• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.7°C / 25.1°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 17.9°C / 23.5°C
  3 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 23.2°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.9°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 14.2°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.2°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.4°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.8°C / 22.8°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 23.8°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 22.7°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η διαφθορά, το μεγαλύτερο αγκάθι στη δημοκρατία

 • A-
 • A+
Πανελλαδική έρευνα από το «Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς» και την AboutPeople μετρά τις τάσεις στην ελληνική κοινωνία ⫸ Ενας στους δύο θεωρεί το βασικότερο πρόβλημα τη διαπλοκή και 4 στους 10 το κομματικό πελατειακό κράτος ● Το 83% των ερωτηθέντων αποδέχεται ότι, παρά τα προβλήματά της, δεν υπάρχει καλύτερο πολίτευμα από την κοινοβουλευτική δημοκρατία, ωστόσο ανησυχητικά διαφοροποιούνται οι νέοι 17-34, όπου ένας στους τέσσερις (25%) διαφωνεί ● Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μικρές ηλικίες (17-34) κατατάσσουν την έλλειψη ανεξαρτησίας των ΜΜΕ ως μεγαλύτερο πρόβλημα για το πολίτευμα

Διαβάζεται με ανακούφιση, αλλά δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό η σημαντική έρευνα για τις ακροδεξιές τάσεις στην ελληνική κοινωνία, που δημοσίευσε χτες το «Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς».

Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε 10 - 14 Ιουνίου σε δείγμα 1.001 ατόμων από την aboutpeople. Η πρώτη ενότητα αφορά την πολιτική, καταγράφοντας στάσεις και αντιλήψεις σχετικά με τη δημοκρατία, τα κόμματα, την Ακροδεξιά και ζητήματα ταυτότητας. Η δεύτερη ενότητα αφορά την κοινωνία, με την αναλυτική καταγραφή σειράς σημαντικών δεικτών που αφορούν τα δικαιώματα, τη μετανάστευση, το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας.

«Εγκαινιάζουμε μια σειρά από ετήσιες έρευνες που καταγράφουν τη θέση της ελληνικής κοινωνίας σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Από τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα», μας λέει ο Κωστής Παπαϊωάννου, διευθυντής του Σημείου για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς.

«Η αξία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας αναγνωρίζεται σχεδόν καθολικά, αλλά αναδεικνύεται ισχυρή δυσφορία από τον τρόπο λειτουργίας της, με κύριες αιτίες τη διαφθορά και τη διαπλοκή, το πελατειακό κράτος και τη μη ανεξαρτησία των ΜΜΕ. Ισχυρές τάσεις αμφισβήτησης της δημοκρατίας διαφαίνονται στις χαμηλές ηλικίες, στοιχείο εξόχως ανησυχητικό. Ενα σημαντικό ποσοστό 22,3% θεωρεί ότι μια μη βίαιη Χρυσή Αυγή θα ήταν χρήσιμο κόμμα για την κοινωνία. Από την άλλη, σε μια σειρά από ζητήματα δικαιωμάτων (έμφυλη ισότητα, ΛΟΑΤΚΙ+, ιθαγένεια παιδιών, αμβλώσεις, ρατσιστική βία) η πλειονότητα δείχνει ανοιχτή και προοδευτική, ενώ παραμένει ισχυρό το στοιχείο της προστασίας της εθνικής πολιτισμικής ταυτότητας από ξένες “επιβολές”. Εν κατακλείδι, ενώ το αξιακό κοινωνικό προφίλ που καταγράφεται είναι ιδιαίτερα αντιφατικό, η δυσφορία από το πολιτικό σύστημα σε συνδυασμό με την οικονομική πίεση μπορούν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για την ανάδυση πιο αντιδραστικών δυνάμεων».

Τα ευρήματα

Το 83% των ερωτηθέντων στην έρευνα αποδέχεται ότι, παρά τα προβλήματά της, δεν υπάρχει καλύτερο πολίτευμα από την κοινοβουλευτική δημοκρατία, ωστόσο ανησυχητικά διαφοροποιούνται οι νέοι 17-34, όπου ένας στους τέσσερις (25%) διαφωνεί με την παραπάνω άποψη.

Ακόμα χειρότερα, περίπου ένας στους τέσσερις πιστεύει ότι η δικτατορία της 21ης Απριλίου δεν έκανε μόνο κακό στη χώρα (23,5%). Ο βαθμός συμφωνίας με τις «καλές πλευρές της δικτατορίας» εντοπίζεται στις ηλικίες 35-44 (29,7%) και 45-54 (32,1%), σε όσους έχουν μέχρι μεταλυκειακή εκπαίδευση (28,3%), στους ερωτηθέντες εκτός Αττικής (26,8%) και στα χαμηλά εισοδήματα (37%).

Ποια είναι για τους πολίτες τα βασικότερα προβλήματα για τη δημοκρατία στην Ελλάδα; Η διαφθορά/διαπλοκή (49,1%), το κομματικό/ πελατειακό κράτος (40,8%), η έλλειψη ανεξαρτησίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (35,9%), η παρέμβαση των κυβερνήσεων στο έργο της Δικαιοσύνης (29,3%), η απουσία ηγετών που νοιάζονται για την πατρίδα και το εθνικό συμφέρον (29,1%). Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μικρές ηλικίες (17-34) κατατάσσουν την έλλειψη ανεξαρτησίας των ΜΜΕ ως μεγαλύτερο πρόβλημα για το πολίτευμα.

Εχει ενδιαφέρον πως οι ερωτώμενοι που δηλώνουν Αριστεροί, Κεντροαριστεροί και Κεντρώοι θεωρούν τη διαφθορά/διαπλοκή μεγαλύτερο πρόβλημα, σε αντίθεση με τους Κεντροδεξιούς που ενοχοποιούν τον λαϊκισμό και τους Δεξιούς που δηλώνουν ως μεγαλύτερο πρόβλημα το κομματικό/πελατειακό κράτος. Αναμενόμενα, οι εθνικιστές θεωρούν την «απουσία ηγετών που νοιάζονται για την πατρίδα και το εθνικό συμφέρον» ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας.

Εχει έρθει άραγε το τέλος των ιδεολογιών; Ευτυχώς, διακριτές παραμένουν οι διαφορές μεταξύ της Αριστεράς και της Δεξιάς για το 64,4% των ερωτηθέντων, ωστόσο αν δει κανείς τα ηλικιακά χαρακτηριστικά μάλλον θα απογοητευτεί: οι μεγαλύτεροι, 65 και άνω (74,7%) και 55-64 (69,6%) συμφωνούν ότι οι διαφορές μεταξύ της Αριστεράς και της Δεξιάς είναι διακριτές, ενώ αντίθετα οι νεότεροι διαφωνούν σε ποσοστό 39,8% οι 17-34 και 38% οι 35-44.

«Λείπει ένα εθνικό κόμμα που θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της πατρίδας και του έθνους;» Περίπου ένας στους δύο ερωτώμενους (48,1%) θα ήθελε να δει ένα τέτοιο κόμμα - και ειδικότερα οι πιο νέοι: έξι στους δέκα 17-34 ετών απαντούν θετικά (59,4%), ενώ θετικά το βλέπουν οι μισοί και πάνω στην 20ετία 35-54 ετών.

Αν η Χρυσή Αυγή δεν πραγματοποιούσε εγκληματικές ενέργειες, πιστεύετε ότι θα ήταν ένα χρήσιμο κόμμα για την κοινωνία ή όχι; Το 72,2% των ερωτηθέντων απαντά «όχι». Αντίθετα, υπάρχει ένα 22,3% που συμφωνεί με τη χρησιμότητα ύπαρξης της Χρυσής Αυγής, αν αυτή δεν χρησιμοποιούσε εγκληματικές ενέργειες.

Κοινωνία αντιφάσεων

Στη δεύτερη ενότητα αποτυπώνονται οι θέσεις των ερωτώμενων για τον χώρο των δικαιωμάτων, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, τη ρατσιστική βία και οι αντιλήψεις για μια σειρά από θέματα από την έκτρωση και τον ρόλο της γυναίκας μέχρι τον γάμο και την τεκνοθεσία από τους ΛΟΑΤΚΙ. Σε αυτή την ενότητα της έρευνας, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, προκύπτουν και οι μεγαλύτερες αντιφάσεις της κοινής γνώμης, κάποιες ενδιαφέρουσες αλλά ανησυχητικές πολώσεις.

Ετσι μπορεί κανείς να δει το εξαιρετικά ευοίωνο για τη δημοκρατία μας 72,4% να αγκαλιάζει το κίνημα #metoo, πάνω από έναν στους δύο να ζητά να επιτραπούν οι γάμοι ομοφυλόφιλων (52,6%) και τέσσερις στους δέκα να λένε «ναι» και στην τεκνοθεσία (41,4 %). Παράλληλα όμως να επανέλθει η θανατική ποινή για ορισμένα εγκλήματα υποστηρίζει το 49,2%, ενώ ένα εξωφρενικά υψηλό ποσοστό (55,5%) πιστεύει στη βαθιά αντισημιτική ιδέα πως «οι Εβραίοι έχουν πολύ μεγάλη δύναμη και κινούν τα παγκόσμια νήματα».


📍 Τη Δευτέρα, στις 19:30, στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης η έρευνα θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση όπου θα συζητήσουν οι: Ρόζα Βασιλάκη, ερευνήτρια, Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, συγγραφέας, διδάκτορας πολιτικής επιστήμης, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Παντελής Φλατσούσης, σκηνοθέτης, Ελενα-Ολγα Χρηστίδη, ψυχολόγος, επιστημονική συνυπεύθυνη του Orlando LGBT+. Συντονίζει ο διευθυντής του Σημείου, Κωστής Παπαϊωάννου. Τα ευρήματα θα παρουσιάσει ο managing director της aboutpeople, Πέτρος Ιωαννίδης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο αρνητικός αντίκΤΥΠΟΣ της κυβερνητικής αυθαιρεσίας
Η έκθεση-κόλαφος του Media Freedom Rapid Response αποδεικνύει ότι η Ν.Δ. προσπαθεί να «ελέγχει το μήνυμα» και να μειώνει τις φωνές που είναι επικριτικές ή διαφωνούν.
Ο αρνητικός αντίκΤΥΠΟΣ της κυβερνητικής αυθαιρεσίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«H λίστα Πέτσα είναι υποδειγματική της έλλειψης διαφάνειας»
Ο Senior Advocacy Officer του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Τύπο και την Ελευθερία των ΜΜΕ, Λόρενς Ούτινγκ μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη νέα έκθεση σχετικά με τα ελληνικά ΜΜΕ.
«H λίστα Πέτσα είναι υποδειγματική της έλλειψης διαφάνειας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος θα υπερασπιστεί τους θεσμούς;
Το Δημοκρίτειο έδιωξε κακήν κακώς εξειδικευμένους ερευνητές, δεν πλήρωσε καν τα δεδουλευμένα τους και αποποιήθηκε τα πνευματικά δικαιώματα και τα οικονομικά ωφελήματα της έρευνας της μεγαλύτερης ερευνητικής...
Ποιος θα υπερασπιστεί τους θεσμούς;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πρέπει να υπάρχει και γυναικείο και εργατικό και αντικαπιταλιστικό κίνημα»
Η ερευνήτρια Αννα Μιχοπούλου μιλά στην «Εφ.Συν» για τον φεμινισμό, το Αρχείο Γυναικών «Δελφύς» και τους αγώνες του σήμερα.
«Πρέπει να υπάρχει και γυναικείο και εργατικό και αντικαπιταλιστικό κίνημα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Βουνό» οι προκλήσεις για τη δασική προστασία
Μια ατελείωτη σειρά από παθογένειες δεκαετιών που πρέπει να ξεπεραστεί προκειμένου να οργανωθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών, κατέγραψε στο πόρισμα της η Ανεξάρτητη...
«Βουνό» οι προκλήσεις για τη δασική προστασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας