σύστημα οργάνωσης και ανταπόκρισης του Πυροσβεστικού Σώματος στις δασικές πυρκαγιές, με σκοπό την εξοικείωσή τους και την προσαρμογή τους στο ελληνικό πυροσβεστικό περιβάλλον, ενώ επισκέφθηκαν και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.ΚΕ.ΔΙ.Κ) του Πυροσβεστικού Σώματος. Παράλληλα, πραγματοποίησαν άσκηση κοντά στην Μαγούλα Αττικής, σε εικονικό συμβάν για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς στην Αττική, κατά τη διάρκεια του οποίου συνεπιχείρησαν μία ομάδα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), καθώς και πεζοπόρο τμήμα από τη νεοσύστατη Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), της Αττικής. Στην επίδειξη έλαβε μέρος και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Αgusta Bell, το οποίο πραγματοποίησε ρίψεις νερού, προς ενίσχυση του έργου των επίγειων δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ηχηρό αντιπολεμικό «όχι» σε όλες τις γωνιές του κόσμου
Οι πόλεμοι φέρνουν θάνατο, δυστυχία και προσφυγιά και χιλιάδες άνθρωποι φρόντισαν σήμερα να προτάξουν την αλληλεγγύη σε μία μαύρη στιγμή για την σύγχρονη ιστορία.
Ηχηρό αντιπολεμικό «όχι» σε όλες τις γωνιές του κόσμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποχώρησαν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες από την Εύβοια
Μετά από εφτά ημέρες παραμονής και αφού βεβαιώθηκαν ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για τα σημεία που ξέσπασαν οι φωτιές, οι Ρουμάνοι Πυροσβέστες αποχώρησαν από το  Προκόπι όπου είχαν στήσει όλες αυτές τις...
Αποχώρησαν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες από την Εύβοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διεθνής συναγερμός για τα δέματα
Σε συνεχή επαφή με Γάλλους συναδέλφους τους, προκειμένου να διευκρινιστεί εάν η βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, όπου τραυματίστηκε μια υπάλληλος από το γραφείο του Πολ Τόμσεν, εντάσσεται στο...
Διεθνής συναγερμός για τα δέματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωταθλητές Ευρώπης στη φτώχεια
Η Ελλάδα έγινε η χώρα με τον φτωχότερο πληθυσμό στη γερμανική Ευρώπη των «28». Το ποσοστό του ελληνικού λαού που βρίσκεται στα πρόθυρα της φτώχειας είναι σήμερα πολύ υψηλότερο από αυτό των χωρών της Βαλτικής...
Πρωταθλητές Ευρώπης στη φτώχεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράρχες σε θέση μάχης
Εχουν περάσει χίλια χρόνια από τότε που συναντήθηκαν για τελευταία φορά. Εδώ και πάνω από μισό αιώνα προετοιμάζουν την επόμενη συνάντησή τους, που θα γίνει στην Κρήτη. Οι ηγέτες της ορθόδοξης εκκλησίας και...
Ιεράρχες σε θέση μάχης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ευρώπη ψήφισε «ναι» στην Ελλάδα
Ακόμη και οι Γερμανοί εμπιστεύονται για διακοπές τη χώρα μας ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΑΤ οι αφίξεις το α’ τρίμηνο παρουσίασαν αύξηση 45,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο. Επιχορήγηση 15.000...
Η Ευρώπη ψήφισε «ναι» στην Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας