• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 28.2°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 28.0°C
  1 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.0°C / 27.7°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.7°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.2°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 26.4°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 26.7°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 28.0°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.7°C / 26.7°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κορυφαίος επιστήμονας και μαχητής της Αριστεράς

 • A-
 • A+
Πάνδημο «αντίο» επιφύλαξαν μαθητές, συνεργάτες, σύντροφοι, φίλοι, αλλά και προσωπικότητες από κάθε πολιτικό χώρο, στον άνθρωπο που έκανε την εκλογική κοινωνιολογία και την ανάγνωση των πολιτικών αποτελεσμάτων προσιτή, βάζοντας τις δημοσκοπήσεις σε κάθε σπίτι ● «Ηταν ένας πρωτοπόρος της έρευνας, που άνοιξε νέους δρόμους, αναμετρήθηκε με δύσκολα ερωτήματα, ενέπνευσε πολλούς και πολλές που είχαν την τύχη να διασταυρωθούν μαζί του», αναφέρουν οι συνεργάτες του στα ΑΣΚΙ.

Φούγκα πολυφωνική και γεμάτη αντιστίξεις -αυτή ήταν η ζωή του. Κορυφαίος επιστήμονας και δεινός εκλαϊκευτής, επαγγελματίας των ψυχρών αριθμών και ζεστός άνθρωπος, στοχαστικός και τηλεοπτικά δημοφιλής, αντικειμενικός αναλυτής και στρατευμένος αριστερός, διανοούμενος και ρηξικέλευθος, διανοούμενος και άνθρωπος μέσα στον κόσμο. Μια πολυπρισματική μορφή, που δεν έλειψε ποτέ από κανέναν αγώνα κι από κανένα πεδίο, ούτε το επιστημονικό ούτε το ιδεολογικό ούτε το πολιτικό. Ήδη, από χθες, λείπει αφόρητα και λείπει σε όλους.

Το ποιος ήταν ο Ηλίας Νικολακόπουλος φαίνεται από το πάνδημο «αντίο» που του επιφύλαξαν μαθητές, συνεργάτες, σύντροφοι και φίλοι, αλλά και άνθρωποι από κάθε πολιτικό χώρο. Ο πατέρας του exit poll στις ευρωεκλογές του 1994 ήταν αυτός που έκανε την εκλογική κοινωνιολογία και την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων προσιτή, βάζοντας τις δημοσκοπήσεις σε κάθε σπίτι, εμπνέοντας γενιές επιστημόνων και εκπαιδεύοντας πολιτικά γενιές πολιτών.

«Κουράστηκα, φεύγω για διακοπές», μας έλεγε λίγο μετά τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που κορυφώθηκαν στις 15 Μαΐου, με την εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής. Είχε ολοκληρώσει ένα τιτάνιο έργο. Δεν ήταν και λίγο να οργανώνεις και να φέρνεις εις πέρας μια πρωτόφαντη και σύνθετη διαδικασία για ένα κόμμα που δεν ήταν συνηθισμένο σε τέτοιου είδους ψηφοφορίες στο παρελθόν.

«Ο τρόπος που μελετούσε τα δεδομένα είναι αυτός που θα χαραχθεί ανεξίτηλος στη μνήμη μου», γράφει ο πολιτικός επιστήμονας Άγγελος Σεριάτος. «Εκατοντάδες φωτοτυπίες με αστάθμιστα αποτελέσματα, ώστε να καταλήξει στα πρώτα του πρωτόλεια συμπεράσματα, σιωπηλός. Βαθιά στοχαστικός. Για -πραγματικά- αρκετές ώρες. Μετά, ένα κάπως πονηρό χαμόγελο, που συνδεόταν με την ικανοποίηση της εξοικείωσης με τα ευρήματα, και, κατόπιν, πολύωρες συζητήσεις, με αναλύσεις επί αναλύσεων, ώστε να βγει λευκός καπνός πάνω από τους αριθμούς».

Η αξιολογική και πολιτική ουδετερότητα που επέβαλλε η επιστήμη του δεν λειτούργησε ποτέ ως άλλοθι για τον Ηλία. Δεν κρύφτηκε ποτέ πίσω από την επιστημοσύνη του: είχε σαφή τοποθέτηση στην Αριστερά, χωρίς όμως ποτέ να της χαρίζεται. Ο πατέρας του ήταν μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΕΑΜ και συγκατηγορούμενος του Μπελογιάννη. Οι γονείς του εξορίστηκαν κι ο Ηλίας βρέθηκε, στα 3 του, στο Τρίκερι, επισκεπτόμενος την κρατούμενη μητέρα του. Κι ο ίδιος υπηρέτησε την υπόθεση της Αριστεράς, μαχόμενος στα χρόνια της χούντας, διδάσκοντας και γράφοντας κατόπιν και δωρίζοντάς μας τον ορισμό των δεινών της πατρίδας μας από το 1946 έως το 1967: «Καχεκτική Δημοκρατία».

Πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), ο Νικολακόπουλος ήταν πάντα ριζοσπαστικός και εμπνευσμένος, δημιουργώντας πρωτοποριακά προγράμματα, όπως η εκπομπή Ιστορίας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». «Ήταν ένας πρωτοπόρος της έρευνας, που άνοιξε νέους δρόμους, αναμετρήθηκε με δύσκολα ερωτήματα, ενέπνευσε πολλούς και πολλές που είχαν την τύχη να διασταυρωθούν μαζί του», αναφέρουν οι συνεργάτες του στα ΑΣΚΙ. «Μας έκανε όλους και όλες να αναζητούμε τον καλύτερο εαυτό μας (...) Και θα κρατάμε για πάντα τη λάμψη της ανατροπής που σφράγισε τη σκέψη, το βλέμμα και το μειδίαμα του Ηλία μας».

Αμέτρητες φορές βρέθηκε στα γραφεία της «Εφ.Συν.», στην Κολοκοτρώνη. Με καφέ και τσιγάρο, περνούσε χρόνο με όλους εμάς, αναλύοντας την πολιτική συγκυρία. Όλοι τον αποκαλούσαν «γκουρού» κι έμοιαζε με αρχαίο μάντη, αλλά κάθε του λέξη ήταν ζυγιασμένη, επιλεγμένη με αλάνθαστο επιστημονικό κριτήριο και πολιτικό αισθητήριο, που σμιλεύτηκε μέσα στις δεκαετίες που παρακολούθησε επιστημονικά αλλά και έζησε ενεργά την πολιτική. Με μπόλικο χιούμορ και άπλετο αυτοσαρκασμό, με ένα μόνιμο, παιγνιώδες μειδίαμα, ο Ηλίας ήταν ένας προσηνής σοφός, ένας γενναιόδωρος δάσκαλος, ένας απολαυστικός συνομιλητής.

Τα μηνύματα κομμάτων και πολιτικών αρχηγών

Πλήγμα για την επιστημονική έρευνα και τον σοβαρό πολιτικό διάλογο χαρακτήρισε την απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δημόσια σφαίρα και η αναλυτική σκέψη στη χώρα μας χάνουν έναν από τους πιο συνεπείς και ευγενείς υπηρέτες τους. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

«Τον προοδευτικό διανοούμενο, τον φίλο, τον σύντροφο, τον συνεργάτη. Τον άνθρωπο που συνδύαζε με σπάνιο τρόπο την επιστημονική γνώση με την προοδευτική σκέψη και την προσωπική ακεραιότητα» αποχαιρετά ο Αλέξης Τσίπρας. «Του χρωστάμε πάρα πολλά. Με τελευταίο την άψογη διοργάνωση της μεγάλης εκλογικής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σήμερα αισθανθήκαμε ξαφνικά όλοι πιο φτωχοί».

Στη «φωτεινή ακαδημαϊκή παρουσία», με την προοδευτική σκέψη και την τεκμηριωμένη πολιτική ανάλυση, που ήταν απόλυτα συνυφασμένες με τις εκλογικές βραδιές επί σειρά ετών, αναφέρεται στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Σχετική δήλωση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αναφέροντας: «Ο Ηλ.Νικολακόπουλος ήταν ένας στενός φίλος. Είχε δυνατό κριτικό μυαλό. Εργαζόταν σταθερά για την πειστική ανάλυση των πολιτικών εξελίξεων και για μια δημιουργική πολιτική. Τα συλλυπητήριά μου στα παιδιά του».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Α' Νεκροταφείο η πολιτική κηδεία του Ηλία Νικολακόπουλου
Η πολιτική κηδεία του Ηλία Νικολακόπουλου, του σπουδαίου επιστήμονα και γνωστού και ως «πατέρα των δημοσκοπήσεων, που έφυγε από τη ζωή αιφνίδια, από ανακοπή, σε ηλικία 75 ετών, θα γίνει αυτό το Σάββατο στις...
Στο Α' Νεκροταφείο η πολιτική κηδεία του Ηλία Νικολακόπουλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη Δάφνη Βαγιανού
Σήμερα Πέμπτη, 9/06, στις 20.00, στο καφέ-μπαρ Λοκομοτίβα (Μπόταση 7 & Σολωμού, Εξάρχεια) το ΕΕΚ (Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα) διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Δάφνη Βαγιανού.
Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη Δάφνη Βαγιανού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αντίο» στη γυναίκα-σύμβολο του ΚΚΕ
Η κομμουνίστρια Ελένη Βούλγαρη-Γκολέμα, σε πείσμα των βασανιστών και των διωκτών της, και επέζησε και έζησε μια γεμάτη ζωή και έγινε σύμβολο για τις γενιές που ακολούθησαν και για τις νέες γυναίκες που...
«Αντίο» στη γυναίκα-σύμβολο του ΚΚΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Θεσσαλονίκη και η Αριστερά θρηνούν για την απώλεια της Μαρίας Αγαθαγγελίδου
Ύστερα από πολυετή αγώνα με την επάρατο, έφυγε από τη ζωή η πλέον χαμηλόφωνη και σεμνή φωνή, η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί»
Η Θεσσαλονίκη και η Αριστερά θρηνούν για την απώλεια της Μαρίας Αγαθαγγελίδου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ολα γύρω μας κραυγάζουν για την αναγκαιότητα του φεμινισμού»
Αν θα έπρεπε να κλείσω σε μια λέξη τη χειμαρρώδη προσωπικότητα της Μαρίας Γκασούκα, θα ήταν «γενναιοδωρία». Θα είχα αφήσει έξω ωστόσο πολλές άλλες: πρωτοπόρα επιστημόνισσα, οξυδερκές πολιτικό ον, στρατευμένη...
«Ολα γύρω μας κραυγάζουν για την αναγκαιότητα του φεμινισμού»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας